Katere so prednosti ameriškega slamnika ali ehinaceje?

Ehinaceja ali ameriški slamnik je rod cvetočih rastlin iz družine marjetic in pogosta sestavina zdravil proti prehladu. Promotorji ehinaceje verjamejo, da dodatek krepi imunski sistem in lahko zmanjša simptome okužb in drugih bolezni, vključno s prehladom.

ameriški slamnik

Kaj je ehinaceja?


Protimikrobne in protivirusne lastnosti ehinaceje lahko pomagajo pri zdravljenju številnih stanj. Ehinaceja je ime skupine cvetočih rastlin, ki izvirajo iz Severne Amerike. Tem rastlinam pravimo tudi stožčasti cvetovi. Cvetni listi so lahko rožnate ali vijolične, odvisno od vrste, obdajajo pa semensko glavo ali storž, ki je trnast in temno rjav ali rdeč. Obstaja devet splošno priznanih vrst ehinaceje , od katerih so tri sestavine zeliščnih zdravil:

E. angustifolia , ki ima ozke cvetne liste
E. pallida , ki ima blede cvetne liste
E. purpurea , ki ima vijolične cvetne liste

Možno je, da imajo različne vrste različne zdravstvene koristi. Ehinaceja igra vlogo v tradicionalni medicini, vendar raziskovalci še niso potrdili, da ima kakršne koli koristi za zdravje.

Potencialne koristi
Rastline ehinaceje vsebujejo kompleksno mešanico aktivnih snovi. Nekatere od teh spojin imajo lahko protimikrobne in protivirusne lastnosti, druge pa lahko imunski sistem podpirajo na druge načine.

Kot številne druge rastline tudi vse vrste ehinaceje vsebujejo fenole. Fenoli nadzorujejo aktivnost vrste encimov in celičnih receptorjev. Rastline ščitijo pred okužbami in poškodbami ultravijoličnega sevanja in imajo lahko koristne antioksidativne lastnosti.

Uporabe

Danes ljudje po vsem svetu uporabljajo izdelke, ki vsebujejo ehinacejo, za podporo zdravljenju vrste bolezni, vključno z :

kašelj in prehlad
bronhitis
okužbe zgornjih dihal
vnetje dlesni
gripa
afte
glivične okužbe
ušesne okužbe
vaginitis
nekatera vnetna stanja
HIV
AIDS

Nekateri ljudje uporabljajo tudi ehinacejo za lajšanje ran. Vendar je večina dokazov o teh uporabah nezanesljivih. Le malo znanstvenih spoznanj podpira uporabo ehinaceje pri kakršnem koli zdravljenju.

Obrazci

Ljudje lahko najdejo ehinacejo :

sveže ali posušene, včasih v čajih
kot prehransko dopolnilo, v tabletah
kot pripravek za nanašanje na kožo
stisnjen, kot sok
kot ekstrakt, v kapsulah

Stranski učinki
National Institutes of Health (NIH) ugotavljajo, da ob Echinacei je oralno za kratek čas verjetno varno, vendar so učinki dolgotrajne uporabe nejasni.

Nekateri ljudje so po uporabi razvili izpuščaj, ki je lahko posledica alergijske reakcije. Verjetneje je, da se bo to zgodilo pri osebi z anamnezo alergijskih reakcij.

NIH tudi ugotavlja, da je tveganje, da bi druga zdravila vplivala na ehinaceo, verjetno majhna.

Uprava za hrano in zdravila (FDA) ne ureja zeliščnih zdravil. Posledično ljudje ne morejo biti prepričani, kaj točno jemljejo rastlinsko zdravilo. Izdelek morda ne vsebuje tistega, kar piše na etiketi.

Ali deluje?
Raziskave o koristih in tveganjih jemanja ehinaceje še potekajo. Ljudje so različno trdili, da se ehinaceja bori proti okužbam, vključno s tistim, ki povzroča prehlad.

Ehinaceja za prehlad
Nekatere študije so pokazale, da jemanje ehinaceje lahko pomaga pri prehladu.

Na primer, v enem pregledu več kot ducata študij so znanstveniki ugotovili, da bi lahko jemanje ehinaceje zmanjšalo tveganje za prehlad za približno 58% in skrajšalo trajanje prehlada za 1,4 dni.

Druga študija pa je pokazala, da ehinaceja ni imela pomembnega vpliva na prehlad in je le zmanjšala trajanje simptomov največ za pol dneva.

Leta 2014 je Cochraneov pregled ugotovil, da „ izdelki iz ehinaceje tukaj ne kažejo koristi za zdravljenje prehlada.“

Ali lahko zdravi COVID-19?
Raziskovalci še niso dokazali, da lahko ehinaceja zmanjša vpliv prehlada in je zelo malo dokazov, da lahko pomaga pri drugih boleznih.

Leta 2011 so avtorji pregleda ugotovili, da lahko nekateri izvlečki ehinaceje pomagajo pri zdravljenju virusnih okužb dihal. Vendar poudarjajo, da lahko pomanjkanje standardizacije med izdelki iz ehinaceje prepreči, da bi ljudje našli učinkovita zdravila.

Medtem študija iz leta 2020 kaže, da bi komercialni izdelek, ki vsebuje izvleček ehinaceje, lahko pomagal preprečiti hude bolezni dihal, ki jih povzročajo koronavirusi.

Vendar drugi znanstveniki opozarjajo, da ta omejena preiskava ni preučevala vpliva izdelka na virus, ki povzroča koronavirusno bolezen 19 (COVID-19).

Poleg tega so raziskovalci izdelek preizkušali samo na celičnih linijah in delcih virusa, ne pa tudi na ljudeh. Študija tudi ni bila strokovno pregledana in nikakor ne kaže, da lahko ehinaceja pomaga pri zdravljenju COVID-19.

Znanstveniki, ki so izdali opozorilo, opozarjajo tudi, da je izdelek lahko nevaren za ljudi z avtoimunskimi obolenji.

Ni dokazov, da lahko ehinaceja ali katera koli druga sestavina rastlinskega zdravila prepreči ali pozdravi hude bolezni dihal, vključno s COVID-19. (1)

Zaključek

Ehinaceja lahko pomaga krepiti imunski sistem, vendar bodo za potrditev tega potrebne dodatne raziskave. Ni dokazov, da lahko zdravi virusno okužbo ali katero koli drugo bolezen. Ehinaceja je na voljo v prosti prodaji v lekarnah, zdravstvenih trgovinah in na spletu – posušeno, v čajih, kot tekoči izvlečki ali v kapsulah. Pred jemanjem ehinaceje ali katerega koli drugega zeliščnega dodatka se posvetujte z zdravnikom , saj lahko vplivajo na tekoče zdravljenje.

18.11.2020 | Prehrana

Pošlji komentar