Dobre in slabe lastnosti antioksidantov

Antioksidanti veljajo za najboljše snovi pri zaščiti vseh telesnih celic pred oksidacijo. Zato jih priporočajo večinoma povsod, vendar pa imajo tudi svoje slabe strani. Teh pa vam prodajalci prehranskih dopolnil ne povedo. Po zadnjih raziskavah pripomorejo celo k poslabšanju zdravstvenega stanja. Delovanje imunskega sistema je odvisno od tega, v kakšni obliki pridobivate antioksidante in v kolikšni meri. Zato je vredno spoznati vse, kar niste o vedeli o teh molekulah, tako da boste v življenju znali pravilno poskrbeti za svoje zdravje.

antioksidanti

Antioksidant je molekula, ki prepreči oksidacijo drugih molekul v telesu. Z oksidacijo nastajajo v telesu prosti radikali, ki lahko poškodujejo naše celice. Zato imamo na voljo različne vrste čudovitih snovi, ki nam služijo za obrambo pred prostimi radikali. Ste vedeli, da je naše telo je sposobno proizvesti antioksidante? Najverjetneje ne. Pridobimo jih lahko tudi z vnosom hrane, kar telesu olajša delo. Pri tem pa je logično, da druge vrste antioksidantov delujejo na različne načine in tako vplivajo na strukturo in obliko telesa. Če vzamemo samo kot primer beta in alfa karoten, kmalu ugotovimo, da ima poleg osnovne funkcije tudi vlogo pri pigmentaciji kože. Alfa tokoferoli denimo pa imajo poleg primarne funkcije tudi vlogo pri zagotavljanju povezanosti in elastičnosti kože. Zato je se antioksidanti med seboj močno razlikujejo po delovanju in vlogi, ki jo opravljajo v telesu. Priporočljivo je uživati raznovrstno hrano, da boste tako dobili ves asortiman pozitivnega delovanja.Naše naravna telesna proizvodnja antioksidantov z leti upada, zato igrajo te snovi tako pomembno vlogo pri našem zdravju, ker je od njih odvisno kako hitro se starate, glede na to kako se vaše telo uspešno bojuje s prostimi radikali. Nekateri antioksidanti imajo poleg omenjenih lastnosti tudi vlogo pri kelaciji. To pomeni, da se vežejo na strupene kovine in jih elegantno spravijo ven iz telesa. Zato je toliko reklamiranja detoksifikacije telesa s pomočjo raznih praškov, vendar pa je slaba lastnost, da se vežejo tudi na druge elemente in tako lahko osiromašijo vaše telo. Če boste pridobili antioksidante naravno se vam ni potrebno bati, saj boste skupaj z njimi dobili tudi dovolj drugih vitaminov in mineralov, ki jih potrebujete. Te čudovite molekule pa imajo še vlogo pri obnovi poškodovanih celic v vašem telesu, zato jih proizvajalci dodajajo v vse vrste kozmetike.


Morda poznate izrek, ko nekateri pravijo, da od viška glava ne boli. To je največja neumnost, ki jo lahko reče mati svojemu otroku. Pri alkoholu je podobno. Ljudje mislijo, da je v mejah normale neškodljiv. vendar ni tako. Toliko kot ga popijete toliko je škodljiv. Če ga boste torej popili malo, boste naredili malo škode. Če ga boste popili več pa je več škode. Zelo preprosto. Pri antioksidantih pa je nekoliko drugače. Če jih zaužijete v umetni obliki, hitro prekoračite telesno sposobnost obdelave teh snovi. To je podobno kot bi vam v službi naložili dela za več mesecev, opraviti pa bi morali v nekaj dnevih. Rezultati bodo vsekakor negativni, zato telo pri visokih odmerkih antioksidantov deluje zaviralno. Dejansko se obrne proces rasti in prične se degradacija, torej rastni dejavniki se ustavijo in obrnejo v nasprotno smer, tako da začne vaše telo počasi degradirati tkiva. To se pri ljudeh pokaže v obliki anemije oziroma slabokrvnosti, saj prevelika količina antioksidantov veže nase vse minerale, vključno s kalcijem, železom, cinkom in bakrom. Tako vaše telo kmalu postane osiromašeno vseh potrebnih snovi za normalno delovanje. Vendar pa se zniža tudi število krvnih celic, ponavadi predvsem belih krvnih celic, ki skrbijo za obrambo pred virusi, bakterijami in glivicami. Zato so tudi zadnje raziskave pokazale negativne učinke antioksidantov pri bolnikih z rakom, ki jim je še dodatno poslabšalo njihovo stanje.  Japonci in Kitajci ponavadi jemljejo večje vrednosti antioksidantov, njihova hrana pa na splošno deluje bolj zaviralno kot hrana Evropejcev in Američanov. Tu je veliko snovi, ki zavira rast, ki se pozna predvsem v otroštvu in vse nekje do 18 leta starosti. Snovi kot so polifenoli, začimbe, fitične kisline in podobne spadajo med antioksidante, vendar pa imajo zaviralni učinek na rast v prekomernih količinah. Ponekod pravijo, da si to, kar ješ. Dejansko prenašamo značilnosti snovi, ki jih največ zaužijemo, na delovanje telesa, zato je potrebno prehrano konzumirati v naravni obliki in normalni količini.

Če boste jemali antioksidante v obliki naravne hrane, ne morete pretiravati tako kot pri prehranskih dopolnilih, pa če se še tako trudite. V naravni hrani jih je količinsko ravno prav, poleg tega pa so vezani z vsemi drugimi hranili, tako da jih telo obdeluje postopoma. Po domače povedano, v kri ne pridejo naenkrat, temveč postopoma. To si je vredno zapomniti. Pri prehranskih dopolnilih pa v kri pridejo takoj, s tem da so popolnoma osiromašeni in v takšni obliki dajo telesu napačne informacije o delovanju. Manjkajo tako imenovane matrice zapisov, kako so vsi elementi med seboj povezani. Napačna sporočila telesu zaradi vnosa predelane in umetne hrane pa dolgoročno spremenijo naraven ritem.

Kje najdemo antioksidante in kakšne vrste poznamo? Kot sem že omenil, jih telo proizvaja samo. Poleg tega ima naše telo še sposobnost proizvajanje različnih encimov, ki služijo v primeru verižnih reakcij pri prostih radikalih. Vendar pa je za zdrav način življenja potrebno dobiti antioksidante tudi s prehrano. Najdemo jih praktično v vseh vrstah naravne hrane, največ jih je seveda v hrani rastlinskega izvora. Antioksidante delimo na različne vrste v obliki vitaminov, encimov, fenolov in drugih snovi. Najpomembnejši antioksidanti so vitamin A, C, E, D, karotenoidi alfa karoten, beta karoten, likopen, lutein, zeaksantin, astaksantin, kriptoksantin in druge snovi kot so melatonin, glutation, resveratrol, epigalokatekin, kakav, propolis, koenzim Q 10, jodid in mangan. Teh snovi je še veliko več kot so opredeljeni v večini člankov in drugih prispevkov in delujejo najbolje v svoji naravni obliki. Korenje je veljalo za dober vir vitamina A, ki ga dejansko sploh ne vsebuje. Provitamini so nekaj drugega kot vitamini, torej so predhodniki vitaminov, katere mora telo predelati v obliko, ki je za njega sprejemljiva. Zato ima korenje poleg omenjenega beta karotena velike vrednosti alfa karotena. V kapsulah ga zagotovo ne boste našli, njegovi učinki pa so bili tudi znanstveno podprti z doseganjem daljše življenjske dobe. Pri iskanju hrane bogate z antioksidanti je priporočljivo vedeti, katero sadje in zelenjava vam genetsko ustreza. Včasih slabo prenašamo določeno vrsto hrane, zato imajo lahko antioksidanti iz takšne prehrane negativne učinke, ker slabo vplivajo na naš imunski sistem. Pri preizkušanju povsem novih živil je včasih težava, saj jo telo ne sprejme dobro. Zato je velikokrat bolje, da ostanete pri takšni hrani, ki ste jo jedli tudi v otroštvu in jo vaše telo pozna. To velja predvsem za bolne ljudi, saj bi obremenjevanje telesa in prilagajanje na nove antigene v hrani lahko povzročilo veliko veš škode kot koristi.

Vrste antioksidantov in njihovi naravni viri

Vitamin A – retinol mleko, jetra
Vitamin C – askorbinska kislina rumena paprika, brokoli, jagode, kivi, papaja
Vitamin D – holekalciferol ribe, kokošja jajca, mleko
Vitamin E – tokoferoli orehi, sončnična semena, mandeljni, rastlinska olja
Alfa-karoten najdemo ga v korenju in papaji
Beta-karoten korenje, sladki krompir, druga zelenjava
Lutein zelena listnata zelenjava, ohrovt, bučke
Zeaksantin ohrovt, brokoli, bučke, stročji fižol
Likopen glavni vir je paradižnik
Kriptoksantin najdemo ga v mandarinah
Astaksantin losos, rdeče alge
Kvercetin jagode, jabolka, špinača, ohrovt
Resveratrol borovnice, grozdje, kakav
Katehini kakav, zeleni čaj, temno sadje in zelenjava
Proantocianidini kakav, črni ribez, grozdje, aronija
Glutation proizvod človeškega telesa
Melatonin – hormon proizvod človeškega telesa
Koencim Q10 mesni izdelki

 
Sklpna misel je, da se odločite za naravno hrano. Če imate kakršne koli zdravstvene težave pri antioksidantih nikoli ne iščite bližnjic, ker boste tako do cilja prišli po najdaljši možni poti. Ljudem je najbolje razložiti stvari na povsem preprost način, ker si tako najbolje zapomnijo. Zato lahko primerjamo jemanje visokih odmerkov antioksidantov s tem, da bi dnevno jedli desetkrat več kot jeste običajno. Kmalu bi opazili, da ne bi mogli funkcionirati normalno, kajne? Ne bi se mogli koncentrirati, ne bi mogli normalno telovaditi in verjetno bi dobili težave tudi pri počitku. Zdaj pa si zamislite vaš imunski sistem in prekoračitve antioksidantov v obliki prehranskih dopolnil. Delovanje telesa bi obremenili do te mere, da bi deloval le 10 odstotno, poleg tega pa bi procesi potekali v napačne smeri, tako da bi bili učinki obratni. Zato veliko vrst antioksidantov deluje pri višjih količinah prooksidativno. To pomeni, da poleg normalne oksidacije dodatno poškodujejo vaša tkiva in sperejo vaše telo vseh pomembnih mineralov, ne samo strupenih snovi. Vse kar potrebujete za zdravje je pravo znanje. Zdaj, ko razumete delovanje antioksidantov in veste kakšne so dobre in slabe lastnosti, imate vse kar potrebujete za doseganje želenih rezultatov.

29.05.2017 | Hranila

Pošlji komentar