Tirozin. Prednosti za zdravje možganov in stres.

L-tirozin (imenovan tudi tirozin) je aminokislina. Šteje se za neesencialno aminokislino, saj lahko telo tvori tirozin iz druge aminokisline, fenilalanina.

tirozin

Tirozin ima v telesu več funkcij, vključno z:


– Je ena izmed številnih aminokislin, gradnikov beljakovin. Vključen je v strukturo skoraj vseh beljakovin v telesu.
– Je predhodnik nevrotransmiterjev epinefrina, norepinefrina in dopamina.
– Pomaga pri proizvodnji melanina , pigmenta, odgovornega za barvo las in kože.
– Pomaga nadledvični žlezi, hipofizi in ščitnici pri izdelavi hormonov.

Tirozin najdemo v številnih živilih, kot so jajca, piščanec, puran, ribe, soja, sir, jogurt ter nekateri oreščki in semena. Na voljo je tudi v obliki dodatka.

Uporaba L-tirozina
Tirozin nastaja v telesu iz druge aminokisline, imenovane fenilalanin. V telesu se uporablja za tvorbo kateholaminov dopamina in norepinefrina. V stresnih razmerah se ti kateholamini lahko izčrpajo.

Tirozin se trži za zdravje možganov, zmanjšanje stresa, izboljšano kognitivno funkcijo, zdravje ščitnice itd. Vendar je zelo malo dokazov, da deluje, in večina raziskav vključuje majhne študije v zelo specifičnih situacijah.

Izboljšana kognitivna funkcija med fizičnim stresom
Tirozin se pogosto trži za lajšanje učinkov stresa. Opredelitev stresa je odprta za razlago, vendar so raziskave, ki podpirajo tirozin, ocenile njegove učinke v obdobjih ekstremnega fizičnega stresa. V obdobjih fizičnega stresa telo sprosti več kateholaminov, kar povzroči zmanjšanje njihove ravni. (1)

Študije so ocenjevale od 2 gramov do 20 g tirozina na kognitivno delovanje v obdobjih dolgotrajnega pomanjkanja spanja, izpostavljenosti izjemno nizkim temperaturam ali med zahtevnim vojaškim bojnim usposabljanjem.

V drugi študiji je dodatek tirozina izboljšal kognitivno delovanje, kot je zaviranje odziva, preklapljanje nalog in delovni spomin pri mladih odraslih. Vendar je bilo to večinoma vidno v kratkotrajnih stresnih situacijah ali kognitivno zahtevnih scenarijih. (1)

Te študije kažejo izboljšano kognitivno funkcijo z dodajanjem tirozina med ekstremnim fizičnim stresom. Zato ti rezultati ne veljajo nujno za splošno populacijo, ki lahko doživi blag stres zaradi psihosocialnih dejavnikov ali dnevnih dejavnosti. Poleg tega vam jemanje tirozina ne bo pomagalo, da bi se počutili manj pod stresom, kar si lahko nekateri napačno razlagajo iz tržnih trditev.

Fenilketonurija (PKU)
Fenilketonurija (PKU) je dedna motnja, pri kateri oseba ne more ustrezno predelati fenilalanina. Ker se fenilalanin pretvori v tirozin, lahko to povzroči nizko raven tirozina v telesu. Ljudem s PKU se lahko svetuje, naj zaužijejo prehrano, ki vsebuje tirozin in zelo malo fenilalanina, da bi preprečili nizko raven tirozina.

Raziskava, ki je ocenjevala dodajanje tirozina pri ljudeh s PKU, je pokazala, da so bile ravni tirozina v krvi višje z dodatkom. Vendar pa ni bilo razlike med skupino, ki je jemala dodatke, ali skupino, ki je prejemala placebo, pri nobenem od drugih izmerjenih rezultatov.

Kakšni so stranski učinki L-tirozina?
Tirozin je na splošno priznan kot varen s strani FDA. Kot dodatek je tirozin večinoma varen, čeprav dolgoročna varnost in varnost v velikih odmerkih nista znani. Študije so uporabile odmerke 150 miligramov na kilogram telesne teže (mg/kg) brez škodljivih učinkov. Nekateri so poročali o slabosti, utrujenosti in glavobolih pri dodatku tirozina.

Previdnostni ukrepi
Ni dovolj podatkov o varnosti dodajanja tirozina pri nosečnicah ali doječih osebah. Zato je najbolj varno ostati pri količinah tirozina, ki jih naravno najdemo v hrani. Ljudje z motnjami ščitnice se morajo izogibati dodajanju tirozina. Dodatni tirozin lahko poveča raven tiroksina, kar na koncu poslabša hipertiroidizem ali Gravesovo bolezen. Tirozin lahko sproži tudi migrenske glavobole. Če imate pogoste migrene, se izogibajte dodatkom tirozina.

Odmerjanje: Koliko L-tirozina naj vzamem?
Preden vzamete prehransko dopolnilo, se vedno posvetujte z zdravnikom, da se prepričate, ali sta prehransko dopolnilo in odmerek primerna za vaše individualne potrebe. Tirozin je na voljo v živilih, ki jih jemo. Zato večina ljudi dobi dovolj tirozina samo s hrano. Pri odraslih je ocenjena potreba po aminokislinah za fenilalanin in tirozin skupaj 14 mg/kg telesne teže dnevno. Odmerjanje se lahko razlikuje glede na to, za kaj ga jemljete. O najprimernejšem režimu odmerjanja za vas se posvetujte z zdravstvenim delavcem ali registriranim dietetikom nutricionistom. O učinkih velikih odmerkov tirozina ali toksičnosti ni veliko podatkov. Možni škodljivi učinki tako velikih odmerkov na dolgi rok niso znani.

Interakcije
Nekatera zdravila lahko medsebojno delujejo z dodatnim tirozinom:

Levodopa je zdravilo za Parkinsonovo bolezen. Levodopa in tirozin lahko tekmujeta za absorpcijo v tankem črevesu, kar lahko vpliva na njuno delovanje. Temu se je mogoče izogniti z odmerjanjem tirozina dve uri ločeno od odmerka levodope. Poleg tega lahko visok vnos beljakovin na splošno zmanjša učinkovitost levodope. Toda vi in ​​vaš zdravstveni delavec morate pretehtati korist izboljšane učinkovitosti levodope glede na tveganje pomanjkanja tirozina.
Zaviralci monoaminooksidaze (MAOI) v kombinaciji s hrano z visoko vsebnostjo tiramina lahko zvišajo krvni tlak do nevarnih ravni. Tirozin se razgradi v tiramin. Teoretično lahko vpliva na krvni tlak. Ni pa še znano, ali bi dodajanje tirozina povečalo raven tiramina. Za zdaj je najbolje, da se izogibate dodatkom tirozina, medtem ko imate predpisane zaviralce MAO, in se o svojih potrebah po dodatkih pogovorite s svojim zdravstvenim delavcem.
Zdravila za ščitnico se uporabljajo za nadzor ravni ščitničnih hormonov. Dodatek tirozina lahko vpliva tudi na raven hormonov in previsoko zviša raven.

Viri L-tirozina
Tirozin je enostavno dobiti samo s prehrano. Živila z visoko vsebnostjo tirozina vključujejo:

– Meso, kot je piščanec ali puran
– ribe
– Mlečni izdelki, kot je sir ali jogurt
– jajca
– Soja
– Avokado
– Pšenica in oves
– Bučna semena
– arašidi

Dodatek tirozina lahko najdete v prosti obliki. Najdemo ga tudi kot N-acetil L-tirozin (NALT). Stopnja pretvorbe NALT v tirozin je nižja, zato lahko nekateri jemljejo višje odmerke NALT.

Tirozin je na voljo kot kombiniran izdelek z velikimi količinami več vitaminov B. Najdemo ga lahko tudi v kombinaciji z jodom. Izdelki se pogosto tržijo in označujejo kot “zdravje možganov”, “podpora nevrotransmiterjev med stresom” ali “podpora ščitnici”. Kot smo že omenili, je malo dokazov, ki podpirajo te trditve. Ko iščete dodatke, se prepričajte, da najdete tiste, ki so jih testirale tretje osebe, tako da lahko zaupate, da vsebujejo tisto, kar trdi etiketa, in so brez škodljivih onesnaževalcev.

Povzetek
Tirozin je neesencialna aminokislina, ki se proizvaja v telesu. Prav tako je lahko dostopen v številnih živilih, ki jih jemo. Iz tega razloga je običajno prednostni pristop k pridobivanju več tirozina s hrano. Tirozin se trži kot pomoč pri stresu, motnjah ščitnice in kognitivnih funkcijah ali zdravju možganov, vendar zelo malo znanosti podpira te trditve. Če vas zanimajo prehranska dopolnila, se posvetujte z zdravstvenim delavcem ali registriranim nutricionistom dietetikom. Tirozin lahko po ugodni ceni kupite v spletni trgovini iHerb.

9.03.2024 | Hranila

Pošlji komentar