Metionin. Prednosti za zdrave lase, kožo in nohte.

Metionin je esencialna aminokislina, ki jo najdemo v beljakovinskih virih hrane, kot so meso in mlečni izdelki. Vaše telo ne more tvoriti metionina, zato ga morate dobiti s hrano ali dodatki. Pomemben je za številne funkcije v telesu, vključno z gradnjo novih beljakovin, izdelavo DNK ter normalno rastjo in obnovo tkiva.

metionin

Za dodatke metionina ni priporočenega odmerka, vendar bi morali dobiti približno 14 miligramov dnevno na kilogram telesne teže s hrano, ki jo jeste.


Dodatki metionina se običajno jemljejo za zdravljenje različnih okužb in motenj, vendar je malo znanstvenih raziskav, ki podpirajo te uporabe. Vendar se domneva, da je metionin učinkovit pri zdravljenju zastrupitve s tilenolom (acetaminofenom). Obstaja nekaj skrbi, da lahko dodatki metionina povzročijo več škode kot koristi, saj je preveliko uživanje metionina povezano z različnimi stranskimi učinki.

Domnevne uporabe metionina
Metionin velja za esencialno aminokislino, ker ga je treba zaužiti s hrano. Naša telesa ga ne morejo proizvajati.

Obstajata dve vrsti metionina: L-metionin (ki je naravno prisoten in ga običajno najdemo v dodatkih) in D-metionin. Vsak vsebuje enako kemično sestavo, vendar so molekule zrcalne slike. Mešanica obeh se imenuje DL-metionin.

Metionin je lahko koristen pri različnih zdravstvenih stanjih. Vendar mnogi od teh niso dobro podprti z znanstvenimi dokazi. Spodaj je pogled na nekatere bolje podprte uporabe metionina.

Preveliko odmerjanje acetaminofena
Ena od vodilnih uporab metionina je pri zdravljenju prevelikega odmerjanja acetaminofena.

Acetaminophen ali Tylenol je običajno zdravilo za lajšanje bolečin brez recepta. Če oseba zaužije preveč acetaminofena, je potrebno hitro ukrepanje, da se prepreči poškodba jeter ali celo morebitna smrt.

Peroralni metionin, zaužit v 10 urah, je bil uporabljen za zdravljenje prevelikega odmerjanja acetaminofena. Metionin naj bi preprečil, da bi stranski produkti acetaminofena poškodovali jetra zaradi prevelikega odmerka acetaminofena.

Vendar je treba poudariti, da obstajajo tudi druge možnosti zdravljenja in da metionin morda ni najbolj učinkovit pri prevelikem odmerjanju acetaminofena.

Tveganje za raka
Metionin je bil raziskan glede njegove vloge pri tveganju za raka. Vendar so si rezultati nasprotujoči.

Metaanaliza iz leta 2013 je pokazala, da je lahko uživanje metionina v prehrani povezano z zmanjšanim tveganjem za raka debelega črevesa. Raziskovalci so verjeli, da je to zmanjšano tveganje lahko posledica vloge metionina pri proizvodnji S-adenozila metionin (SAMe). Laboratorijske študije in študije na živalih so pokazale, da lahko SAMe zmanjša vnetje, zavira različne poti raka in celo povzroči smrt rakavih celic. (1)

Vendar te ugotovitve niso bile vedno ponovljene v študijah, ki so preučevale odnos med metioninom in rakom. Pravzaprav so nekatere študije pokazale, da lahko omejitev metionina povzroči manjše tveganje za raka.

V pregledu iz leta 2020 je bilo ugotovljeno, da je metionin sestavni del rasti nekaterih vrst rakavih celic. Glede na pregled je vse več dokazov, da lahko omejitev metionina zavre rast rakavih celic. (2)

Potrebnih je več poskusov na ljudeh, da se potrdi, ali bi bilo dodajanje metionina ali omejitev metionina koristno za zmanjšanje tveganja raka. Do takrat se metionin ne sme uporabljati v ta namen.

Poškodbe jeter
Metionin lahko pomaga izboljšati poškodbe jeter, zlasti če se uporablja skupaj z drugimi zdravili. Nedavni pregled, ki preučuje njegovo vlogo pri poškodbah jeter, je pokazal, da lahko dodatek metionina pomaga zmanjšati tveganje za poškodbe jeter. Dodatek metionina lahko pomaga povečati raven metionina SAMe, kar lahko ščiti pred poškodbami jeter. (3)

Druge domnevne uporabe
Metionin naj bi imel še druge možne koristi, vključno z:

– Hranjenje las, kože in nohtov
– Upočasnitev staranja celic
– Zaščita celic pred onesnaževalci
– Pomaga pri absorpciji drugih hranil, kot sta selen in cink
– Pomoč pri razstrupljanju težkih kovin, vključno s svincem in živim srebrom

Vendar pa so raziskave, ki podpirajo te zdravstvene trditve, tako kot številne možne uporabe metionina, omejene.

Kakšni so stranski učinki metionina?
Stranski učinki so vedno možni pri jemanju dodatkov in metionin ni izjema. Neželeni učinki metionina so lahko blagi ali hudi.

Pogosti neželeni učinki
Pogosti neželeni učinki, povezani z metioninom, so ponavadi blagi in vključujejo:

– slabost
– bruhanje
– zaspanost
– razdražljivost

Najboljši način, da se čim bolj izognete stranskim učinkom, je jemanje dodatkov metionina po navodilih. Pogosto so neželeni učinki verjetnejši, če se dodatki jemljejo nepravilno ali če je odmerek previsok.

Hudi stranski učinki
Na splošno velja, da je metionin varen. Vendar pa so možni resni stranski učinki, če ga jemljete nepravilno. To lahko vključuje spremembe krvnega tlaka, dezorientacijo in tahikardijoali povečan srčni utrip. Čeprav je izjemno redko, je možno preveliko odmerjanje metionina.

Previdnostni ukrepi
Metionin morda ni varen za vsakogar. Določene populacije bi se morale izogibati uporabi metionina ali pa se o tem vsaj pogovoriti s svojim zdravstvenim delavcem, preden ga vzamejo.

Ljudje z metilentetrahidrofolat reduktazo (MTHFR), dedna bolezen, se je treba izogibati uporabi metionina. Ljudje s pomanjkanjem MTHFR ne morejo pretvoriti homocisteina, potencialno nevarno spojino, na metionin. Pri ljudeh s pomanjkanjem MTHFR lahko jemanje dodatkov metionina povzroči previsoke ravni homocisteina.

Podobno naj se ljudje z visokimi ravnmi homocisteina v krvi izogibajo uporabi dodatkov metionina. Visok homocistein v krvi lahko vodi do bolezni srca in drugih zapletov. Predlagano je bilo tudi, da bi lahko metionin pri nekaterih ljudeh poslabšal shizofrenijo. Vendar pa raziskave, ki preučujejo to trditev, niso močne. Ena študija na živalih je povezala uporabo metionina z vedenjskimi odzivi in ​​simptomi, podobnimi shizofreniji. Ni znano, ali se ti rezultati prenesejo na ljudi.

Ni dovolj informacij, da bi vedeli, ali je metionin varen za nosečnice ali doječe ljudi. Zato je med nosečnostjo in dojenjem priporočljivo, da se jemanju izogibate.

Če želite bolje razumeti te in druge varnostne ukrepe, se pogovorite s svojim zdravstvenim delavcem o tem, ali je metionin varen za vas.

Odmerjanje: Koliko metionina naj vzamem?
Za dodatke metionina ni standardnega odmerka. Vendar pa obstaja priporočen dnevni vnos metionina iz hrane in drugih virov. Priporočeni dnevni vnos (RDA) za odrasle za metionin ali cistein (druga aminokislina, ki vsebuje žveplo) je 14 miligramov/kilogram telesne teže. Če uporabimo to matematiko, bi 79-kilogramska oseba potrebovala 1,1 grama metionina ali cisteina na dan. To količino potrebujete iz metionina ali cisteina vsak dan, da dobite vse žveplo, ki ga vaše telo potrebuje za izgradnjo pomembnih beljakovin.

Pravi odmerek za vas je lahko odvisen od več dejavnikov, kot so vaše trenutno zdravstveno stanje, starost in spol. Posvetujte se s svojim zdravnikom o varni uporabi metionina.

Kaj se zgodi, če vzamem preveč metionina?
Če vzamete preveč metionina, lahko pride do toksičnosti ali celo prevelikega odmerka. Toksičnost metionina lahko povzroči hude ali blage stranske učinke. To se lahko zgodi čez čas z kopičenjem metionina ali po enem velikem odmerku metionina.

Menijo, da je metionin varen za večino ljudi, če ga jemljejo v običajnih odmerkih. Vendar pa je glede na raziskave metionin lahko toksičen v zelo velikih odmerkih. Poleg tega lahko zaužitje preveč metionina povzroči zvišanje ravni homocisteina, kar lahko povzroči težave z delovanjem srca.

Preveliko odmerjanje metionina je izjemno redko, a možno. V enem skrajnem primeru je udeleženec študije pomotoma dobil odmerek metionina, ki je bil bistveno višji, kot bi moral biti. Ta prevelik odmerek je v tem primeru povzročil smrt.

Interakcije
Interakcije z metioninom niso dobro dokumentirane. To pomeni, da ne vemo, ali katera koli zdravila ali dodatki negativno vplivajo na metionin. Ne glede na to je vedno najbolje biti na varni strani.

Varni ste lahko tako, da natančno preberete seznam sestavin dodatka in tabelo s podatki o hranilni vrednosti, da boste vedeli, katere sestavine in koliko posamezne sestavine vsebuje. Prosimo, preglejte to oznako dodatka s svojim zdravstvenim delavcem, da se pogovorite o možnih interakcijah z živili, drugimi dodatki in zdravili.

Podobni dodatki
Nekateri dodatki lahko delujejo podobno kot metionin, ko gre za potencialno uporabo. Te vključujejo:

Cistein je edina druga aminokislina, ki vsebuje žveplo. Zaradi tega lahko deluje podobno kot metionin. Če so vam povedali, da potrebujete več žvepla v vaši prehrani, boste morda lahko za to uporabili metionin ali cistein.
Metionin lahko pomaga odstraniti svinec iz telesa. Vendar so raziskave v zvezi s temi trditvami omejene. Pogovorite se s svojim zdravnikom, če niste prepričani, kateri dodatek je najboljši za vas.

Viri metionina
V večini primerov lahko dobite ves metionin, ki ga potrebujete, iz virov hrane. Metionin najdemo v številnih različnih vrstah hrane, zato ga je enostavno dodati vaši prehrani. Poleg tega se hranila iz hrane pogosto bolje absorbirajo, kot če pridejo iz dodatkov. Vendar pa bodo nekateri ljudje morda morali uporabiti dodatek metionina zaradi različnih zdravstvenih razlogov.

Prehranski viri metionina
Metionin prevladuje v številnih živilih. Najdemo ga v veganskih in neveganskih virih hrane.

Viri metionina v hrani vključujejo:

– jajca
– piščanec
– Govedina
– Svinjina
– Mleko
– Koruza
– Ribe (tuna v konzervi)
– ovseni kosmiči
– fižol
– cvetača

Kot morda lahko ugotovite, je veliko teh živil beljakovin, kar je smiselno, saj se metionin uporablja za izdelavo beljakovin. Običajno vam bo dobro uravnotežena prehrana, ki vsebuje različno sadje, zelenjavo, žitarice, zdrave maščobe in puste beljakovine, zagotovila vse metionine in druga hranila, ki jih vaše telo potrebuje.

Dodatki metionina
Dodatki metionina so na voljo v obliki kapsul. Morda boste našli tudi dodatke, ki vsebujejo metionin in druga hranila, kot so različne aminokisline. Te se običajno prodajajo tudi kot kapsule.

Metionin lahko po ugodni ceni kupite v spletni trgovini iHerb. Na voljo so veganske različice dodatkov metionina. Če ste vegan ali vegetarijanec, izberite rastlinski dodatek metionin.

Najbolje je, da izberete dodatek metionina, ki ga je potrdila tretja oseba, kot je US Pharmacopeia, NSF International ali Consumer Lab. Ker FDA ne ureja natančno prehranskih dopolnil, kot so zdravila, je večja verjetnost, da bodo certificirana vsebovala sestavine, za katere trdijo, da jih vsebujejo.

Povzetek
Metionin je esencialna aminokislina, kar pomeni, da ga moramo zaužiti. Je ena od le dveh aminokislin, ki vsebujeta žveplo in je lahko koristna pri nekaterih zdravstvenih težavah. Vendar manjka raziskav, ki bi podprle večino teh zdravstvenih trditev. Stranskih učinkov, povezanih z jemanjem metionina, je malo, vendar je pomembno, da pri uporabi upoštevate previdnostne ukrepe, saj je možno preveliko odmerjanje. Dodatki metionina niso primerni za vsakogar, zato se pred začetkom jemanja dodatkov metionina posvetujte s svojim zdravnikom za dodatne informacije.

7.05.2024 | Hranila

Pošlji komentar