Maca korenina. Prednosti za libido.

Maca (Lepidium meyenii) je korenina zelenjave, ki izvira iz področja Andov v Peruju. Korenina mace je znana tudi kot “perujski ginseng”, čeprav jo ne uvrščamo v isto botanično družino kot ginseng. Maca se pogosto uživa kot navadna hrana in se včasih uporablja za povečanje energije in libida.

maca

Mleto korenino v prahu, običajno dodajo smutijem, sokovom in šejkom, lahko uporabite tudi kot sestavino kave, čokolade ali olja. V Peruju celotno korenino mace pogosto dodajajo juhi in ovsenim kosmičem, jo pražijo in zaužijejo kot zelenjavo ali pripravijo fermentirano pijačo, imenovano “chicha de maca”.


Domnevne uporabe korenine Maca
Raziskave o potencialnih koristih za zdravje so omejene. Medtem ko so korenino mace preučevali v laboratorijskih študijah in študijah na živalih za določena zdravstvena stanja, Ni dovolj dokazov, ki bi 100-odstotno podpirali njeno uporabo za katero koli od teh stanj zaradi pomanjkanja kliničnih raziskav na ljudeh in majhnih vzorcev. Potrebnih je več raziskav.

Spolno zdravje
Spolna funkcija in libido
Poročali so, da dodatek korenine Maca izboljša spolno funkcijo in libido. Vendar so dokazi o tej zadevi šibki in poročila so večinoma subjektivna.

V randomiziranem, dvojno slepem kliničnem preskušanju je bilo 50 moških, ki so imeli blago erektilno disfunkcijo (ED), razvrščenih v skupino za zdravljenje (z maco) ali skupino za placebo (neaktivne tablete). Tisti v zdravljeni skupini so jemali 2,4 grama mace 12 tednov.

Po 12 tednih sta obe skupini zmanjšali ED. Vendar je skupina, ki je prejemala maco, pokazala večje povečanje erektilne funkcije kot skupina, ki je prejemala placebo. Kljub temu so bili učinki na splošno manjši.

V drugem poročilu so raziskovalci analizirali štiri predhodna klinična preizkušanja. Nekatere študije so pokazale, da ima maca pozitivne učinke na izboljšanje spolne funkcije pri moških in ženskah. Vendar so bili število poskusov, število udeležencev in kakovost študij preveč omejeni, da bi lahko sprejeli trdne zaključke. (1)

Na splošno je malo dokazov o sposobnosti korenine mace, da poveča spolno funkcijo in libido. Prav tako ni dovolj podatkov za določitev ustreznega potrebnega odmerka.

Ali lahko dodatki pomagajo uravnovesiti vaše hormone?
Z antidepresivi povzročena spolna disfunkcija pri ženskah
Korenino mace so preučevali tudi glede njene uporabe pri lajšanju spolne disfunkcije pri ženskah, ki jo povzročajo antidepresivi.

Glede na študijo, objavljeno v Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, lahko Maca ublaži spolno disfunkcijo pri ženskah, ki jo povzročajo antidepresivi. Nekateri antidepresivi povzročajo stranske učinke, kot so nizek libido, suhost nožnice in težave pri doseganju orgazma. (2)

Dvojno slepa, s placebom nadzorovana študija je vključevala 45 žensk, ki so jemale antidepresive, znane kot selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina (SSRI) ali zaviralci ponovnega privzema serotonina in norepinefrina (SNRI). Ti posamezniki so jemali korenino mace (3 g na dan) ali placebo. Ob koncu 12-tedenske študije so imeli tisti, ki so jemali maco, nižje stopnje spolne disfunkcije. Raziskovalci so spodbujali obsežnejše študije in manj subjektivne oblike (npr. manj rezultatov, o katerih so poročali sami).

Koncentracija in gibljivost semenčic pri moških
Majhna dvojno slepa, randomizirana, s placebom nadzorovana študija, objavljena v Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, je ocenila učinke mace na kakovost semena in ravni hormonov pri 20 moških. Moški so dobili maco (1,75 grama na dan) ali placebo. Po 12-tedenskem študijskem obdobju se je zdelo, da sta se koncentracija in gibljivost semenčic (kako dobro se semenčice premikajo) rahlo izboljšali, čeprav ni bilo nobenih sprememb v ravni hormonov. (3)

Drugo dvojno slepo, randomizirano, s placebom kontrolirano preizkušanje je vključevalo 69 ljudi z rahlo nizkim številom semenčic in slabo gibljivostjo semenčic. Udeleženci so bili razdeljeni v dve skupini: ena je jemala 2 grama mace na dan, druga pa placebo. Po 12 tednih rezultati niso pokazali pomembnih razlik v količini semena, gibljivosti ali velikosti in obliki semenčic med obema skupinama. Skupina, ki je jemala maco, je občutno izboljšala koncentracijo sperme.

Kakšni so stranski učinki korenine Maca?
Uživanje dodatka, kot je korenina mace, ima lahko potencialne stranske učinke. Ti neželeni učinki so lahko blagi ali hudi. Malo je znanega o varnosti in tveganjih kratkotrajne ali dolgotrajne uporabe mace.

Stranski učinki korenine mace so na splošno občasni in blagi ter lahko vključujejo gastrointestinalne simptome ali glavobole. Obstajajo subjektivna (na podlagi osebnih občutkov) poročila o spremenjenih menstrualnih ciklusih, nerazpoloženju, krčih, gastritisu in nespečnosti.

Učinek mace na raven hormonov je slabo razumljen. Nekatere študije na primer niso odkrile vpliva na spolne hormone, medtem ko so študije na živalih poročale o višjih ravneh luteinizirajočega hormona, progesterona in testosterona.

Ker lahko izvlečki mace delujejo kot estrogen, je ne jemljite brez posveta z zdravnikom, če imate zdravstveno stanje, ki bi se zaradi tega lahko poslabšalo. To lahko vključuje:

– Rak dojk, maternice ali jajčnikov
– endometrioza
– Maternični fibroidi

Previdnostni ukrepi
Tako kot pri mnogih drugih dodatkih tudi maca ni bila testirana glede varnosti pri otrocih ali ljudeh, ki so noseče ali dojijo. Zaradi tega pomanjkanja informacij se ne sme uporabljati v teh skupinah.

Preden vzamete korenino mace, se posvetujte s svojim zdravnikom, če jemljete kakršno koli hormonsko zdravljenje.

Odmerjanje: Koliko korenine Mace naj vzamem?
Preden vzamete prehransko dopolnilo, se vedno posvetujte z zdravnikom, da zagotovite, da sta dopolnilo in odmerek primerna za vaše potrebe. Ni dovolj dokazov za določitev standardnega ali ustreznega odmerka korenine mace.

Študije, ki so preučevale korenino mace, so uporabljale različne količine. Vendar so udeleženci raziskave praviloma pod zdravniškim nadzorom. Potrebnih je več raziskav o ustreznem odmerjanju za posebne zdravstvene potrebe in populacije.

Odrasli pogosto uporabljajo korenino mace v odmerkih od 1,5 do 3,5 gramov dnevno peroralno šest do 16 tednov. To se lahko razlikuje glede na uporabljeni pripravek (npr. kapsule, tekočina, prašek). O najprimernejšem odmerku za vas se posvetujte s svojim zdravnikom.

Kaj se zgodi, če vzamem preveč korenine Mace?
Pravilo je, da nikoli ne zaužijte več korenine mace od odmerka, ki ga priporoča proizvajalec. To velja za katero koli njegovo obliko. Nehajte jemati korenino mace in nemudoma pokličite svojega zdravnika, če se pojavijo neželeni učinki.

Interakcije
Bistveno je, da natančno preberete seznam sestavin dodatka in tabelo s podatki o hranilni vrednosti, da veste, katere sestavine in koliko posamezne sestavine vsebuje. Prosimo, preglejte to oznako dodatka s svojim zdravstvenim delavcem, da se pogovorite o možnih interakcijah z živili, drugimi dodatki in zdravili.

Maca lahko moti imunske teste testosterona (način merjenja testosterona), tako da ne dobite pravih rezultatov.

Viri korenine mace
Maca se prodaja v več različnih oblikah, tudi kot prah, v kapsulah, kot želatina in kot tinktura. Najdete ga v trgovinah z zdravo prehrano. Včasih se dodaja tudi hrani. Njegov oreščkov, zemeljski okus se dobro ujema s cimetom. Ugodno lakho maco kupite v spletni trgovini iHerb.

Prehranski viri korenine maca
Maca se običajno uživa kot hrana. Perujci maco pred uživanjem naravno posušijo in prekuhajo v vodi, da postane mehak izdelek. Nato se pogosto zaužije kot sok ali pripravi kot zelenjavna jed. Mleto korenino v prahu lahko uporabite tudi kot sestavino kave, čokolade ali olja ali pa jo dodate smutijem, sokovom ali napitkom.

Prehranska dopolnila iz korenine Maca
Kot dodatek je korenina mace na voljo v različnih pripravkih, kot so tablete, kapsule, tekočina in prah.

Smernic za pravilno uporabo mace v kakršni koli obliki ni. Poleg tega FDA ne regulira strogo vseh prehranskih dopolnil na trgu. Zato je pri nakupu izdelkov pomembno biti previden. Izberite izdelek, ki ga je testirala zaupanja vredna tretja oseba, kot so USP, ConsumerLabs ali NSF.

Povzetek
Maca korenina je zelenjava, ki izvira iz regije Andov v Peruju. Lahko jo pripravimo kot prehranski aditiv ali vzamemo v obliki dodatka v obliki tablet, kapsul ali tekočine. Poročila kažejo, da korenina mace izboljša spolno funkcijo, libido in kakovost sperme. Vendar so dokazi omejeni in v veliki meri subjektivni. Za potrditev teh zdravstvenih trditev je potrebnih več obsežnih kliničnih preskušanj. Če ste zaskrbljeni glede spolne funkcije, libida ali plodnosti, se najprej pogovorite s svojim zdravnikom o svojih možnostih za reševanje teh težav. Malo je znanega o kratkoročnih in dolgoročnih stranskih učinkih jemanja korenine mace, zato se posvetujte s svojim zdravnikom, preden poskusite dodatek. Previdni morajo biti otroci, nosečnice in doječe osebe ter osebe s hormonsko občutljivimi stanji.

23.02.2024 | Hranila

Pošlji komentar