Bezeg. Katere so njegove prednosti in koristi?

Bezgov čaj je najboljše zdravilo za vrsto bolezni in obenem služi tudi v vročih poletnih dneh kot odlična osvežilna pijača v obliki ledenega čaja. Veliko ljudi namreč ne pozna vseh zravilnih koristi bezga, zato je dobro, da si osvežite spomin in spoznate nove lastnosti o bezgu, ki vam morda prej niso bile poznane.

kopriva

Bezgovi cvetovi (imenovani tudi Elderflower) prihajajo iz majhnega drevesa, ki je doma na določenih območjih v Evropi. Drevo naredi majhne bele cvetove, ki imajo zelo močno dišavo, in majhne jagode, ki so temne in močnega okusa. Bezgove cvetove lahko posušite in jih skuhate kot zeliščni čaj. Spodaj poiščite, katere so najmočnejše prednosti bezgovega čaja.


Bezgov čaj ima dolgo zgodovino uporabe v nemški medicini. Ima močne antioksidativne lastnosti in protivirusni učinek, zaradi česar je čaj iz bezgovih cvetov zelo priljubljen za boj proti prehladu, gripi in njihovim simptomom. Ker je bogat z vitaminom C in ima antioksidativne lastnosti, je odličen za boj proti prezgodnjemu staranju. (1)

Prednosti bezgovega čaja

1. Naravni vitamin C

Bezgov čaj vsebuje vitamin C, ki je pomemben za zdravje vaše kože, krvnih žil, kit in vezi. Kožo ščitijo tudi pred škodljivimi prostimi radikali.

2. Močni antioksidanti

Bezgov čaj vsebuje kvercetin, ki je flavonoid in ima močne antioksidativne lastnosti. Razstrupljevalni učinki antioksidantov, ki jih najdemo v bezgovem čaju, lahko pomagajo pri regeneraciji in obnovi celic, tako da vaše telo zaščitijo pred oksidativnim stresom, ki lahko vodi do pogostih kroničnih bolezni.

3. Odličen proti gripi

Zaradi visoke vsebnosti vitamina C in protivirusnih lastnosti je čaj iz bezgovih cvetov odlična možnost za boj proti prehladu in ohranjanje hidracije telesa.

4. Pomaga pri zniževanju holesterola

Ugotovljeno je bilo, da flavonoid kvercetin znižuje raven holesterola v študijah. Potrebno je več raziskav, da bi ugotovili, ali pitje bezgovega čaja izboljša raven holesterola.

5. Diuretik

Druga korist zeliščnega čaja iz bezgovih cvetov je diuretični učinek in lahko tudi poveča učinek diuretikov. Ta čaj lahko pomaga tudi povečati tvorbo urina.

6. Izpiranje grla in ustne vode

Če skuhate skodelico bezgovega čaja, lahko zaradi svoje okusa in protivirusnih lastnosti naredite tudi odlično ustno vodico. Ta čaj uporabljajte za grgranje, saj bo pomiril kašelj, prehlad, hripavost (laringitis).

7. Deluje protivnetno

Čaj iz bezgovih cvetov ima protivnetne lastnosti in ga lahko lokalno uporabljate na koži pri bolečinah v sklepih (revma), bolečinah in oteklinah (vnetjih).

Priprava čaja je povsem enostavna, namočite pusušene bezgove cvetove za 5 minut v vrelo vodo.

21.09.2020 | Prehrana

Pošlji komentar