Alfa lipoična kislina. Antioksidant za sladkorno bolezen.

Alfa-lipoična kislina (ALA) je naravno prisotna maščobna kislina. Vaše telo proizvaja lastno ALA, vendar je na voljo tudi v nekaterih živilih in kot dodatek. Dodatki ALA lahko prinesejo koristi za zdravje, kot je pomoč pri izgubi teže in uravnavanju sladkorja v krvi, vendar je treba opraviti več raziskav, da bi podprli njegovo uporabo.

alfa lipoična kislina

Kakšne so prednosti alfa-lipoične kisline?
Glavna korist alfa-lipoične kisline v telesu je, da pretvarja krvni sladkor (glukozo) v energijo z uporabo kisika, proces, ki se imenuje aerobni metabolizem. ALA je tudi antioksidant, kar pomeni, da nevtralizira škodljive spojine, imenovane prosti radikali, ki poškodujejo celice na genetski ravni.


Številni ponudniki zdravstvenih storitev integrativne medicine trdijo, da lahko ALA prepreči ali obvladuje več zdravstvenih stanj, vključno z:

– Alkoholna bolezen jeter
– HIV
– Alzheimerjeva bolezen
– Bipolarna motnja
– Visok krvni pritisk
– revmatoidni artritis
– Shizofrenija
– Erektilna disfunkcija

Do danes je malo dokazov, ki bi podprli katero koli od teh trditev.
Velik del raziskav, ki vključujejo ALA, je bil osredotočen na obvladovanje sladkorne bolezni in hujšanje. Naslednji pogoji so nekateri možni načini uporabe ALA.

Kakšni so simptomi pomanjkanja alfa-lipoične kisline?
Pravo pomanjkanje lipoične kisline je redko in je posledica genetske okvare, ki vodi do specifičnih simptomov zgodaj v življenju, kot so epileptični napadi in hude motorične zamude.

Izguba teže
Številni dietetični guruji in proizvajalci prehranskih dopolnil so pretiravali o sposobnosti ALA, da poveča izgorevanje kalorij in spodbuja hujšanje. Poleg tega je veliko raziskav o dodajanju ALA za hujšanje predhodnih in ne daje trdnih zaključkov.

Pregled študij iz leta 2017 z univerze Yale je pokazal, da so dodatki ALA v odmerkih od 300 miligramov do 1800 miligramov na dan pomagali spodbuditi povprečno izgubo teže 1,15 kg v primerjavi s placebom. (1) Drugi pregled študij, objavljenih leta 2018, je podobno pokazal, da je ALA povzročila večjo izgubo teže v primerjavi s placebom. Vendar je bila povprečna izguba teže le 0,6 kg. (2)

Dodatna metaanaliza, objavljena leta 2020, je pokazala, da je zdravljenje z ALA bistveno zmanjšalo indeks telesne mase in zmanjšalo težo za približno 2 kg v primerjavi s placebom. (3)

Čeprav ti trije sistematični pregledi ponujajo nekaj obetavnih dokazov, so se študijske metode med posameznimi študijami zelo razlikovale. Posledično je iz njih težko potegniti trdne zaključke. Pregledi so odkrili statistično pomembno razliko v količini izgubljene teže med skupinami, ki so prejemale zdravilo, in skupino, ki je prejemala placebo.

Sladkorna bolezen
ALA lahko pomaga pri nadzoru glukoze s pospešitvijo metabolizma krvnega sladkorja. To bi lahko pomagalo pri obvladovanju sladkorne bolezni, za katero so značilne visoke ravni glukoze v krvi.

Pregled 20 randomiziranih kontroliranih preizkušanj iz leta 2018 je obravnaval uporabo ALA pri ljudeh s presnovnimi motnjami, vključno s sladkorno boleznijo tipa 2. Rezultati so pokazali, da je dodatek ALA znižal glukozo v krvi na tešče, koncentracijo inzulina, inzulinsko rezistenco in ravni hemoglobina A1C. Vaša raven hemoglobina A1C kaže vaš povprečni krvni sladkor v zadnjih treh mesecih.

Pregled, objavljen leta 2019, je pokazal, da je ALA zmanjšala raven glukoze v krvi na tešče in ravni A1C. Vendar pa je novejši sistematični pregled pokazal, da je dodatek ALA zmanjšal inzulin in inzulinsko odpornost, ni pa zmanjšal ravni A1C. (4)

Če imate sladkorno bolezen in razmišljate o dodajanju ALA, vprašajte ponudnika zdravstvenega varstva, ali bi to ustrezalo vašim potrebam.

Bolečine v živčevju
Nevropatska bolečina je medicinski izraz, ki se uporablja za opis bolečine, odrevenelosti in nenormalnih občutkov, ki jih povzroči poškodba živcev. Poškodbo pogosto povzroči oksidativni stres, ki ga na živce povzročijo kronične bolezni, kot so:

– Sladkorna bolezen
– HIV
– Odpoved ledvic
– Limska bolezen
– Bolezni ščitnice

Klinično preizkušanje, objavljeno leta 2021, je pokazalo, da so ljudje z bolečino neznanega vzroka poročali o manj hudih rezultatih bolečine, ko so vzeli med 400 miligramov in 800 miligramov peroralnega dodatka ALA v primerjavi s tistimi, ki so jemali placebo. (5)

ALA ima lahko tudi antioksidativne učinke pri ljudeh z diabetično nevropatijo, potencialno izčrpavajočim stanjem pri ljudeh z napredovalim diabetesom.

Pregled študij je pokazal, da bi lahko bile antioksidativne lastnosti alfa lipoične kisline koristne pri obvladovanju nevropatske bolečine, čeprav je bilo tudi ugotovljeno, da so bile klinične študije doslej nedosledne glede stvari, kot so odmerjanje in protokoli zdravljenja. In ker se ALA pogosto kombinira z drugimi spojinami, še ni znano, koliko koristi ima sama.

Srčna bolezen
Že dolgo velja, da ALA vpliva na težo in zdravje s spreminjanjem lipidne (maščobne) sestave v krvi. To vključuje zvišanje “dobrega” holesterola lipoproteinov visoke gostote (HDL) ob zniževanju “slabega” holesterola lipoproteinov nizke gostote (LDL) in trigliceridov. Vendar nedavne raziskave kažejo, da to morda ni tako.

Ena študija je pokazala, da je 180 odraslih Korejcev, ki so prejeli 1.200 miligramov do 1.800 miligramov ALA, po 20 tednih izgubilo 21 % več teže kot skupina, ki je prejemala placebo. Vendar niso opazili nobenih izboljšav skupnega holesterola, LDL, HDL ali trigliceridov. Pravzaprav so bili višji odmerki ALA povezani s povečanjem celotnega holesterola in LDL pri udeležencih študije. (6)

Vendar pa obstaja nekaj dokazov, da lahko ALA zmanjša označevalce vnetja, kot so C-reaktivni protein, interlevkin-6in faktor tumorske nekroze alfa (ki spodbuja inzulinsko rezistenco in je povezan s sladkorno boleznijo tipa 2, ki jo povzroča debelost). Visoke ravni C-reaktivnega proteina veljajo za dejavnik tveganja za bolezni srca.

Pregled iz leta 2019 je ugotovil znatno zmanjšanje teh treh markerjev z dodatkom ALA. Poleg tega je druga študija, objavljena leta 2020, pokazala, da je 600 miligramov ALA, danih peroralno štiri mesece, znatno zmanjšalo te iste markerje. (7)

Primarne mitohondrijske motnje
Pri ljudeh s primarnim mitohondrijem se priporoča dodajanje ALA. PMD so redke genetske motnje, ki se pojavijo zaradi napak v delovanju mitohondrijev, kar omejuje sposobnost telesa za proizvodnjo energije v celicah. Obstaja zelo malo dokazov, ki podpirajo uporabo ALA pri tej populaciji. Večina dokazov temelji na poročilih o primerih preprosto zato, ker so motnje tako redke. Osebe s PMD bi morala spremljati skupina strokovnjakov, ki se osredotočajo na te kompleksne presnovne motnje.

Pomanjkanje ALA je izjemno redko. Na splošno lahko zdravi ljudje proizvedejo vso ALA, ki jo telo potrebuje.

Dodatne prednosti alfa-lipoične kisline
Alfa-lipoična kislina je bila raziskana glede drugih koristi, vključno z:
Proti staranju: ena študija je pokazala, da lahko krema za lokalno uporabo, ki vsebuje 5 % alfa-lipoične kisline, pomaga zmanjšati drobne linije in gube.
S starostjo povezana izguba spomina: Majhna študija je pokazala, da kombinacija omega-3 maščobnih kislin in alfa-lipoične kisline pomaga upočasniti kognitivni in funkcionalni upad pri ljudeh z blagimi do zmernimi simptomi Alzheimerjeve bolezni. Za potrditev teh rezultatov so potrebne večje študije.
Zmanjšanje vnetja: C-reaktivni protein (CRP) je marker vnetja, kar pomeni, da visoke ravni kažejo na vnetje nekje v telesu. Meta-analiza je pokazala, da je alfa-lipoični dodatek znatno zmanjšal CRP pri ljudeh s povišanimi ravnmi.
Zmanjšanje tveganja za srčne bolezni: Pregled študij je pokazal, da lahko alfa-lipoična kislina pomaga znižati LDL holesterol in trigliceride.
Delovanje živcev: majhna študija je pokazala, da so imeli ljudje, ki so imeli operacijo za zdravljenje sindroma karpalnega kanala, boljše rezultate po jemanju alfa-lipoične kisline en mesec pred operacijo in dva meseca po njej.

Kakšni so stranski učinki alfa-lipoične kisline?
ALA na splošno velja za varno, če jo jemljemo kot peroralni dodatek ali uporabljamo kot topikalno mazilo. Ugotovljeno je bilo tudi, da je “varen, učinkovit in stabilen”, če ga dajemo intravensko, glede na poročilo Uprave za hrano in zdravila (FDA).

V istem poročilu piše, da “se zdi, da ni pomembnih škodljivih učinkov, povezanih z alfa-lipoično kislino.” Vendar pa lahko nekateri ljudje doživijo nekatere neželene učinke, vključno z:

– Nizek krvni sladkor
– slabost
– Izpuščaj (pri uporabi kreme ali mazila ALA)
– bruhanje

Ker je ALA kislina, lahko prispeva k refluksu. Zaužitje majhnega prigrizka (kot so graham ali slani krekerji) z odmerkom lahko pomaga ublažiti zgago ali refluks.

Previdnostni ukrepi
Dodatek ALA pri otrocih ni bil natančno raziskan. Zato ni priporočljivo za otroke. Tako kot mnogi drugi dodatki tudi ALA ni priporočljiva za nosečnice ali doječe matere. Opravljenih ni bilo dovolj raziskav, da bi razumeli učinke ALA v teh skupinah.

Viri alfa-lipoične kisline in odmerjanje
Hrana, ki jo jeste, bo vedno vaš najboljši vir hranil. Če zdravo cenite zelenjavo, boste morda lahko dobili veliko ALA iz vaše prehrane. ALA lahko najdete v:

– Pesa
– Brokoli
– brstični ohrovt
– korenje
– grah
– Krompir
– rdeče meso
– Špinača
– Paradižnik
– Jam

Dodatki alfa-lipoične kisline
Preden vzamete prehransko dopolnilo, se vedno posvetujte z zdravnikom, da se prepričate, ali sta prehransko dopolnilo in odmerek primerna za vaše individualne potrebe.

Ali lahko jemljem alfa-lipoično kislino vsak dan?
Čeprav ALA velja za varno, ni nobenih smernic, ki bi usmerjale njeno uporabo. Večina peroralnih dodatkov se prodaja v formulacijah kapsul ali tablet v razponu od 100 miligramov do 600 miligramov. Odmerek od 600 miligramov do 1200 miligramov na dan se zdi najpogostejši v študijah. To je običajno razdeljeno na tri enake odmerke vsak dan.

Te številke so mišljene samo zato, da vam dajo predstavo o možnem dnevnem odmerku. Nikoli ni pametno slediti poljubnemu številu ali načrtu odmerjanja nekoga drugega. Niti dva človeka nista enaka in nekdo drug se morda sooča z okoliščinami, ki se jih ne zavedate. Kot večino prehranskih dopolnil je treba ALA hraniti na hladnem in suhem mestu.

Kaj se zgodi, če vzamem preveč alfa-lipoične kisline?
Ker ALA ni bistveno hranilo, ni priporočene količine, ki bi jo lahko dobili s svojo prehrano ali z dodatki. Prav tako ni določene zgornje meje vnosa. Če vzamete preveč ALA, se lahko pojavijo nekateri zgoraj opisani stranski učinki, ki pa običajno izzvenijo, ko dodatek prenehate jemati.

Nekatere študije so pokazale, da je jemanje velikih količin ALA lahko nevarno. V enem poročanem primeru je 70-letni ženski zaradi prevelike količine ALA prišlo do odpovedi več organov. V drugem primeru je naključna izpostavljenost ALA povzročila krče pri malčku. V tretjem primeru je 22-letna ženska po namernem prevelikem odmerjanju ALA doživela tahikardijo ali hitro bitje srca, spremenjeno duševno stanje in presnovno acidozo.

Interakcije
Bistveno je, da natančno preberete seznam sestavin in tabelo s podatki o hranilni vrednosti, da veste, katere sestavine in koliko posamezne sestavine vsebuje. Preglejte to oznako dodatka s ponudnikom zdravstvenih storitev, da se pogovorite o morebitnih interakcijah z živili, drugimi dodatki in zdravili.

Dodatki ALA lahko:
Vpliva na delovanje in zdravljenje ščitnice: Če imate bolezen ščitnice ali jemljete zdravila za ščitnico, se pred jemanjem ALA posvetujte z zdravnikom.
Moti uspeh kemoterapije: Pogovorite se o morebitnih prehranskih dopolnilih z onkologom, če se zdravite zaradi raka.
Zniža raven glukoze v krvi, če jemljete tudi zdravila za zniževanje glukoze: Če imate sladkorno bolezen, se z zdravnikom pogovorite o tem, ali so dodatki ALA primerni za vas. Če jemljete ta dodatek, natančno spremljajte raven glukoze v krvi.
Upočasni strjevanje krvi in ​​poveča tveganje za krvavitev: Zdravnik vas mora skrbno spremljati, če jemljete tudi zdravila za redčenje krvi. Pogovorite se z zdravnikom, ali so dodatki ALA primerni za vas.

Povzetek
Alfa-lipoična kislina je maščobna kislina, ki se naravno nahaja v vsaki celici človeškega telesa. Njegova primarna vloga je pretvarjanje krvnega sladkorja (glukoze) v energijo s pomočjo kisika. Veliko ljudi ga uporablja za pomoč pri sladkorni bolezni, živčnih bolečinah, hujšanju, srčnih boleznih in primarnih mitohondrijskih motnjah.

Neželeni učinki uporabe ALA so videti blagi in, če niso, se zdi, da so posledica prevelikega odmerjanja. Tako kot drugi dodatki lahko tudi ALA medsebojno deluje z drugimi zdravili. Zato je ključnega pomena, da izvajalec zdravstvenega varstva razume vašo celotno zdravstveno sliko, preden poda sodbo o tem, ali lahko varno uporabljate ALA. Alfa lipoično kislino lahko po ugodni ceni kupite preko spletne trgovine iHerb.

1.03.2024 | Hranila

Pošlji komentar