Astaksantin. Kakšne so njegove prednosti in slabosti?

Astaksantin je pigment (barvne spojine, ki se uporabljajo za barvanje drugih snovi), ki se običajno nahaja v organizmih, ki živijo v vodi. Kljub temu ga je mogoče najti v drugih živih bitjih, kot so alge, losos in kozice.

astaksantin

Astaksantin je karotenoid (raznobarvni organski pigmenti, ki jih proizvajajo rastline in alge). Natančneje, astaksantin lahko uvrstimo med ketokarotenoide (rubinasto rdečkast karotenoid). Vendar pa za razliko od beta-karotena (oranžno-rumeni karotenoid) nima aktivnosti vitamina A. Namesto tega ima lahko astaksantin nekatere potencialne antioksidativne in protivnetne učinke, ki so verjetno odgovorni za njegovo delovanje.


Uporaba astaksantina

Čeprav so potrebne obsežnejše raziskave glede učinkovitosti, se astaksantin včasih uporablja za zdravljenje različnih zdravstvenih stanj.

Raziskave so najbolj zanesljive glede vpliva na naslednje:

– Zdravje možganov
– Zdravje oči
– Visok holesterol
– Imunska podpora
– Zdravje kože

Oksidativni stres ima lahko pomembno vlogo pri več zdravstvenih stanjih, povezanih z možgani, kot je Alzheimerjeva bolezen. Na splošno je oksidativni stres takrat, ko v telesu ni dovolj naravnih antioksidantov, da bi napadli nestabilne molekule, znane kot prosti radikali. Prosti radikali lahko poškodujejo komponente (dele) v telesu, vključno z dednim materialom DNK.

V tem kliničnem preizkušanju so starejši odrasli v skupini, ki je jemala astaksantin, imeli manj napak pri testih labirinta in so imeli hitrejše reakcijske čase pri računalniških testih spomina in mišljenja. Ti rezultati kažejo, da lahko astaksantin izboljša delovanje možganov.

V drugem kliničnem preizkušanju, o katerem razpravljamo v preglednem članku, so udeleženci študije srednjih let v skupini, ki je jemala astaksantin, dosegli boljše rezultate pri testih pomnjenja besed. Vendar ni bilo razlik v učinkovitosti med skupinama, ki so jemale astaksantin in placebo (ljudje, ki so namenoma prejeli neučinkovito zdravilo) za udeležence, starejše od 54 let.

Poleg tega so iz istega preglednega članka druge študije pokazale, da je astaksantin izboljšal koordinacijo oči in rok, obdelavo informacij ter duševno ali fizično utrujenost (prekomerna utrujenost). Kljub tem spodbudnim rezultatom je še vedno izziv količinsko opredeliti učinke astaksantina.

To je zato, ker so v vseh študijah, razen v eni, astaksantin kombinirali z drugim dodatkom, imenovanim sezamin (dodatek za zmanjšanje maščobe iz lubja rastline Fagara in sezamovega olja). Zaradi tega je težko ugotoviti, katera snov je lahko odgovorna za pozitivne rezultate.

Glede na drugo študijo v preglednem članku so rezultati pokazali, da lahko astaksantin prepreči demenco z znižanjem ravni fosfolipidnega hidroperoksida pri srednjih in starejših odraslih. Fosfolipidni hidroperoksid se nenormalno kopiči v rdečih krvničkah (eritrocitih) ljudi z AD in demenco.

Pomanjkljivosti teh preskušanj vključujejo majhno število udeležencev in kombinirano uporabo astaksantina s sezaminom. In rezultati ene študije so pokazali, da astaksantin ljudem, starejšim od 54 let, ni pomagal pri testih pomnjenja besed. Zaradi teh razlogov so še vedno potrebne strožje in standardizirane raziskave z višjo kakovostjo in obsežnejšimi kliničnimi preizkušanji.

Zdravje oči
Oksidativni stres lahko igra vlogo pri številnih očesnih boleznih, kot sta katarakta (moten vid) in starostna degeneracija makule (AMD). (1)

AMD je stanje, ki ogroža vid in običajno prizadene ljudi, starejše od 50 let, še posebej tiste, starejše od 65 let. Pri AMD kri uhaja v makulo, ki je središče mrežnice v zadnjem delu očesa. Makula vam pomaga videti podrobnosti.

Glede na pregledni članek so majhne študije pokazale, da je astaksantin izboljšal pretok krvi v različnih delih očesa – kot je mrežnica v ozadju očesa – v primerjavi s placebom (snov brez zdravila). Članek je vključeval druga majhna klinična preizkušanja, ki so pokazala, da astaksantin izboljša vidno ostrino in globok vid v primerjavi s placebom.

Medtem ko so bili rezultati glede obremenitve oči mešani, so rezultati študije v preglednem članku pokazali, da je astaksantin pomagal pri akomodaciji oči. To je preusmeritev fokusa z oddaljenih stvari na bližnje predmete. Čeprav so bile raziskave obetavne, je bilo veliko teh študij majhnih in so včasih odražale nasprotujoče si rezultate. Zato so za boljše razumevanje učinkov astaksantina še vedno potrebne dodatne, stroge raziskave z višjo kakovostjo in obsežnejšimi kliničnimi preizkušanji.

Visok holesterol
Pregledni članek je vključeval majhno klinično preizkušanje, ki je preučevalo astaksantin pri ljudeh z rahlo visokim holesterolom.V študiji so udeleženci v skupini z astaksantinom doživeli povečanje ravni holesterola lipoproteinov visoke gostote (HDL) (“dobrega holesterola”) in zmanjšanje trigliceridov.

Pregledni članek je omenil še eno majhno študijo. V tem kliničnem preskušanju so imeli udeleženci študije o astaksantinu zmanjšanje holesterola lipoproteinov nizke gostote (LDL) (“slab holesterol”) v primerjavi s skupino, ki je prejemala placebo. Razpoložljive študije na ljudeh so bile majhne in kratkoročne.

Imunska podpora
Glede na pregledni članek obstaja omejeno število študij na ljudeh o astaksantinu za morebitno korist imunske podpore. Toda na podlagi nekaj majhnih kliničnih preizkušanj pri ljudeh so ti rezultati pokazali, da je astaksantin povečal aktivnost imunskega sistema.

Zdravje kože
Po preglednem članku lahko astaksantin podpira zdravje kože s potencialnimi antioksidativnimi učinki, ki lahko ščitijo kožo pred oksidativnim stresom, povezanim z UV.

V primerjavi s placebom je astaksantin povzročil naslednje:

– Elastičnost kože
– Vlažnost kože
– Zmanjšanje rdečice kože
– Gube z manjšo globino

Stranski učinki in varnost
Kot pri mnogih zdravilih in naravnih izdelkih imajo lahko tudi dodatki astaksantina stranske učinke.

Pogosti neželeni učinki
Astaksantin je na splošno varen in nima stranskih učinkov, če ga zaužijemo s hrano. (2)

FDA je uvrstila astaksantin na seznam GRAS (splošno priznan kot varen). Toda astaksantin je samo GRAS pri 6 do 7 miligramih (mg) na dan. Izhajati mora tudi iz enega od naslednjih dveh organizmov (živih bitij):

Haematococcus pluvialis (H. pluvialis): H. pluvialis je sladkovodna enocelična alga, ki je premajhna, da bi jo videli s prostim očesom.
Paracoccus carotinifaciens (P. carotinifaciens): P. carotinifaciens je vrsta bakterije. Vendar pa lahko pogosti stranski učinki astaksantina običajno vključujejo simptome, povezane s prebavnim sistemom, kot je diareja.

Hudi stranski učinki
Glede na pregledni članek niso opazili resnih stranskih učinkov – tudi pri velikih odmerkih. Pri velikih odmerkih pa lahko nekateri neželeni učinki vključujejo:1

– Pogosto odvajanje blata (BM)
– Rdeče obarvano blato

Poleg tega je huda alergijska reakcija močan stranski učinek, ki je možen pri katerem koli zdravilu ali naravnem izdelku. Če imate hudo alergijsko reakcijo, lahko simptomi vključujejo težave z dihanjem, srbenje in izpuščaj.

Previdnostni ukrepi
Ponudnik zdravstvenih storitev vam lahko odsvetuje uporabo astaksantina, če kar koli od naslednjega velja za vas:

Huda alergijska reakcija: Izogibajte se astaksantinu, če imate znano alergijo nanj ali njegove sestavine ali dele. Če potrebujete pojasnilo o tem, ali je varno, za več informacij vprašajte registriranega dietetika, farmacevta ali zdravstvenega delavca.

Nosečnost: Obstaja ena študija o uporabi astaksantina kot predhodnega zdravljenja za izboljšanje rezultatov zdravljenja neplodnosti pri ljudeh z endometriozo (stanje, pri katerem tkivo, podobno tistemu, ki obdaja maternico, raste zunaj maternice).

Sicer pa je malo podatkov o učinkih in varnosti astaksantina pri nosečnicah in nerojenem plodu. Nosečnice običajno niso omenjene na etiketah izdelkov.

Dojenje: Podatkov o učinkih in varnosti astaksantina na doječe starše in doječe otroke je malo. Poleg tega je malo verjetno, da bo večina oznak na izdelkih z astaksantinom namenjena doječim staršem. Pred uporabo astaksantina se o njegovih koristih in tveganjih pogovorite z zdravnikom.

Odrasli, starejši od 65 let: Starejši odrasli so sodelovali v kliničnih preskušanjih, povezanih z astaksantinom. Kljub temu je potrebna previdnost pri uporabi astaksantina pri starejših odraslih, saj je pri tej populaciji tradicionalno večja verjetnost neželenih učinkov zdravil.

Otroci: Malo je podatkov o vplivu in varnosti astaksantina pri otrocih. Poleg tega, ker so oznake izdelkov z astaksantinom namenjene odraslim in ne dojenčkom ali otrokom, dodatek verjetno ni namenjen tej starostni skupini. Posvetujte se z zdravnikom, če razmišljate o astaksantinu za svojega otroka.

Živali: Preveč astaksantina se lahko nabere v očeh in na koži, zaradi česar je koža videti rumena ali rdeča. Pred dajanjem astaksantina živalim se posvetujte z veterinarjem, da se pogovorite o koristih in tveganjih.

Viri astaksantina in kaj iskati

Prehranski viri astaksantina
Astaksantin je karotenoid in pigment (naravno barvilo), ki ga običajno najdemo v organizmih, ki živijo v vodi, kot so jastog, kozica in losos. Morda boste našli tudi astaksantin, dodan hrani.

Astaksantinska dopolnila
Dodatki astaksantina so običajno na voljo v obliki kapsul kot denimo omenjeni proizvod: NOW Foods Astaksantin

Druge dozirne oblike astaksantina, ki lahko vsebujejo druge sestavine, vključujejo:

– Gumijevi ali mehke žvečilke
– Tekočina
– Prašek
– Tablete

Morda boste lahko našli vegetarijanske in veganske možnosti. Izdelek, ki vam ustreza, bo odvisen od osebnih preferenc in vaših želenih rezultatov. Vsak izdelek lahko deluje nekoliko drugače, odvisno od oblike.

Povzetek
Astaksantin je karotenoid in pigment, ki ga običajno najdemo v organizmih, ki živijo v vodi. Astaksantin se lahko uporablja pri zdravju možganov, zdravju oči, visokem holesterolu, imunski podpori in zdravju kože. Če se odločite za omenjeni proizvod, ga najlažje dobite v naravni prehrani, kjer njegovoga odmerka ne boste mogli prekoračiti in bo zato najbolj varna možnost.

18.02.2024 | Hranila

Pošlji komentar