Za kaj vse je dober rožmarin?

Rožmarin je dišeče zimzeleno zelišče, ki izvira iz Sredozemlja. Uporablja se kot kulinarična začimba za izdelavo telesnih parfumov in je v svetu zelo priljubljen zaradi svojih potencialnih koristi za zdravje.

rožmarin

Rožmarin se mnogo od nas lahko spomni kot rastlino, ki raste na morju ob obalah, kjer gre za trpežno zelišče, ki zmore obvladovati morske razmere kot so višja slanost in podobno. Rožmarin je član družine kovnic Lamiaceae, skupaj s številnimi drugimi zelišči, kot so origano, timijan, bazilika in sivka. Zelišče ni le dobrega okusa v kulinaričnih jedeh, kot sta piščančji rožmarin in jagnjetina, ampak je tudi dober vir železa, kalcija in vitamina B-6.


Običajno ga pripravimo kot celotno posušeno zelišče ali posušen ekstrakt v prahu, čaji in tekoči izvlečki pa iz svežih ali posušenih listov. Zelišče so že od nekdaj pozdravili zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Rožmarin so tradicionalno uporabljali za lajšanje bolečin v mišicah, izboljšanje spomina, krepitev imunskega in krvnega obtoka ter pospeševanje rasti las.

Dejstva o rožmarinu

Rožmarin je trajnica (živi več kot 2 leti).
Listi se pogosto uporabljajo pri kuhanju.
Možne koristi za zdravje vključujejo izboljšano koncentracijo, prebavo in staranje možganov.
Zelo visoki odmerki lahko povzročijo bruhanje, komo in pljučni edem.

Prednosti

Rožmarin ima liste v obliki iglic, ki so rožnate, bele, modre ali vijolične cvetove.
Rožmarin ima vrsto možnih koristi za zdravje.

Antioksidanti in protivnetne spojine

Rožmarin je bogat vir antioksidantov in protivnetnih spojin, ki naj bi pomagali okrepiti imunski sistem in izboljšali krvni obtok.

Laboratorijske študije so pokazale, da je rožmarin bogat z antioksidanti, ki igrajo pomembno vlogo pri nevtralizaciji škodljivih delcev, imenovanih prosti radikali. (1)

Izboljšanje prebave

V Evropi se rožmarin pogosto uporablja za zdravljenje prebavne motnje. Dejansko je nemška komisija odobrila rožmarin za zdravljenje prebavne motnje. Vendar je treba opozoriti, da trenutno ni nobenih pomembnih znanstvenih dokazov v podporo tej trditvi.

Izboljšanje spomina in koncentracije

Glede na raziskave, opisane v Terapevtskem napredku v psihofarmakologiji, lahko aroma rožmarina izboljša človekovo koncentracijo, zmogljivost, hitrost in natančnost ter v manjši meri njegovo razpoloženje.

Nevrološka zaščita

Znanstveniki so ugotovili, da je rožmarin lahko koristen tudi za vaše možgane. Rožmarin vsebuje sestavino, imenovano karnozna kislina, ki se lahko bori proti poškodbam prostih radikalov v možganih. Nekatere študije na podganah so pokazale, da je rožmarin lahko koristen za ljudi, ki so doživeli možgansko kap. Zdi se, da rožmarin ščiti pred poškodbami možganov in lahko izboljša okrevanje. (2)

Preprečite staranje možganov

Nekatere študije kažejo, da lahko rožmarin bistveno pomaga pri preprečevanju staranja možganov. Terapevtska sposobnost rožmarina za preprečevanje Alzheimerjeve bolezni se obeta, vendar je potrebnih več študij.

Rak

Raziskave, objavljene v Oncology Reports, so pokazale, da je “surovi etanolni ekstrakt rožmarina (RO)” upočasnil širjenje človeške levkemije in celic karcinoma dojke. (3)

Druga študija, objavljena v Bioscience, Biotehnologiji in Biokemiji, je zaključila, da je rožmarin lahko koristen kot protivnetno in protitumorsko sredstvo. (4)

Poročilo, objavljeno v Journal of Food Science, je razkrilo, da dodajanje ekstrakta rožmarina mletemu govejemu mesu zmanjšuje nastanek povzročiteljev raka, ki se lahko razvijejo med kuhanjem.

Zaščita pred degeneracijo rumene pege

Študija, objavljena v reviji Investigative Ophthalmology & Visual Science, ki jo je vodil dr. Stuart A. Lipton, dr. in sodelavci na Medicinskem raziskovalnem inštitutu Sanford-Burnham razkrili, da karnozna kislina, ki je glavna sestavina rožmarina, lahko bistveno spodbuja zdravje oči.

To bi lahko imelo klinične aplikacije za bolezni, ki prizadenejo zunanjo mrežnico, kot je starostna degeneracija rumene pege – najpogostejša očesna bolezen v ZDA.

Stranski učinki

Rožmarin je običajno varen, če ga jemljemo v majhnih odmerkih. Vendar pa lahko izjemno veliki odmerki sprožijo resne neželene učinke, čeprav je to redko.

Neželeni učinki vključujejo:

bruhanje
krči
koma
pljučni edem (tekočina v pljučih)
Veliki odmerki rožmarina lahko povzročijo splav; zato nosečnicam ni priporočljivo jemati dodatnega rožmarina.

7.10.2020 | Prehrana

Pošlji komentar