Zeleni čaj. Kakšne so njegove resnične koristi?

Zeleni čaj, ki izvira iz Kitajske in Indije, že stoletja po vsem svetu uživajo in ga priporočajo zaradi svojih koristi za zdravje, v ZDA pa je priljubljen šele pred kratkim. Čaj je najbolj potrošna pijača na svetu takoj za vodo. Vendar je 78 odstotkov čaja, ki ga zaužijemo po vsem svetu, črnega in le približno 20 odstotkov zelenega.

zeleni čaj

Vse vrste čaja, razen zeliščnega, kuhamo iz posušenih listov grma Camellia sinensis. Stopnja oksidacije listov določa vrsto čaja. Zeleni čaj je narejen iz neoksidiranih listov in je ena manj predelanih vrst čaja. Vsebuje torej največ antioksidantov in koristnih polifenolov.


Dejstva o zelenem čaju

zeleni čaj se uporablja v tradicionalni indijski in kitajski medicini
na voljo je veliko različnih vrst zelenega čaja
zeleni čaj lahko pomaga preprečiti vrsto bolezni, vključno z rakom
Zeleni čaj je v ZDA vse bolj priljubljen
Spodaj so navedene možne koristi za zdravje, povezane z zelenim čajem. Zeleni čaj so uporabljali v tradicionalni kitajski in indijski medicini za nadzor krvavitev in celjenje ran, pomoč pri prebavi, izboljšanje srca in duševnega zdravja ter uravnavanje telesne temperature.

Študije so pokazale, da lahko zeleni čaj pozitivno vpliva na vse, od izgube teže do motenj jeter, diabetesa tipa 2 in Alzheimerjeve bolezni.

Prednosti zelenega čaja

1. Zeleni čaj in preprečevanje raka

Po podatkih Nacionalnega inštituta za raka so pokazali, da polifenoli v čaju zmanjšujejo rast tumorja v laboratorijskih študijah in na živalih ter lahko ščitijo pred škodo, ki jo povzroči ultravijolično UVB sevanje.

V državah, kjer je poraba zelenega čaja velika, je stopnja raka običajno nižja, vendar je nemogoče zagotovo vedeti, ali zeleni čaj preprečuje raka pri teh posebnih populacijah ali druge dejavnike življenjskega sloga.

Raziskovalci verjamejo, da visoka raven polifenolov v čaju pomaga ubiti rakave celice in preprečiti njihovo rast. Vendar natančni mehanizmi, s katerimi čaj sodeluje z rakavimi celicami, niso znani. (1)

Vendar tudi druge študije niso odkrile, da lahko čaj zmanjša tveganje za nastanek raka. Količina čaja, potrebna za preventivne učinke raka, se v študijah zelo razlikuje – od 2 do 10 skodelic na dan.

Leta 2005 je Uprava za prehrano in zdravila (FDA) izjavila: „Ni verodostojnih dokazov v podporo kvalificiranim zdravstvenim trditvam o uživanju zelenega čaja in zmanjšanem tveganju za raka želodca, pljuč, debelega črevesa, danke, požiralnika in trebušne slinavke.”

2. Koristi zelenega čaja za srce

Študija iz leta 2006, objavljena v Journal of American Medical Association, je zaključila, da je uživanje zelenega čaja povezano z zmanjšano smrtnostjo zaradi vseh vzrokov, vključno s srčno-žilnimi boleznimi.

Študija je 11 let, od leta 1994, spremljala več kot 40.000 japonskih udeležencev med 40. in 79. letom starosti.

Udeleženci, ki so pili vsaj 5 skodelic zelenega čaja na dan, so imeli bistveno manjše tveganje za smrt (zlasti zaradi bolezni srca in ožilja) kot tisti, ki so pili manj kot eno skodelico čaja na dan.

3. Zeleni čaj in nižji holesterol

Analiza objavljenih študij leta 2011 je pokazala, da je uživanje zelenega čaja, bodisi kot pijača bodisi v obliki kapsul, povezano s pomembnim, a zmernim zmanjšanjem skupnega in LDL ali »slabega« holesterola.

4. Tveganje za možgansko kap in zeleni čaj

Glede na študijo, objavljeno v reviji Stroke: Journal of American Heart Association, je redno pitje zelenega čaja ali kave povezano z manjšim tveganjem za možgansko kap.

Glavni avtor študije, dr. Yoshihiro Kokubo, je dejal: »To je prva obsežna študija, ki preučuje kombinirane učinke zelenega čaja in kave na tveganje kapi. Lahko dodate majhno, a pozitivno spremembo življenjskega sloga, da zmanjšate tveganje za možgansko kap, tako da v svojo prehrano dodate zeleni čaj. ”

5. Zeleni čaj za diabetes tipa 2

Študije o povezavi med zelenim čajem in sladkorno boleznijo so bile nedosledne. Nekateri so pokazali, da je tveganje za nastanek diabetesa tipa 2 pri uživalcih zelenega čaja manjše kot pri tistih, ki niso uživali čaja, medtem ko druge študije sploh niso odkrile povezave med uživanjem čaja in sladkorno boleznijo.

6. Zeleni čaj in hujšanje

Zeleni čaj lahko spodbuja majhno, nepomembno izgubo teže pri odraslih s prekomerno telesno težo in debelostjo; ker pa je bilo hujšanje v študijah tako minimalno, je malo verjetno, da je zeleni čaj klinično pomemben za hujšanje.

7. Zeleni čaj in vnetne kožne bolezni

Študija iz leta 2007 je zaključila, da se zeleni čaj lahko obeta kot novo zdravilo za kožne motnje, kot sta luskavica in prhljaj. Raziskovalci so preučevali živalski model za vnetne kožne bolezni, za katere so pogosto značilni madeži suhe, rdeče, luskaste kože, ki jih povzročajo vnetja in prekomerna proizvodnja kožnih celic. Tisti, ki so se zdravili z zelenim čajem, so pokazali počasnejšo rast kožnih celic in prisotnost gena, ki uravnava življenjski cikel celic.

8. Učinki zelenega čaja na delovni spomin

Raziskave, objavljene v reviji Psychopharmacology, kažejo, da lahko zeleni čaj izboljša kognitivne funkcije naših možganov, zlasti delovnega spomina.

Raziskovalna skupina je dejala, da njihove ugotovitve kažejo, da bi bil zeleni čaj lahko obetaven pri zdravljenju kognitivnih motenj, povezanih z nevropsihiatričnimi motnjami, kot je demenca.

9. Zeleni čaj in Alzheimerjeva bolezen

V študiji, objavljeni leta 2011, so raziskovalci preizkusili učinek sestavine zelenega čaja, CAGTE (ali izvlečka zelenega čaja, ki je na voljo v debelem črevesu), potem ko je bil prebavljen, da bi ugotovil, kako vpliva na ključni protein pri Alzheimerjevi bolezni.

Raziskovalci pri Alzheimerjevi študiji so komentirali, da „ta študija prispeva k prejšnjim raziskavam, ki kažejo, da bi zeleni čaj lahko pomagal zmanjšati tveganje za Alzheimerjevo bolezen. Vendar pa so raziskovalci uporabili veliko večji odmerek aktivne kemikalije zelenega čaja, kot bi ga kdaj našli v človeškem telesu. Potrebno je več raziskav, da bi ugotovili, ali je zeleni čaj zaščiti pri veliko nižjih odmerkih, in razumeli mehanizem, ki ga vključuje.”

Druge študije so pokazale, da bi zeleni čaj lahko pomagal pri preprečevanju kariesa v ustnih votlinah, stresa, kronične utrujenosti, zdravljenju kožnih stanj in izboljšanju artritisa z zmanjšanjem vnetja.

Prehrambena sestava zelenega čaja

Nesladkan kuhani zeleni čaj je nično kalorična pijača. Kofein, ki ga vsebuje skodelica čaja, se lahko razlikuje glede na dolžino časa infundiranja in količino čaja. Na splošno zeleni čaj vsebuje sorazmerno majhno količino kofeina (približno 20-45 miligramov na skodelico) v primerjavi s črnim čajem, ki vsebuje približno 50 miligramov, in kavo s 95 miligrami na skodelico.

Zeleni čaj velja za eno najbolj zdravih pijač na svetu in vsebuje eno največjih količin antioksidantov v katerem koli čaju. Naravne kemikalije, imenovane polifenoli v čaju, naj bi imele protivnetne in rakotvorne učinke. Zeleni čaj je približno 20-45 masnih odstotkov polifenolov, od tega 60-80 odstotkov katehinov, kot je EGCG. Katehini so antioksidanti, ki naj bi pomagali preprečevati poškodbe celic.

Vrste zelenega čaja

Zeleni čaj je na voljo v steklenicah in sladkan s sladkorjem ali umetnim sladilom, v vrečkah za čaj, ohlapnih lističih in v instant prahu. Zeleni čaj je na voljo v številnih vrstah, vključno z:

ustekleničena in sladkana s sladkorjem ali umetnim sladilom
v enojnih vrečkah za čaj
kot ohlapen list
v instant prahu
dodatki zelenega čaja, ki se prodajajo v obliki kapsul ali tekočih izvlečkov
Glede na raziskave iz leta 2010, predstavljene pri Ameriškem kemijskem društvu, ustekleničeni čaji niso enakovredni kuhanim čajem, saj lahko približno 2 skodelici ustekleničenega čaja vsebuje manj polifenolov kot ena skodelica kuhanega čaja.

Neželeni učinki zelenega čaja in tveganja

Znanih je nekaj neželenih učinkov ali kontraindikacij za pitje zelenega čaja za odrasle. Jasno pa je treba pojasniti naslednja tveganja ali zaplete:

Kofeinska občutljivost – osebe s hudo kofeinsko občutljivostjo lahko doživijo nespečnost, tesnobo, razdražljivost, slabost ali razdražen želodec.
Razredčila v krvi – tisti, ki jemljejo sredstva za redčenje krvi (antikoagulantna zdravila), kot je Coumadin / varfarin, naj zeleni čaj pijejo previdno zaradi njegove vsebnosti vitamina K Prav tako se je priporočljivo izogibati zelenemu čaju in aspirinu, saj oba zmanjšujeta strjevanje trombocitov.
Drugi stimulanti – če ga jemljete skupaj s stimulansi, lahko zeleni čaj poveča krvni tlak in srčni utrip.
Dodatki zelenega čaja vsebujejo veliko aktivnih snovi, ki lahko sprožijo neželene učinke in vplivajo na druga zelišča, dodatke ali zdravila.

FDA ne ureja dodatkov zelenega čaja in lahko vsebujejo tudi druge snovi, ki niso varne za zdravje ali nimajo dokazanih zdravstvenih koristi. Nosečnice ali doječe matere, tiste s težavami s srcem ali visokim krvnim tlakom, težavami z ledvicami ali jetri, razjedami na želodcu ali anksioznimi motnjami ne smejo jemati dodatkov ali ekstraktov zelenega čaja.

Zeleni čaj brez kofeina je najbolj modra rešitev za tiste, ki imate kofein pod vprašajem in se lahko zato mirno odločite za vse njegove koristi in prednosti brez nepotrebne vsebnosti kofeina. Osebno sem preizkusil čaj znamke Yogi, ki je odličnega okusa in opazno ne odraža učinkov kofeina.

23.09.2020 | Prehrana

Pošlji komentar