Zdravstvene prednosti in koristi aloe vere

Aloe vera, včasih opisana kot “čudovita rastlina”, je grm s kratkimi stebli. Aloja je rod, ki vsebuje več kot 500 vrst cvetočih sočnih rastlin. Veliko aloje se naravno pojavlja v severni Afriki.

aloe vera

Listi Aloe vere so sočni, pokončni in tvorijo gosto rozeto. Veliko se uporablja gela, pridobljenega iz rastlinskih listov. Aloe vera je bila v zadnjih nekaj letih predmet številnih znanstvenih raziskav v zvezi z več trditvami o terapevtskih lastnostih. V tem članku si bomo ogledali nekatere od teh trditev in raziskali študije, ki stojijo za njimi.


Kaj je Aloe vera?

Aloe vera gel ima številne zdravilne lastnosti in se pogosto uporablja v kremah in losjonih. Po poročanju angleškega kraljevega botaničnega središča odličnosti Kew Gardens se Aloe vera uporablja že stoletja in je trenutno bolj priljubljena kot kdaj koli prej. Gojijo ga po vsem svetu, predvsem kot pridelek za “Aloe gel”, ki prihaja iz listov.

Aloe vera se danes pogosto uporablja v:

Hrana – FDA ga je odobrila kot aromo.
Kozmetika.
Prehranska dopolnila.
Zeliščna zdravila.

Najzgodnejši zapisi o uporabi Aloe vere pri ljudeh izvirajo iz papirusa Ebers (egiptovski zdravstveni karton) iz 16. stoletja pred našim štetjem. Glede na študijo, objavljeno v indijskem Journal of Dermatology, so v starodavnem Egiptu Aloe vero imenovali “tista rastlina nesmrtnosti”. Avtorji so dodali, da se rastlina že stoletja terapevtsko uporablja na Kitajskem, Japonskem, v Indiji, Grčiji, Egiptu, Mehiki in na Japonskem.

Prednosti

Nekatere trditve podpirajo stroge znanstvene študije, druge pa ne. Ta članek se osredotoča predvsem na tiste, ki so podprte z raziskavami.

1. Zobje in dlesni

Študija, objavljena v Splošnem zobozdravstvu, je poročala, da je aloe vera v zobnih gelih enako učinkovita kot zobna pasta v boju proti kariesu.

Raziskovalci so primerjali sposobnost zobnega gela Aloe vere v boju proti kalčkom z dvema priljubljenima zobnima pastama. Ugotovili so, da je gel ravno tako dober in v nekaterih primerih celo boljši od komercialnih zobnih past pri nadzoru ustnih bakterij, ki povzročajo karies.

Avtorji pojasnjujejo, da alojev lateks vsebuje antrakinone, spojine, ki aktivno zdravijo in zmanjšujejo bolečino z naravnimi protivnetnimi učinki.

Znanstveniki so opozorili, da vsi geli, ki so jih analizirali, ne vsebujejo ustrezne oblike Aloe vere – vsebovati morajo stabiliziran gel, ki obstaja v središču rastline, da bo učinkovit. (1

2. Zaprtje

Nemška regulativna agencija za zelišča – Komisija E – je odobrila uporabo Aloe vere za zdravljenje zaprtja. Odmerke 50-200 miligramov aloe lateksa običajno jemljemo v obliki tekočine ali kapsul enkrat na dan do 10 dni.

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je leta 2002 presodila, da ni dovolj podatkov o varnosti in učinkovitosti izdelkov iz aloe; zato jih v ZDA ni mogoče prodati za zdravljenje zaprtja.

3. Razjede stopal, ki jih povzroča diabetes

Študija, izvedena na Fakulteti za farmacijo Sinhgad v Indiji in objavljena v International Wound Journal, je proučevala sposobnost Aloe za zdravljenje razjed. Poročali so, da “gel, tvorjen s karbopolom 974p (1 odstotek) in Aloe vero, spodbuja pomembno celjenje in zapiranje ran pri diabetičnih podganah v primerjavi s komercialnim izdelkom in predstavlja obetaven izdelek za uporabo pri razjedah stopal, ki jih povzroča diabetes.”

4. Antioksidant in možne protimikrobne lastnosti

Aloe vera se lahko uporablja pri kožnih boleznih ali površinskih ranah zaradi protimikrobnih in antioksidativnih lastnosti. Raziskovalci na univerzi v Las Palmas de Gran Canaria v Španiji so objavili študijo v reviji Molecules. Skupina je želela ugotoviti, ali bi metanolski ekstrakt listnih kož in cvetov Aloe vere lahko ugodno vplival na zdravje ljudi. Znanstveniki so se osredotočili na možne antioksidativne in antimikoplazmatske aktivnosti ekstrakta.

Mikoplazma je vrsta bakterij, ki nimajo celične stene; nanje ne vplivajo številni običajni antibiotiki. Antimikoplazmatske snovi uničujejo te bakterije.

Poročali so, da imajo izvlečki cvetov in listov Aloe vere antioksidativne lastnosti, zlasti izvleček iz kože listov. Izvleček listne kože je pokazal tudi antimikoplazmatske lastnosti.

Avtorji so ugotovili, da „A. Vera izvlečki iz listne kože in cvetov se lahko štejejo za dobre naravne vire antioksidantov. ”

5. Zaščita pred ultravijoličnim (UV) obsevanjem

Znanstveniki z univerze Kyung Hee University Global Campus v Južni Koreji so želeli ugotoviti, ali imata ekstrakt poganjka Aloe in odrasli izvleček Aloe poganjka zaščitni učinek na UV-inducirano fotostaranje kože; z drugimi besedami, ali bi lahko zaščitili kožo pred učinki sončenja, ki se starajo.

Otroški izvleček poganjka Aloe (BAE) prihaja iz enomesečnih poganjkov, medtem ko ekstrakt odraslih poganjkov Aloe (AE) prihaja iz 4 mesecev starih poganjkov.

V članku, objavljenem v Phytotherapy Research, so avtorji zaključili: “Naši rezultati kažejo, da lahko BAE potencialno zaščiti kožo pred UVB-povzročenimi poškodbami kot AE.”

6. Zaščita pred poškodbami kože po radioterapiji

Študija, izvedena na Univerzi v Neaplju v Italiji, je preizkusila pet različnih aktualnih krem, da bi ugotovila, kako učinkovite bi lahko bile pri zaščiti kože bolnikov z rakom dojke, ki prejemajo radioterapijo. Ena od teh krem ​​je vsebovala Aloe.

100 bolnikov so razdelili v pet skupin po 20; vsakemu je bilo predpisano drugačno lokalno zdravljenje. Kreme so nanosili dvakrat na dan, začenši 15 dni pred zdravljenjem z radioterapijo, in nadaljevali en mesec kasneje. V 6-tedenskem obdobju so udeleženci opravili tedenske ocene kože. V reviji Radiation Oncology so znanstveniki poročali, da je preventivna uporaba lokalnih vlažilnih krem ​​zmanjšala pojavnost kožnih neželenih učinkov pri ženskah, zdravljenih z radioterapijo zaradi raka dojke, nobena pa se ni izkazala bistveno bolje. “Vse vlažilne kreme, uporabljene v tej študiji, so enako veljale za zdravljenje poškodb kože zaradi radioterapije.”

7. Depresija, učenje in spomin – poskus na živalih

Študija, objavljena v Nutritional Neuroscience, je pokazala, da Aloe vera zmanjša mišično depresijo in izboljša spomin. Po izvedbi poskusov na laboratorijskih miših so zaključili: “Aloe vera izboljša učenje in spomin ter lajša depresijo pri miših.” Potrebne so nadaljnje študije, da bi ugotovili, ali bi tudi ljudje lahko uživali enake koristi.

8. Rane zaradi opeklin druge stopnje

Skupina plastičnih kirurgov je primerjala gel Aloe vera z 1-odstotno kremo srebrnega sulfadiazina za zdravljenje opeklin ran druge stopnje.

V Journal of Pakistan Medical Association so poročali, da so se opeklinske rane pri bolnikih, zdravljenih z Aloe vero, zacelile bistveno hitreje v primerjavi s tistimi, ki so jih zdravili z 1-odstotnim srebrovim sulfadiazinom (SSD). Raziskovalci so dodali, da so tisti iz skupine Aloe vera občutno bolj in prej lajšali bolečine kot tisti v skupini SSD. Avtorji so zapisali: “Bolniki s toplotnimi opeklinami, oblečeni z gelom Aloe vera, so pokazali prednost v primerjavi s tistimi, oblečenimi s SSD, glede zgodnje epitelizacije ran, lažjega lajšanja bolečin in stroškovne učinkovitosti.”

9. Sindrom razdražljivega črevesja (IBS)

Randomizirano preskušanje pri ljudeh, izvedeno na Medicinski šoli St. George’s Hospital v Londonu v Združenem kraljestvu, je raziskovalo Aloe in IBS. Njihovi rezultati so bili objavljeni v International Journal of Clinical Practice. Udeleženci z IBS so prejeli bodisi Aloe vero ali placebo. Po treh mesecih ni bilo bistvenih razlik v simptomih diareje.

Vendar pa so raziskovalci zapisali: »Ni dokazov, da AV [Aloe vera] koristi bolnikom z IBS. Vendar nismo mogli izključiti možnosti, da se je med jemanjem AV pojavilo izboljšanje pri bolnikih z diarejo ali izmenično IBS. Nadaljnje preiskave so upravičene pri bolnikih z diarejo, ki prevladuje IBS, v manj zapleteni skupini bolnikov. ”

Raziskave

Večina svetovnih zdravstvenih oblasti pravi, da so za številne ducate terapevtskih koristi, povezanih z Aloe vero, potrebni dodatni znanstveni dokazi. To ne pomeni, da so trditve nujno netočne.

Po navedbah Nacionalnega centra za komplementarno in alternativno medicino (NCCAM) v ZDA, ki je del Nacionalnega inštituta za zdravje, vsebuje aloe lateks močne odvajalske spojine.

FDA je izdelke, ki vsebujejo aloin, aloe-emodin in barbaloin (sestavine aloe), nekoč urejala kot peroralna odvajala brez recepta. Leta 2002 je FDA zahtevala, da se vsa odvajala Aloe brez recepta odstranijo s trga ali preoblikujejo zaradi pomanjkanja varnostnih podatkov.

Vendar je uporaba lokalne Aloe vere verjetno varna. Če se odločite za njegovo uporabo, opravite test alergije (nanesite majhen krog na kožo in počakajte 24 ur), preden ga širše uporabite na telesu.

Nekatere študije so pokazale, da lahko lokalni alojev gel pomaga pri odrgninah in opeklinah. Vendar je NCCAM zapisal: “Ni dovolj znanstvenih dokazov, ki bi podpirali Aloe vero za katero koli drugo uporabo.”

5.10.2020 | Prehrana

Pošlji komentar