Karnitin. Prednosti za srce, plodnost in hujšanje.

L-karnitin – znan tudi kot levokarnitin – je aminokislina, ki se naravno pojavlja v telesu in je na voljo kot dodatek. Je podvrsta snovi karnitina, ki pomaga pri presnovi in se lahko uporablja za preprečevanje pomanjkanja karnitina. L-karnitin proizvaja energijo v telesu in odstranjuje toksine iz celic. Zaradi tega delovanja se L-karnitin včasih jemlje kot dodatek za hujšanje in izboljšanje telesne zmogljivosti.

karnitin

L-karnitin: za kaj vse je uporaben in zakaj ne?
L-karnitin je ključna sestavina za proizvodnjo energije v telesu. Premika maščobne kisline v celice, da se pretvorijo v energijo. L-karnitin pomaga tudi pri odstranjevanju toksinov iz celic.


Alzheimerjeva bolezen
Alzheimerjeva bolezen je progresivno, nevrodegenerativno (propadanje živčnih celic v možganih) stanje in najpogostejša vrsta demence. Zdravimo jo lahko tako, da preprečimo razpad ali povečamo raven nevrotransmiterja, imenovanega acetilholin.

Raziskovalci so proučevali L-karnitin, da bi ugotovili, ali lahko pomaga proizvajati acetilholin.

Pregled več člankov o uporabi L-karnitina pri demenci in Alzheimerjevi bolezni iz leta 2020 je pokazal mešane rezultate. Številne pregledane študije so pokazale ugodne rezultate pri uporabi L-karnitina, medtem ko so druge študije pokazale minimalne ali nobene rezultate. Potrebne so nadaljnje raziskave o učinkih L-karnitina na ljudi z Alzheimerjevo boleznijo.

Bolezni srca in ožilja
Dodatki L-karnitina lahko pomagajo pri zdravju srca in ožilja z zmanjšanjem označevalcev vnetja in zmanjšanjem verjetnosti usodnih nepravilnih srčnih ritmov pri ljudeh s srčnimi boleznimi.

Študija iz leta 2017 je odkrila koristi dodajanja L-karnitina pri ljudeh s kroničnim srčnim popuščanjem. Izboljšave na več področjih delovanja srca, vključno s srčnim iztisom in iztisnim deležem levega prekata. (1)

Druge študije so pokazale, da je dodatek L-karnitina povzročil negativne učinke na srčno-žilni sistem. Še vedno je treba izvesti raziskave, da bi ugotovili, ali je dodatek L-karnitina učinkovito zdravljenje bolezni srca in ožilja.

Izguba teže
L-karnitin premakne maščobne kisline v celice za proizvodnjo energije, zato se domneva, da lahko L-karnitin pomaga pri izgubi teže. Obstaja nekaj študij, ki podpirajo to teorijo, vendar je za sklepanje potrebnih več raziskav.

Pregled literature, ki je obravnaval 37 randomiziranih kontrolnih preskušanj, je pokazal, da je L-karnitin zmanjšal telesno težo za 1,21 kilograma. Zmanjšanje teže so opazili predvsem pri ljudeh, ki so jedli tudi nizkokalorično dieto in telovadili. (2)

Atletska uspešnost
Karnitin ohranja gorivo za mišice in spodbuja razgradnjo maščob v energijo. Posledično nekateri ljudje jemljejo dodatke L-karnitina za izboljšanje svoje atletske uspešnosti. Vendar pa raziskave niso pokazale nobenega dokaza, da dodatki L-karnitina izboljšajo učinkovitost telesne vadbe.

Plodnost
L-karnitin se uspešno uporablja za izboljšanje plodnosti. Raziskave so pokazale, da dodatki izboljšajo gibljivost semenčic.

Druge raziskave so pokazale, da je dodatek L-karnitina izboljšal stopnjo ovulacije in nosečnosti pri tistih s sindromom policističnih jajčnikov (PCOS). Tisti ljudje s PCOS, ki so jemali dodatek, so imeli 64,4 % višjo stopnjo ovulacije. Prav tako je izboljšal stopnjo nosečnosti in zmanjšal število spontanih splavov pri tistih s PCOS. (3)

Dnevni odmerek L-karnitina
Karnitin nastaja v jetrih, ledvicah in možganih. Telo shrani 95 % karnitina v srcu in skeletnih mišicah. Telo potrebuje 15 miligramov karnitina na dan iz zunanjih virov, kot je hrana, ali pa telo samo proizvaja karnitin.

Večina ljudi, ki se prehranjuje z mesnimi in nemesnimi viri, bo vsak dan zaužila med 24 in 145 mg karnitina. Vendar pa bodo ljudje, ki sledijo veganski prehrani, verjetno zaužili le 1,2 mg na dan.

Nenavadno se zdi, da prehrana ne vpliva na količino karnitina, ki ga proizvede telo. Po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravje oseba, ki se prehranjuje vegansko, še vedno proizvede 14,4 mg karnitina na dan.

Vrste dodatkov L-karnitina
L-karnitin je vrsta karnitina. Za dopolnjevanje je na voljo več oblik karnitina. Vključujejo:

L-karnitin: najbolj priljubljena in najcenejša oblika karnitina. Njegova stopnja absorpcije je 14 % do 18 %.
Acetil-L-karnitin: lažje se absorbira v črevesju in prehaja krvno-možgansko pregrado. Posledično je bolj verjetno, da se bo uporabljal pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo.
Propionil-L-karnitin: Ta oblika karnitina se uporablja pri bolnikih s srčnimi in perifernimi žilnimi boleznimi.

Karnitin se običajno jemlje kot peroralni dodatek, vendar se lahko daje po intravenski (IV) liniji.

Stranski učinki L-karnitina
Če zaužijete preveč L-karnitina, lahko pride do stranskih učinkov. Vključujejo:

– bruhanje
– slabost
– diareja
– trebušni krči
– mišična oslabelost
– neprijeten telesni vonj
– epileptični napadi

Nekatera zdravila, na primer zdravila za zdravljenje epileptičnih napadov ali antibiotiki, znižajo raven karnitina v telesu. Jemanje dodatka karnitina lahko pomaga to preprečiti. Pred začetkom jemanja dodatka karnitina se vedno posvetujte z zdravnikom.

L-karnitin v hrani
Najboljši vir L-karnitina je hrana. Sposobnost telesa, da absorbira L-karnitin v hrani, je veliko večja kot v dodatku. Najboljši viri L-karnitina (našteti od največjega do najmanjšega) so:

– Govedina, vključno z zrezki in mleto govedino
– Polnomastno mleko
– polenovka
– Piščančje prsi
– Sladoled
– sir

Povzetek
L-karnitin je aminokislina, ki nastaja v telesu in jo najdemo v številnih živilih živalskega izvora. Proizvaja energijo in odstranjuje toksine iz celic. L-karnitin se pogosto oglašuje kot prehransko dopolnilo za hujšanje, za izboljšanje telesne zmogljivosti in drugo. Če menite, da ga ne zaužijete dovolj z vašo prehrano, ga lahko poizkusite v obliki prehranskega dodatka: Now Foods L-karnitin.

Za potrditev učinkovitosti dodajanja L-karnitina je treba še opraviti raziskave. Pred začetkom jemanja dodatka se vedno posvetujte z zdravnikom, saj lahko negativno vpliva na druga zdravila ali vpliva na določena stanja.

22.02.2024 | Hranila

Pošlji komentar