Koencim Q10. Kje ga najdemo in zakaj je uporaben?

Koencim Q10 je bistvena kemikalija, ki jo telo proizvaja naravno. Pomanjkanje te kemikalije ima lahko škodljive učinke, koencim Q10 pa lahko pridobimo tudi naravno s pomočjo vnosa določenih živil.

konecim q10

Kaj vedeti o CoQ10?


CoQ10 je naravno proizvedena kemikalija, ki je na voljo tudi kot dodatek.
CoQ10 je antioksidant, ki ga telo proizvaja naravno in ga shranjuje v sestavnih delih celice, imenovanih mitohondriji. Ima povezave z energijo, ščiti celice in zagotavlja srčne koristi. CoQ10 ima v telesu nekaj kritičnih vlog. Na primer, telesne celice to spojino potrebujejo za proizvodnjo energije, ki jim omogoča delovanje.

Kot antioksidant CoQ10 ščiti celice v telesu tudi z nevtralizacijo prostih radikalov, kar zmanjšuje oksidativni stres v telesu. Oksidativni stres lahko povzroči poškodbe tkiva, vnetja in celično apoptozo ali celično smrt. Obstajajo povezave med oksidativnim stresom in vrsto motenj, vključno z Alzheimerjevo boleznijo in Parkinsonovo boleznijo.

Naravne ravni CoQ10 se s starostjo zmanjšujejo. Znanstveniki so ugotovili povezave med pomanjkanjem CoQ10 ter srčnimi boleznimi in rakom.

Trenutno ni dovolj dokazov, ki bi podpirali uporabo CoQ10 za preprečevanje ali zdravljenje raka ali Parkinsonove bolezni. Vendar pa lahko pomaga pri zdravljenju nekaterih bolezni srca in preprečuje migrene.

Raziskovalci so preučevali tudi učinke CoQ10 na številne druge pogoje, vendar rezultati niso prepričljivi. Ti pogoji vključujejo ALS, Downov sindrom, Huntingtonovo bolezen in moško neplodnost.

Zdravstvene koristi CoQ10

CoQ10 ima veliko različnih uporab. O njegovih možnih koristih razpravljamo spodaj.

Izboljšanje zdravja srca

CoQ10 lahko pomaga pri zdravljenju določenih bolezni srca, kot sta kongestivno srčno popuščanje in visok krvni tlak, zlasti pri starejših. Raziskave o učinkovitosti CoQ10 za težave s srcem so pokazale mešane rezultate. Vendar pa je ena študija poročala, da je CoQ10 pomemben dejavnik preživetja starejših odraslih s kroničnim srčnim popuščanjem. Druge raziskave so pokazale, da lahko CoQ10 pomaga ljudem, da si opomorejo od nekaterih vrst srčnih operacij. (1)

Zmanjšanje migrene

Po mnenju Ameriške akademije za nevrologijo in Ameriškega združenja za glavobol je CoQ10 lahko učinkovit pri preprečevanju migrene, čeprav so raziskave v podporo temu še vedno omejene. Možno je, da ima CoQ10 ta učinek, ker ohranja mitohondrije v celicah zdrave.

Lajšanje neželenih učinkov statinov

Nekatere raziskave kažejo, da lahko CoQ10 pomaga omiliti mišično oslabelost, ki je posledica jemanja zdravil za zniževanje holesterola, znanih kot statini.

Rezultati drugega preskušanja pa so pokazali, da zdravljenje s CoQ10 ni zmanjšalo bolečin v mišicah pri ljudeh, ki so statine uporabljali tudi za nadzor ravni holesterola.

Viri in odmerki

Ljudje lahko pridobijo CoQ10 z uživanjem določenega mesa in žitnih beljakovin, vendar je količina teh živil premajhna, da bi znatno povečala raven CoQ10 v telesu. Vendar je kljub temu veliko bolje jesti naravno prehrano bogato s koencimom Q10 kot pa prehranska dopolnila.

Živila, ki naravno vsebujejo CoQ10, vključujejo:

organi, kot so jetra
piščanec
govedina
svinjina
mastne ribe, kot sta sardela in postrv
špinača
brokoli
soja
cela zrna

Neželeni učinki in tveganja

Čeprav se dodatki CoQ10 na splošno dobro prenašajo, lahko povzročijo nespečnost.
Zdi se, da so dodatki CoQ10 varni in se dobro prenašajo.

Nekateri blagi neželeni učinki lahko vključujejo:

prebavne težave
glavoboli
nespečnost
izpuščaj
utrujenost
omotica
občutljivost na svetlobo
razdražljivost

Interakcije z zdravili

Jemanje statinov lahko zmanjša količino CoQ10 v človekovi krvi. Študije so pokazale znatno zmanjšanje koncentracije CoQ10 v plazmi po zdravljenju s statini.

Poleg tega lahko CoQ10 zmanjša učinkovitost zdravil za redčenje krvi, kot je varfarin, in to lahko poveča tveganje za nastanek krvnih strdkov.

CoQ10 lahko vpliva tudi na inzulin in nekatera zdravila za kemoterapijo.

Povzetek

Koencim Q10 (CoQ10) je naravni antioksidant, ki je prisoten v skoraj vseh celicah človeškega telesa. Znanstveniki so nizke ravni CoQ10 povezali z različnimi boleznimi, vključno s srčnimi boleznimi in rakom. Ljudje običajno dobro prenašajo dodatke CoQ10 in dodatki povzročajo le malo stranskih učinkov, če sploh. Vendar pa obstajajo omejene raziskave, ki podpirajo zdravstvene koristi, ki jih lahko nudi CoQ10. Najbolje je, da ne pretiravate in se odločite za naravne vire koencima Q10, kar bo zagotovilo dolgoročno stabilno zdravje.

17.11.2020 | Hranila

Pošlji komentar