Več glav več ve. Preverjeno.

Veliko izjav smo slišali o zelenjavi in njenem vplivu na zdravje. Kljub temu je dobro spoznati resnico od človeka z izkušnjami in drugačnim pristopom do nutricionistike kot večina današnjega tradicionalno izobraženega kadra. Ste pomislili, kako v resnici deluje zelenjava? Ne le preko hranil, torej vitaminov in mineralov, temveč kot celota s svojo energijsko vrednostjo? Na kaj vse vpliva? Kaj se na vašem telesu spremeni, če redno uživate zelenjavo? Kako se spremembe pokažejo na fizičnem in mentalnem nivoju? Vse odgovore boste dobili pojasnjene v prispevku.

solata ledenka

V Indiji energiji, ki jo dobimo v svežem zraku in naravni hrani pravijo prana. To je energija, ki je ne izmerijo v laboratoriju in ni napisana na embalaži. Zelenjava je polna sveže energije, ki je ne najdete v prehranskih dopolnilih kot so kapsule, tablete in praški. Če jeste veliko zelenjave večkrat dnevno, kmalu opazite spremembe na počutju. Z zelenjavo lahko čudovito izboljšate koncentracijo in miselne sposobnostmi. Zelenjava, še posebej listnata, lahko privede do izjemnih rezultatov, če obenem prenehate jesti predelano hrano in tisto z dodanimi sladkorji. Če imate doma otroka, ki ima težave s hiperaktivnostjo, agresivnim vedenjem in slabim spominom, je čas za spremembe. Problem lahko rešite v nekaj tednih. Zelenjava prispeva k izboljšanju duševnega stanja, umirjenosti in  izboljša delovanje imunskega sistema. Zato je preizkušeno, več glav solate, ko boste pojedli, bolje boste funkcionirali na duševnem in fizičnem področju, ker vpliva na vaš razum, osredotočenost in mentalne sposobnosti. Vendar pa je potrebno vedeti, da sama zelenjava lahko tudi izčrpa človeka, če bi se odločili za hujšanje. Možgani in vsi telesni organi potrebujejo tudi beljakovine, nekaj maščob in zdrave ogljikove hidrate za normalno delovanje.  Zato lahko nadomestite umetne sladkorje, po domače povedano vse sladkarije kot se peciva in torte z zdravimi ogljikovimi hidrati. Zelenjava pomaga pri spremembah, vendar ni glavna hrana, ker nima skoraj nobenih beljakovin, maščob ali ogljikovih hidratov. Je predvsem dobra zaradi mineralov, vitaminov in vlaknin ter vsebnosti sveže energije v obliki tekočine. Za dobre rezultate je potrebno jesti dovolj beljakovin v obliki pustega mesa, mlečnih izdelkov, stročnic, žitaric in oreščkov.


Solate na splošno delujejo čistilno, torej vežejo nase vse strupe iz telesa. Preko krvi jemljejo odpadne snovi in jih nato vežejo, tako da grejo preko urina in blata iz telesa. Tisti posamezniki, ki imajo težave z zaprtostjo, lahko z rednim konzumiranjem zelene listnate solate te probleme rešijo. Vendar pa je pomembno omeniti, da lahko prekomerna količina vitamina K, ponovno vpliva na zaprtost, zato je najboljša izbira pri solatah ledenka. Po hranilni vrednosti ni prav dosti bogata, vendar pa vsebuje majhne količine vitamina K v primerjavi z ohrovtom ali špinačo. Zato jo lahko brez skrbi jeste v velikih količinah. Glavna značilnost ledenke je njena sposobnost zadrževanja vode, saj lahko zadrži več vode kot vsa konkurenca na svetu. Ugodno vpliva na telo, ker prenaša svoje značilnosti na delovanje imunskega sistema. To pomeni, da je solata primerna namesto pitja prekomerne tekočine, ker tako dobite svežo energijo, polno kisika in drugih hranil.

Nikakor pa ne boste izboljšali stanja telesa samo s tem, da boste jedli zelenjavo, tako kot bi to nekateri počeli. Kvečjemu boste občutili fizično in psihično umirjenost. Osebno sem bil vegan več kot leto dni in iz lastnih izkušenj dobro vem, kako delujejo posamezne substance med seboj in kakšen vpliv imajo na telo. Zato si je vredno zapomniti, da je vedno potrebno uživati beljakovine, ne glede na to kakšno dieto oziroma prehrano imate. V obdobju, ko sem redno konzumiral velike količine zelenjave, predvsem listnate solate, sem občutil opazno razliko na področju dojemanja. Stanje psihičnih sposobnosti se lahko izboljša tudi do 60%, predvsem pa bodo to občutili tisti, ki se učijo na fakultetah ali imajo kakšno drugo psihično delo. Če se ukvarjate z meditacijo ali sproščanjem potem boste dosegali odlične rezultate. Razvili boste lahko boljši spomin in lažje sprejemali odločitve. Veliko zelenjave odlično in blagodejno vpliva na delovanje imunskega sistema in prispeva k ravnovesju v telesu.

Vsa zelenjava je nizka v kalorijah in visoka v vlakninah, vsebuje vse vitamine in minerale, ki jih telo potrebuje. Predstavlja temelj zdrave prehrane. Pomembna je, ker pomaga uravnavati strukturo in delovanje črevesne flore. Vlaknine se v procesu prebave razčlenijo na maščobe kratkih verig s pomočjo bakterij v črevesju. Tako je vaša črevesna flora pravilno nahranjena in primerna za zdrave bakterije. Listnata solata poleg omenjenih lastnosti, vsebuje tudi klorofil, ki ugodno vpliva na čiščenje krvi in detoksificiranje celotnega telesa. Pozabite na ekstrakte in praške, ki vsebujejo osiromašene in predelane strukture, kjer manjka vezi, beljakovin, kisika, vode in prane. Naravna zelenjava je vedno odlična izbira za pridobivanje zdravih in naravnih snovi, kar spodbuja rast in popravilo vaših tkiv v telesu.

19.05.2017 | Prehrana

Pošlji komentar