Katera sol je najbolj zdrava?

Obstaja veliko sort soli, toda katera se šteje za najbolj zdravo ali primerno za vas, je vprašanje na katerega boste dobili odgovor. Tudi če v resnici niste pozorni na prehrambene trende, ste verjetno opazili eksplozijo različnih vrst soli, ki so na voljo v vaši lokalni trgovini, na primer keltske morske soli, košerske soli in roza himalajske. Kaj torej stoji za zanimanjem za nekaj tako osnovnih začimb?

sol

Najverjetneje naraščajoče zanimanje za kulturo gurmanske hrane, zaznane koristi za zdravje nekaterih vrst soli in edinstvene profile okusa različnih soli, pojasnjuje Caroline West Passerrello, pooblaščena dietetičarka oz. nutricionistka in predstavnica Akademije za prehrano in dietetiko in inštruktor na Šoli za zdravstvene in rehabilitacijske vede na Univerzi v Pittsburghu v Pensilvaniji.


Zdaj, ko ste bolj v kuhinji, se je smiselno naučiti, čemu je vsaka od teh vrst soli najbolj primerna – in ali obstajajo skrite zdravstvene koristi, če uporabljate eno več kot drugo.

Opozorilo: Čeprav so nekatere soli boljše za ljudi, ki spremljajo uživanje natrija, bo odgovor večine od nas odvisen od našega okusa in načina kuhanja.

Sol in natrij: Preveč ni dobro

Najprej pa pomaga razumeti, kaj je sol. Sestavljena je iz 40 odstotkov natrija in 60 odstotkov klorida. Vse soli, tudi tiste, ki vsebujejo druge minerale, bodo imele enako osnovno hranilno vrednost, pravi Passarrello.

Trenutne prehranske smernice za Kanadčane priporočajo uživanje manj kot 2.300 miligramov natrija na dan. Vendar povprečni Kanadčan zaužije več kot 3.400 miligramov na dan.

Večina natrija izvira iz predelane hrane in mesa, ne iz soli, dodane med kuhanjem ali za mizo.

Kljub temu lahko četrtina čajne žličke morske ali namizne soli znaša do 590 mg (odvisno od znamke) ali približno 26 odstotkov priporočene dnevne vrednosti, navaja Ministrstvo za prehrano in prehrano USDA.

Torej, če imate visok krvni tlak in vaš ponudnik želi, da omejite natrij, imejte to v mislih – in vedno si oglejte prehranske nalepke, da preverite količino natrija, saj imajo nekatere znamke manjše količine kot druge. Morda se boste želeli izogniti tudi tej drugi hrani, če imate visok krvni tlak.

Tukaj je povzetek različnih vrst soli in kako ugotoviti, katera je prava za vas.

Namizna sol

“Namizna sol je točno to, kar pomeni – to je običajna sol, ki jo lahko vidite v solini v restavraciji,” pravi Abbie Gellman, registrirana dietetičarka in kuharica na Inštitutu za kulinarično izobraževanje v New Yorku.

Kako izgleda: “Kristali so enakomerne velikosti in zelo, zelo majhni,” ugotavlja Gellman.

Najbolje uporabljeno za: Ti drobni kristali so lahko koristni pri peki. “Če na primer pripravite testo, ki se ne bo segrelo, dokler ni v pečici, potem bi morda želeli uporabiti nekaj manjših, ki bi se lahko enakomerneje mešali,” pravi Gellman.

Ali je zdravo? Pri enakomerno velikih kristalih je pomanjkljivost. S kuhinjsko soljo je hrano lažje preveč soliti, ker se lahko izlije iz stresalnika, če niste pozorni, ugotavlja Gellman – med jedjo in kuhanjem. In to morda ni tako super, če morate raven natrija ohranjati nizko.

Pogosto pa vsebuje jod (preverite nalepko) in približno 45 odstotkov vaše dnevne vrednosti (DV je znesek, ki bi si ga morali prizadevati).

“Jod je bistven element za ohranjanje zdrave ščitnice in pomanjkljivosti lahko privedejo do povečane ščitnice, znane tudi kot golša,” pojasnjuje Passarrello. DV za jod za večino odraslih je 150 mcg, pravi Passarrello (več boste potrebovali, če ste noseči ali dojite).

Če niste ljubitelj morskih sadežev ali mlečnih izdelkov (ki so drugi viri joda), se boste morda želeli zanesti na jodirano sol in dodatek.

Košer sol

“To je moja najljubša,” pravi Gellman, ki ji v kuhinji reče njen delovni konj.

Kako je videti: “Na splošno gre za bolj grobo sol, zato imate, ko začinite jed, večji nadzor nad količino, ki izide,” pravi Gellman. Kadar recepti zahtevajo grobo sol, običajno pomenijo košer sol.

Najbolje uporabljeno za: Vse vrste jedi – od enolončnic do pečenk. Toda idealen je tudi za slanico, saj je navadno cenejša vrsta soli, ugotavlja Peterson.

“Če bi purana slanica, bi verjetno uporabila košer sol, ker ima dober okus in je velika groba sol,” dodaja. Drug razlog, da ga uporabite za slanico: po mnenju raziskovalcev s teksaške univerze A&M lahko pri vaši zahvalni ptici (in drugi perutnini) odšteva bakterije. Uporabite ga namesto bolj specializirane soli za kisanje tudi za kisanje zelenjave, predlaga Gellman.

Ali je zdrava? Zaradi velikosti kristalov Gellman priporoča košer sol ljudem, ki morajo nadzorovati raven natrija, saj boste med sezono porabili manj soli. “Iz večjega kristala lahko dobite več denarja,” pojasnjuje.

Kosher sol nima joda, zato poskrbite, da boste kje drugje dobili, na primer mlečne izdelke (skodelica nemasnega grškega jogurta vsebuje 116 mcg, opombe Passarrello), jajca in morske sadeže.

Morska sol

Morska sol je splošni izraz za soli, ki so narejene iz izhlapele oceanske vode. Poleg običajnega natrija in klorida obstajajo tudi druga hranila, kot sta železo ali cink, odvisno od tega, kje se sol nabira.

»Če je torej iz Sredozemlja, ima morda en seznam hranilnih snovi v sledovih. A če je od koder ob obali Havajev, je tam morda povsem drugačen seznam hranil. Tudi zato se cena spreminja glede na to, od kod prihaja, «pravi Gellman.

Kako izgleda: Odvisno od vrste soli, na splošno pa se giblje od grobih do drobnejših površin, odvisno od znamke.

Najbolje uporabljeno za: Ker minerali v sledovih dodajajo okus, je morska sol vsestranska. “Običajno za večino vsega uporabljam morsko sol zaradi različnih elementov okusa,” pravi Peterson. Uporablja se lahko celo za dokončanje jedi, čeprav so za to lahko boljše vrste (glejte spodaj).

Ali je zdrava? Morska sol sicer vsebuje jod, vendar premalo, da bi zadostila vašim dnevnim potrebam, zato znova poskrbite, da redno jeste mlečne izdelke ali morske sadeže. Ali pa si hrano potresite z morskimi algami, priporoča Peterson. “Še posebej, če si vegan in ne uživaš mleka,” pravi.

Keltska morska sol

Sel gris nabirajo ob obali Bretanje v Franciji. Znana je tudi kot keltska morska sol, kar je zaščiteno ime za blagovno znamko soli, ki je običajno cenejša in se prodaja v vrečki.

Kako izgleda: Običajno je bolj groba, sivkasto obarvana sol – od tod tudi ime (v francoščini sel gris pomeni siva sol). Lahko dobite tudi bolj natančne talne različice.

Najbolje uporabiti za: “To lahko uporabite namesto kosher soli, na primer kot svojega delovnega konja, če vam je bolj všeč okus,” pravi Gellman. Ne veste, kako preizkusiti okusne soli, da bi našli svojo najljubšo? Peterson priporoča, da na krekerje namažemo nesoljeno maslo in na vsakega posujemo različne sorte. “Resnično lahko ugotoviš, katera sol govori o tebi in tvojih brbončicah ali morda celo o jedi, ki jo kuhaš,” pravi.

Ali je zdrava? Kot vse morske soli ima tudi sel gris minerale v sledovih – v tem primeru predvsem magnezij, fosfor in kalcij. So pa v tako majhnih količinah, da v resnici ne bodo veliko prispevali k vašemu splošnemu zdravju (čeprav dodajajo okus soli). Tako kot košer sol tudi ta ponavadi vsebuje manj natrija kot namizna sol – 480 mg (ali 20 odstotkov DV), odvisno od znamke.

Fleur de sel

To je bratranec za prodajo grisa, prav tako prihaja z obale Francije, vendar je veliko dražja sol.

Kako izgleda: Fleur de sel je bolj občutljiva in bolj mehka od sel gris, nekoliko bolj vlažna pa je tudi od drugih soli, pravi Peterson.

Najbolje uporabljeno za: Za dokončanje sladkih ali slanih jedi. »Ta sol je ponavadi zelo draga, malo gre predaleč. Tako bi jo dal na krem ​​brulée ali na kos pražene ribe, a to bi bila vitrina, «pojasnjuje Gellman. Lahko ga potresete tudi na krožnik zelenjave ali na meso z žara, kar počne Peterson.

Ali je zdrava? Tako kot druge morske soli ima tudi fleur de sel minerale v sledovih, navadno kalcij, kalij, železo in magnezij, kar doda okus, čeprav so količine premajhne, ​​da bi lahko veliko prispevale k vašemu zdravju.

Roza himalajska

Te soli se pridobivajo iz rudnikov v Pakistanu, zaradi česar so to tudi kamena sol in morska sol, saj so rudniki kamnin na mestu starodavnega morskega dna.

Kako izgleda: Običajno zelo grobi, veliki kristali. Rožna himalajska sol dobi rožnato barvo iz železovega oksida, pravi Gellman, eden od njenih elementov v sledovih. Dobite lahko tudi drobnejša zrna, odvisno od znamke.

Najbolje uporabljeno za: Kot zaključno sol, ki jo postavite na piškotek s čokoladnimi žetoni ali nekaj, za kar želite, da je sol del predstavitve, pravi Gellmanova, ki jo nekaj hrani v svoji kuhinji.

»V resnici ne bi uporabil himalajske rožnate soli za peko ali kuhanje. “Vsekakor ne želite dati v kruh obarvane soli, ker bo vaše testo postalo smešne barve, kar naenkrat ustvari zelo neprijetno hrano.”

Ali je zdrava? Ojačevalci trdijo, da je roza himalaja super zdrava, ker vsebuje manj natrija in vsebuje veliko mineralov, vključno s kalcijem, kalijem, magnezijem in fluorom. Toda večji kot je kristal, manj soli boste porabili in manj natrija boste zaužili, pravi Passarrello. Kar zadeva te minerale – spet ne boste dobili dovolj, da bi za vas prehransko naredili veliko, pravi Peterson. (1)

Črna himalajska oz. Kala Namak

Ta sol prihaja tudi iz rudnikov, predvsem v Indiji in Pakistanu.

Kako izgleda: Grobi kristali, ki so črni ali celo vijolično obarvani, pravi Peterson.

Najbolje uporabljen za: “V indijski kuhinji je zelo priljubljen,” pravi Peterson, zahvaljujoč močnemu okusu po vsebnosti mineralov.

Ali je zdrava? Indijski raziskovalci so postavili himalajsko črno sol pod močan mikroskop in druge stroje, da bi dražili njene geokemične lastnosti. Ugotovili so, da vsebuje železo, magnezij in kalcij in je manj natrija kot morska sol ali roza himalajska.

Rdeča in črna havajska

Ta dva prihajata iz havajskega oceana, zato veljata za morsko sol.

Kako so videti: Rdeča havajska sol je pomešana z glino in barvo dobi iz železovega oksida. Črna havajska sol vsebuje oglje, ki ji daje dimast okus in barvo. Obe sta grobozrnate soli.

Najbolje uporabljeno za: To so posebne soli, pravi Gellman. Ker imata oba zanimive okuse, ju uporabite kot končno sol. »Če si predstavljate sol na vrhu piškota, dobite ta okus, sol pa prinese tudi sladko. Ali če je na kosu mesa, ribe ali zelenjave, boste najprej okusili sol, «razloži. Čeprav lahko s tem kuhate jedi, boste morda izgubili nekaj, zaradi česar so posebne, dodaja.

So zdravi? Ne več ali manj kot druge soli. In če želite zaužiti oglje, preskočite črno vrsto.

Zaključek
“Če niste nekdo, ki resnično kuha in zabava ter uporablja 10 različnih vrst soli, mislim, da ni nujno, da imate vse te vrste soli,” pravi Gellman.

Poiščite torej enega ali dva za kuhanje, pa tudi bolj specializiran tip za dokončanje jedi, in z vami bo vse v redu. Toda osredotočite se na okuse, ne na njihove zdravstvene trditve. Najbolj pomembno je, da imate sol, ki vsebuje jod, današnje morske soli imajo vse dodan kalijev jodid, tako da z vsebnostjo joda ni težav. Vse ostalo pa je odvisno od okusa, vendar ko gre za zdravje, se vedno prepričajte, da uživate sol, ki je jodirana.

15.11.2020 | Prehrana

Pošlji komentar