Kakšne so prednosti hrane bogate s keratinom?

Keratin je beljakovina, ki pomaga vzdrževati strukturo las, nohtov, kože in sluznice notranjih organov. Nekatera hranila podpirajo proizvodnjo keratina. Ta članek obravnava prednosti keratina in našteva nekatere vire hrane, ki lahko pomagajo ohranjati zdravo raven keratina v telesu.

keratin

Kaj je keratin?


Keratin je gradnik človeškega telesa. Keratini so žilave beljakovine, ki tvorijo strukturo epitelijskih celic.

Te celice postavljajo površine znotraj in zunaj telesa. Pomagajo pri sestavljanju tkiv v koži, laseh in nohtih. Epitelijske celice tvorijo tudi sluznico notranjih organov in žlez.

Potencialne koristi živil, bogatih s keratinom

Beljakovine so pomembne za rast in obnovo telesa, vključno z:

mišice
kosti
kožo
kite
vezi
lasje
oči
tkiva

Keratin zlasti pomaga, da so celice v laseh, koži in nohtih močnejše in prožnejše ter pomaga zmanjšati škodo na tkivih zaradi trenja.

Keratini pomagajo tudi:

uravnavajo velikost celic
omogočajo celicam, da se premikajo, rastejo in delijo
zaceli rane

Hranila, ki pomagajo proizvajati keratin

Nekatera hranila pomagajo telesu proizvajati keratin in lahko pomagajo izboljšati zdravje kože, las, nohtov in drugih tkiv. Oseba lahko pomaga telesu, da proizvaja keratin, tako da poskrbi, da je hrano, ki vsebuje ta hranila.

Biotin
Biotin igra pomembno vlogo pri proizvodnji keratina in lahko podpira zdravo rast las in nohtov.

L-cistein
L-cistein je aminokislina in sestavina keratina. Cisteini so pomembni tudi za tvorbo kolagena, vzdrževanje elastičnosti kože in presnovo biotina, da ga telo lahko uporabi.

Cink
Cink je pomembno hranilo za zdravje kože. Podpira razmnoževanje keratinocitov, celic, ki proizvajajo keratin.

Vitamin C
Vitamin C podpira tvorbo keratinocitov in pomaga zaščititi kožo pred oksidativnim stresom. Pomaga tudi pri tvorbi kolagena v kožni pregradi in ima lahko anti-age učinek na gube.

Vitamin A
Vitamin A ima pomembno vlogo pri razvoju keratinocitov.

Bistvenega pomena je za nadomestitev kožnih celic in za zdravo delovanje ušes, oči in sluznice notranjih organov.

Katera hrana spodbuja proizvodnjo keratina?

Naslednja živila so odlični viri hranil, ki podpirajo tvorbo keratina v telesu. Zagotavljajo tudi druge bistvene vitamine in minerale. (1)

Jajca
Ker je keratin beljakovina, je za proizvodnjo keratina pomembno jesti hrano, bogato z beljakovinami. Jajca so dober vir beljakovin, saj eno veliko jajce vsebuje 6,24 grama (g) beljakovin. Jajca vsebujejo tudi številna druga pomembna hranila, med drugim kalcij in vitamina B12 in A. Eno kuhano jajce vsebuje 10 mikrogramov (mcg) biotina, kar je tretjina dnevne vrednosti (% DV).

Čebula
Čebula vsebuje N-acetilcistein, antioksidant, ki ga telo uporabi za tvorbo L-cisteina.

Majhna, surova čebula zagotavlja tudi 5,18 miligramov (mg) vitamina C, kot tudi cink in B vitamine.

Losos
Losos je dober vir beljakovin, saj vsebuje 7,31 g beljakovin v 1 unči (oz) kuhanega lososa. Ista količina vsebuje tudi 0,139 mg cinka. Losos je tudi dober vir biotina, saj ima 5 mcg biotina v 3 oz lososa. To je 17% vrednosti DV za biotin.

Sladki krompir
Sladki krompir vsebujejo veliko vitamina A. Eden srednje sladkih krompirjev, težkih 150 g, vsebuje 1.150 mcg vitamina A. Sladki krompir je tudi dober vir vitamina C in vsebuje majhno količino cinka. Pol skodelice kuhanega sladkega krompirja vsebuje tudi 2,4 mcg biotina, kar zagotavlja 9% DV.

Sončnična semena
Sončnična semena so bogata z biotinom in vsebujejo 2,6 mcg biotina na 0,25 skodelice, kar zagotavlja 9% DV. Porcija oluščenih sončničnih semen, ki vsebuje 30 gramov, vsebuje 1,5 mg cinka, vitamine B in vitamin E.

Mango
Mango vsebuje veliko vitaminov A in C, ki sta pomembna za proizvodnjo keratina. En mango, ki tehta 207 g, zagotavlja 112 mcg vitamina A in 75,3 mg vitamina C.

Česen
Česen vsebuje N-acetilcistein, ki pomaga pri proizvodnji keratina. Česen vsebuje tudi drugi cistein, ki lahko pomaga ohranjati zdravo kožo in pomaga telesu presnavljati biotin.

Študija iz leta 2016 je tudi pokazala, da je česen pomagal zaščititi keratinocite pred poškodbami zaradi ultravijoličnih žarkov.

To je bila študija v epruveti, raziskovalci so ugotovili, da potrebujejo dodatne dokaze v študijah na živalih ali ljudeh, da bi potrdili svoje ugotovitve.

Ohrovt
Ohrovt je s hranili bogata hrana, ki vsebuje visoko vsebnost vitaminov A in C. Ena skodelica surovega ohrovta, težkega 25 g, vsebuje 125 mcg vitamina A in 30 mg vitamina C.

Ohrovt vsebuje tudi veliko drugih pomembnih hranil, vključno z železom, kalcijem in folati.

Goveja jetra
Glede na National Institutes of Health (NIH), so goveja jetra, ena od najvišjih hranilnih vrednosti biotina. 100 gramov kuhanih govejih jeter imajo predvideno 30,8 mcg biotina, kar je 103% DV.

Korenje
Korenje vsebuje veliko vitamina A. Pol skodelice surovega korenja vsebuje 459 mcg vitamina A, kar je 51% priporočenega DV. En srednji korenček vsebuje tudi 3,6 mg vitamina C ter cink, vitamine B in vitamin K.

Povzetek

Keratin je pomembna beljakovina za zdrave lase, kožo in nohte. Je tudi pomemben del sluznice notranjih organov. Nekatera živila vsebujejo hranila, ki podpirajo tvorbo keratina v telesu. Ta hranila vključujejo biotin, vitamin A in cink. Uživanje zdrave prehrane, ki vključuje ta hranila, lahko pomaga ohranjati zdravo raven keratina in zagotavlja druge pomembne hranilne snovi.

25.11.2020 | Prehrana

Pošlji komentar