Vse, kar morate vedeti o limetah

Limeta je citrus, ki se pogosto uporablja za poudarjanje okusov v živilih. So pogosta sestavina mehiške, vietnamske in tajske kuhinje. Gojijo jih celo leto v tropskih podnebjih in so običajno manjše in manj kisle kot limone.

limete

Tahitijska ali perzijska limeta je najpogosteje uporabljena sorta v kulinariki. Ključne limete so manjše, bolj okrogle in bolj kisle kot tahitijske limete, znane pa so po svoji uporabi v klasični sladici Key Lime.


Eno od krajev, ki se pogosto povezujejo z rastočimi limetami, je Key West, Florida. Vendar je to napačno mnenje – danes tam skoraj ne gojijo limete. Gojijo se večinoma v subtropskih podnebjih, kot so Mehika, Indija in Egipt.

Dejstva o limetah

Ena limeta lahko zagotovi 32 odstotkov vitamina C, potrebnega na dan.
Hranljive snovi v limeti lahko podpirajo srce, zmanjšajo tveganje za astmo in spodbujajo zdravo kožo.
Limetin sok in lupino lahko uporabimo tudi za aromatiziranje pijač in jedi.
Operite lupino, tudi če jo nameravate zavreči.

Prehrana
Ena limeta lahko zagotovi 32 odstotkov dnevnega vitamina C.
Po podatkih Nacionalne baze hranilnih snovi Ministrstva za kmetijstvo ZDA (USDA) sok ene limete, ki tehta približno 44 gramov (g), vsebuje :

11 kalorij
3,7 g ogljikovih hidratov
0,74 g sladkorja
0,1 g vlaknin
0,13 g beljakovin

Limete slovijo po vsebnosti vitamina C. Ena limeta s premerom 5 cm zagotavlja 32 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina C.Sok iz ene limete zagotavlja 22 odstotkov dnevne količine.

Prednosti
Uživanje vseh vrst sadja in zelenjave je povezano z manjšim tveganjem za številne zdravstvene težave, povezane z življenjskim slogom.

Številne študije kažejo, da povečano uživanje rastlinske hrane, kot je limeta, zmanjšuje tveganje za debelost, sladkorno bolezen, bolezni srca in splošno smrtnost, hkrati pa spodbuja zdravo polt in lase, povečano energijo in manjšo skupno težo.

Dokazano je, da vitamin C zmanjšuje smrtnost zaradi vseh vzrokov in deluje kot antioksidant. Antioksidanti lahko pomagajo preprečiti škodljive celice prostih radikalov, ki povzročajo bolezni. Limeta je visoko koncentriran vir vitamina C.

Zdravje srca
Vitamin C je povezan z manjšim tveganjem za smrt zaradi bolezni srca in ožilja, čeprav naj bi igrala vlogo tudi druga hranila, pogosta v sadju in zelenjavi, kot je vsebnost vlaknin. V raziskavi na živalih, ki jo je objavil časopis ARYA Atherosclerosis, je bilo dokazano, da limetin sok in lupina zmanjšujejo maščobne proge v koronarnih arterijah. Te proge so pokazatelji nabiranja zobnih oblog in bolezni srca in ožilja. 2013 Metaanaliza raziskav so pokazale, da so nizke ravni vitamina C povezane s povečanim tveganjem za kap.

Protimikrobno delovanje
Limetin sok je pokazal protibakterijske in protiglivične lastnosti. Nedavna študija, objavljena v Dokazni komplementarni in alternativni medicini, je učinke uživanja citrusov povezala z obvladovanjem okužb s Helicobacter pylori (H. pylori). (1)

Preprečevanje astme
Tveganja za razvoj astme so manjša pri ljudeh, ki uživajo velike količine nekaterih hranil. Nizke ravni vitamina C pogosto najdemo pri ljudeh z astmo, zaradi česar raziskovalci verjamejo, da obstaja povezava med uživanjem vitamina C in preprečevanjem astme. Ena nedavnih študij je tudi pokazala, da lahko vitamin C pomaga pri zaščiti pred sprožitvijo simptomov astme zaradi onesnaženosti zraka.

Povečanje absorpcije železa
Pomanjkanje železa je najpogostejše pomanjkanje hranil na svetu. Seznanjanje živil z visoko vsebnostjo vitamina C in živil, ki so bogate z železom, bo povečalo sposobnost telesa, da absorbira železo, zlasti če ga jemljete iz rastlinskih virov železa. (2)

Krepitev imunskega sistema
Hrana z visoko vsebnostjo vitamina C in drugih antioksidantov lahko pomaga imunskemu sistemu v boju z mikrobi, ki povzročajo prehlad ali gripo. Vitamin C pomaga imunskemu sistemu, da proizvaja več celic, prav tako pa izboljšuje sposobnost teh celic, da uničujejo mikrobe in ščitijo telo pred boleznimi.

Vzdrževanje prehrane z veliko sadja in zelenjave je še posebej pomembno v zimskih mesecih. V tem času se stopnja telesne aktivnosti običajno zmanjša in sezonske bolezni, kot je gripa, dobijo zagon. (3

Zdrava koža
Naravna oblika vitamina C, ki se uživa iz svežih pridelkov in ne v dodatkih, ima številne kozmetične prednosti. Pomaga lahko v boju proti poškodbam kože zaradi sonca in onesnaženja, zmanjša gube in izboljša splošno teksturo kože. Ustrezen vnos vitamina C je potreben tudi za izgradnjo in vzdrževanje kolagena, ki koži in lasem zagotavlja strukturo. (4

Zmanjšanje tveganja za možgansko kap
Po mnenju Ameriškega združenja za srce lahko uživanje večjih količin agrumov zmanjša tveganje za ishemično kap pri ženskah. V eni študiji so imeli udeleženci, ki so zaužili največ citrusov, tveganje za ishemično možgansko kap 19 odstotkov manj kot tisti, ki so zaužili najmanj. (4

Prehrana
Limeta se pogosto uporablja kot okras, aromo ali preliv. Obstaja veliko načinov, s katerimi lahko zagotovite, da zaužijete dovolj limete, med drugim:

Bele ribe prelijte s tanko narezanimi limetami.
Za hiter preliv kombinirajte limetin sok z oljem in katero koli začimbo.
Stisnite limetin sok v vodo ali čaj.
Predjedi z lupinico limete ali lupino uporabite v marinadah.

Tveganja
Operite lupine limete, tudi če jih ne nameravate uporabiti. Bakterije iz lupine se lahko med rezanjem prek noža prenesejo v notranjost ploda. Kadar lahko, po možnosti uporabljajte ekološke limete. Bolje je jesti raznoliko prehrano kot se osredotočiti na posamezna hranila. Splošni način prehranjevanja je ključ do dobrega zdravja. Limeta je okusen in hranljiv dodatek k široki paleti obrokov in jedi.

30.11.2020 | Prehrana

Pošlji komentar