Zdravilna ajda je kraljica med žitaricami

Ajda je žito, čeprav botanično ne spada med trave, tako kot ostale žitarice. Prvotno izvira iz Kitajske, od koder se je razširila po vsem svetu. Zaznamujejo jo njene številne zdravilne lastnosti, saj predstavlja pravo bogastvo za naš organizem. V angleščini pa ji pravijo buckwheat, kar dobesedno pomeni bukova pšenica. Vendar pa se razlikuje od navadne pšenice po mnogo značilnostih, saj je povsem drugačna po svoji strukturi kot vsebnosti mineralov in beljakovin. Ste vedeli, da ajda pomaga pri kroničnih boleznih kot so luskavica, diabetes in osteoporoza? V prispevku boste spoznali njene terapevtske značilnosti, ki zagotavljajo zdravo ožilje in močne kosti.

ajda

Ajda je posebna z vseh vidikov, saj ji ne pravijo kraljica med žitaricami zastonj. Njene učinkovine delujejo na mnogo različnih boleznih, rade pa jih imajo prav tako čebele, ki nabirajo pomembne snovi z njenih njihovih cvetov in listov. Ajda je vsekakor priljubljena vrsta žita, saj čebelam nudi hrano v času, ko je drugje ni obilo na voljo. Pri ajdi boste spoznali, kako njeni flavanoidi vplivajo na naše zdravje in prispevajo k boljši odpornosti s svojim antimikrobnim in protivirusnim delovanjem.


Ajda ne vsebuje glutena

Tako je. Gluten Free je oznaka, ki jo poznajo predvsem tisti, ki imajo celiakijo. Ajda pa je živilo, ki bo navdušilo tako bolne kot zdrave ljudi, saj ne povzroča nobene alergijskih ali intolerantnih reakcij, ker je povsem brez glutena. Vsi, ki so preobčutljivi na glutenska živila, bodo lahko na svoj jedilni list dodali ajdo. Če se odločate v kakšni obliki je najboljša, je to povsem stvar okusa posameznika. Na voljo je v obliki surovih nepredelanih zrn, ki imajo trikotno obliko, zaradi česar jo še posebej ločijo od ostalih žitaric, ki imajo ovalna zrna. Omenjena zrna so na voljo kot ajdova kaša. Prav tako pa jo lahko kupite v obliki predelane moke, zdroba ali kosmičev, odvisno od namena uporabe. Vsi ljubitelji medu pa boste prišli na svoj račun, saj lahko kupite naravni ajdov med, ki je vsekakor redkost med sladkimi proizvodi. Velikokrat se omenja tudi piro kot kraljico med žitaricami, vendar pa je pri njej težave v visoki vsebnosti glutena. Zato se ljudje s preobčutljivostjo na gluten naj raje odločijo za ajdo, kjer bodo imeli veliko več koristi kot pri kateri koli drugi vrsti žitarice.

Ajda je najmočnejšo žito po vsebnosti beljakovin

Bukova pšenica predstavlja odličen vir kakovostnih proteinov, kar je za hrano rastlinskega izvora nekaj posebnega. Vegani in vegetarijanci bi jo morali uživati redno, da bi svojim kostem in mišicam zagotovili dovolj proteinskih gradnikov, da njihovo rast in obnovo. Ajda namreč vsebuje velike količine aminokislin, ki so potrebno za obnovo poškodovane kože, saj je bogata z argininom in glicinom. Posledično se s pomočjo teh lažje tvorijo nova mišična tkiva, zato bodo napredki pri športu še toliko bolj opazni.

Ajda zagotavlja močne kosti

Naše kosti potrebujejo veliko mineralov in beljakovin za normalno obnovo in rast. Zato je ajda odličen vir teh hranil, saj vsebuje najpomembnejše aminokisline kot so arginin in glicin, ki igrata pomembno vlogo pri strukturi kosti. Trdnost kostnega veziva ni odvisna le od kalcija, temveč tudi od fosforja in ostalih mikroelementov, zato boste z rednim konzumiranjem te žitarice prispevali k zdravim kostem in zobem. Ljudje, ki majo težave z osteoporozo, sklepnimi vezmi, hrustancem jim bo ta žitarica zagotovila izboljšanje obstoječega zdravstvenega stanja. Veseli jo bodo prav tako tudi mladi, ki imajo probleme z rastjo in prav tako tudi tisti, ki zdravijo različne poškodbe kot so zvini in zlomi kosti. Ajda je priporočljiva za športnike, saj bodo z zamenjavo običajne pščenice, lahko svojemu telesu zagotovili veliko močnejši vir beljakovin in mineralov, ki ima tudi nižjo vrednost ogljikovih hidratov.

Ajda je visoka v vlakninah

Ljudje s prebavnimi motnjami in zaprtostjo bodo veseli ajde, saj se nekaj ogljikovih hidratov v obliki škroba pod vplivom kuhanja spremeni v vlaknine. Približno 30 odstotkov njenega škroba je na voljo v nerazvejani obliki ali amilozi, zato se pri uživanju poveča njena skupna vrednost vklaknin, kar vpliva na izboljšanje naše prebave, ker ima varovalen vpliv na debelo črevo. Te novice se bodo razveselili tudi diabetiki, saj se pri ajdi prehajanje ogljikovih hidratov v kri nekoliko upočasni, kar pomembno vpliva na ohranjanje normalne ravni sladkorja v krvi.

Ajda odpravlja slabokrvnost, ker je bogata z železom

Ajda je čudovito živilo za odpravo slabokrvnosti, saj bo pripomogla vsem, ki jim tega pomembnega minerala primanjkuje. Za prenos kisika med celicami potrebujete dovolj železa, da se lahko kisikovi atomi v krvi shranjujejo in porabljajo za gradnjo in obnovo naše kože, kosti in mišičnega tkiva. Predvsem pa je železo pomembno pri veganih, saj velike količine zelenjave spirajo njihovo kri vseh pomembnih mineralov kot so cink, baker, železo in ostali elementi. Za tiste, ki imate kronične težave z anemijo, pa je dobro, da skupaj z ajdovo kašo konzumirate tudi veliko sezamovih semen, ki so najbolj bogato živilo po vsebnosti železa od vse hrane rastlinskega in živalskega izvora.

Ajda je hrana za zdravo kri, srce, možgane in ožilje

Poleg že omenjenih učinkovitosti ajde ima tudi antioksidativne učinke zaradi vsebnosti flavanoidov. Bogata je z ritozidom, ki mu drugače pravimo tudi rutin. To je ajdov naravni flavanoid, ki je zaslužen za veliko zdravilnih učinkovitosti. Ajda ima najvišje vsebnosti rutina, ki ga v drugih žitih ni mogoče najti. Poleg tega ima naravno prisoten še kvercetin, ki je značilen za kapre, rdečo čebulo in kakav. Zaradi tega je ajda primerna za vse bolnike, ki imajo težave z srcem in ožiljem, saj rutin varuje njihove celice pred poškodbami. Prav tako krepi notranje stene krvnih žil, kar zagotavlja boljši pretok krvi in nižji krvni tlak. Flavanoid rutin prav tako zavira peroksidacijo lipidov, katerih posledice so poškodbe celične membrane. Vsekakor pa bo prav prišel tudi pri tistih, ki imajo probleme s krčnimi žilami, ker uspešno zdravi številne kronične bolezni kot so srčno popuščanje, revmatična obolenja, krvavitve iz nosu in dlesni ter slabokrvnost in hemeroide. Rutin je snov, ki deluje antimikrobno in protivirusno, določene raziskave pa poročajo tudi o njegovem protirakavem delovanju. Rutin pomaga tudi pri spodbujanju delovanja vitamina C, zato ga je priporočljivo uživati skupaj z hrano bogato z askorbinsko kislino kot so denimo paprike. Znanstvene študije kažejo, da je ajda zagotavlja odlične terapevtske lastnosti zaradi svojih odličnih bioloških snovi. Prednosti uživanja ajde vključujejo zmanjšanje ravni holesterola v krvi, zaščito možganov, protirakave, antikoagulativne, protivnetne, in antidiabetične učinke ter izboljšanje pogojev hipertenzije. Poleg tega so v raziskavah ugotovili, da ima ajda prebiotične in antioksidativne lastnosti. (1)

Ajda je priporočljiva za bolnike z diabetesom

Konzumiranje ajde ima pozitivne vplive na diabetes, saj so v znanstvenih raziskavah ugotovili, da zagotavlja nižje postprandialne vrednosti glukoze v krvi in odziva inzulina. Poleg tega imajo ajdove snovi, kot so rutin, zaščitne učinke pri ohranjanju inzulinske signalizacije. Rutin je bil predlagan za terapevtsko uporabo pri zdravljenju Alzheimerjeve bolezni. Uživanje ajde ima številne koristne učinke za zdravje in je priporočljivo pri zdravljenju različnih bolezni. (2)

Hranilne vrednosti ajde na 100 g živila

Osnovna hranila
Beljakovine 13,2 g
Maščobe 3,4 g
Ogljikovi hidrati 71,5 g
Vlaknine 10 g
Energijska vrednost 340 kcal
Minerali
Kalcij 18 mg
Železo 2,2 mg
Magnezij 230 mg
Fosfor 350 mg
Kalij 460 mg
Natrij 1 mg
Mangan 1,3 mg
Cink 2,4 mg
Baker 1,1 mg
Selen 8,3 mcg
Vitamini
Vitamin B1 – tiamin 0,1 mg
Vitamin B2 – riboflavin 0,43 mg
Vitamin B3 – niacin 7,02 mg
Vitamin B5 – pantotenična kislina 1,2 mg
Vitamin B6 – piridoksin 0,2 mg
Vitamin B9 – folat 30 mcg
Vitamin B12 – kobalamin 0 mcg
Vitamin C – askorbinska kislina 0 mg
Aminokisline
Triptofan 192 mg
Treonin 506 mg
izolevcin 498 mg
Levcin 832 mg
Lizin 672 mg
Arginin 982 mg
Metionin 172 mg
Cistin 229 mg
Fenilalanin 520 mg
Tirozin 241 mg
Valin 678 mg
Histidin 309 mg
Alanin 748 mg
Asparaginska kislina 1133 mg
Glutaminska kislina 2046 mg
Glicin 1031 mg
Prolin 507 mcg
Serin 685 mg

 
Ajda je pomembno žito, za katero je priporočljivo, da večkrat nadomesti običajno pšenico ali riž. Zato se bodo s polnovredno ajdovo moko še posebej dobro počutili otroci, saj spodbuja rast kosti in prav tako vpliva na zdravo presnovo. V kulinarične namene jo lahko uporabite na mnogo različnih načinov kot denimo za pripravo ajdovih štrukljev, palačink, tortilj, ajdova kaše z mlekom, zgoščevanja mesnih ali zelenjavnih omak in okrasitev jedi z njenimi zrni. Prav tako lahko ajdovo moko uporabite tudi pri pečenju dunajskih zrezkov, kjer boste namesto običajne pšenične moke dobili čudovit okus in močnejšo skorjo.

14.06.2017 | Prehrana

Pošlji komentar