Borovnice. Vir najmočnejših antioksidantov.

Borovnice predstavljajo hrano z najmočnejšimi antioksidanti, vključno z resveratrolom vred. Vrsta flavonoida, imenovana antocianin, borovnicam prinaša številne zdravstvene koristi. Flavonoidi so rastlinske spojine, ki imajo pogosto močan antioksidativni učinek.

borovnice

Antocijanin je odgovoren za značilno modro barvo borovnice. Prispeva tudi k številnim prednostim borovnic.


Uživanje raznovrstnega sadja in zelenjave je že dolgo povezano z manjšim tveganjem za številne zdravstvene težave, povezane z življenjskim slogom.

Številne študije kažejo, da povečano uživanje rastlinske hrane, kot je borovnica, zmanjšuje tveganje za debelost, diabetes, bolezni srca in splošno smrtnost. Rastlinska hrana lahko tudi spodbuja zdravje las in kože, povečano energijo in splošno manjšo težo.

Strokovnjaki pogosto govorijo o zamrzovanju borovnic. Pogosto se reče, da lahko postopek zamrzovanja zmanjša učinkovitost zdravilnih učinkovin borovnice. Ena študija je pokazala, da se je v 6 mesecih skladiščenja antocianin razgradil za 59 odstotkov.

Vendar to ni potrjeno in različni viri imajo različna stališča glede tega, ali zamrzovanje borovnic zmanjša njihov vpliv na zdravje. V dvomih kupite sveže, ekološke borovnice.

Čeprav je potrebnih več raziskav, so borovnice močno povezane z različnimi elementi zdravega življenja.

Divje jagode, ki izvirajo iz Severne Amerike, se že od antičnih časov uporabljajo za pripravo enolončnic, juh in mesa. Njen trpki okus se dobro ujema s številnimi jedmi, zlasti s sladicami, kjer ga med drugim priljubljeno ustvarjajo kolački, torte s siri in piškoti. Prav tako je odlična izbira za okras, saj temno modra barva brez truda dvigne preproste predstavitve. Če govorimo o ljudskem izročilu, so ga Indijanci včasih označevali kot “zvezdne jagode”, ki naj bi bile darilo Velikega duha. Zaradi svojih zdravilnih lastnosti so uporabljali različne dele rastline, na primer iz listov so naredili čaj, ki je veljal za čistilec krvi, sok jagod pa naj bi zdravil kašelj in prehlad. Jagode bi nabrali, posušili in ohranili za zime, da ne bi manjkalo. S kolonizacijo so borovnice postajale vse bolj priljubljene in so se začele ohranjati v razsutem stanju, ko je rasla industrija konzerv. Danes so borovnice na voljo v sveži obliki (ki so v Indiji pogosto precej drage), v konzervah, suhe in kot kompoti.

Koristi borovnic za zdravje

Čeprav jih zaradi nerazpoložljivosti v indijskem scenariju ni enostavno vključiti v vašo prehrano vsakodnevno, pa bi se vam lahko občasno pokazalo, da bi bile koristne za vas. Tukaj je seznam neverjetnih lastnosti.

1. Odličen vir antioksidantov

Borovnice so gonilna sila antioksidantov, zlasti antocianina, ki mu daje globoko modro barvo, pomaga pa tudi pri odstranjevanju prostih radikalov iz krvi in ​​s tem ščiti telo pred razvojem različnih bolezni, vključno z rakom. Rečeno je, da imajo borovnice največjo antioksidativno sposobnost med vsem pogosto zaužitim sadjem in zelenjavo. Ugotovljeno je, da njegovo redno uživanje ne samo pomaga kardiovaskularnemu sistemu, temveč tudi ščiti pred nevrodegenerativnimi boleznimi in prebavnimi boleznimi. (1)

2. Poveča imuniteto

Študija Oregonske državne univerze je pokazala, da lahko resveratrol v rdečem grozdju in pterostilben v borovnicah pomagata okrepiti človeški imunski sistem z dvigom aktivnosti gena, imenovanega človeški katelicidinski protimikrobni peptid, ali gen CAMP, ki sodeluje v imunski funkciji. Gen CAMP je predmet številnih raziskav, saj se je izkazalo, da ima ključno vlogo v “prirojenem” imunskem sistemu ali prvi obrambni liniji telesa in njegovi sposobnosti za boj proti bakterijski okužbi. Prirojeni imunski odziv je še posebej pomemben, saj mnogi antibiotiki vedno bolj izgubljajo svojo učinkovitost. Poleg tega imajo flavonoidi v borovnicah tudi protivnetne lastnosti in lahko znatno zmanjšajo tveganje za kašelj in prehlad. (2)

3. Lahko razveljavi škodo diete z visoko vsebnostjo maščob

V prispevku, objavljenem v reviji “Public Library of Science (PLOS) One”, lahko uživanje divjih borovnic zmanjša škodljive učinke prehrane z visoko vsebnostjo maščob. Divje borovnice ali borovnice so manjše od običajnih borovnic in bolj kisle narave.

Raziskovalci z Univerze na Vzhodni Finski so ugotovili, da imajo divje borovnice ugodne učinke tako na krvni tlak kot na vnetja, ki prikrajšajo prehrano. Vnetje nizke stopnje in povišan krvni tlak sta pogosto povezana z boleznimi, povezanimi z debelostjo.

“Borovnice so sestavni del nordijske prehrane in bi jih lahko bolje uporabili tudi drugod po svetu,” so povedali raziskovalci.

4. Zmanjšuje tveganje za srčne bolezni

Ker so borovnice polne antioksidantov, pomagajo nadzorovati raven holesterola. Študije so pokazale, da te komponente pomagajo izboljšati ravnovesje maščob v krvi in ​​preprečujejo zamašitev arterij. Poleg tega ti flavonoidi pomagajo zniževati krvni tlak in s tem zmanjšujejo tveganje za bolezni srca. Kot taki so dobri za srce in spodbujajo zdravje srca.

5. Krepi zdravje možganov

Študije so pokazale, da reden vnos borovnic pomaga pri krepitvi zdravja možganov. Čudežne sestavine v borovnicah prispevajo k izboljšanju spomina in upočasnjujejo tveganje za kognitivne bolezni, povezane s starostjo. Študija je pokazala, da je bilo za moške, ki so uživali sadje, kot je borovnica, skupaj z drugo hrano, bogato s flavonoidi, 40 odstotkov manj verjetnosti za razvoj možganskih bolezni, kot je Parkinsonova. In tisti, ki so jedli jagode vsaj enkrat na teden, bi lahko zmanjšali tveganje za razvoj bolezni za četrtino v primerjavi s tistimi, ki jih nikoli niso jedli. Borovnice pomagajo tudi pri zmanjševanju tveganja za oksidativni stres v naših živčnih celicah in s tem omogočajo njihovo nemoteno delovanje.

6. Uravnavanje krvnega sladkorja

Številne študije so pokazale, da so borovnice koristne za tiste, ki imajo težave s krvnim sladkorjem, kot so diabetes in odpornost na inzulin. Te jagode pomagajo pri uravnavanju ravni sladkorja in so dobre tudi za tiste z debelostjo. Imajo nizko vrednost GI (glikemični indeks), ena do dve skodelici borovnic pa vam lahko skupaj z drugim sadjem, bogatim s flavonoidi, ob rednem uživanju dajo prepotrebno okrepitev zdravja.

7. Dober vir vitaminov, mineralov in vlaknin

Borovnice so odličen vir vitaminov in mineralov, zlasti vitamina C. Prav tako vsebujejo malo sladkorja; ena skodelica borovnic naj bi vsebovala 15 gramov sladkorja, kar je enako majhnemu jabolku, njegove bioaktivne spojine pa izničijo kakršen koli negativni vpliv sladkorja. Borovnice so tudi dober vir prehranskih vlaknin in pomagajo tudi pri prebavi.

8.11.2020 | Prehrana

Pošlji komentar