Ananas. Tropski sadež s terapevtskimi lastnostmi.

Ananas je tropsko sadje, ki je na voljo v vseh trgovinah in je osnovno sredstvo v številnih domovih po vsem svetu. Christopher Columbus je ananas po ekspediciji v Južno Ameriko prinesel nazaj v Evropo. Ananas je postal znan kot ekstravagantno in eksotično sadje, ki ga postrežejo le na najbolj razkošnih ambientih.

ananas

Vendar so ananasi zdaj pogosti in ljudje jih lahko uživajo v trdni, posušeni obliki in obliki sokov.


V Srednji in Južni Ameriki ananas ni cenjen le po sladkem okusu, že stoletja ga uporabljajo za zdravljenje prebavnih težav in vnetij.

Ta članek raziskuje zdravstvene koristi in prehrano ananasa ter ponuja načine, kako ga vključiti v prehrano.

Prehrana
Ena skodelica svežih kosov ananasa vsebuje približno:

82 kalorij
0,2 grama (g) maščobe
0 g holesterola
2 miligrama (mg) natrija
21,65 g skupnih ogljikovih hidratov (vključno s 16 grami sladkorja in 2,3 grama vlaknin)
0,89 g beljakovin
Kot odstotek dnevnih potreb vam enaka količina svežih kosov ananasa zagotavlja:

131 odstotkov vitamina C
2 odstotka vitamina A
2 odstotka kalcija
3 odstotke železa
Ananas je tudi vir pomembnih vitaminov in mineralov, med drugim:

tiamin
riboflavin
vitamin B-6
folata
pantotenska kislina
magnezija
mangan
kalij
beta-karoten in drugi antioksidanti
Svež ananas je edini znani vir encima, imenovanega bromelain, ki ima lahko pomembno vlogo pri številnih različnih koristih za zdravje.

Prednosti
Uživanje sadja in zelenjave vseh vrst je že dolgo povezano z manjšim tveganjem za številne zdravstvene težave, povezane z življenjskim slogom.

Številne študije kažejo, da povečano uživanje rastlinske hrane, kot je ananas, zmanjšuje tveganje za debelost, splošno smrtnost, sladkorno bolezen in bolezni srca.

Prav tako spodbuja zdravo polt in lase, povečano energijo in splošno manjšo težo.

V nadaljevanju so možne koristi uživanja ananasa.

Starostna degeneracija rumene pege

V eni prospektivni študiji iz leta 2004 so ljudje, ki so zaužili 3 ali več obrokov vsega sadja na dan, pokazali zmanjšano tveganje in upočasnili napredovanje starostne degeneracije rumene pege.

Preprečevanje astme

Tveganja za razvoj astme so manjša pri ljudeh, ki zaužijejo veliko količino nekaterih hranil.Eno od teh hranil je beta-karoten. Najdemo ga v oranžni, rumeni in temno zeleni rastlinski hrani, kot so ananas, mango, papaja, marelice, brokoli, dinja, buča in korenje. Nekatere manjše študije so pokazale, da lahko bromelain prispeva tudi k zmanjšanju simptomov astme. (1)

Krvni pritisk

Povečanje vnosa kalija z uživanjem sadja in zelenjave z visoko vsebnostjo kalija lahko pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Po podatkih Nacionalne ankete o zdravstvenem stanju in prehrani (NHANES) manj kot 2 odstotka odraslih v ZDA izpolnjuje vsakodnevna priporočila v višini 4.700 mg. Visok vnos kalija je povezan z 20-odstotnim zmanjšanjem tveganja za smrt zaradi vseh vzrokov. (2)

Rak

Kot odličen vir vitamina C, močnega antioksidanta, lahko ananas pomaga pri boju proti nastanku prostih radikalov. Ti so povezani z razvojem raka.

Starejše študije so pokazale, da ima beta-karoten obratno povezavo z razvojem raka debelega črevesa pri japonski populaciji.

Študija primera iz leta 2004 je povezala beta-karoten z zaščitnim učinkom na raka prostate. Vendar so novejše študije pokazale, da to morda ne drži. Visok vnos vlaknin iz vsega sadja in zelenjave je povezan z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka debelega črevesa in danke. (3)

Diabetes

Posamezniki s sladkorno boleznijo tipa 1, ki uživajo prehrano z visoko vsebnostjo vlaknin, imajo običajno nižjo raven glukoze v krvi, posamezniki s sladkorno boleznijo tipa 2 pa imajo morda izboljšan krvni sladkor, lipide in insulin. En srednji ananas vsebuje približno 13 g vlaknin. Dietetske smernice za Američane priporočajo od 21 do 25 g na dan za ženske in med 30 in 38 g na dan za moške. (4)

Prebava

Ananas zaradi vsebnosti vlaknin in vode pomaga preprečevati zaprtje in spodbuja pravilnost in zdrav prebavni trakt.

Ananas je bogat tudi z bromelainom, encimom, ki telesu pomaga pri prebavi beljakovin. Bromelain tudi zmanjša vnetne imunske celice, imenovane citokini, ki poškodujejo sluznico prebavnega trakta. Neužitna stebla so najbolj koncentriran vir bromelaina, ki ga je mogoče pridobiti in je na voljo v obliki dodatkov.

Plodnost

Dokazano je, da diete, bogate z antioksidanti, izboljšujejo plodnost. Ker lahko prosti radikali poškodujejo reproduktivni sistem, je tistim, ki poskušajo zanositi, priporočljiva hrana z visoko antioksidativno aktivnostjo, kot so ananas.

Antioksidanti v ananasu, kot sta vitamin C in beta-karoten, ter vitamini in minerali baker, cink in folati imajo lastnosti, ki vplivajo na plodnost moških in žensk.

Zdravljenje in vnetje

Nekatere študije so pokazale, da lahko bromelain, predvsem v steblu, zmanjša otekline, podplutbe, čas celjenja in bolečine, povezane s poškodbami in kirurškim posegom.

Zdravje srca

Vsebnost vlaknin, kalija in vitamina C v ananasu spodbuja zdravje srca.

V eni študiji so ljudje, ki so zaužili 4069 mg kalija na dan, zmanjšali tveganje za smrt zaradi ishemične bolezni srca za 49 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki so zaužili manj kalija.

Raziskovalci povezujejo visok vnos kalija z zmanjšanim tveganjem za možgansko kap, zaščito pred izgubo mišične mase, ohranjanjem mineralne gostote kosti in zmanjšanjem tvorbe ledvičnih kamnov.

Koža

Antioksidant vitamin C, kadar ga zaužijemo v naravni obliki ali ga lokalno uporabimo, lahko pomaga v boju proti poškodbam kože zaradi sonca in onesnaženja, zmanjša gube in izboljša splošno teksturo kože. Vitamin C ima tudi ključno vlogo pri tvorbi kolagena, podpornega sistema kože.

Tveganja

Zaviralci adrenergičnih receptorjev beta, vrsta zdravila, ki se najpogosteje predpisuje za bolezni srca, lahko povzročijo zvišanje ravni kalija v krvi. Pri jemanju zaviralcev beta je treba hrano z visoko vsebnostjo kalija uživati ​​zmerno.

Uživanje preveč kalija je lahko škodljivo za ljudi, katerih ledvice ne delujejo popolnoma. Če ledvice ne morejo odstraniti odvečnega kalija iz krvi, je to lahko usodno.

Tisti z gastroezofagealno refluksno boleznijo (GERB) lahko pri zaužitju močno kisle hrane povečajo simptome, kot so zgaga in regurgitacija. Vendar se posamezne reakcije razlikujejo.

Osredotočite se na ohranjanje raznolikosti celotne prehrane in v celotno prehrano dodajte vrsto hranilnih snovi in ​​ne določenih živil.

19.10.2020 | Prehrana

Pošlji komentar