Kolostrum. V prahu ali v obliki kapsul. Koristi.

Kolostrum, pogosto imenovan “prvo mleko”, je oblika mleka, ki ga proizvajajo mlečne žleze sesalcev – vključno z ljudmi – v pozni nosečnosti in v dneh po porodu. Na voljo je v obliki prahu in kapsul. Ta rumenkasta, s hranili bogata tekočina je polna protiteles in rastnih faktorjev, ki jih novorojenčki potrebujejo za vse, od imunskega zdravja do zdravja črevesja.

kolostrum

Nekatere spojine v kolostrumu vključujejo laktoferin, limfocite, levkocite, interlevkine, rastne faktorje, maščobne kisline, konjugirano linolno kislino, aminokisline, vitamine in minerale. Da bi povečali te koristi za odrasle, so proizvajalci uvedli dodatke s kolostrumom. Večina dodatkov s kolostrumom na trgu izvira iz govejega (kravjega) kolostruma, vendar jih je mogoče pridobiti tudi iz mleka drugih sesalcev kot je recimo kozji kolostrum.


»Človeški kolostrum in goveji kolostrum sta si po svojih lastnostih pravzaprav zelo podobna, primerljiva pa je tudi njuna prehranska sestava. Oba vsebujeta velike količine imunoglobulinov, ki so protitelesa, ki telesu pomagajo prepoznati in nevtralizirati tuje vsiljivce, kot so bakterije in virusi.

Dodatki kolostruma so na voljo v različnih oblikah, vključno s kapsulami, praški in tekočimi izvlečki. Njihova cena se lahko zelo razlikuje glede na dejavnike, kot so koncentracija izdelka, blagovna znamka, kakovost izvora in uporabljena metoda predelave. Goveji kolostrum v kapsulah je na voljo po razmeroma ugodni ceni na iHerbu.

Kaj naj bi storili dodatki s kolostrumom?
Dodatki s kolostrumom se običajno tržijo zaradi istih koristi, ki jih človeški kolostrum ponuja dojenčkom: imunska podpora in zdravje črevesja. Poleg tega nekatere blagovne znamke poudarjajo izboljšave kože, las, nohtov in celo atletskega okrevanja.

Ali obstajajo dokazi?
Stvari postanejo nekoliko nejasne, ko gre za podatke, ki dejansko podpirajo te prednosti. Raziskave kažejo, da bi lahko bil vnos govejega kolostruma koristen za zdravje odraslih ljudi, vendar so za to potrebni trdnejši dokazi. Večina velikosti vzorcev je precej majhnih.

Goveji kolostrum je lahko še posebej koristen v sezoni prehladov in gripe, kaže metaanaliza, objavljena v Journal of Functional Foods, zahvaljujoč povezavi dodatka z manj primeri okužb zgornjih dihalnih poti. To je temeljilo na podatkih 445 oseb iz sedmih različnih preizkušanj, kar pomeni, da so uporabljeni odmerki in vrste vpletenih ljudi preveč nedosledni, da bi iz njih lahko sklepali za kakšne koristi gre.

»Sistematični pregled iz leta 2022, objavljen v Nutrients, je pokazal, da lahko goveji kolostrum podpira zdravje črevesja (med visoko zmogljivimi športniki) z izboljšanjem celovitosti črevesja, če ohranjate črevesno sluznico močno, postane manj prepustna, kar omogoča manj toksinov v krvni obtok. (1)

Avtorji te študije ugotavljajo, da so “dobro načrtovane, s placebom nadzorovane in randomizirane študije” potrebne tako za potrditev dolgoročne varnosti in učinkovitosti teh dodatkov pri ljudeh kot tudi za določitev optimalnega odmerjanja.

Druge raziskave so pokazale, da lahko dodajanje kolostruma pomaga pri zdravljenju diareje. V randomiziranem kontroliranem preskušanju leta 2020 je imelo 160 otrok z diarejo, ki so prejeli dodatek govejega kolostruma, po 48 urah bistveno manj simptomov, vključno z manjšo pogostnostjo bruhanja in diareje. (2)

Najverjetneje ni škode, če poskusite
Glede na trenutne raziskave se zdi, da jemanje dodatkov govejega kolostruma predstavlja zelo malo tveganja, če nimate alergije na mleko. Tehnike predelave, ki se uporabljajo za izdelavo dodatka, kot je dehidracija, lahko vplivajo na to, kako dobro dejansko deluje.

Ti dodatki so precej novi in nimajo prepričljivih raziskav, ki bi podprle njihove široke trditve o zdravju možganske kapi. Raziskave, ki jih izvajajo, so bile izvedene z majhnimi velikostmi vzorcev in veliko izdelkov nima testiranja tretjih oseb ali kakršne koli uredbe. Na koncu ni nobenega “čarobnega dodatka” za vaše zdravje, prebavne težave ali imunski sistem, kljub prepričljivim trditvam podjetij za dopolnila s kolostrumom.

14.02.2024 | Hranila

Pošlji komentar