Klorela. Zelena alga, ki velja za izjemno živilo.

Klorela je svetlo zelena alga, bogata s hranili. Velja za izjemno živilo, ker vsebuje veliko beljakovin, železa, prehranskih vlaknin, vitaminov skupine B in kompleksnih ogljikovih hidratov. Klorela vsebuje tudi visoko raven antioksidantov, kot so vitamin C, omega-3 maščobne kisline in karotenoide, kot je beta karoten, ki se borijo proti prostim radikalom.

klorela

Klorela je bila raziskana zaradi njenega potenciala za znižanje ravni holesterola in pomaga zmanjšati tveganje za anemijo med nosečnostjo. Nekateri trdijo, da lahko zdravi vrsto zdravstvenih stanj. Vendar pa ni dovolj dokazov, ki bi podprli večino teh trditev.


Kot dodatek je klorela na voljo v obliki tablet: Now Foods, prahu in ekstrakta.

Ta članek opisuje uporabo in koristi klorele kot prehranskega dopolnila ter možna tveganja, stranske učinke in interakcije.

Kakšne so uporabe klorele?
Klorela je dober vir številnih hranil, kot so beljakovine, železo, vlaknine, ogljikovi hidrati, antioksidanti in drugo. Zaradi svoje hranilne vrednosti nekateri trdijo, da lahko zdravi različna zdravstvena stanja. Vendar pa ni dovolj dokazov, ki bi podprli večino njegovih trditev.

Znižuje visok holesterol
Visok holesterol je dejavnik tveganja za bolezni srca. Za znižanje ravni holesterola, ko je ta visoka, se priporočajo spremembe prehrane. Pogosto so predpisana tudi zdravila za zdravljenje visoke ravni holesterola. Vendar pa obstaja veliko zanimanja za alternativne načine za zmanjšanje holesterola.

Klorela je bila raziskana kot pomoč pri zniževanju holesterola. Glede na študijo iz leta 2014, objavljeno v Nutrition Journal, je dnevni odmerek 416 miligramov klorele izboljšal raven lipidov v krvi pri 62 odraslih z zmerno povišanim holesterolom. Ne samo, da so se zmanjšali skupni holesterol, trigliceridi in LDL (“slab”) holesterol, ampak se je povečal tudi HDL (“dober”) holesterol. (1)

Metaanaliza, objavljena leta 2018, je pokazala, da je jemanje 4 gramov dodatka klorele na dan vsaj osem tednov znatno znižalo skupni holesterol, holesterol LDL, krvni tlak in krvni sladkor v primerjavi s placebom. (2)

Novejše preizkušanje, objavljeno leta 2021, je pokazalo, da so manjši odmerki (1500 miligramov na dan) pri ljudeh s sladkorno boleznijo pozitivno vplivali na profile lipidov in raven sladkorja v krvi. (3)

Druga metaanaliza, objavljena leta 2022, je zaključila, da je dodatek klorele zmanjšal skupni holesterol in holesterol LDL, ni pa izboljšal trigliceridov ali holesterola HDL. To je učinkovalo pri 1.500 miligramih na dan, medtem ko višji odmerki niso imeli učinka. Potrebnih je več raziskav, preden se priporoči dodatek klorele za visok holesterol. Pred začetkom kakršnega koli dodatka se najprej posvetujte s svojim zdravnikom.

Zmanjšuje tveganje za anemijo med nosečnostjo
Potrebe po železu se med nosečnostjo povečajo, kar včasih privede do anemije, če nosečnici začne primanjkovati železa. Klorela je odličen vir železa.

V študiji iz leta 2010 v reviji Plant Food for Human Nutrition so raziskovalci na Japonskem 70 nosečnicam zagotovili dnevni odmerek 6 gramov (6000 miligramov) dodatka klorele ali placebo. Zdravljenje se je začelo od 12. do 18. tedna nosečnosti in nadaljevalo do poroda. (4)

V primerjavi s skupino, ki je prejemala placebo, so imeli ljudje v študiji, ki so jemali klorelo, bistveno višje ravni hemoglobina v drugem in tretjem trimesečju. Nizka raven hemoglobina lahko kaže na možnost diagnoze anemije.

Zanimivo je, da so imeli tisti, ki so jemali klorelo, manjšo pojavnost edema (otekanje tkiva), proteinurije (beljakovine v urinu) in gestacijske hipertenzije (visok krvni tlak).

Neželeni učinki klorele
Klorela na splošno velja za varno in jo dobro prenašajo. Kljub temu lahko klorela povzroči neželene učinke, zlasti v prvih nekaj tednih zdravljenja. Ti vključujejo:

– krči v želodcu
– slabost
– plin
– diareja
– zeleno blato

Poleg tega so nekateri poročali o alergijskih reakcijah, vključno z astmo in anafilaksijo. Večina teh neželenih učinkov mine, ko se vaše telo prilagodi zdravljenju.

Klorela lahko povzroči tudi fotosenzibilnost, kar poveča tveganje za sončne izpuščaje in sončne opekline. Da bi ublažili ta učinek, nosite veliko kreme za sončenje in se izogibajte prekomernemu izpostavljanju soncu. (5)

Previdnostni ukrepi
Ni pričakovati, da bi klorela povzročila škodljive učinke pri dojenem otroku. Lahko pa povzroči, da materino mleko postane zeleno. Če dojite ali nameravate dojiti, je najbolje, da se o uporabi klorele posvetujete z zdravnikom. Varnost klorele za otroke tudi ni bila ugotovljena.

Ljudje, ki so alergični na plesen, so lahko alergični tudi na klorelo. Da bi bili varni, vzemite manjši “testni” odmerek klorele in počakajte 24–48 ur, da vidite, ali se pojavijo simptomi alergije. Enaki pomisleki veljajo, če ste alergični na jod, ker ima klorela še posebej veliko joda.

Klorela lahko povzroči tudi slabe reakcije pri ljudeh z boleznijo ščitnice, saj lahko čezmerni vnos joda poslabša simptome hipertiroidizma ali povzroči “zlom joda” pri ljudeh s hipotiroidizmom. (6)

Kako jemati klorelo?
Ni smernic za ustrezno uporabo ali količine klorele, ki jih je treba jemati. Običajni dnevni peroralni vnos se giblje od 3 g do 10 g. Nikoli ne prekoračite odmerka, ki ga priporoča proizvajalec. Če že, začnite z najmanjšim možnim odmerkom in ga postopoma povečujte. S tem se lahko izognete neželenim učinkom na prebavila.

Tablete so najlažja oblika klorele za jemanje, ker ostane odmerek nadzorovan in dosleden. Če ga jemljete v obliki praška ali tekočine, se držite natančnih mer, da preprečite premajhno ali preveliko odmerjanje.

Klorelo v prahu lahko zmešate z vodo, sokom, jogurtom in smutijem, vendar se zavedajte, da ima rahlo vonj in okus po morskih algah. Nekateri menijo, da lahko z dodajanjem miso juham, pomfriju ali pšenični travi prikrijejo njen vonj in okus. Kuhanje klorele ne zmanjša njene hranilne vrednosti.

Kaj se zgodi, če vzamem preveč klorele?
Ni veliko informacij o kloreli in odmerjanju, vendar je verjetnost, da boste imeli neželene učinke, če jemljete preveč.

Interakcije
Klorela vsebuje velike količine vitamina K, ki lahko spodbuja strjevanje krvi in zmanjša učinkovitost zdravil za redčenje krvi, kot je Jantoven (varfarin). Če vam zdravnik predpiše varfarin, se z njim pogovorite o morebitnih dodatkih, ki jih jemljete (ali jih nameravate jemati), vključno s klorelo. Zdravstveni delavec mora naročiti preiskave krvi, da bi spremljal, kako dobro deluje varfarin, in lahko po potrebi prilagodi odmerek.

Klorela lahko okrepi učinke kakršnih koli fotosenzibilizirajočih zdravil (zdravil, ki povečajo občutljivost na sončno svetlobo), zaradi česar ste izpostavljeni večjemu tveganju za sončne opekline. Ne pozabite uporabljati kreme za sončenje ali se izogibati soncu.

Podobni dodatki
Spirulina je alga, ki je prav tako priljubljena kot klorela. Spirulina je modro-zelena alga, ki vsebuje hranila, vključno z vitamini, topnimi v maščobi, beta karotenom in minerali.

Kelp je vrsta rjave morske alge, ki običajno raste v podvodnih območjih. Zagotavlja prehrano za morsko življenje, vendar je tudi osnovna hrana za ljudi. Kot dodatek pogosto služi kot vir joda.

Viri klorele in kaj iskati
Klorela je večinoma na voljo v obliki dodatkov v Združenih državah. Brez težav jo lahko kupite na spletu, pa tudi v številnih trgovinah z naravno hrano in trgovinah, specializiranih za prehranska dopolnila.

Tablete so najlažja oblika klorele za jemanje, ker ostane odmerek nadzorovan in dosleden. Če ga jemljete v obliki praška ali tekočine, uporabite natančne mere, da preprečite premajhno ali preveliko odmerjanje.

Da zagotovite kakovost in varnost, se odločite za znamke, ki jih je testiral in certificiral neodvisen organ, kot je Ameriška farmakopeja (USP), ConsumerLab ali Nacionalna znanstvena fundacija (NSF). Do kontaminacije pogosto pride s sestavinami na osnovi alg. Prisotnost pečata USP, NSF ali ConsumerLab vam pove, da je bil izdelek testiran na prisotnost onesnaževal, kot sta arzen in svinec, in da ni bilo nobenih najdenih.

Ena vrsta alg, imenovana Aphanizomenon flos-aquae, je znana po tem, da vsebuje toksine in se ji je najbolje izogibati.

Čeprav vas bo morda zamikalo, da bi kupili “pravo” klorelo iz Azije, je pri tem potrebna previdnost. Če ne morete prebrati jezika na etiketi izdelka, nikoli ne morete zagotovo vedeti, katere druge sestavine so lahko v dodatku (ali katere sestavine morda manjkajo).

Študija Nacionalnega centra za komplementarno in integrativno zdravje je pokazala, da so kitajska zeliščna zdravila včasih onesnažena s pesticidi, težkimi kovinami, zdravili ter neprijavljenimi živalskimi in rastlinskimi proizvodi.

Povzetek
Klorela je prehransko dopolnilo na osnovi alg, bogato z vitamini, minerali, vlakninami in antioksidanti. Pogosto se promovira kot dober vir teh hranil za ljudi, ki v svoji prehrani ne uživajo zadostne količine sadja in zelenjave. Vendar raziskave ne podpirajo številnih promoviranih zdravstvenih koristi klorele.

Prehrana, ki zagotavlja vsaj pet obrokov sadja in zelenjave na dan, bo zagotovila veliko vitaminov, mineralov, vlaknin in antioksidantov, ki jih potrebujete. Zelenih praškov in dodatkov na osnovi alg ne smete obravnavati kot alternativo prehrani, bogati s sadjem in zelenjavo.

19.02.2024 | Hranila

Pošlji komentar