Kaj vse morate vedeti o laktozni intoleranci?

Ljudje z intoleranco za laktozo ne morejo pravilno presnavljati laktoze, ker njihov prebavni sistem proizvaja premalo encima, znanega kot laktaza.

laktoza

Če uživajo hrano, ki vsebuje laktozo, se lahko pojavijo napihnjenost, napenjanje in diareja. Laktoza je sladkor, ki ga najdemo samo v mleku, vendar je prisoten tudi v mlečnih izdelkih in prehrambenih izdelkih iz mlečnih derivatov.


Intoleranca na laktozo se razlikuje od alergije na mleko. Pri alergiji na mleko telo reagira na mlečne beljakovine in ne na mlečni sladkor. Alergija na mleko lahko povzroči hude simptome, vključno z anafilaksijo.

Oseba s hudo intoleranco za laktozo se bo morda morala izogibati ne le mleku in mlečnim izdelkom, kot je sladoled, temveč tudi drugim predelanim živilom, ki vsebujejo mleko v prahu, sirotko itd.

Domneva se, da intoleranca na laktozo do neke mere prizadene 30 do 50 milijonov Američanov.

Simptomi

Pitje mleka lahko povzroči nelagodje pri ljudeh s pomanjkanjem laktaze. Oseba z intoleranco na laktozo bo imela simptome po zaužitju mleka ali nekaterih mlečnih izdelkov, ki vsebujejo laktozo.

Simptomi so lahko od blagega nelagodja do hude reakcije, odvisno od tega, koliko laktaze človek proizvede in koliko mlečnih pridelkov zaužije.

Simptomi:
napenjanje
napihnjenost
bolečine v trebuhu
slabost
diareja
Oseba ima lahko nenadno željo po uporabi kopalnice 1 do 2 uri po zaužitju laktoze. V hujših primerih lahko pride do dehidracije.

Diagnoza
Osebi, ki ima simptome intolerance za laktozo, svetujemo, naj pred posvetovanjem z zdravnikom vodi dnevnik hrane, v katerem navede zaužito hrano, simptome in, kadar se pojavijo. To lahko pomaga pri diagnozi. Intoleranco na mleko lahko oseba naredi tudi pri podjetju Adria Lab v Ljubljani.

Zdravnik lahko bolniku svetuje, naj dva tedna preizkuša dieto brez laktoze, da ugotovi, ali se simptomi izboljšajo. Če se, posameznik verjetno ne prenaša laktoze.

Osnovna bolezen ali stanje: Če so simptomi lahko vzrok za osnovni vzrok, kot je celiakija, se lahko izvede biopsija tankega črevesa. Vzorec tkiva tanke črevesne sluznice se odvzame za testiranje v kirurškem postopku.

Zdravljenje

Najboljše zdravljenje za osebo z intoleranco na laktozo je izogibanje živilom, ki vsebujejo laktozo.

Nekateri verjamejo, da je bolj naravno, da ne pijemo mleka, ker smo ljudje edini sesalci, ki po odstavitvi še naprej uživajo mlečne izdelke. Trdijo, da intoleranca na laktozo ni problem, ampak naravni pojav.

Ljudje, ki ne uživajo mlečnih izdelkov, imajo lahko intoleranco, ne da bi to vedeli in ne da bi to predstavljalo težavo.

Če pa ima oseba osnovno bolezen, je pomembno, da poišče zdravljenje.

Izogibanje laktozi bo morda zahtevalo nekaj poskusov in napak, vendar lahko označevanje živil pomaga, saj mora izdelek, ki vsebuje laktozo, imeti oznako „mleko“.

Klinika v Clevelandu predlaga, da se dva tedna držite diete brez laktoze in nato znova uvajate živila z laktozo, da ocenite stopnjo tolerance. Ljudje z intoleranco pravijo, da bodo morda lahko brez učinka zaužili 12 gramov laktoze naenkrat.

Vzroki

Laktoza v mleku lahko pri nekaterih ljudeh sproži reakcijo.
Laktoza je sladkor, ki ga najdemo v mleku sesalcev. Sestavlja med 4 in 5 odstotki običajnega kravjega mleka, vendar približno 36 do 38 odstotkov posušenega polnomastnega mleka.

Vsa mleka sesalcev ne vsebujejo enake količine laktoze. Odstotek laktoze v mleku severnih jelenov je približno 2,5 odstotka, mleko kalifornijskega morskega leva pa ne vsebuje laktoze.

Laktaza je beljakovina, encim, ki nastaja v tankem črevesju. Človeško telo z laktazo razgradi laktozo na galaktozo in glukozo, ki se nato absorbira v krvni obtok.

Če je raven laktaze nizka, se laktoza ne razgradi in ne absorbira v krvni obtok. Namesto tega se premakne v debelo črevo. Bakterije v debelem črevesu reagirajo na kateri koli izdelek, ki vsebuje laktozo. (1)

Vrste intolerance in pomanjkanja

Prenašanje laktoze je pogosto podedovano.

Prirojeno pomanjkanje laktaze je, ko se oseba rodi z gensko mutacijo, kar pomeni, da proizvede zelo malo ali nič laktaze.

Pri družinskem pomanjkanju laktaze oseba proizvede dovolj laktaze, vendar ne razgradi absorpcije laktoze v krvni obtok.

Primarno pomanjkanje laktaze je najpogostejša vrsta intolerance za laktozo. Je genetsko podedovan in se običajno razvije pred 20. letom starosti. Simptomi se pojavijo, ko oseba začne zaužiti manj mleka, ponavadi, ko dojenčka odstavimo od mleka do trdnih snovi. Proizvodnja laktaze pade in pojavijo se simptomi intolerance.

Pri nekaterih ljudeh se raven laktaze zniža že v zgodnjem otroštvu, vendar se simptomi intolerance za laktozo morda ne pojavijo več let.

Pri sekundarnem pomanjkanju laktaze težava s tankim črevesjem povzroči premajhno tvorjenje laktaze. Možni vzroki so črevesna kirurgija, Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis, kemoterapija, celiakija in gastroenteritis.

Če je osnovno stanje kronično, na primer Crohnova bolezen, je posledična nestrpnost pogosto tudi dolgoročna. Nestrpnost, ki se začne s kratkotrajnim stanjem, na primer gastroenteritisom, običajno mine v nekaj dneh ali tednih.

Hrana, ki se ji je treba izogniti
Večina mleka in mlečnih izdelkov vsebuje laktozo, številnim predelanim živilom pa so dodani mleko in mlečni izdelki. Vsak izdelek z mlekom, laktozo, sirotko, skuto, stranskimi proizvodi iz mleka, suhimi trdnimi delci mleka ali nemastnim suhim mlekom v prahu, naveden v njihovih sestavinah, bo vseboval laktozo. (2)

Živila, ki pogosto vsebujejo laktozo, vključujejo:

torte in piškoti
sirna omaka
kremne juhe
krema
mlečna čokolada
palačinke
umešana jajca
Oseba z intoleranco za laktozo mora skrbno preveriti oznake živil, saj lahko nekatera živila vsebujejo “skrito laktozo”.

Primeri vključujejo:

muesli palice
kruh
žitarice za zajtrk
margarina
nekaj instant juh
kuhani bonboni
čokoladni bonboni in ploščice
nekaj predelanega mesa, na primer narezana šunka
solatna krema, solatni preliv in majoneza
Sestavine, na katere morate biti pozorni na etiketi, vključujejo trdne snovi mleka, nemastne trdne snovi mleka, sirotko in mlečni sladkor.

Približno 20 odstotkov zdravil na recept, kot so kontracepcijske tablete in približno 6 odstotkov zdravil brez recepta, na primer zdravljenja želodčne kisline, vsebuje laktozo.

Osebe s hudo intoleranco za laktozo bi morale o tem obvestiti svojega zdravnika ali farmacevta pri pridobivanju novih zdravil.

Alternative mlečnemu mleku so mandljevo, laneno, kokosovo ali sojino mleko. Trgovine z živili pogosto vsebujejo vrsto alternativ različnim izdelkom brez laktoze.

Ženske z intoleranco na laktozo varno dojijo dojenčka. Dojenček ne bo zbolel ali povečal tveganja za intoleranco, materino mleko pa ima pomembne koristi za rast in razvoj.

Alternative mlečnim izdelkom
V mnogih družbah so mlečni izdelki pomemben vir kalcija, beljakovin, vitaminov A, vitamina B12 in vitamina D. Izločanje mlečnih izdelkov lahko privede do podhranjenosti, razen če jih nadomestimo s hrano s podobno prehransko vsebnostjo.

Mandljevo ali sojino mleko je primerno za ljudi, ki ne prenašajo laktoze. Po navedbah Nutrition Australia se večini ljudi z intoleranco za laktozo ni treba izogibati vsem mlečnim izdelkom.

Pravijo, da tudi tisti z nizko koncentracijo laktaze običajno prenašajo do 12 gramov laktoze na dan ali eno skodelico mleka. Širjenje porabe čez dan in uživanje jedi lahko poveča toleranco.

13.10.2020 | Zdravje

Pošlji komentar