Spirulina. Prednosti za nizek holesterol in sladkor v krvi.

Spirulinaje modrozelena alga iz rodu Arthrospira (“arthro” približno pomeni “sklep”, “spira” pa “spirala”). Azteki v Mehiki in ljudje, ki živijo na območju jezera Čad v Afriki, uporabljajo spirulino že stoletja. Spirulino običajno gojijo v jezerih ali v ribnikih.

spirulina

Spirulina vsebuje več hranil: vitamine, topne v maščobi (A, E in K), maščobne kisline (DHA, EPA), betakaroten in minerale. Je tudi vir beljakovin, vendar nima dovolj visokih ravni nekaterih aminokislin, ki jih vaše telo potrebuje za najboljše delovanje (razen če imate zdravstveno stanje, pri katerem se morate izogibati določenim aminokislinam). Ker spirulina izvira iz bakterij (cianobakterij), se lahko šteje za vir beljakovin za vegane.


Pomembno je tudi omeniti, da je B12 v spirulini v drugačni obliki kot “psevdovitamin B12” kot tip, ki ga vaše telo običajno absorbira. Verjetno boste morali svoje potrebe po B12 poiskati drugje, še posebej, če se prehranjujete vegetarijansko ali vegansko , ki ima lahko malo B12. Nižje ravni B12 najdemo tudi pri odraslih nad 60 let. In zakaj je B12 pomemben? Ker vaše telo potrebuje B12 za tvorbo rdečih krvnih celic. Prav tako je ključnega pomena za razvoj možganov in živčnih celic. Pomanjkanje B12 lahko povzroči utrujenost, izgubo spomina, depresijo in celo različne vrste anemije.

Uporaba spiruline
Nekateri trdijo, da ima spirulina vrsto zdravstvenih koristi. Znanstveniki so preučevali, vendar ne nujno dokazali, vpliv spiruline na različna področja zdravja, vključno z, vendar ne omejeno na naslednje:

– Antioksidativna sposobnost
– Krvni tlak
– Nadzor sladkorja v krvi
– Rak
– Raven holesterola
– Zdravje jeter pri steatotični bolezni jeter, povezani s presnovno disfunkcijo in drugih stanjih
– Metabolični sindrom
– Debelost

Raziskali bomo, kaj znanost pravi o učinkovitosti spiruline za te zdravstvene rezultate.

Antioksidativna zmogljivost
Po meta-analizi devetih študij s skupno 415 ljudmi je spirulina povečala superoksidno dismutazo (SOD) in skupno antioksidativno zmogljivost (TAC). Študije so uporabljale od enega do osem gramov spiruline na dan, kar je precej širok razpon. Številne študije, vključene v analizo, so imele razmeroma majhno število ljudi, kar pomeni, da nam morda ne bodo mogle povedati veliko. Moč učinkov ni bila pretresljiva in je bila na splošno močnejša, ko so ljudje jemali pet gramov spiruline na dan ali več. (1)

Zaključek? Pridobivanje antioksidantov iz naše hrane lahko pomaga zmanjšati nekatera vnetja v našem telesu. Če želite povečati količino antioksidantov v vaši prehrani, poskusite vključiti različna živila, bogata s hranili, ki jih lahko dobite in si jih privoščite. Ni nujno, da so ta živila organska. Polnozrnate žitarice, sadje in zelenjava pomagajo povečati antioksidativno zmogljivost vašega telesa in zmanjšajo vnetje. Ne zanašajte se samo na spirulino.

Krvni pritisk
Znanstveniki so izvedli metaanalizo (zbirko več raziskovalnih študij na določeno temo) petih randomiziranih kontroliranih preizkušanj, ki so vključevala 230 ljudi, da bi preverili učinke spiruline na krvni tlak. Ljudje v različnih študijah so vzeli od 1 do 8 gramov spiruline na dan. Študije so trajale od dva do 12 tednov in mnoge so bile precej majhne, ​​kar pomeni, da nam morda ne bodo mogle povedati prav veliko. (2)

Ko so bili podatki združeni (sestavljeni) in analizirani iz teh študij, so znanstveniki povedali, da je spirulina znižala sistolični krvni tlak za približno 4,59 milimetrov živega srebra (mmHg) in diastolični krvni tlak za 7,02 milimetrov živega srebra. Sistolični tlak (zgornja številka) meri tlak v vaših arterijah, ko vaše srce bije. Diastolični tlak (spodnja številka) meri pritisk, ki ga vaše arterije doživljajo med vsakim srčnim utripom. Največje znižanje krvnega tlaka v študijah so opazili že pri ljudeh z visokim krvnim tlakom.

Znanstveniki so tudi povedali, da je potrebnih več visokokakovostnih študij, preden lahko začnemo priporočati, da morajo vsi z visokim krvnim tlakom začeti uživati ​​spirulino.

Nadzor sladkorja v krvi
Sčasoma lahko nenadzorovani skoki krvnega sladkorja poškodujejo vaše telo. V najslabšem primeru je v določenih stanjih, kot je sladkorna bolezen, lahko videti, kot da bi morali kirurško odstraniti dele telesa, srčni infarkt, odpoved ledvic ali možganska kap, kar lahko povzroči paralizo delov telesa. Medtem ko spirulina sčasoma verjetno ne bi mogla popraviti resne škode zaradi nenadzorovanega krvnega sladkorja, je v študijah na ljudeh znižala raven sladkorja v krvi. In zakaj? Lahko je zaradi vsebnosti beljakovin in vlaknin ali pa lahko fikocianin do neke mere pomaga pri vnetju.

Štirinajst študij s 510 ljudmi s presnovnim sindromom je bilo vključenih v metaanalizo učinkov spiruline na krvni sladkor in druge rezultate. Metabolični sindrom je skupek simptomov, kot so visok krvni sladkor, visok krvni tlak, visoki trigliceridi, nizek HDL (“dober holesterol”) in povečan obseg pasu, kar lahko povzroči resnejše zdravstvene težave. In številne vključene študije niso imele veliko ljudi (nižja statistična moč). Ljudje so vzeli od enega do osem gramov spiruline na dan. V nekaterih študijah so se po zaužitju določenih količin spiruline znižale ravni krvnega sladkorja in inzulina. Potrebnih je več visokokakovostnih študij, preden ponudniki zdravstvenih storitev priporočijo spirulino za znižanje krvnega sladkorja in ravni inzulina. (2)

Na splošno vam lahko sodelovanje z ekipo, ki vključuje registriranega dietetika nutricionista (RD ali RDN), zlasti certificiranega specialista za nego in izobraževanje o sladkorni bolezni (CDCES), pomaga raziskati vaše prehranjevalne, gibalne navade, navade pri jemanju zdravil in drugo.

Rak
Na žalost je zelo malo dobro izvedenih študij na ljudeh preučevalo učinke spiruline na raka.

Raven holesterola
Znanstveniki so izvedli metaanalizo učinkov spiruline na raven holesterola , ki je imela sedem kontroliranih preskušanj za skupaj 522 ljudi. Ugotovili so, da je spirulina znižala skupni holesterol (za 46,76 miligramov na deciliter (mg/dl)), lipoprotein nizke gostote (LDL za 41,32 miligramov na deciliter) in trigliceride (za 44,23 miligramov na deciliter). Povečal je tudi “dober” holesterol oziroma lipoprotein visoke gostote (HDL za 6,06 miligrama na deciliter). Še enkrat, zakaj je spirulina to storila? Nismo prepričani, vendar znanstveniki menijo, da je to morda posledica njegovega prehranskega profila (vlaknine, maščobne kisline, kot sta DHA in EPA), antioksidativne sposobnosti ali kombinacije. Medtem ko ponudniki zdravstvenih storitev ne morejo priporočiti spiruline za znižanje holesterola, lahko predlagajo sodelovanje z ekipo, ki vključuje registriranega dietetika nutricionista (RD ali RDN), ki vam bo pomagal raziskati vaše prehranjevalne vzorce, gibanje in drugo. Registrirani dietetiki nutricionisti vam lahko pomagajo zgraditi svoj nabor orodij in zmogljivosti.

Zdravje jeter
Spirulina je bila raziskana glede učinkov na zdravje jeter pri ljudeh z MASLD. Vendar je bila študija majhna (samo 13 oseb). Uporaba spiruline za MASLD ni dokončna, dokler raziskovalci ne izvedejo več študij.

Metabolični sindrom
Znanstveniki so preučevali učinke spiruline na presnovni sindrom. Metabolični sindrom se pojavi, ko imate visok krvni tlak, visok krvni sladkor, visok holesterol in odvečno maščobo okoli pasu (odvečno trebušno maščobo). Metabolični sindrom lahko negativno vpliva na vaše zdravje in poveča možnosti za srčni infarkt, možgansko kap in sladkorno bolezen tipa II.

Ena meta-analiza je zbrala podatke iz 18 študij. Predlagalo je, da bi spirulina lahko pomagala znižati visok krvni tlak, visok krvni sladkor in visok holesterol, ki so vsi deli presnovnega sindroma. Pomembno je omeniti, da čeprav lahko spirulina vpliva na te rezultate, bistvena vprašanja vključujejo raziskovanje vašega trenutnega splošnega načina prehranjevanja, vašega gibanja (vadba) in druga enako pomembna vprašanja, kot je obravnava vašega čustvenega zdravja. Spirulina ne more rešiti teh resnih težav.

Pomembno je omeniti, da je debelost lahko tesno povezana z dejavniki zdravja in zdravstvenimi razlikami, ki jih je prav tako nujno obravnavati. Poleg tega vam lahko pomagajo zgraditi vaš nabor orodij in zmogljivosti, da se boste počutili bolje.

Debelost
V metaanalizi petih študij so znanstveniki preučevali učinke spiruline na uravnavanje telesne teže pri ljudeh, ki se soočajo z debelostjo. Spirulina je zmanjšala težo pri ljudeh z debelostjo za 1,86 kg in pri tistih s prekomerno telesno težo za 1,15 kg. Vendar pa klinično gledano to ni dovolj za trdno priporočilo za uporabo spiruline za zdravljenje debelosti. Poleg tega je pomembno omeniti, da je debelost lahko tesno povezana z determinantami zdravja in zdravstvenimi razlikami.

Druge uporabe
Spirulina vsebuje vitamine, topne v maščobi (kot so A, E in K), beta karoten in minerale, beljakovine in fikocianine (pigmenti, ki proizvajajo modro barvo in delujejo antioksidativno). Fikocianini so bili uporabljeni kot barvilo v številnih panogah, vključno s farmacijo, kulinariko in kozmetiko.

Kakšni so stranski učinki spiruline?
Alergijska reakcija je možna pri tistih, ki so alergični na spirulino. Alergijske reakcije bi vključevale izpuščaj ali oteklino. Če opazite neželene učinke, prenehajte uporabljati spirulino in se takoj obrnite na svojega zdravnika.

Pogosti neželeni učinki
Spirulina je na splošno varna, vendar so nekateri ljudje pri njeni uporabi poročali o naslednjem:

– alergija
– glavobol
– bolečine v mišicah
– potenje
– težave s spanjem

Hudi stranski učinki
Čeprav so hudi neželeni učinki spiruline redki, se zavedajte, da so se pojavili naslednji:

– Anafilaksija (huda alergijska reakcija)
– Oteklost grla

Takoj prenehajte uporabljati spirulino, če doživite resne neželene učinke, in pokličite svojega zdravstvenega delavca.

Previdnostni ukrepi
Ljudje s fenilketonurijo (nezmožnost predelave aminokisline fenilalanin) in posamezniki z drugimi motnjami aminokislin (npr. klasična homocistinurija(HCU), urinska bolezen javorjevega sirupa (MSUD)) se boste morda morali izogibati spirulini zaradi visoke vsebnosti beljakovin in s tem aminokislin.

Varnost spiruline pri nosečnicah ali doječih ljudeh ni bila dokazana. Če ste noseči, nameravate zanositi ali dojite, se pred uporabo spiruline posvetujte s svojim zdravnikom. Prosimo, ne dajajte otrokom prehranskih dopolnil – vključno s spirulino –, ne da bi se prej o tem pogovorili z njihovim pediatrom.

Spirulina je včasih lahko onesnažena s snovmi, kot so svinec ali druge težke kovine (navsezadnje raste v jezerih) ali toksini.

Odmerjanje: Koliko spiruline naj vzamem?
Splošno vodilo je, da ne uporabite več kot je navedeno na etiketi izdelka. Priporočila proizvajalca se lahko razlikujejo. In ni priporočenega “učinkovitega” odmerka spiruline. Izogibajte se spirulini, če ste alergični ali občutljivi nanjo ali katero koli njeno sestavino.

Študije so uporabljale od enega do 10 gramov na dan do šest mesecev do 19 gramov spiruline na dan do dva meseca, z relativno dobrim varnostnim profilom pri ljudeh z različnimi boleznimi. Ponovno vas prosimo, da otrokom ne dajate dodatkov, ne da bi se prej o tem pogovorili z njihovim pediatrom.

Interakcije
Sredstva za redčenje krvi: Čeprav je v vsakem gramu spiruline le približno 0,26 mikrogramov vitamina K, bi lahko uživanje veliko večjih količin teoretično vplivalo na učinke nekaterih zdravil, kot je Jantoven (varfarin), na redčenje krvi.
Imunomodulatorji: Obstaja malo dokazov, ki podpirajo izogibanje uporabi spiruline z imunosupresivnimi zdravili ali zdravili, ki spremenijo delovanje imunskega sistema (imunomodulatorji).

Bistveno je, da natančno preberete seznam sestavin dodatka in tabelo s podatki o hranilni vrednosti, da veste, katere sestavine in koliko posamezne sestavine vsebuje.

Viri spiruline
Vrste modrozelenih alg, ki se uporabljajo v dodatkih spiruline, so običajno Spirulina maxima, Spirulina platensis ali Aphanizomenon flos-aquae. Samo zato, ker se zdravilo šteje za “naravno”, še ne pomeni, da je varno. Nekateri “divje izdelani” izdelki iz spiruline so bili morda pridelani v vodi, onesnaženi s težkimi kovinami (živo srebro, svinec, arzen, kadmij) ali drugimi onesnaževalci. Odločite se za dodatke, proizvedene v laboratorijih in potrjene s strani tretjih organov, kot je ameriška farmakopeja (USP), ConsumerLab ali NSF International.

Spirulina dodatki
Spirulina se pogosto prodaja kot prašek. Na voljo je tudi v obliki kapsul, tablet in tekočine. Spirulino lahko po ugodni ceni kupite preko spletne trgovine iHerb.

Povzetek
Spirulina je užitna modro-zelena alga. Nekateri trdijo, da spirulina koristi zdravstvenim stanjem, kot so debelost, visok krvni tlak in rak. Spirulina vsebuje več vitalnih hranil, vključno z vitamini, topnimi v maščobi (A, E in K), maščobnimi kislinami (DHA, EPA), beta karotenom in minerali. Je tudi vir beljakovin, vendar nima dovolj visokih ravni nekaterih aminokislin, ki jih vaše telo potrebuje za najboljše delovanje (razen če imate zdravstveno stanje, pri katerem se morate izogibati določenim aminokislinam, kot je fenilketonurija ali “PKU”). Spirulino so proučevali pri ljudeh za več indikacij, kot je povečanje antioksidativne zmogljivosti, znižanje krvnega tlaka , krvnega sladkorja in ravni holesterola ter obravnavanje zdravja jeter (MASLD), presnovnega sindroma in debelosti.

Raziskovalci so pokazali, da ima spirulina nekatere učinke na povečanje ravni antioksidantov v telesu in znižanje krvnega tlaka, krvnega sladkorja in ravni holesterola. Vendar pa je najučinkovitejši način za dolgoročno spremembo na teh področjih raziskovanje in obravnavanje vaših splošnih vzorcev prehranjevanja in gibanja skozi čas ter vaših družbenih povezav, kar lahko močno vpliva na vaše zdravje in dobro počutje. Sodelovanje z registriranim dietetikom nutricionistom (RD/RDN) je ena od možnosti za doseganje vaših ciljev glede prehrane in gibanja.

2.03.2024 | Hranila

Pošlji komentar