Jabolka in naše zdravje. Za kaj vse so koristna?

Ni vam treba biti nutricionist, da se zavedate, da so jabolka dobra za vas. Ne samo, da so v lastni embalaži – kar pomeni, da lahko jeste kožo – polni so tudi hranilnih snovi, ki jim prinašajo ogromen seznam zdravstvenih koristi.

jabolka

1. Beli, bolj zdravi zobje


Jabolka vam ne bodo nadomestila zobne ščetke, grizenje in žvečenje jabolka pa lahko spodbudita tvorbo sline v ustih in zmanjša zobno gnilobo z zniževanjem ravni bakterij.

2. Izogibajte se Alzheimerjevi bolezni

Študija o koristih jabolk kaže, da bi pitje jabolčnega soka lahko oddaljilo Alzheimerjevo bolezen in se borilo proti učinkom staranja na možgane. Miši v študiji, ki so se prehranjevale z jabolkam, so pokazale višjo raven nevrotransmiterja acetilholina in so se v testih labirinta bolje odrezale kot tiste, ki so redno hranjene.

3. Zajezite vse vrste raka

Znanstveniki iz Ameriškega združenja za raziskave raka se strinjajo, da bi uživanje jabolk, bogatih s flavonolom, lahko pomagalo zmanjšati tveganje za razvoj raka trebušne slinavke za do 23 odstotkov. Raziskovalci z univerze Cornell so v jabolčni lupini odkrili več spojin, ki delujejo močno proti rasti rakavim celicam v jetrih, debelem črevesu in dojkah. Njihove prejšnje raziskave so pokazale, da lahko izvlečki iz celih jabolk zmanjšajo število in velikost tumorjev dojk pri podganah. Medtem je Nacionalni inštitut za raka v ZDA priporočil visok vnos vlaknin, da bi zmanjšal tveganje za nastanek raka debelega črevesa in danke. (1)

4. Zmanjšajte tveganje za diabetes

Ženske, ki jedo vsaj eno jabolko na dan, imajo 28 odstotkov manj možnosti za razvoj diabetesa tipa 2 kot tiste, ki ne jedo jabolk. Po navedbah pridelovalcev jabolk v Ontariju je to sadje izredno veliko pektina – topne vlaknine – in je ključno za nihanje krvnega sladkorja.

5. Zmanjšajte holesterol

Topne vlaknine, ki jih najdemo v jabolkih, se v črevesju vežejo na maščobe, kar pomeni nižjo raven holesterola.

6. Pridobite si bolj zdravo srce

Obsežen obseg raziskav je povezal vnos topnih vlaknin s počasnejšim nabiranjem z arterijo obloženih holesterola. Fenolna spojina, ki jo najdemo v jabolčnih kožicah, prav tako preprečuje strjevanje holesterola, ki pride v vaš sistem, na stenah arterij. Ko se obloge naberejo v arterijah, se zmanjša pretok krvi v srce in povzroči se koronarno arterijsko bolezen.

7. Preprečite žolčne kamne

Žolčni kamni nastanejo, ko je v žolču preveč holesterola, da ostane kot tekočina, zato se strdi. Posebej so razširjeni pri debelih. Da bi preprečili žolčne kamne, zdravniki priporočajo prehrano z visoko vsebnostjo vlaknin, ki vam pomaga nadzorovati telesno težo in raven holesterola.

8. Premagajte diarejo in zaprtje

Ne glede na to, ali ne morete na stranišče ali se preprosto ne morete ustaviti, vam lahko pomagajo vlaknine v jabolkih. Vlaknine lahko potegnejo vodo iz črevesa, da se stvari nadaljujejo, ko imate varnostno kopijo, ali pa absorbirajo odvečno vodo iz blata, da upočasnijo delovanje črevesja.

9. Nevtralizirajte sindrom razdražljivega črevesja (IBS)

Za IBS so značilni zaprtje, diareja, bolečine v trebuhu in napihnjenost. Za nadzor teh simptomov zdravniki priporočajo, da se izogibate mlečnim in mastnim živilom. Ljudje z IBS dobro razumejo, kako lahko hrana poslabša simptome.

10. Preprečite hemoroide

Hemoroidi so otečena vena v analnem kanalu. Čeprav te žile niso življenjsko nevarne, so lahko zelo boleče. Povzročajo jih prevelik pritisk v medeničnem in rektalnem predelu. Sestavni deli z nadzorovanjem zaprtja, vlaknine lahko pomagajo ohranjati pravilno gibanje črevesja in preprečujejo, da bi se preveč obremenjevali, ko greste v kopalnico.

11. Razstrupite jetra

Vaša jetra so odgovorna za odstranjevanje toksinov iz telesa. Številni zdravniki so skeptični glede diete z detoksikacijo in trdijo, da bi lahko naredili več škode kot koristi. Na srečo je ena najboljših (in najlažjih) stvari, ki jih lahko jeste za razstrupljanje jeter, vključitev sadja, kot so jabolka, v vašo prehrano.

12. Okrepite svoj imunski sistem

Rdeča jabolka vsebujejo antioksidant, imenovan kvercetin. Nedavne študije so pokazale, da lahko kvercetin pomaga okrepiti in okrepiti vaš imunski sistem, zlasti kadar ste pod stresom.

6.11.2020 | Prehrana

Pošlji komentar