Fibromialgija. Simptomi, znaki in zdravljenje.

Fibromialgija je kronično zdravstveno stanje, ki povzroča razširjeno bolečino in občutljivost skupaj s simptomi, kot so utrujenost, občutljivost na mraz, težave s spanjem in duševna “megla”. Težko je natančneje opisati občutek fibromialgije, ker se lahko zelo razlikuje od osebe do osebe.

fibromialgija

Na primer, bolečina pri fibromialgiji – opredeljujoča značilnost bolezni – je lahko:


– Razpršen (občuten po celem telesu) ali lokaliziran na določene dele telesa, kot so hrbet, trebuh ali vrat
– Opisano kot boleče, pekoče, ostre, zbadajoče ali mravljinčenje
– Stalno, pojavlja se v epizodah ali se poslabša v določenih situacijah (na primer v hladnem vremenu ali ponoči)

Kaj točno je fibromialgija?
Fibromialgija je slabo razumljeno zdravstveno stanje, ki je razvrščeno kot centralna preobčutljivostna motnja. To so stanja, v katerih se živčni sistem “zmoti” in okrepi običajne občutke do te mere, da povzročajo bolečino ali nelagodje. (1)

Opis bolečine pri fibromialgiji
Fibromialgija je edinstvena v tem, da diagnoza in karakterizacija bolezni v veliki meri temeljita na osebni oceni bolečine. Zaradi tega je diagnoza lahko težavna, saj na toleranco bolečine in zaznavanje vplivajo tako čustva kot somatski (fizični) simptomi.

To je nekaj spremenljivk, s katerimi se lahko srečajo ljudje s fibromialgijo:

Intenzivnost bolečine: Nekateri ljudje doživljajo stalno zbadajočo bolečino po celem telesu, medtem ko drugi doživljajo stalno, bolj dolgočasno obliko bolečine. Pri ljudeh s hudo fibromialgijo lahko hladen vetrič ali trden stisk roke povzroči znatno in celo izčrpavajočo bolečino.
Lokacija bolečine: bolečina pri fibromialgiji je lahko posplošena ali omejena na določene dele telesa. Lokalizacija bolečine se lahko spreminja tudi iz dneva v dan ali celo iz ure v uro.
Narava bolečine: Besede, ki se običajno uporabljajo za opis bolečine pri fibromialgiji, vključujejo bolečo, topo, odrevenelost, pekočo, mravljinčenje, utripajoča, razbijajoča, streljajoča, ostra, zbadajoča, slepeča, podobna nožu, podobna igli in drugim.
Sprožilci bolečine: nekateri ljudje prepoznajo posebne situacije, ki sprožijo izbruh bolečine, kot so spremembe vremena ali jutranje prebujanje. Drugi doživljajo nenadne napade bolečine brez očitnega razloga.

Drugi simptomi fibromialgije
Bolečina je glavna značilnost fibromialgije, vendar ni edina. Kot osrednja preobčutljivostna motnja lahko napačna interpretacija živčnih signalov vpliva na druge organske sisteme, vključno z možgani, očmi, prebavnim traktom in mišicami.

Poleg bolečine in občutljivosti so drugi simptomi fibromialgije še:

– Kronična utrujenost
– Težave s spanjem, vključno z nespečnostjo, apnejo v spanju in neosvežilnim spanjem
– glavoboli
– “Možganska megla” (težave s koncentracijo in kognitivno funkcijo)
– Depresija
– Razdražljivost in živčnost
– Nihanje razpoloženja
– Sindrom nemirnih nog
– Preobčutljivost za močno svetlobo, glasne zvoke in/ali močne vonjave (kot so parfumi ali detergenti za pranje perila)
– Bolečine v mišicah, krči
– Okorelost sklepov
– slabost
– zaprtje
– Napenjanje (prekomerni plini)
– Boleča menstruacija
Pomembno je, da vodite evidenco o svojih simptomih, vključno s tem, kdaj se pojavijo, kako se počutijo in kaj počnete, ko izbruhnejo. Več informacij kot ima vaš ponudnik, prej bo lahko postavil diagnozo.

Kako se pogovoriti s svojim zdravstvenim delavcem?
Ko gre za razpravo o simptomih, kot so ti, z izvajalcem zdravstvenega varstva, so ljudje včasih skeptični – še posebej, če ponudnik še nikoli ni imel opravka s fibromialgijo.

Poleg tega se fibromialgija diagnosticira s postopkom izločanja, kar pomeni, da se preučijo in izključijo vsi drugi možni vzroki, preden se zanesljivo postavi diagnoza fibromialgije.
V ta namen bodite potrpežljivi in ​​bodite odprti, ko se pogovarjate s svojim ponudnikom. Čeprav lahko razumno domnevate, da vaši simptomi ustrezajo profilu fibromialgije, obstajajo številni drugi pogoji, ki lahko povzročijo fibromialgiji podobno bolečino, vključno z:

– Sindrom miofascialne bolečine (MPS)
– Sistemski eritematozni lupus (SLE)
– Revmatska polimialgija (PR)
– revmatoidni artritis (RA)

Če vaš ponudnik nima izkušenj s temi težavami, vas lahko napoti k specialistu, ki ima, na primer k revmatologu.

Zadnja beseda
Fibromialgija ima veliko skupnih simptomov z drugimi boleznimi, zato se splača biti obveščen o tem, kaj bi lahko imeli, vendar ne sklepajte prehitro o tem, kaj povzroča vaše simptome. Pomembno je, da ostanete odprti in sodelujete s svojim zdravstvenim delavcem skozi, kar je lahko dolgotrajen in frustrirajoč diagnostični proces. Ne pozabite, da je vaš cilj dobiti natančno diagnozo, da boste lahko našli pravo zdravljenje.

26.03.2024 | Zdravje

Pošlji komentar