Kaj je tako slabega pri uporabi smoothijev?

Smoothiji so znani po vsem svetu po idealnih priložnostih, kjer si pripravimo sadje in zelenjavo, odvisno od naših želja. Prednosti so seveda, da dobimo znatno količino vitaminov in mineralov, ki jih sicer morda ne bi dobili, ker se veliko ljudi ne odloča za konzumacijo zelenjave, pri zmiksanih napitkih pa pride prav.

smoothiji

Vendar kljub temu ostaja vprašanje ali so smoothiji zares zdravi, če pri tem ne sodeluje mastikulacija oziroma zaužijemo napitek brez formiranja sline, ki se pri običajni hrani prepoji in služi tudi kot vrste encima. Kot drugo vprašanje pa je seveda vprašanje, ki se osredotoča na sadne napitke, ki so polni sladkorja. Torej ali so potem zares tako zdravi ali je pri teb potrebno upoštevati tudi čas in se odločiti za normalno grizenje jabolka ali hruške, ker pri tem telo vzpostavi veliko količino sline, ki v želodcu deluje blagodejno in pri tem tudi preprečuje, da se nabirajo patogeni in drugi mikrobi, prav tako pa slina sodeluje tudi pri razgrajevalnih procesih, kar pomaga ljudem z refluksom in tistimi, ki imajo na splošno težave z želodčno kislino in prav tako kandidozo.


Naj omenimo članek o civiliziranem apetitu, kjer smo natančno opisali, zakaj je tako pomembno hrano prežvekovati.

Kaj je pomembno pri prežvekovanju hrane?

Pri vsakem grižljaju je pomembna slina, ki se prepoji s to hrano. V naši slini se nahaja na tisoče imunoglobulinov in drugih antimikrobnih snovi ter belih krvnih celic poleg tega, da vsebuje tudi nekaj soli, joda in nekaterih drugih elementov, ki so skupaj povezani v nevtralno pH vrednost. Zato ni vseeno kako je hrana obdelana, saj se razvoj nekaterih ustnih bolezni kot so virusne infekcije ali rak razvijejo ravno zato ker notranje plasti in sluznice niso podmazane z našo slino dovolj dobro. Pri nekaterih ljudeh ni čudno, da imajo močan ustni zadah, vendar jih tudi žvečilni gumiji ali redno umivanje zob včasih ne reši tega problema. Ko enkrat pride do takšnega stanja, pomeni, da je človek svoje telo prepojil z virusi, glivicami in bakterijami, ki ob vsakem vnosu hrane dobijo še več energije za njihovo razmnoževanje, zato sproščajo veliko količine kislin.

Hrana mora biti tekoča kakor kaša in dobro
prepojena s slino, da zagotovi kakovostno
absorpcijo in zmanjša potrebno
količino želodčne kisline.

Po drugi strani pa ne smemo vedno valiti krivdo na mikrobe, saj tudi, če jih ne bi bilo, lahko nepredelana hrana, ki dolgo časa ostaja v telesu, zaudarja iz želodca. To pomeni, da je telo primorano proizvesti veliko želodčne kisline, kar zniža naš pH in posledično povzroča neprijetne vonjave. Ko hrano prepojimo s slino pomeni, da so zaščitne snovi povezane vse okoli nje in deloma že razgrajene, tako da naše telo nima več kaj dosti dela, kot samo to, da ga čaka absorbcija. Ravno človeška slina je tista, ki prepreči bakterijam in virusom v telesu, da dobijo celotni delež hrane, saj jih v njej čakajo prav tako tudi levkociti.

Torej, če odgovorimo na prvotno vprašanje ali so smoothiji dobra naložba, lahko povemo, da so, vendar zmerno, tako, da se uporablja tudi naravni sistem grizenja in prežvekovanja. Vseeno pa je zmernost najbolj primerna pri sadnih napitkih in pri količini zaužitih smoothijev.

26.10.2020 | Prehrana

Pošlji komentar