Brez poguma ne boste na tem svetu dosegli ničesar.

Modra misel slavnega Aristotla, ki je dejal, da brez poguma ne boš na tem svetu dosegel ničesar, je trditev, ki zahteva čas, da jo lahko pravilno razumemo na vseh področjih v življenju. Spoznajte, kaj lahko z modro izjavo slavnega grškega filozofa Aristotla spremenimo v svojem vsakdanjem življenju in koliko pozitivnih sprememb lahko prinesemo v ta svet.

pogum in svoboda

Brez poguma ne boš na tem svetu dosegel ničesar. – Aristotel

Izjava, ki jo je ljudem potrebno obrazložiti, zahteva veliko časa in razmišljanja, da jo lahko sprejmete v svojo podzavest in z njo spreminjate svet in razmere okoli sebe. Pomagala vam bo na vseh življenjskih področjih, zato ji dobro, da ji posvetimo posebno pozornost in jo ljudem predstavimo na pravi način.

Aristotel se je zavedal že tisoče let nazaj, da v tem svetu za uspeh potrebuješ pogum. To pomeni, da ste lahko v svojem življenju zapravili mnogo priložnosti za uspeh bodisi na finančnem, zasebnem ali socialnem področju, ker niste imeli poguma, da bi izrazili svoje mnenje. Če si vsak dan vzamete vsak nekaj časa za meditacijo, je lahko ta modra izjava odličen predmet na katerega se boste osredotočali in o njem razmišljali, saj boste uspešni šele takrat, ko boste to izjavo ponotranjili in jo sprejeli v sovjo podzavest.


Če ste v življenju zapravili priložnost na ljubezenski ravni za odlične življenjskega sopotnika in partnerja, se spomnite, ali je bil razlog za to ,da niste imeli poguma, da bi izrazili svoje mnenje ali vsaj vzpostavili kontakt s to osebo. Brez poguma ne boste na tem svetu dosegli ničesar. Izjava lahko velja za ljubezensko področje.

Lahko pa velja za finančno področje, ko niste dobili službe zaradi tega, ker niste pokazali svojega znanja ali izkušenj takrat ko je bilo potrebno. Nekateri med nami smo imeli od mladosti v svoji intuiciji vedenjske vzorce, ki so nas lahko spravili na drugačne poti, kot so nam dane za naše izkušnje in znanje. Zato ker nismo imeli poguma, smo lahko izgubili odlične priložnosti, ker smo razmišljali drugače kot optimisti. Pogum je potreben pri službi, zdravju in borbi za pravice.

Lahko, da ste bili žrtev napačnih diagnoz v zdravstvu, kjer niste imeli poguma, da bi dokazali svoje mnenje ali izpostavili resnico. Zato se mnogokrat dogajajo stvari, ki si jih niste želeli. Vse zaradi enega in istega imenovalca, to je pogum. Če menite, da so osebe z določenim statusom kot je dr. znanosti, magister ali univerzitetno diplomirana oseba višje ovrednotene kot nekdo, ki te izobrazbe nima, ste verjetno ostali brez poguma, ko je prišlo do obravnave strokovnih zadev, ker večina verjame avtoriteti in ne navadnemu človeku, ki nima formalne izobrazbe. Zato se brez poguma na tem svetu ne more doseči resnice in pravice na katerem koli področju. Na te stvari je tako Aristotel kot Albert Einstein opozarjal, saj so ljudje vedno verjeli izobraženemu sloju oziroma stroki na določenem področju pa četudi niso znali rešiti nobenih problemov. Einstein je v svoji mladosti imel največ težav z avtoriteto, saj mu velikokrat stroka ni priznavala njegovega dela, pa četudi je bil veleum na vsem svetu.

Nekdo, ki ima ugled, dober finančni ali statusni položaj, je ponavadi pri večini ljudi opredeljen kot oseba z določeno avtoriteto. Zato se ljudje, ki želijo doseči določene spremembe, ne odločajo, da bi izrazili svoje mnenje, če nimajo podobnega položaja ali ugleda. Zato je modra misel Aristotla tista, ki pove, da takšni ljudje na tem svetu ne dosežejo ničesar, če ni majo poguma.

Obstaja veliko ljudi, ki so v svojem življenju izrazili pogum na napačnih področjih, tam kjer to ni bilo potrebno. Tam, kjer bi pogum potrebovali pa ga niso uporabili. Spomnite se kolikokrat v življenju niste naredili ničesar, kar bi lahko storili, da bi spremenili stvari, preprosto zaradi tega, ker niste imeli poguma. Takrat ko je bilo potrebno in takrat ko je bil za to čas. Obstajajo pa tudi ljudje, ki so bili dovolj pametni in modro razmišljali zato ker so uporabili pogum ob pravem času. Takšni posamezniki uživajo vse obresti svojih pravih odločitev, ki so jim prinesle koristi v življenju tako na finančnem, socialnem kot statusnem ali ljubezenskem področju.

Vsaka modra misel lahko služi kot dobro izhodišče za meditacijo, razmišljanje in spreminjanje obstoječih vedenjskih vzorcev. Modre misli, ki jih je izjavil Aristotel so odlične za spremembo našega karakterja in negativnih življenjskih navad. Z njegovo modrostjo lahko rastemo v duhovnem smislu in postajamo vse bolj zreli in modri, zato da izboljšamo kvaliteto svojega življenja in življenja ostalih ljudi. Modrost dosegamo z ljubeznijo in ne z bistroumnostjo, zato je potreben čas in delo. Če smo nekoga v življenju prizadeli ali se spomnimo, da se mu nismo primerno opravičili, je čas, da tudi za takšne primere zberemo pogum in popravimo vse napake, ki smo jih naredili.

Vprašajte sami sebe, kdo vam je v življenju odtujil pogum? So bili to vaši starši, ki so vas vzgajali napačno? So bili to vaši prijatelji, znanci, učitelji? Kdorkoli vam je v življenju postavljal omejitve z različnimi izjavami, so to le besede in mnenja, ki niso vaša. Zato ustvarite svoje mnenje o vsaki stvari in nikoli ne verjemite nikomur ne glede na njegovo izobrazbo, status ali položaj, če se to ne sklada z vašim osebnim prepričanjem in intuicijo.

Karkoli boste že delali v življenju, bodite zmerni in strpni pri običajnih stvareh in ne pretiravajte tam kjer ni potrebe. Vendar pa uporabite pogum tam, kjer vam notranji glas oziroma vaša lastna intuicija narekuje, da je potrebno spremeniti stvari na bolje. Tam uporabite pogum in ne obupajte. Na račun majhnih korakov, kjer je potreben pogum, lahko dosežete velike spremembe. Vendar brez poguma, ne boste v svojem življenju dosegli ničesar. Lahko imate znanje, pa nimate poguma, da bi izrazili svoja čustva, ozavestili druge in pomagali svetu. Velikokrat si lahko predstavljate scenarij, kjer imate dve možni poti. Ena je pot, kjer boste ostali na takšnem nivoju kot ste, ker niste uporabili poguma. Druga pot pa je pot, kjer ste uporabili pogum in ste si zato spremenili življenje in zdravje. Vedno lahko izbirate, od vas pa je odvisno koliko poguma imate, ali boste tako kot množica ali tako kot vodja elite. Ne pozabite, če želiš voditi orkester, moraš zato množici obrniti hrbet. Poskrbite, da boste delali prave in dobre stvari, ker velikokrat za slabe niso odgovorni tisti, ki jih počnejo, temveč dobri ljudje, ki niso zato storili ničesar. Pogum je kot mišica. Če redno treniramo in ponavljamo vaje, dobimo močnejše telo. Enako velja za pogum.

8.07.2019 | Modrost

Pošlji komentar