Elektroliti. Kje jih najdemo in zakaj jih potrebujemo?

Elektroliti in minerali. Kakšne so razlike med njimi? Katere elektrolite poznamo? Zakaj jih potrebujemo? Katera hrana vsebuje največ mineralov? Večina od nas je nekoliko seznanjena s pojmom elektrolitov, vendar je dobro, da poznamo njihovo dejansko vlogo v našem telesu. Ali se priporočajo izotonični napitki in drugi viri elektrolitov, je vprašanje na katerega je potrebno podati argumente. Športni napitki kot boste spoznali niso potrebni, če je naša prehrana uravnotežena in bogata z minerali.

elektroliti

V telesu najdemo več skupnih elektrolitov, od katerih vsaka ima določeno in pomembno vlogo, večina od njih pa je odgovorna za ohranjanje ravnovesja tekočin med znotrajceličnim in zunajceličnim okoljem. To ravnotežje je ključnega pomena za stvari, kot so hidracija, živčni impulzi, mišična funkcija in vrednost pH.


Kaj so elektroliti?

Elektroliti so snovi, ki pri raztapljanju ali taljenju disociirajo na ione ter s tem postanejo električno prevodni. Na splošno jih v raztopini sestavljajo ioni, ki so znani tudi kot ionske raztopine. Elektroliti so minerali, ki v imajo električni naboj in so znani kot ioni. Nahajajo se v vseh telesnih tekočinah, tkivih in celicah. Elektroliti so potrebni za ohranjanje ravnovesje pH v telesu, prav tako pa pomagajo pri strjevanju krvi, mišično delovanju in drugih procesih. Elektroliti so ponavadi sestavljeni iz mineralov natrija, kalija, magnezija, kalcija, klorida, fosfatov in sulfatov. Elektroliti so pomembni, ker jih naše celice uporabljajo za ustvarjanje in prenos napetosti preko celičnih membran. Elektrolite dobimo s pomočjo naravne prehrane in pijače. Ko se v neki tekočini raztopi sol, se ponavadi razgradi v njene sestavne ione, kar ustvarja električno prevodno raztopino. Na primer, navadna sol (NaCl), ki je raztopljena v vodi, se razdeli na pozitivne ione natrija (Na+) in negativne ione klorida (Cl-). Ioni teh mineralov se imenujejo elektroliti.

Najpogostejši elektroliti
Natrij (Na+)
Klorid (Cl-)
Kalij (K +)
Magnezij (Mg ++)
Kalcij (Ca ++)
Fosfat (HPO4-)
Bikarbonat (HCO3-)

Elektroliti regulirajo vsebnost vode, presnovo in celice v telesu, vzdržujejo imunski sistem ter omogočajo prenos živčnih impulzov. Prav tako zagotavljajo reprodukcijo celic in rast telesa. Elektrolite v telo vnašamo s prehrano in tekočinami, lahko pa tudi s prehranskimi dopolnili, kar pa ni dobra naložba kot bomo kasneje spoznali.

Elektroliti v obliki mineralov v sledovih

Obstajata dve vrsti mineralov, ki jih naše telo mora imeti, da ostane zdravo. Poznamo torej glavne minerale in minerale v sledovih. Kot njihova imena že povejo, naše telo potrebuje velike količine glavnih mineralov in razmeroma majhne količine mineralov v sledovih za normalno delovanje. Večji minerali so kalcij, fosfor, kalij, žveplo, natrij, klor in magnezij. Minerali v sledovih pa so skupina mineralov, ki pa so tudi v naravni prehrani na voljo v manjših količinah. Minerali v sledovih pa so baker, železo, cink, mangan, selen, molibden, jod in krom. Tako glavni minerali kot minerali v sledovih so bistveni za vse telesne procese in funkcije. Brez mineralov naša telo ne bi moglo zgraditi novih tkiv, mišic, prenašati živčne impulze, strditi krvi in vzdrževati nevtralni pH tekočin v telesu.

Elektroliti so pomembni za zagotavljanje prevodnosti v telesu

Brez prave prevodnosti med celicami in pretoku informacij med nevroni naš imunski sistem ne bi mogel uspešno odpraviti bolezni, prehladov, infekcij in drugih težav, saj ne bi imel na voljo dovolj elektrolitov kot so natrij, klor in kalij. Zato so manjše količine morske soli potrebne vsak dan, da zagotovimo svojemu telesu pravo razmerje mineralov, ki ohranjajo ravnovesje. Če imamo premalo elektrolitov, se v telesu kopičijo razni patogeni kot so virusi in glivice, ki ustvarjajo kislinsko stanje. Elektroliti poskrbijo, da je naš imunski sistem sposoben prepoznati patogene, kar v največji meri omogoča NaCl, ki v vsakem mediju v laboratoriju identificira s pomočjo električne prevodnosti določene mikrobe. Zato je pomembno, da vsak dan poskrbimo za vnos mineralov. Priporočam, da se nikoli ne poslužujete športnih napitkov, saj so zasičeni z umetnimi aditivi in okusi, ki pa delujejo negativno za naše možgane in prenose informacij. Glavne minerali kot minerale v sledovih lahko povsem enostavno pridobimo z naravno prehrano. Vsa zelenjava, oreški in semena so najboljši vir mineralov.

Ali potrebujemo elektrolite v obliki prehranskih dodatkov?

Znanstvene raziskave so pokazale, da dodatki elektrolitov niso potrebni, ker je vnos z naravno hrano primeren za izravnavo elektrolitov, izgubljenih z znojem in urinom. Če imamo intenzivne treninge ali ko obroki niso kalorično primerni, se lahko namesto prehranskih dopolnil ali športnih napitkov navede dodatni vnos soli, da se ohranja ravnovesje natrija v telesu. (1)

Hiperkalemija. Predoziranje kalija in drugih mineralov

Veliko je govora po različnih prispevkih o hiperkalemije, kjer je znano, da imajo ljudje presežke kalija v telesu. Ker so dnevne potrebe po kaliju visoke, približno 4500 mg kalija naj bi bilo potrebno zaužiti vsak dan, se lahko mirno sprostite ob takšnih trditvah, ki so zelo redki primeri. Kalija, pa tudi če jemo banane, ne boste dobili kaj dosti, kar lahko preverite s pomočjo našega prehranskega kalkulatorja. Bananini olupki predstavljajo prav tako približno polovico svoje teže, zato boste v najboljšem primeru dobili 2000 mg kalija na kilogram banan. Visoke vrednosti kalija bi lahko dobili le z vsemi vrstami fižola, kjer je vsebnost kalija približno 1400 mg na 100 g fižola. Drugače pa je v večini primerov situacija ravno obratna, ljudje imajo namreč kronične težave zaradi pomanjkanja kalija. Prav tako ga ne boste našli v prehranskih dopolnilih, ker je to mineralov, ki ni tako stabilen kot so ostali minerali in ga ni enostavno pridobiti. Če boste imeli težave s kalijem, bo to zato, ker ga boste imeli občutno premalo.

Pomanjkanje elektrolitov lahko privede do bolezni

Normalne vrednosti elektrolitov v našem telesu dosežemo z naravno prehrano. Neustrezno razmerje med njimi pa lahko povzroči različne vrste bolezni. Prevelika vsebnost natrijevih ionov povzroča zastajanje vode v telesu in večji krvni pritisk. Prava koncentracija kalijevih ionov je zelo pomembna za pravilno delovanje srca. Magnezijevi ioni preprečujejo mišične krče, železovi pa slabokrvnost. Pomanjkanje kalcijevih in fosfatnih ionov lahko privede do rahitisa pri otrocih, osteomalacija pri odraslih ali krhkih kosti oziroma osteoporozo. Ob pomanjkanju joda smo dovzetni za infekcije in bolezni ščitnice. Elektrolitsko neravnovesje si lahko zagotovimo z večjim deležem semen in oreščkov ter zelenjave in sadja.

Magnezij. Pozabljen elektrolit.

V raziskavi, ki so jo leta 2013 opravili na Karibskem otočju na 28 bolnikih, je pokazala pomembno vlogo magnezija pri izboljšanju bolezni. Magnezij (Mg ++), kalij (K+) in kalcij (Ca++) so pomembni elektroliti pri ohranjanju stabilnega električnega stanja v telesu. Namen študije je bil meritev vrednosti teh pomembnih mineralov pri bolnikih. Ocenili so elektrolite pri 28 bolnikih. Osemnajst je bilo žensk in deset moških s povprečno starostjo 62 let. Rezultati raziskave so pokazali, da so zdravniki spregledali pomembno vlogo pomanjkanja elektrolitov kot sta magnezij in kalij pri zdravljenju bolezni. Zanimiva je ugotovitev, da imata elektrolita kot sta magnezij in kalij pomembno vlogo pri imunskemu sistemu, prenosih informacij in prevodnosti med celicami, kar zagotavlja uspešno ozdravitev bolnikov. Vsaka bolezen lahko nastane zaradi malomarne prehrane kot jim pravimo prazne kalorije, kjer ne najdemo pomembnih mineralov, ki zagotavlja ravnovesje in pravilno delovanje telesa. (2)

Kako voda vpliva na elektrolite?

Omeniti je potrebno, da velike vode lahko določeno bolezensko stanje le še poslabšajo kot denimo pomanjkanje elektrolitov. Voda ponavadi odplakne še tiste z zaloge elektrolitov, ki jih imate v telesu, zato se vaše ravnovesje teh mineralov zaradi tega še poslabša. Zato nikoli ne pretiravajte s količinami popite vode, ker je naša voda v slovenskih gospodinjskih po vsebnosti mineralov zelo slaba, vsebuje pa poleg nitratov določene vrednosti pesticidov, ki pa so zanemarljivo nizke.

Razlike med elektroliti in običajnimi minerali so povsem jasne. Elektroliti so minerali, ki so prevodni, saj se vedno nahajajo v ionski obliki kot denimo Na+ (natrijevi ioni) ali Cl- (kloridni ioni). Zato so to skupine mineralov, ki se vežejo na določene snovi in s tem vzpostavljajo v tekočinah prevodnost. Naravna prehrana je bogata z minerali, največ jih boste dobili v zelenjavi, semenih in oreških. Vsak dan je priporočljivo zaužiti 5 g morske soli, ki je prav tako bogata z jodom, da boste dobili vsaj nekaj izmed glavnih elektrolitov. Priporočljivo pa je poskrbeti za večje količine kalija, ki je najpomembnejši mineral v telesu, ki uspešno ohranja izgube drugih mineralov kot so kalcij in fosfor. Zelene bučke so nizkokalorična hrana in odlično nadomestilo za banane. Z njimi dobimo veliko kalija, prav tako pa dovolj tekočine, ki je mineralno bogata in lahko nadomesti potrebe po navadni vodi.

18.09.2020 | Hranila

Pošlji komentar