Cink. Mineral, ki služi kot zaščitnik imunskega sistema

Cink je element v sledovih, ki je potreben za zdrav imunski sistem. Pomanjkanje cinka lahko povzroči človeka bolj dovzetnega za različne vrste bolezni. Odgovoren je za številne funkcije v človeškem telesu in pomaga spodbuditi aktivnost vsaj 100 različnih encimov. Za izkoriščanje koristi je potreben le majhen vnos cinka.

cink

Trenutno je v ZDA priporočeni dodatek k prehrani (RDA) za cink 8 mg na dan za ženske in 11 mg na dan za moške. Element je naravno prisoten v številnih različnih živilih, na voljo pa je tudi kot prehransko dopolnilo.


Dejstva o cinku

Cink je pomemben vidik prehrane. Pomanjkanje cinka se lahko pojavi, če ni dovolj velike porabe s prehrano ali dodatki. Pomanjkanje pri otrocih lahko povzroči ovire za rast in večje tveganje za okužbo. Med nosečnostjo in dojenjem bodo ženske morda potrebovale dodaten cink ali se odločile za živila, ki so bogata s cinkom kot so denimo sezamova semena in druga semena ter oreščki.

Prednosti

Cink je ključnega pomena za zdrav imunski sistem, pravilno sintetizira DNK in spodbuja zdravo rast med
otroštvom in celjenje ran.

Nekaj ​​koristi cinka za zdravje:

1. Cink in uravnavanje imunske funkcije

Po navedbah European Journal of Immunology človeško telo potrebuje cink za aktivacijo limfocitov T (T celice).
T celice pomagajo telesu na dva načina:
1. nadzor in uravnavanje imunskih odzivov
2. napad na okužene ali rakave celice
Pomanjkanje cinka lahko močno poslabša delovanje imunskega sistema. Glede na študijo, objavljeno v American Journal of Clinical Nutrition, imajo “osebe s pomanjkanjem cinka večjo dovzetnost za različne patogene.”

2. Učinki cinka na učenje in spomin

Raziskave, opravljene na univerzi v Torontu in objavljene v reviji Neuron, nakazujejo, da ima cink ključno vlogo pri uravnavanju možganskih celic, kako nevroni komunicirajo med seboj in vplivajo na to, kako dober je spomin in kako se učimo. (1)

3. Cink za zdravljenje prehlada

Ugotovljeno je bilo, da so cinkove pastile skrajšale trajanje epizod prehlada do 40 odstotkov v študiji objavljeni v reviji Open Respiratory Medicine Journal.

Poleg tega je Cochraneov pregled zaključil, da je uživanje cinka (pastil ali sirupa) koristno za zmanjšanje trajanja in resnosti prehlada pri zdravih ljudeh, če ga vzamemo v 24 urah po začetku pojava simptomov.

4. Vloga cinka pri celjenju ran

Cink igra vlogo pri vzdrževanju celovitosti in strukture kože. Bolniki, ki imajo kronične rane oz. razjede imajo pogosto pomanjkljivo presnovo cinka in nižjo raven cinka v serumu. Cink se pogosto uporablja v kremah za kožo za zdravljenje pleničnega izpuščaja ali drugega draženja kože.

5. Cink in zmanjšano tveganje za starostno povezano kronično bolezen

Študija raziskovalcev z Oregonske državne univerze je pokazala, da izboljšanje statusa cinka s pomočjo prehrane in dodatek lahko zmanjša tveganje za vnetnih bolezni. Že desetletja je znano, da cink pomembno vlogo pri imunski funkciji. Pomanjkanje je povezano s povečanim kroničnim vnetjem bolezni in sprožanjem novih vnetnih procesov.

6. Cink in plodnost

Številne študije in preskušanja so povezala slabo stanje cinka z nizko kakovostjo sperme. Na primer ena študija je ugotovila, da so preiskovanci po cinkovem sulfatu in folni kislini imeli večje število semenčic oziroma njihovo dopolnitev. V drugi študiji so raziskovalci ugotovili, da je lahko majhen vnos cinka glavni dejavnik tveganja za to lahko nastane nizka kakovost sperme in moška neplodnost.

7. Druge možne koristi cinka

Cink je lahko učinkovit tudi za zdravljenje: aken – ena študija, objavljena v JAMA, je pokazala obetavne rezultate cinkovega sulfata za zdravljenje aken, motnje hiperaktivnosti s pomanjkanjem pozornosti (ADHD), osteoporoze ter preprečevanje in zdravljenje pljučnice.

Priporočen vnos

Ustrezen vnos cinka je še posebej pomemben za otroke, saj lahko celo blago pomanjkanje cinka ovira rast, povečajo tveganje za okužbo in povečajo tveganje za diarejo in bolezni dihal. Priporočeni vnos za otroke, stare od 1 do 8 let, je od 3-5 miligramov in narašča, ko je otrok starejši. Moški, stari od 9 do 13 let, potrebujejo 8 miligramov cinka na dan. Po 14. letu se zahteva poveča na 11 miligramov na dan, ki je potreben za vse odrasle moške. Za ženske, starejše od 8 let, zahteva ostane stabilna pri 8 miligramih na dan, razen za starost od 14 do 18 let, kjer se to priporočilo poveča na 9 miligramov na dan. Nosečnice in doječe matere imajo povečano potrebo po cinku 11-13 miligramov na dan, odvisno od starosti.

Viri cinka

Najboljši viri cinka so fižol, živalsko meso, oreški, ribe in drugi morski sadeži, polnozrnata žita in mlečni izdelki. Cink se doda tudi nekaterim žitaricam za zajtrk in drugim obogatenim živilom. Meja cinka je 40 miligramov za moške in ženske, starejše od 18 let.

Vedno znova je bilo dokazano, da izolacija nekaterih hranil v obliki dodatkov ne bo zagotovila enake koristi za zdravje kot uživanje hranila iz celovrstne hrane. Najprej se osredotočite na pridobivanje dnevnih potreb po cinku, zahteve naj bodo po živilih in ne po prehranskih dopolnilih, nato pa po potrebi uporabite dodatke kot rezervno sredstvo.

Pomanjkanje cinka

Običajno je pomanjkanje cinka posledica nezadostnega vnosa s hrano. Vendar pa je lahko tudi posledica malabsorpcija in kronične bolezni, kot so diabetes, rak in bolezni jeter.

Znaki pomanjkanja cinka vključujejo:

izguba apetita
anemija
počasno celjenje ran
kožne bolezni, kot so akne ali ekcem
nenormalen okus in vonj
depresivna rast
spremenjeno spoznanje
depresija (potrebno več raziskav)
diareja
izguba las
Pomanjkanje cinka med nosečnostjo lahko poveča možnosti za težaven ali dolgotrajen porod.

Previdnostni ukrepi

Cink ima veliko koristi za zdravje, vendar je pretiran vnos cinka lahko škodljiv. Neželeni učinki, zelo visoki vnos cinka lahko vključuje:

slabost
bruhanje
izguba apetita
bolečine v želodcu
glavoboli
diareja
Študija, ki je objavljena v Biological Trace Element, pravi, da lahko odvečni cink zavira absorpcijo bakra

Cink in baker v našem telesu namreč tekmujeta za prevlado, zato se tudi v prehrani pojavlja ponavadi pravilno razmerje cinka in bakra, ker imata oba različni funkciji služita pa kot mikroelementa iz katerih so sestavljena tudi naša tkiva.

25.09.2020 | Hranila

Pošlji komentar