Kolagen in naše zdravje. Kakšna je resnica?

Kaj je kolagen? Kaj je razlika med kolagenom v prahu in želatino? Kaj so kolagenski peptidi? Kako se uživa kolagen? Kako kolagen vpliva na kosti in sklepe? Kako kolagen vpliva na kožo? Mnoga vprašanja, ki si jih ljudje postavljajo o kolagenu, ponavadi najdejo pri ponudnikih kolagenskih izdelkov, kar pa je povsem zavajujoče, saj ne poznajo njihovih prednosti in slabosti. Vedno je potrebno razumeti, da kolagenski izdelki lahko prinesejo novo armado problemov. Modro je, da ste o kolagenu pravilni poučeni, saj boste s takšnim znanjem znali dobro poskrbeti za svoje zdravje.

kolagen

Kaj je kolagen?

Kolagen je beljakovina vezivnega tkiva. Pri ljudeh kolagen predstavlja od 30 do 40 odstotkov vseh beljakovin v telesu. Na splošno pa je kolagen vlaknasta beljakovina, ki je sestavljena iz različnih aminokislin. Kolagenska vlakna, ki jih prepoznamo kot močne in žilave beljakovine, so glavni gradniki zunajceličnega matriksa, ki podpira večino tkiva in daje zgradbo medceličnini. Kolagen se nahaja prav tako tudi znotraj nekaterih celic. Celicam daje trdnost in čvrstost. Kolagen je glavna sestavina hrustanca, vezi, tetiv, kosti in zob. V kombinaciji z mehkim keratinom vpliva na elastičnost in čvrstost kože. Staranje pa je ponavadi glavni vzrok za degradacijo kolagena. Kolagen je pomemben tudi za krvne žile, saj jih ojačuje in ima pomembno vlogo pri razvoju in regeneraciji tkiva.

Katere vrste kolagena poznamo?

Kolagen je najbolj bogat protein pri živalih. Obstaja najmanj 16 poznanih vrst kolagena. Približno 90 odstotkov kolagena v telesu predstavljajo kolageni tipa 1, 2 in 3. Te vrste kolagenskih tipov imajo homogene povezave, tako da tvorijo dolge tanke fibrile s podobno strukturo. Kolagen tipa 4 pa ima dvodimenzionalno mrežo. Epitelijske celice so v telesu tiste, ki naredijo določene vrste kolagenov. Zato je pomembno, da ohranjamo imunski sistem zdrav, da ima dobro sposobnost ustvarjanja in regeneracije različnih tipov kolagena. Različni kolageni in strukture imajo različno vlogo, vendar pa vsi tipi kolagena, služijo enakemu namenu, da pomagajo tkivom pri raztezanju.

Kolagen vrste 1 je najpogostejša vrsta kolagena v telesu in je najbolj priporočljiva za lase, kožo in nohte. Kolagen vrste I je glavni sestavni del kože, tetiv, kosti in drugih organov. Z drugimi besedami, kolagen tipa 1 predstavlja največji delež v telesu. To je dobro zaobljena beljakovina, ki ima številne prednosti za zdravje in dobro počutje. Kolagen vrste 2 obsega področje kosti in sklepov. Je glavni sestavni del hrustanca in kot tak je izjemno koristen za zdravje sklepov in hrustanca. Kolagen vrste 3 se nahaja tudi se običajno nahaja v retikularnih vlaknih, kot na primer v kostnem mozgu. Kolagen tipa 3 je najbolj pogosta beljakovina, ki se nahaja v mišicah, koži, dentinu, kitah in vaskularnem sistemu. Ponavadi ga najdemo skupaj s kolagenom tipa 1 v telesu. Kolagen tipa 4 je redka beljakovina, ki se nahaja v bazalnih laminah vseh celic.


Vrste in vloga kolagenov
Kolagen Tipa 1 koža, lasje, nohti, kosti, kite
Kolagen Tipa 2 hrustanec, sklepi
Kolagen Tipa 3 koža, mišice, vaskularni sistem
Kolagen Tipa 4 bazalne lamine vseh celic

Kaj je pro Kolagen in kateri pro kolagenski izdelki so priporočljivi?

Pro kolagen pomeni, da ne gre za dejanski kolagen temveč za sestavine, ki spodbudijo oziroma pomagajo pri tvorbi kolagena v telesu. Pro kolagen lahko primerjamo z beta karotenom in vitaminom A. Beta karoten imenujemo tudi pro vitamin A, kar pomeni, da ne gre za dejanski vitamin A, temveč za sestavino, ki telesu pomaga pri ustvarjanju vitamina A. Naše telo namreč s pomočjo kisika in beta karotena ustvari vitamina A oziroma retinol. Podobno je pri kremah za obraz, ki imajo veliko vsebnost določenih beljakovin oz. proteinov s katerimi naše telo ustvari kolagen. Beseda “Pro” pomeni “pred” tako kot propolis kar pomeni predmestje. Pro kolagenski izdelki so namenjeni spodbujanju našega imunskega sistema, da sam ustvari kolagen. Pojavlja se tudi mnogo vprašanj zakaj določene vrste kolagen ne prinese želenih rezultatov. Odgovor na to je povsem jasen, ker naše telo ne sprejme kupljenega kolagena, saj ga ne potrebuje ali pa zavrača, ker bi z njim spremenili strukturo kože ali drugih tkiv in s tem porušili naravno ravnovesje.

kolagenska krema za obraz

Po domače to pomeni, da starejša oseba, ki se odloči za nakup pro kolagenske kreme za obraz, ne bo imela toliko koristi od takšne kreme kot mlajša oseba. Pri mladih bodo izkoristki beljakovin in drugih sestavin v kremi veliko višji kot pri starejših, saj je njihov imunski sistem zdrav in ima odlično sposobnost epiteličnih celic za ustvarjanja in regeneracijo kolagena. Vendar pa ima pro kolagenska krema veliko prednost pred kolagenskimi. Garnier regenerativna Anti-Age krema za obraz je denimo pro kolagenska krema, ki vsebuje riževe beljakovine in je odlična hranilna krema, ki naravno spodbuja regeneracijo kolagena. Ne vsebuje nikakršnih snovi živalskega izvora kot ga kolagenske kreme.

Kolagen tipa 1 predstavlja
največji delež v našem telesu

Kaj so kolagenski peptidi?

Torej, zakaj je kolagen na čelu naših glav? Najnovejša raziskava tega navidezno čudežnega beljakovin kaže, da ko proizvajamo starost in stres na naše telo, s tem pa se količina kolagena zmanjšuje. Zato je ohranjanje zdravega kolagena potrebno za optimalno delovanje telesa in včasih je treba pomagati pri regeneraciji naše omejene ponudbe. Medtem ko je veliko zanimanja za kolagen strogo opredeljen z vidika nege kože, njegove koristi vseeno kažejo pozitivne rezultate za kožo.

Pogosto se na trgu pojavljajo peptidi kot so kožni serumi in dodatki, ki se tržijo kot kolagenski peptidi. Gre za najbolj znane anti-aging snovi, ki ustvarjajo mladosten videz in izboljšujejo kolagen. Peptidi so kratke verige aminokislin. Povedano drugače, ko se aminokisline združijo skupaj, ustvarijo verige, ki se imenujejo peptidi. Peptidi v negi kože lahko zagotovijo odlično učinke proti staranju kože. Če se boste odločili za kolagenske peptide, ne zapravljate visokih zneskov, saj lahko preizkusite kakovostne kolagenske peptide živali, ki jo jih krmili z rastlinsko hrano. Kakšne učinke prinašajo peptidi za vašo kožo boste spoznali sami, vendar pa je vedno dobro preveriti kakšno meso smete jesti. V primeru, da ribjega mesa ne smete uživati, se odločite za goveje kolagenske peptide.

Kaj so aminokisline?

Vsi kolageni kot smo spoznali so sestavljeni iz določenih aminokislin ponavadi z največjim deležom glicina, prolina, hidroksiprolina in arginina.
Amino kisline pa so organske spojine, ki pomagajo pri tvorbi beljakovin. Amino kisline so sestavljene iz elementov ogljika, vodika, dušika in kisika. Imajo različne funkcije v telesu. Na splošno so odgovorne, da beljakovinam zagotavljajo njihovo strukturo, za prevoz hranil in da pošiljajo signale do drugih celic. Beljakovine so torej zgrajene iz gradnikov, ki jih pravimo aminokisline.

Zato ni vseeno kakšno hrano jemo, ker je odvisno od tega koliko določene vrste aminokisline vsebuje. Zato tudi ni vseeno kakšen kolagen uporabljate, ker boste lahko z določenim kolagenom kožo naredili še bolj mehko in prav tako tudi kosti, z določenimi snovmi pa bolj trdo in čvsto.

Prednosti in slabosti kolagenskih proizvodov

Slabosti uporabe kolagenskih izdelkov pa se skrivajo tudi v raziskavah po svetu, saj kolagen kot prehranski dodatek lahko povzroči tudi najenostavnejši vir beljakovin za razvoj raka. Raziskava, ki so jo ugotavljali raziskovalci leta 2014 pri razvoju tumorja in uporabe kolagena, je pokazala, da je kolagen v začetnih fazah tumorja deloval kot supresor. Vendar pa je paradoksalno v kasnejših fazah deloval kot promotor progresije tumorja. Zato se virusi in drugi paraziti vedno dobro prilagajajo na določene snovi, ker pa je kolagen že v svoji končni obliki, je na voljo tako človeku kot njegovim patogenom. Rak v človeškem telesu vedno tvori lastne proteine. To pomeni, da se predel okužbe postoma širi na večji obseg, kolagen pa mu predstavlja enostaven vir proteinov, ki jih pretvori v lastne onkoproteine. Če torej pustimo, da naše telo samo proizvaja kolagen, boste imeli največ koristi in tako bili veliko bolj zdravi kot pri uporabi kolagenskih proizvodov. Vako človeško telo unikatno pri izdelavi matrice kolagena. (1)

Če se boste že kot mladi odločili za kolagen v prahu in druge kolagensko peptidne praške, bo vaš imunski sistem dobil že ustvarjen kolagen, zato mu ne bo potrebno pretvarjati proteinov v ustrezno matrično strukturo bodisi kolagena tipa 1,2,3,4 ali druge. Če se spomnimo na laktozno intoleranco, ugotovimo, da se s tem, ko več let nekdo ne uživa redno mlečnih izdelkov, postopoma privede lasten imunski sistem do nesposobnosti presnove mlečnega sladkorja. Tudi, če ne vadimo oziroma se ne ukvarjamo z določeno športno aktivnostjo redno, lahko izgubimo mišično maso in smo tako nezmožni dvigovati premagovati večje obremenitve. Če se boste odločili za kolagenske izdelke, bodite modri in se odločite za pro kolagenske kreme ali druge proizvode.

Slabost kolagenskih izdelkov prav tako predstavlja tudi izvor kolagena. Če gre za ribji kolagen, ste se kdaj vprašali iz katerih virov pridobivajo kolagen? Ponavadi dobijo najcenejše surovine ravno iz kontaminiranih območjih zaradi jedrske katastrofe Japonske. Peru in Vietnam zagotavlja veliko količino ulovljenih rib in druge morskih živali, ki jih podjetja s prehranskimi dopolnili radi uporabljajo za svoje kolagenske izdelke in druge proizvode kot so vitamin A, ki ga pridobijo iz ribjih jeter.

Slabost uporabe kolagenskih izdelkov je lahko tudi vzrok za novonastale intolerance v telesu ali alergije. Lahko, da se niti ne zavedate, da imate alergijo na morsko hrano. Kolagen v prahu je ponavadi najcenejša marketinška roba, ki se izdeluje predvsem iz morskega mesa. Zato ima ponavadi oznako hidroliziran kolagen pri cenenih izdelkih.

Prednosti kolagenskih izdelkov pa lahko prinesejo rezultate, če boste kupili prave. Raziskava, ki so jo opravili na miši, so pokazale, da je kolagen tipa 4 pomagal pri obnovi kože. Izsledki opozarjajo na bistvene povezave med ekstracelularno matriko in regeneracijo lasnih foliklov ter kažejo, da bi lahko bil kolagen tipa 4 potencialni terapevtski agent pri izpadanju las in drugih bolezni povezanih s kožo. Kolagen tipa 4 ni bil povezan s kožo in lasmi pri opredelitvi zdravstva. Vendar pa je dodajanje tega tipa kolagena pripomoglo k obnovi las in kože zaradi obnove bazalnih lamin celic. To je dokaz, da nikoli ne verjemite vsemu kar preberete, saj se tipi kolagenov med seboj dopolnjujejo in povezujejo, podobno kot verižne reakcije. (2)

Slabost uporabe kolagena tipa 1 pa je pokazala študija, kjer so raziskovalci ugotovili pozitivno povezavo med kolagenom tipa 1 in ne mišičnim invazivno progresijo raka mehurja. Ugotovili so, da spremembe mikrookolja, zlasti kolagena tipa I, verjetno prispevajo k napredovanju raka mehurja. Te ugotovitve bodo omogočile prihodnje funkcionalne študije za raziskovanje interakcije s tumorji.(3)

Kolagen v prahu je hitro razgradljiv, kar pomeni, da v našem telesu lahko povzroči zasičenost z napačnim beljakovinskim portfeljem. Namreč naše telo podobno kot pri visokih odmerkih sladkorja, ne more sprocesirati vseh beljakovin v kratkem času, zato lahko z kolagenskimi proizvodi porušite naravno strukturo vašega obstoječega kolagena. Proteini ali kolagen v prahu je predelena hrana pri kateri našemu telesu ni potrebno presnavljati snovi tako kot bi normalni prehrani. Zato večji odmerki ne bodo prinesli nikakršnih pozitivnih rezultatov. Naravni viri kolagena, ki jih najdemo v mesu, kostni juhi ali želatini, se presnavljajo dolgo časa in tako telesu zagotavljajo počasno sproščanje snovi, kar je pravilno.

Kolagen pa je pri atletih in njihovih obremenitvah pokazal tudi prednosti. Športniki, ki pokurijo veliko število kalorij in imajo visoko oksidacijo v telesu, lahko zmanjšajo bolečine v sklepih z hidroliziranim kolagenom. Rezultati študije, ki so jo opravili leta 2008, so pokazali, da uporaba kolagenskega hidrolizata podpira zdravje sklepov in morebitno zmanjšanje tveganja poslabšanja sklepov. Kljub velikosti in omejitvam študije rezultati kažejo, da lahko športniki, ki uživajo hidroliziran kolagen, zmanjšajo parametre kot je bolečina, ki negativno vpliva na atletsko zdravje. (4)

Kolagenski peptidi so pokazali pozitivne rezultate. Študija, kjer so ugotavljali vpliv kolagenskih peptidov na vlažnost kože in dermalno kolagensko mrežo, je pokazala, da je uživanje kolagenskih peptidov znatno povečalo hidracijo kože po 8 tednih. Gostota kolagena v dermisu se je povečala, drobljenje kožne kolagenske mreže pa se je znatno zmanjšalo že po 4 tednih dodatka. Oba učinka sta obstajala po 12 tednih. Študijski poskusi so pokazali, da kolagenski peptidi inducirajo kolagen in proizvodnjo glikozaminoglikana, ki ponujajo razlago za opažene klinične rezultate. Sklep študije pokazal, da so kolagenski peptidi učinkoviti pri izboljšanju znakov staranja kože. (5)

Čvrsta in mladostna koža. Kaj kupiti? Kolagen v prahu? Ribji kolagen? Goveji kolagen?

Potrebujete naravno hrano. Nihče ne omenja vitamin K, ki je ključen za močne in zdrave kosti ter kožo. Veliko zelenjave bo naredilo boljše rezultate kot kolagenski praški pri katerih ponavadi ne veste kakšna je njihova struktura. Arginin je aminokislina, ki ponazarja trdnost določene snovi. Spomnite se na trdo hrano kot so oreški, semena, zelenjava in žitarice. Primerjajte jih z mesom, sirom, skuto in mehko zelenjavo. Ugotovili boste, da imajo različna razmerja arginina in lizina. Več kot je arginina bolj čvrsta je hrana. Enako velja za našo kožo in kosti. Največ arginina je v sezamovih in sončničnih semenih v razmerju do lizina. Če primerjate človeške kosti in zobe, ter tarnanje nekaterih kako jih vse boli in kako imajo probleme s sklepi, jih vprašajte kaj jedo. Kmalu boste našli visoke vsebnosti sladkorja in maščobe, kar mehča kosti, kožo in druge organe. Mehka organi in koža pa so pravi raj za viruse in bakterije ter najboljše zatočišče za raka.

Zato je pomembno, da poiščete izdelke z visoko vsebnostjo arginina, karkoli kupujete. Lahko pa ga dodajate v prehrano ali pijačo vendar največ 1000 mg dnevno v razdeljenih obrokih. Če boste kupovali kolagen, je najbolje, da se odločite za govejo želatino, ki je povsem naravna snov, ki jo uporabljate za pripravo džemov brez sladkorja in drugih sladic kot so panna cota ali preprosto za zgoščevanje omak.

Če želite preveriti kolagen v prahu, pa se prepričajte, da kupujete govejega izvora in ne ribjega ali karkoli drugega. Pri govejem kolagenu lahko pričakujete najmočnejše snovi, pri ostalih pa izjemno mehke sestavine in drugačno matrico aminokislin, ki je uporabna samo pri športno aktivnih ljudeh, kjer jim telo samo pretvarja snovi v tiste, ki jih potrebuje.

Ne pozabite, več kot je v hrani lizina bolj je mehka. Enako velja za naše telo, vendar pa ne pretiravajte z argininom, saj so vsa mehka tkiva kot je meso sestavljena iz večjih vsebnosti lizina kot arginina. Pretiravanja z lizinom pa se lahko slabo obrestuje, ker vpliva na zgradbo kosti. Visoke vsebnosti lizina izrinjajo arginin, ker ga telo nadomešča z lizinom. Ker pa so naše kosti sestavljena iz kolagena, bi to pomenilo, da bi imele mehke kosti in bili dovzetni za pogoste poškodbe kosti in sklepov.

Kolagen v prahu ponavadi ne nosi informacij za kakšne vrste kolagen sploh gre. Ali je to tipa 1,2,3,4 ali kaj drugega. Ponavadi nimajo podatkov o tem kakšen je izvor kolagena. Zato lahko v skrajnih primerih pričakujete tudi posušene kite določenih živali, ki so jih potem zmelji v prah. Takšna hrana na trgu nima postavljene cene, ker gre v odpad. V zadnjem času pa se ravno te odpadki dobro uporabljajo pri farmaciji, kjer si mastne zaslužke na račun odpadnega materiala manejo managerji podjetij.

kolagenski profil

Uživanje kolagena v prahu je podobno kot bi jedli surovo živalsko meso, tetive in druge trde snovi. Dobro premislite, ali je to res potrebno in ali boste imeli kakšne koristi od tega. Primer na sliki je proteinski profil sirotkinih beljakovin. Normalno, da imajo mlečni izdelki izjemno malo arginina in glicina, saj je mleko namenjeno rasti otroka. Zato tudi mlečni zobje odpadejo, ker so premehki po več mesečnem uživanju mleka in seveda tudi zaradi evolucije. Ko smo odrasli pa nam je arginin in glicin pomemben, zlasti če ste športno neaktivni ljudje, ker vaše telo ne pretvarja snovi kaj dosti, bolj kot ne, jih samo uporabi in skladišči podobno kot sladkor in nasičene maščobe. Ker vemo da je koža sestavljena iz arginina in glicina, se odločite za proizvode, ki vsebujejo največji delež teh dveh aminokislin. Športnikom se ni potrebno bati, kaj bodo jedli in pili, ker njihovo telo uspešno transformira vse aminokisline v takšne količine in vrste, kot jih potrebuje.

Pomislite, kako lahko spreminjate zvok s pomočjo zvočnega izenačevalnika oziroma equalizerja. Podobno lahko spreminjate obliko svojega telesa, okostja, mišic, s tem kar uživate in jeste. Dva enaka človeka, ki sta odraščala v dveh različnih okoljih, sta se razvila povsem drugače. Zato so nekateri ljudje tako različni po višini, širini, obliki in velikosti telesa. Vse kar počnete, vpliva na vaš izgled. Če hrani dodajate arginin postaja vedno bolj trda, zato je po mojih izkušnjah arginin najboljši anti-aging element, ki ga lahko kupite oz. dodate v prehrano. Veliko bolje pa je, da uživate prehrano, ki je bogata z argininom.

Čvrsta koža je rezultat zdrave prehrane in gibanja na svežem zraku. Proteinske kreme pa lahko obogatite z argininom tako da v 50 ml kremo stresete približno 1500 mg arginina. Priporočam blagovno znamko Garnier, če boste kupovali kremo za obraz. Pozanimajte se, da v kremah niso alergene snovi na katere imate intoleranco kot so denimo določeni oreščki ali semena. Poleg tega se zavedajte, da se za vsemi reklamami krem skrivajo najeta in odlično plačana dekleta, ponavadi fotomodeli ali znane osebnosti, ki takšnih krem sploh ne uporabljajo, njihov obraz in koža pa sta rezultat zdrave prehrane in življenja.

Ali je kolagen dober za kosti in sklepe?

Osebno sem preizkusil veliko proizvodov. Hidroliziran kolagen je pozitivno pomagal pri zmanjšanju bolečin pri atletih, ki imajo visoke potrebe po kolagenu. Ne pričakujte, da bodo prehranska dopolnila pozdravila vaše kosti in sklepe. V najboljšem primeru boste ohranili svoje stanje. Naravna hrana kot je sezam, je vir bogastva. Je čudežno hranilo z visoko vsebnostjo kalcija, železa, magnezija, cinka in bakra. Sezamova semena so najbogatejša z argininom in glicinom.

Naša koža ima največji delež glicina in arginina, poleg tega da sta ravno obe aminokislini potrebni za ustvarjanje nove mišične mase. Zdravi sklepi potrebujejo veliko kalcija, železa, cinka in kalija. Poleg tega pa seveda visoke vsebnosti beljakovin z največjim deležem arginina in glicina. Ker pa kosti in sklepi potrebujejo tudi kisik, se je potrebno odpraviti na svež zrak vsak dan. Dlje kot se boste gibali zunaj, bolj boste zdravi. To je edini naravni način za pospešitev metabolizma in ustvarjanje novega kolagena in ojačitev sklepov ter kosti.

Kolagen je sestavljen iz približno 90 odstotkov beljakovin, kar je podobno kot bi jedli beljakovine oziroma proteine v prahu. Vendar pa je struktura beljakovin povsem drugačna. Karkoli kupujete preverite, da je vedno 100% več arginina kot lizina, tako boste vašemu telesu zagotovili čvrstost in trdnost celic in drugih tkiv. Naravna prehrana, ki vsebuje najmočnejši naravni kolagen in elastin je pusta govedina. Listnata zelenjava, ki je bogata z vitaminom K pa bo v kombinaciji z oreščki in semeni poskrbela za zdrave kosti in sklepe. Če se boste odločili za kolagenske proizvode, naj bodo namenjeni zunanji uporabi, ker tako ne morete zasičiti telesa z napačnim porfteljem beljakovin

Goveja želatina

Nikoli ne kupujte prehranskih dopolnil temveč polnovredno naravno hrano. Goveja želatina je naravna hrana, ki jo ljudje dodajo v mnogo proizvodov. Je odličen vir naravnega kolagena, lahko pa jo dobite tudi tako, da pripravite kostno ali govejo juho. Na voljo je na spletu v približno 500 gramski embalaži. Omenili smo, da jo lahko z njo obogatite napitek ali pa pripravite sladice kot so denimo sadni džem, panna coto in z njo prav tako zgostite omake.

Goveja želatina na 100 g
Beljakovine 85,60 g
Treonin 1475 mg
Izolevcin 1158 mg
Levcin 2454 mg
Lizin 3460 mg
Metionin 606 mg
Fenilalanin 1737 mg
Tirozin 303 mg
Valin 2081 mg
Arginin 6216 mg
Histidin 662 mg
Alanin 8009 mg
Asparaginska kislina 5265 mg
Glutaminska kislina 8753 mg
Glicin 19049 mg
Proline 12295 mg
Serine 2605 mg

Sladkor in kolagen

Sladkor je največji uničevalec naravnega kolagena v telesu. Ljudje, ki pojejo veliko belega sladkorja, vplivajo na degradacijo kolagena. Če se odpoveste izdelkom, ki vsebujejo rafinirani sladkor, boste pozitivno poskrbeli za svoje zdravje. Sladkor namreč oslabi močne kolagenske beljakovine. Visok vnos sladkorja poveča stopnjo glikacije in pri tem tvori molekule, ki povzročajo uničenje in razgradnjo drugih beljakovin. Sčasoma lahko preveč sladkorja povzroči oslabitev in zmanjšanje kolagenskih vlaken. Sladkor poleg tega povzroča nizek pH v telesu, kar pomeni, da imamo visok delež ogljika in nizek delež kisika. Zato je koža lahko vse manj prožna in čvrsta. Namesto kolagenskih proizvodov, se je modro, odpovedati sladkorju.

Kolagen in naše zdravje

Kolagen je sestavina človeškega in živalskega telesa. Beljakovina vezivnega tkiva, ki je sestavljena iz mnogo aminokislin in drugih snovi. Proizvodnjo in regeneracijo kolagena je potrebno spodbujati naravno. Uporaba naravne prehrane je ključnega pomena. Kupovanje kolagenskih prehranskih dopolnil je igranje loterije s svojim zdravjem. Lahko boste razvili nove alergije, nove intolerance, poslabšali obstoječe ali pa polenili proizvodnjo in ustvarjanje pravih tipov kolagena. Vaše telo je unikatno in vaš imunski sistem je tisti, ki najbolje pozna vaše telo. Zato mu je potrebno dati vsa hranila, da ustvari in regenerira vam lastni kolagen. V primeru, da imate povečano potrebo po določenem tipu kolagena bodisi zaradi infekcije, poškodbe ali travme, pa bodite pametni in kupite takšen kolagen, ki vam najbolj ustreza vašim potrebam. V vsakem primeru pa bi se vedno po toliko izkušnjah s prehranskimi dopolnili in kolagenskimi praški raje odločil za naravno prehrano. Pri njej boste dobili vse, kar potrebujete.

Fizična aktivnost pa je tista, ki poleg pravilne prehrane spodbudi metabolizem in pospeši regeneracijo kolagena, zato se vsak dan odpravite na svež zrak. Telovadba je najboljša izbira, ki bo spodbudila ustvarjanje novega kolagena. Če želite izboljšati kosti in sklepe, je čas da začnete uživati sezamova semena, ki so bogata z minerali kot je kalcij in aminokislinami kot je arginin in glicin. Poleg tega bo pusto goveje meso z veliko količino zelenjave prineslo odlične rezultate. Največ kolagena in elastina boste našli v pusti govedini. S tem boste dobili naravne snovi in ne mletega prahu, kateri izvor je velikokrat vprašljiv, saj trgovci neradi navajajo kakšen tip kolagena je v njihovih proizvodih in kakšnega izvora je. Zaupajte svojemu telesu, vse kar mu je potrebno dati, je sveža in naravna hrana ter veliko kisika in gibanja. Vsekakor pa so določeni kolagenski izdelki odlični, vendar pa je bolje, da se odločite za pro kolagenske izdelke, tako kot je bolje uživati beta karoten kot ribja jetra. Kolagenski izdelki naj bodo vedno preverjeni, na voljo imate dovolj znanja. Vsekakor pa kolagenske proizvode raje uporabljajte za zunanjo kot za notranjo uporabo. Odločite se sami, zapomnite pa si, da nikoli ne verjemite nikomur ne glede na njegovo strokovno mnenje, njegovo izobrazbo, statusni položaj ali avtoriteto. Vedno preverite, da se mnenje nekoga drugega ujema z vašo intuicijo in razumom. Spodbujajte kreiranje lastnega kolagena z naravnimi snovmi in boste vedno zdravi.

25.10.2018 | Prehrana

Pošlji komentar