Vsi priporočeni dnevni vnosi hranil na enem mestu

Referenčne dnevne vrednosti, priporočeni dnevni vnosi ali priporočeni dnevni odmerki hranil, vseeno je kako jih poimenujemo, v vseh primerih gre za vrednosti vitaminov, mineralov, beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, ki jih potrebujemo zaužiti vsak dan. Pri nas temu pravimo PDV, kar pomeni priporočeni dnevni vnos, angleško RDI, reference daily intake, kar pomeni referenčni dnevni vnosi. Ljudje pogostokrat iščejo podatke, ko gre njihovo zdravje. Nekateri si preračunajo vrednosti hranil, da lahko preverijo ali so morda podhranjeni pri določeni vrsti mineralov ali vitaminov. Pri tem velja omeniti, da se ne ozirajte toliko na vrednosti, ki jih boste našli v tabeli, saj veljajo za povprečnega zdravega človeka. Če se ukvarjate s kakršno koli intenzivno fizično dejavnostjo so te vrednosti lahko povsem drugačne zato, ker je hrano potrebno prilagajati glede na potrebe telesa.

dnevne vrednosti hranil

Vnosi predstavljajo priporočene vrednosti, kar pomeni, da je za normalno funkcioniranje telesa potrebno dobiti približno toliko hranil vsak dan. Razlike pri vnosu hranil se lahko pojavijo, če imate posebno dieto za določen namen. V takšnih primerih navedene vrednosti ne veljajo, saj je potrebno, pomanjkanje ogljikovih hidratov primerno nadomestiti z veliko višjim vnosom beljakovin ipd. Če ste se prehranjevali razmeroma nezdravo pa vam bodo te referenčne vrednosti služile kot dober pomočnik za spremembo vaše prehrane.


Priporočeni dnevni vnosi osnovnih hranil, vitaminov in mineralov

Osnovna hranila
Beljakovine 50 g
Skupne maščobe 78 g
Nasičene maščobe 20 mg
Ogljikovi hidrati 280 g
Holesterol 300 mg
Vlaknine 28 mg
Vitamini
Vitamin B1 – Tiamin 1,1 mg
Vitamin B2 – Riboflavin 1,3 g
Vitamin B3 – Niacin 15 mg
Vitamin B5 – Pantotenska kislina 6 mg
Vitamin B6 – Piridoksin 1,5 mg
Vitamin B7 – Biotin 30 mcg
Vitamin B9 – Folat 400 mcg
Vitamin B12 – Kobalamin 3 mcg
Holin 500 mg
Vitamin A – retinol 1000 mcg
Vitamin C – askorbinska kislina 90 mg
Vitamin D – holekalciferol 20 mcg
Vitamin E – tokoferoli 15 mg
Vitamin K – filokinon 90 mcg
Minerali
Kalcij 1000 mg
Železo 18 mg
Magnezij 400 mg
Kalij 4500 mg
Fosfor 1000 mg
Mangan 2,3 mg
Cink 10 mg
Baker 1 mg
Selen 55 mcg
Krom 30 mcg
Molibden 50 mcg
Natrij 2300 mg
Klorid 2300 mg
Fluorid 3,8 mg
Jod 150 mcg

 
Kje boste našli vse primerne vrednosti hranil, pa je odvisno od vas samih. Najbolj priporočljivo je jesti vso hrano, zato skrajnosti niso pametna rešitev, še posebej če prebolevate kakšno bolezen. Na voljo je dovolj informacij, da se lahko poučite o tem, katera hrana vsebuje določene snovi, ki vam jih morda primanjkuje. Podatki o referenčnih vrednostih bodo prišli prav tudi tistim, ki želijo ugotoviti, koliko hranil pridobijo s svojo obstoječo prehrano. Vendar pa nikomur ne priporočam, da se zaradi teh podatkov kakorkoli obremenjuje, saj lahko stres povzroči veliko veš škode, kot bi jo pridobili s primerno prehrano. Zato ne posegajte po prehranskih dopolnilih, ki so danes praktično na voljo že v obliki obogatenih kosmičev, temveč se raje odločite za konzumiranje naravne hrane, s katero boste pridobili veliko več kot samo hranilne snovi in kalorije. V naravni prehrani je lahko več kot 200 različnih snovi, ki jih najverjetneje ne boste našli zapisane na zadnji strani embalaže vitaminskih škatlic, zato ne iščite bližnjic do zdravja. Ljudje so bili v preteklosti veliko bolj zdravi, pa čeprav niso imeli na voljo nobenih prehranskih dodatkov kot so vitamini in minerali.

6.06.2017 | Hranila

En komentar na “Vsi priporočeni dnevni vnosi hranil na enem mestu”

  1. Helena Jarc says:

    Super tale zgornji seznam potreb cloveka po posameznih hranilih. Bi bilo pa zelo zazeljen se seznam vsaj osnovnih zivil v kolicinskem smislu in poleg navedba koliko npr.beljakovin, vitaminov,ogljikovih hidratov vsebuje.

Pošlji komentar