Ginkgo Biloba. Izvleček iz posušenih drevesnih listov.

Ginkgo biloba, znan tudi kot drevo deviškega lasulja, je ena najstarejših živečih drevesnih vrst na svetu. Doma je na Kitajskem, kjer se njegova semena že stoletja uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini za izboljšanje kognitivnega zdravja in zdravljenje astme, bronhitisa ter bolezni ledvic in mehurja.

ginkgo biloba

Danes je ginko biloba, izvleček iz posušenih drevesnih listov, široko dostopen v obliki dodatkov. Čeprav so raziskave omejene, obstaja nekaj dokazov, da lahko izvleček ginka pomaga izboljšati simptome demence in izboljša pretok krvi.


Potencialne koristi ginka bilobe
Uporaba dodatkov mora biti individualizirana in nadzorovana s strani zdravstvenega delavca, na primer registriranega dietetika, farmacevta ali ponudnika zdravstvenih storitev. Noben dodatek ni namenjen zdravljenju ali preprečevanju bolezni.

Za potrditev zdravstvenih koristi ginka bilobe so potrebne nadaljnje študije. Vendar se zdi, da je najbolj učinkovit za kognitivno zdravje. Zelišče lahko pomaga tudi pri zaščiti pred poškodbami celic, podpira zdravje oči in izboljša pretok krvi.

Lahko zmanjša simptome demence
Ginkgo biloba se že leta uporablja za zdravljenje izgube spomina, kognitivnega upada in zmanjšane budnosti. Predhodne raziskave kažejo, da lahko pomaga izboljšati simptome demence, ki je progresivna oslabljena sposobnost razmišljanja, pomnjenja in sprejemanja odločitev, kar ovira opravljanje vsakodnevnih dejavnosti. (1)

Mini pregled študij o ginku bilobi iz leta 2020 je pokazal, da lahko jemanje vsaj 240 miligramov izvlečka listov dnevno več kot 24 tednov izboljša kognitivne funkcije pri ljudeh z blago demenco. Kratkoročnejša uporaba z nižjimi odmerki ni pokazala pomembnih koristi. (2)

Podobne kognitivne izboljšave so opazili tudi v pilotni študiji leta 2023, ki je vključevala starejše odrasle z blago do zmerno možgansko kapjo. Vendar pa je študijo financiralo farmacevtsko podjetje, kar je vzbujalo pomisleke glede morebitne pristranskosti. (3)

Kljub temu se domneva, da so blagodejni učinki ginka bilobe delno posledica sposobnosti zelišča, da poveča pretok krvi v možgane.

Čeprav se raziskave zdijo obetavne, so za potrditev njihove učinkovitosti potrebne nadaljnje dolgoročne študije. Poleg tega ni trdnih dokazov, ki bi kazali, da lahko ginko biloba prepreči demenco, kognitivni upad ali napredovanje demence, povezane z Alzheimerjevo boleznijo.

Listi ginka bilobe so bogat vir flavonoidov in terpenoidov z močnim antioksidativnim delovanjem. Antioksidanti so spojine, ki preprečujejo ali odložijo škodo, ki jo povzročajo prosti radikali.

Prosti radikali so škodljive, nestabilne molekule, ki nastanejo med normalno delitvijo celic in lahko motijo številne naravne procese v telesu, vključno z dihanjem in prebavo hrane. Zunanji dejavniki, kot sta izpostavljenost sončni svetlobi in cigaretnemu dimu, lahko povzročijo tudi nastanek prostih radikalov. Ko se prosti radikali kopičijo, lahko povzročijo poškodbe celic in zdravstvene težave.

Lahko izboljša zdravje oči
Čeprav so potrebne nadaljnje študije, se zdi, da je ekstrakt ginka bilobe obetavno zdravilo za očesne bolezni, povezane s starostjo.

Pregled dveh majhnih študij iz leta 2013 na ljudeh s starostno degeneracijo makule je nakazal možno izboljšanje vida po šestih mesecih uporabe ginka bilobe. (4)

Poleg tega je ginko biloba priljubljeno alternativno zdravljenje glavkoma, progresivne očesne bolezni, ki poškoduje vidni živec in povzroči izgubo vida. Opazovalna študija iz leta 2013 pri 42 osebah z normalnim tenzijskim glavkomom je poročala o izboljšanju vida z 80 mg izvlečka ginka bilobe, ki so ga dajali peroralno dvakrat na dan v štirih letih. (5)

Vendar pa randomizirano kontrolno preskušanje iz leta 2014 pri 35 bolnikih ni pokazalo bistvenega izboljšanja vida po zdravljenju z ginko bilobo. (6)

Njegovi pozitivni učinki na vid naj bi bili predvsem posledica njegovih antioksidativnih in protivnetnih lastnosti ter sposobnosti izboljšanja pretoka krvi v očesu in zaščite nevronov pred poškodbami. Za razumevanje učinkov ginka bilobe na zdravje oči so potrebne obsežnejše študije.

Lahko koristi zdravju srca in cirkulaciji
Flavonoidi in terpeni v ginku bilobi imajo močne antioksidativne in protivnetne lastnosti, kar lahko koristi zdravju srca. Poleg tega lahko potencialna sposobnost zelišča za izboljšanje pretoka krvi in znižanje krvnega tlaka pozitivno vpliva na zdravje srca. (7)

Zdi se, da je ginko biloba najbolj učinkovit v kombinaciji s tradicionalnimi terapijami.

Sistematični pregled 23 randomiziranih kontrolnih preizkušanj iz leta 2015, ki je vključeval 2529 ljudi, je pokazal, da je bil izvleček ginka bilobe v kombinaciji z rutinskimi zdravili učinkovitejši pri lajšanju angine pektoris kot samo rutinska zdravila. (8)

Angina pektoris ali stabilna angina je bolečina ali nelagodje v prsnem košu, ki ga povzroča bolezen srca. Pojavi se pri nezadostni prekrvavitvi srca. Pomembno pa je omeniti, da je bila večina študij, ki podpirajo uporabo ginka bilobe za znižanje krvnega tlaka, izvedenih na podganah. Študije na ljudeh so dale mešane rezultate. (9)

Lahko izboljša depresijo
Vse več je dokazov, da je lahko ginko biloba učinkovit pri lajšanju depresije. Ena študija iz leta 2018 pri 136 odraslih, starih 60 let in več, z depresijo, je pokazala, da lahko ginko biloba v kombinaciji z antidepresivom učinkovito izboljša simptome depresije in zniža raven S100B, označevalca možganske poškodbe. (10)

Drugo randomizirano kontrolno preskušanje iz leta 2019 pri 40 ljudeh z depresijo po možganski kapi je pokazalo, da so tisti, ki so jemali ginko bilobo skupaj z antidepresivi, občutno izboljšali simptome depresije v primerjavi s tistimi, ki so jemali samo antidepresive. (11)

Kljub temu je bila večina študij opravljenih na živalih ali starejših odraslih. Za razumevanje razmerja med ginko bilobo in depresijo pri širši populaciji so potrebne nadaljnje študije.

Druge uporabe
Poleg zgoraj navedenih potencialnih koristi za zdravje nekateri ljudje uporabljajo ginko bilobo za izboljšanje naslednjih stanj:

Tinitus: Obstaja malo dokazov, da lahko ginko biloba v kombinaciji z antioksidativno terapijo učinkovito zmanjša simptome tinitusa (zvenenje v ušesih). Vendar pa noben dokaz ne kaže, da ginko biloba sam vpliva na tinitus.
Predmenstrualni sindrom (PMS): Nekatere starejše študije kažejo, da lahko zelišče pomaga zmanjšati simptome predmenstrualnega sindroma.19 Vendar so potrebne nadaljnje študije.
Shizofrenija: En pregled osmih randomiziranih kontrolnih preskušanj iz leta 2015 je pokazal, da lahko ginko biloba v kombinaciji z antipsihotiki izboljša simptome shizofrenije. Poleg tega njegova varnost pri posameznikih s kronično shizofrenijo ni dobro ugotovljena.
Vrtoglavica: randomizirano kontrolno preskušanje, ki ga je leta 2021 financirala industrija, je pokazalo, da je 80 mg ginka bilobe, ki ga jemljete dvakrat na dan 12 tednov, v kombinaciji z vadbo ravnotežja privedlo do izboljšanja s starostjo povezanih vrtoglavice in omotice.21

Stranski učinki ginka bilobe
Čeprav se zdi uživanje zmernih količin ginka bilobe varno za večino ljudi, je treba upoštevati nekatere možne stranske učinke, vključno z:

– glavobol
– Razdražen želodec
– Omotičnost
– palpitacije
– zaprtje

Ginkgo biloba morda ni varen med nosečnostjo, saj lahko povzroči prezgodnji porod ali čezmerno krvavitev, če se uporablja tik pred porodom. O njegovi varnosti pri doječih ljudeh ali otrocih je malo znanega.

Obstaja nekaj dokazov, da lahko poveča verjetnost pojava napadov. Ljudje z epilepsijo ali tisti, ki so nagnjeni k napadom, naj se izogibajo ginku bilobi, razen če jim njihov zdravstveni delavec ne naroči drugače. Ginkgo biloba lahko poveča tveganje za krvavitev, zato naj ga ljudje z motnjami strjevanja krvi uporabljajo previdno.

Odmerjanje: Koliko ginka bilobe naj vzamem?
Preden vzamete prehransko dopolnilo, se vedno posvetujte z zdravnikom, da se prepričate, ali sta prehransko dopolnilo in odmerek primerna za vaše individualne potrebe.

Uradnih priporočil o tem, koliko ginka bilobe naj oseba zaužije, ni. Vendar je večina študij uporabljala dnevne odmerke od 60 do 240 mg, ki so bili pogosto razdeljeni na manjše odmerke čez dan brez pomembnih stranskih učinkov. Čeprav ni določene zgornje meje za ekstrakt ginka bilobe, nekatere raziskave kažejo, da je največji priporočeni dnevni odmerek 240 mg na dan. Zdi se, da bo dolgoročna uporaba ali uporaba velikih odmerkov ginka bilobe bolj verjetno povzročila neželene stranske učinke.

Interakcije
Dodatki ginka bilobe lahko vplivajo na nekatera zdravila, vključno z:

Zdravila za zdravljenje določenih duševnih stanj: zaviralci monoaminooksidaze (MAOI), Xanax (alprazolam) in Haldol (haloperidol).
Sredstva za redčenje krvi in drugi dodatki, ki lahko povečajo krvavitev: Jantoven (varfarin), aspirin, česen, ingver
Nekatera zdravila za krvni tlak: Procardia (nifedipin), zaviralec kalcijevih kanalčkov, ki se uporablja za zdravljenje visokega krvnega tlaka in nerednega srčnega utripa.
Pred uporabo ginka bilobe se posvetujte z zdravnikom, zlasti če jemljete druge zeliščne dodatke ali zdravila na recept.

Viri in kaj iskati
Prehranske dodatke Ginkgo biloba lahko kupite v lokalnih maloprodajnih trgovinah in trgovinah z zdravstvenimi dodatki. Na voljo so v obliki:

– Kapsule: Doctor’s Best, Extra Strength Ginkgo
– Prah/posušeni listi, ki se uporabljajo za pripravo čaja
– Tablete
– Tekoči izvlečki
Poiščite dodatke, ki vsebujejo ginko bilobo v obliki, imenovani EGb 761, ki je standardizirana tako, da vsebuje 24 % flavonolnih glikozidov in 6 % terpenoidov. Ta oblika je bila uporabljena v večini kliničnih preskušanj, ki kažejo pozitivne koristi za zdravje.

Podobni dodatki
Drugi zeliščni dodatki s podobnimi lastnostmi, ki spodbujajo zdravje, vključujejo:

– karnozin
Kurkumin
– Likopen
Karnozin je dipeptid, ki ga naravno proizvaja človeško telo. Narejen je iz aminokislin alanina in histidina. Čeprav so raziskave omejene, predhodne študije kažejo, da lahko karnozin ščiti pred upadom kognitivnih sposobnosti, tako pri starejših odraslih kot pri posameznikih z blago kognitivno okvaro.

Kurkumin, snov v kurkumi, ima močne protivnetne lastnosti in lahko pomaga izboljšati spomin in pozornost pri starejših odraslih brez demence.

Likopen, močan antioksidant, ki ga najdemo v rdečem in rožnatem sadju in zelenjavi, lahko podpira srce in kognitivno zdravje. Lahko tudi izboljša kakovost spanja in zmanjša tveganje za nekatere vrste raka, kot je rak prostate.

Povzetek
Ginkgo biloba je zelišče s protivnetnimi in antioksidativnimi lastnostmi, ki se tradicionalno uporablja v kitajski medicini. Lahko tudi pomaga izboljšati cirkulacijo in pretok krvi. Zaradi teh lastnosti nekateri dokazi kažejo, da lahko zelišče nudi zdravstvene koristi, kot je izboljšanje simptomov demence in podpiranje zdravja oči. Vendar je pomembno, da ne pozabimo, da večji pretok krvi pomeni v večjih odmerkih tudi večje krvavenje, kar je negativna posledica jemanja ginkgo bilobe. Previno z njegovim odmerjanjem, zato se res prepričajte, da ga potrebujete. Če razmišljate o jemanju dodatkov ginka bilobe, se pogovorite s svojim zdravnikom, da se pogovorite o tem, kako lahko koristijo ali vplivajo na vaše zdravje.

20.02.2024 | Hranila

Pošlji komentar