Paradižnik. Vir likopena z veliko zdravilnimi lastnostmi.

Če imate vrt, vaši paradižniki poleti uspevajo najbolje, saj običajno dozorijo proti koncu poletja. To je vaš prijazen opomin, da v tem letu ne pustite ničesar od te vrste zelenjave. To je zato, ker je paradižnik pogosto prezrta prehranska vrednost. Paradižnik je eno izmed tistih živil, ki ga vsi jemljejo kot nekaj samoumevnega.

paradižnik

Paradižnik je eno redkih živil, ki je v hrani bolj hranljivo – čeprav je še vedno precej hranljivo takoj ob trti. “Njihovo kuhanje dejansko sprošča likopen!” Raziskave kažejo, da ima 100 mg surovega paradižnika 2.573 mcg likopena, medtem ko ima 100 mg paradižnikove omake 15.152 mcg.


Paradižnik lahko izboljša zdravje vašega srca.

Kar zadeva hranila v paradižniku, je “številka ena s kroglo likopen, naravni antioksidant, ki paradižniku daje lepo rdečo barvo,” pravi Bowden. Raziskave kažejo, da likopen na več načinov vpliva na kardiovaskularni sistem. Med njimi pomaga nadzorovati krvni tlak; preprečiti aterosklerozo; znižujejo holesterol LDL in trigliceride, hkrati pa spodbujajo sintezo disfunkcijskih delcev HDL. (1)

Paradižnik lahko zmanjša tveganje za raka.

“Likopen je bil deležen veliko pozornosti v znameniti” študiji pice “leta 2002,” pravi Bowden. »Raziskovalci so ugotovili, da so moški, ki so jedli pico dvakrat ali večkrat na teden, zmanjšali tveganje za raka na prostati za 23%, kar pa ni ostalo neopaženo v študentskih domovih. Znanstveniki menijo, da je učinek prišel iz likopena v paradižnikovi omaki. ” Od takrat so se pojavile druge raziskave, ki kažejo, da obstaja povezava med uživanjem paradižnika in manjšim tveganjem za rak jajčnikov, želodca, trebušne slinavke in prostate.

Paradižnik vam lahko poveča vitamine.

“Paradižnik je dober vir vitamina C in kalija, ki ga večina ljudi potrebuje več,” ugotavlja Bowden. »Zanimiv factoid: gram za gram, paradižnikova mezga ima več kalija kot sveži paradižnik, paradižnikova pasta pa dvakrat več kalija kot kaša! Kljub temu pa paradižnik na splošno velja za hrano z veliko kalija. ” Za primerjavo ima srednje paradižnik 292 mg kalija, srednje banana pa 422 mg.

Paradižnik lahko zmanjša učinke diabetesa.

Zelenjavo in sadje je vedno pametno vključiti na svoj krožnik, če imate sladkorno bolezen. Raziskave pa so pokazale, da paradižniki dejansko znižujejo oksidativni stres, vnetja, aterosklerozo in poškodbe tkiva, ki jih sproži diabetes. Če imate kosilo paradižnik, verjetno ne boste takoj znižali ravni sladkorja, vendar dolgoročnih zaščitnih lastnosti ne gre prezreti. (2)

Paradižnik vam lahko pomaga ostati vsakdanji.

Kot pri večini pridelkov je tudi paradižnik dober vir vlaknin – en srednji vsebuje 1,5 g. Vlaknine pomagajo, da se hrana premika skozi vaš prebavni sistem, tako da imate redno odvajanje blata. Prav tako se lahko po obroku počutite dlje siti kot druge vrste hrane, kot so rafinirani ogljikovi hidrati, ki so lahko blagodej za hujšanje.

Paradižnik lahko zaščiti kožo.

Študije so pokazale, da uživanje paradižnika lahko zmanjša poškodbe kože na UV žarkih in zmanjša tveganje za opekline. Raziskovalci menijo, da je to lahko posledica visoke vsebnosti karotenoidov v paradižniku (eden izmed njih je superzvezdni likopen). Seveda, če ste si sinoči privoščili solato caprese, še ne pomeni, da se lahko danes na plaži odrečete kremi za sončenje. Še naprej nosite zaščitni faktor z širokim spektrom vsaj 30, ko ste na soncu, in dodatna zaščita pred paradižnikom je bonus.

Paradižnik lahko zaščiti vaš vid.

Če potrebujete še en razlog več za uživanje več z likopenom bogate hrane, študije povezujejo uživanje likopena z manjšim tveganjem za razvoj starostne degeneracije rumene pege in potencialno sive mrene. Medtem ko si nalagate paradižnik, vzemite nekaj jajc in zelene listnate zelenjave, ki vsebujeta lutein in zeaksantin – še dva karotenoida, zdrava za oči.

8.10.2020 | Prehrana

Pošlji komentar