Kopriva. Zdravilne koristi in prednosti so neprecenljive.

Kopriva je običajna rastlina, ki prinaša vrsto zdravilnih in terapevtskih lastnosti, ki jo nekateri povsem zanemarijo. Uporablja se predvsem v obliki čaja, prinaša pa s svojih delovanjem obilo antioksidantov, ki dobro poskrbijo za naš imunski sistem.

kopriva

Kaj je kopriva?


Kopriva je grm, ki prihaja iz severne Evrope in Azije. Njeno znanstveno ime je Urtica dioica. Rastlina se ponaša z lepimi listi v obliki srca in rumenimi ali rožnatimi cvetovi, vendar je steblo pokrito z drobnimi, trdimi dlačicami, ki ob dotiku sproščajo pekoče kemikalije.

Liste, steblo ali korenino iz rastline koprive lahko zdrobimo in iz njih naredimo praške, tinkture, kreme, čaje in še več. Medtem ko ga ljudje že stoletja uporabljajo kot zeliščno zdravilo, sodobne raziskave podpirajo tudi številne možne zdravstvene koristi koprive.

1. Zdravje za sečila

Kopriva lahko pomaga pri odvajanju škodljivih bakterij iz sečil. To lahko koristi ljudem z urinarnimi boleznimi, kot je benigna hiperplazija prostate (BPH). BPH povzroča povečano prostato pri moških. To lahko povzroči bolečino ali druge težave z uriniranjem.

Po eni študiji iz leta 2013 so imeli moški z BPH, ki so jemali izvleček koprive, manj kliničnih simptomov kot tisti, ki jih niso.

Kopriva vam lahko pomaga tudi pri podpori vseh zdravil, ki jih jemljete proti okužbam ali boleznim, povezanim z sečili. Najprej se posvetujte s svojim zdravnikom o morebitnih interakcijah med zeliščnimi zdravili in zdravili, ki jih jemljete.

2. Artritis in lajšanje bolečine

Kopriva se je v zgodovini uporabljala za zdravljenje bolečin in bolečih mišic, zlasti povezanih z artritisom. Fundacija za artritis predlaga, da lahko koprivin čaj tudi zmanjša vnetje in bolečino, povezano z osteoartritisom.

3. Uravnavanje krvnega sladkorja

Kopriva je pokazala nekaj obetavnih učinkov na raven glukoze v krvi. Lahko pomaga trebušni slinavki, da proizvede ali sprosti več insulina, hormona, ki znižuje krvni sladkor. V študiji iz leta 2013 je ekstrakt listov koprive znižal glukozo v krvi v skupini ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2, ki so jemali inzulin in tudi peroralna zdravila za diabetes.

4. Moč polifenolov

Kopriva vsebuje veliko rastlinskih kemikalij, imenovanih polifenoli. Pregled raziskave o polifenolih kaže, da lahko te močne spojine igrajo vlogo pri preprečevanju in obvladovanju kroničnih bolezni, povezanih z vnetji, kot so diabetes, debelost, rak in bolezni srca.

Študije so obetavne. Polifenoli iz ekstrakta koprive so pokazali nekaj potenciala za zdravljenje raka dojke in raka prostate. Rastline, kot je kopriva, vsebujejo tudi močne antioksidante, ki so snovi, ki ščitijo telo pred staranjem in poškodbami celic. (1)

21.09.2020 | Prehrana

Pošlji komentar