Pantotenična kislina. Vitamin B5. Koristi za naše zdravje.

Pantotenska kislina (vitamin B5), v vodi topen vitamin B, se včasih imenuje “protistresni vitamin”.1 Potreben je, da telo tvori koencim A (CoA). Ta je vključen v številne reakcije, kot je pretvorba maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin v energijo v telesu. Potreben je tudi za tvorbo hormonov, kot sta melatonin in kortizol, ter acetilholina, nevrotransmiterja, ki pošilja sporočila po telesu.

pantotenična kislina

Telo ne more tvoriti pantotenske kisline, zato jo je treba dnevno zaužiti s hrano ali v obliki dodatkov.


Dejstva o dodatkih pantotenske kisline
Aktivna sestavina: pantotenska kislina
Nadomestna imena: vitamin B5, kalcijev pantotenat2
Pravni status: prehransko dopolnilo brez recepta (ZDA)
Priporočeni odmerek: 5 miligramov (mg) dnevno6
Varnostni vidiki: Brez

Uporaba pantotenske kisline
Uporaba prehranskih dopolnil mora biti individualizirana in preverjena s strani zdravstvenega delavca, na primer registriranega dietetika (RD) ali registriranega dietetika nutricionista (RDN), farmacevta ali ponudnika zdravstvenih storitev. Noben dodatek ni namenjen zdravljenju ali preprečevanju bolezni.

Pantotensko kislino so uporabljali za tako različna stanja, kot so:

– Izguba las
– Osteoartritis (artritis obrabe in trganja)
– Diabetična bolečina živcev
– Parkinsonova bolezen

Predhodni poskusi z uporabo epruvet ali živalskih modelov so preučevali učinke pantotenske kisline na naslednja stanja:

– Alzheimerjeva bolezen
– Huntingtonova bolezen
– tuberkuloza
– malarija
– Rak

Ni znano, ali bo pantotenska kislina koristila ljudem s temi stanji. Potrebni so obsežni poskusi na ljudeh, da se ugotovi, kakšen učinek ima pantotenska kislina, če sploh.

Majhno preskušanje derivata pantotenske kisline, imenovanega pantetin, kaže, da lahko pomaga zniževati holesterol. Vendar še ni dokazov, da pantotenska kislina sama deluje enako.

Vnetje
Učinke pantotenske kisline na marker vnetja, imenovan C-reaktivni protein (CRP), so preučevali v preskušanju 908 odraslih, starejših od 40 let. Višje ravni CRP v krvi signalizirajo vnetje v telesu. Ljudje, ki so jemali večje količine pantotenske kisline, so imeli nižje ravni CRP, kar pomeni, da so imeli manj vnetij. Raziskovalci so ugotovili, da lahko pantotenska kislina deluje kot antioksidant za zaščito telesa. (1)

Akne
Pantotenska kislina je lahko koristna pri aknah. Znano je, da pomaga mehčati kožo in ščiti kožno pregrado. Majhno preizkušanje je bilo izvedeno na 41 ljudeh z blagimi do zmernimi aknami.

Raziskovalci so ugotovili, da je 2,2 grama (g) pantotenske kisline na dan zmanjšalo število madežev zaradi aken za 68 % v primerjavi s placebom (neaktivna snov, uporabljena v kontrolnih skupinah kliničnih preskušanj). (2)

Ljudje, ki so jemali pantotensko kislino, so poročali tudi o izboljšanju kakovosti življenja. Za potrditev teh učinkov so potrebna obsežnejša klinična preizkušanja.

Pomanjkanje pantotenske kisline
Pomanjkanje pantotenske kisline je zelo redko, vendar se lahko pojavi, če:

– Vaš vnos je sčasoma nižji od priporočenih ravni.
– Imate poseben dejavnik tveganja za ravni, ki so nižje od običajnih.
– Obstaja poseben razlog, da ne morete prebaviti ali absorbirati pantotenske kisline.

Kaj povzroča pomanjkanje pantotenske kisline?
Pomanjkanje pantotenske kisline je lahko posledica:

– Huda podhranjenost
– Pomanjkanje cerebralnega pantotenata, presnovna okvara v možganih, ki je povezana z nevrodegenerativnimi stanji, kot je Huntingtonova bolezen
– Genetske mutacije pri ljudeh z avtoimunsko boleznijo lupus
– Pomanjkanje vitamina D4

Kako naj vem, če imam pomanjkanje pantotenske kisline?
Pomanjkanje pantotenske kisline bo morda moral ustrezno identificirati in diagnosticirati ponudnik zdravstvenih storitev v posebnih laboratorijih. Vendar pa lahko nekateri prepoznavni dejavniki kažejo na pomanjkljivost. Znaki in simptomi pomanjkanja pantotenske kisline lahko vključujejo naslednje:

– Pogost faringitis
– Bolečine v trebuhu
– slabost
– bruhanje
– bolečine v mišicah
– Ekstremna utrujenost
– razdražljivost
– Depresija
– Nespečnost
– Otrplost rok in nog

Kakšni so stranski učinki pantotenske kisline?
Dodatek pantotenske kisline pri rednih odmerkih verjetno ne bo povzročil stranskih učinkov. Vendar pa lahko zelo visoki odmerki, kot je 10 g na dan, povzročijo diarejo ali bolečine v mišicah.

Previdnostni ukrepi
Pantotensko kislino kot del zdrave prehrane priporočamo ljudem vseh starosti, tudi otrokom ter nosečnicam in doječim otrokom.

Huda alergijska reakcija: Izogibajte se uporabi pantotenske kisline, če imate znano alergijo nanjo ali njene sestavine. Če niste prepričani, vprašajte svojega farmacevta ali zdravstvenega delavca za popoln seznam sestavin.

Odmerjanje: Koliko pantotenske kisline naj vzamem?
Preden vzamete prehransko dopolnilo, se vedno posvetujte z zdravnikom, da se prepričate, ali sta prehransko dopolnilo in odmerek primerna za vaše individualne potrebe. Priporočeni dnevni vnos pantotenske kisline za vsakogar, starejšega od 14 let, je 5 mg na dan. To običajno dobimo s prehrano.

Nizke ravni pantotenske kisline med nosečnostjo so povezane z nizko porodno težo dojenčkov. Nosečnice ali doječe osebe potrebujejo 6 do 7 mg pantotenske kisline na dan. Nekatere raziskave kažejo, da je 10 mg na dan boljši cilj za nosečnice.

Za odpravo pomanjkanja pantotenske kisline bo morda potrebnih približno 10–50 mg na dan, vendar ne pozabite, da je to redko. V hudih primerih so morda potrebni 3 g na dan nekaj tednov za zvišanje ravni pantotenske kisline. Za druga stanja se lahko priporočeni odmerki razlikujejo. Na primer, 2,2 g pantotenske kisline dnevno 12 tednov so preučevali v kliničnem preskušanju za akne. (3)

Kaj se zgodi, če vzamem preveč pantotenske kisline?
V nasprotju z mnogimi vitamini za pantotensko kislino ni določene zgornje meje. Stranski učinki so malo verjetni, tudi če se jemljejo veliki odmerki. Zelo visoki odmerki 10 g na dan lahko povzročijo diarejo ali bolečine v mišicah.

Povzetek
Pantotenska kislina je bistvena za delovanje telesa. Za večino odraslih se priporoča približno 5–7 mg na dan. To je na splošno mogoče dobiti z naravno prehrano, čeprav so na voljo tudi dodatki. To je še posebej pomembno med nosečnostjo, saj so nizke ravni povezane z nizko porodno težo dojenčkov. Pomanjkanje pantotenske kisline, čeprav redko, lahko povzroči demenco. Če menite, da potrebujete prehransko dopolnilo v obliki pantotenske kisline lahko poizkusite na iHerbu. Vendar je najzanesljivejša uporaba le te v obliki naravne prehrane, uporabite prehranski kalkulator za izračun priporočenega dnevnega odmerka. Prehranska dopolnila pretiravajo z vrednostjo pantotenske kisline, zato bi morali kapsulo razdeliti na več delov, da bi zaužili nižje vrednosti pantotenske kisline. Z zdravo prehrano ne boste zgrešili ničesar. Za razliko od večine drugih vitaminov B pantotenske kisline niso preučevali v številnih kliničnih preizkušanjih. Morda je koristno pri vnetju ali aknah, vendar ni dovolj dokazov, da bi zagotovo vedeli.

16.02.2024 | Hranila

Pošlji komentar