Prednosti modre zelene alge spiruline

Spirulina je nabita s hranili danes ena najbolj iskanih superživil. Zdaj je na voljo v obliki tablet, kapsul in celo prahu, ki jih lahko dodate v napitke. Spirulina je modrozelena alga, ki je dejansko delno odgovorna za prisotnost kisika v ozračju, kar je sčasoma omogočilo, da so se pred milijardami let na zemlji razvili tudi drugi majhni organizmi.

spirulina

Resnično fascinantno je, da gre za užitne alge in je resnično lahko učinkovit vitaminski dodatek, saj je najstarejša oblika življenja na svetu zanimiva ugotovitev, da so spirulino v 16. stoletju uporabljali Azteki v Mehiki. Kasneje so jo gojili v Čadu, ki ga obkrožajo Libija, Sudan in Nigerija. Vendar je šele v šestdesetih letih prejšnjega stoletja postal pomemben del prehrane ljudi. Do sedemdesetih let je dosegel svetovno proizvodnjo in je bil na poti, da postane najbolj hranljiv vir v prehrani. Tako kot marsikdo zaradi grenkega okusa ne uživa uživanja aloe vere, je isti primer tudi pri spirulini. Okus je rahlo grenak, zato ga običajno zmešamo s sadnim sokom ali jogurtom za izboljšanje okusa.


Spirulina je oblika cianobakterij, ki raste v svežih, toplih jezerih. V Indiji ga pogosto gojijo v Aurovillu v državi Tamil Nadu. Vroče podnebje v južnih predelih Indije pomaga pri rasti spiruline z okolju prijaznimi metodami z minimalno uporabo pesticidov in drugih škodljivih kmetijskih kemikalij. (1)

Prednosti Spiruline

Spirulina velja za vir “vse v enem” od hranil. Pravzaprav lahko v prihodnjih letih celo premaga meso in jajca kot vire beljakovin. Dr. Anju Sood, priznana nutricionistka, predlaga seznam prednosti spiruline.

1. Odličen vir beljakovin

Zaradi velikega vira vsebnosti beljakovin je spirulina pogosto imenovana “vitka, zelena, beljakovinska naprava”. Da bi ohranili svoje zdravje in dobro počutje nedotaknjeno, človeško telo potrebuje določeno količino beljakovin. Medtem ko nevegetarijanci te beljakovine pridobivajo z mesom in jajci, je spirulina odlična alternativa za vegetarijance. Sestavljen je iz 60 odstotkov beljakovin, ki so večinoma rastlinskega izvora. Beljakovine so bistvene za izboljšanje delovanja srca in izboljšanje zdravja las. (2)

2. Pomaga oblikovati imuniteto

Imunski sistem je sestavljen iz celic T, celic B in naravnih imunskih celic. Spirulina je sestavljena iz nekaterih elementov, ki izboljšujejo delovanje teh celic in tako gradijo imunski sistem.

3. Izboljša prebavo

Spirulina vsebuje aminokisline, ki zagotavljajo prebavne encime, kar olajša zdravo prebavo. Pomaga tudi v boju proti črevesnim okužbam, saj ima imunske celice, ki se borijo proti virusu in tako spodbujajo prebavo.
prebavne motnje

4. Odličen vir antioksidantov

Karotenoid beta karoten je eden izmed močnih antioksidantov na svetu, spirulina pa je bogat vir tega. Povečanje prostih radikalov v telesu ponavadi pomaga gubam, slabi koži in lahko vodi tudi do raka in bolezni srca. Antioksidanti delajo čudeže v boju proti prostim radikalom.

5. Dobro za odraščajoče otroke

Spirulina zaradi številnih hranil olajša zdravo rast otrok. Izboljša vid, pomaga zgraditi koncentracijo, poveča mišično rast in pospeši razvoj tkiva.
hrana otroci

6. Izboljša raven energije

Dr. Anju Sood pravi, “1 gram beljakovin daje posamezniku 4 kilo kalorije energije in ker je spirulina napolnjena z beljakovinami, deluje kot velik spodbujevalec energije.”

7. protivnetne lastnosti

Spirulina vsebuje fikocianin, ki pomaga v boju proti prostim radikalom. Ta snov daje spirulini velike protivnetne lastnosti.

Če povzamemo, je spirulina blaginja za telo, ne glede na starost posameznika. Znano je, da je eden najmočnejših naravnih virov tako za okolje kot tudi za ohranjanje zdravega ravnovesja ljudi. Te alge, bogate s hranili, najbolje izkoristimo tako, da jih zaužijemo surove. Danes pa je na voljo tudi v obliki prahu kot vitaminski dodatek. Vendar pa je potrebno poudariti, da se naš organizem ne more navaditi le na majhne koncentrirane oblike hranil, temveč potrebuje raznovrstno prehrano, ki pa jo alga ne more ponuditi, zato je smotrno, da se odločimo za vse vrste živil in morda algo uporabimo po potrebi kot dodatek k pestri in raznovrstni prehrani.

4.10.2020 | Prehrana

Pošlji komentar