Kako se razlikujeta atopijski dermatitis in ekcem?

Izraza atopijski dermatitis in ekcem se pogosto uporabljata izmenično. Oba se nanašata na vneto in razdraženo kožo, vendar obstaja nekaj ključnih razlik med obema stanjema.

ekcem

Kakšne so razlike med dermatitisom in ekcemom?
Dermatitis je splošni izraz, ki se uporablja za vnetje kože. Lahko se nanaša na stvari, kot so izpuščaji, akne in celo prhljaj. Rdečica, suhost in srbenje kože so najpogostejši simptomi dermatitisa, lahko pa se pojavijo tudi luščenje in mehurji.


Dermatitis je lahko začasen, če pa se pojavi bolj kronično in dolgotrajno, ga običajno imenujemo ekcem. Medtem ko številne oblike dermatitisa običajno imenujemo različne oblike ekcemov, je najpogostejša oblika ekcema atopični dermatitis. Po podatkih Nacionalnega združenja za ekceme ekcem prizadene več kot 31 milijonov Američanov.

Atopijski dermatitis proti ekcemu
Atopijski dermatitis je najpogostejša oblika ekcema in se običajno začne v otroštvu. Atopijski dermatitis pogosto povzroči rdeč izpuščaj v gubah komolcev in kolen. Dojenčki pogosto razvijejo tudi atopijski dermatitis na lasišču in licih.

Atopijski dermatitis je pogost pri ljudeh z osebno ali družinsko anamnezo senenega nahoda ali astme, saj se bolezni pogosto pojavljata skupaj. Včasih je lahko povezana tudi z alergijo na hrano. Prizadeti predeli kože lahko postanejo temnejši in na njih se pojavijo majhne izbokline, ki se lahko okužijo, če jih opraskate in kožo poškodujete.

Vrste dermatitisa in ekcema
Obstaja sedem različnih vrst ekcemov ali kroničnega dermatitisa, ki se pojavijo zaradi različnih vzrokov. To so:

Atopični dermatitis: rdeč izpuščaj, ki se pogosto pojavi v pregibih kolen in komolcev ali na obrazu in lasišču v otroštvu z genetsko vezjo, zlasti pri ljudeh z osebno ali družinsko anamnezo senenega nahoda ali astme ali kot alergija na hrano
Kontaktni dermatitis: srbeč, rdeč, suh kožni izpuščaj, ki se razvije kot odziv na dražilno kemikalijo, ki pride v stik z vašo kožo, ali kot posledica alergijske reakcije na kovine, dišave ali druge snovi
Dihidrotični dermatitis: luskasti, suhi mehurji, ki nastanejo na rokah in nogah kot posledica drugih oblik ekcema, glivične okužbe ali alergijske reakcije
Nevrodermatitis: debele, suhe, usnjate lise kože, ki se pogosto poslabšajo zaradi stresa ali drugih oblik ekcema
Numularni dermatitis: srbeče okrogle kožne lise v obliki kovanca, ki se najpogosteje nahajajo na rokah in nogah neznanega izvora
Seboroični dermatitis: srbeče, luskaste lise na predelih kože, ki vsebujejo veliko lojnih žlez, kot posledica vnetja kvasovke Malassezia
Stazni dermatitis: srbeče lezije na spodnjih nogah kot posledica slabega krvnega obtoka

Diagnoza in metode zdravljenja
Atopijski dermatitis lahko diagnosticira zdravnik ali dermatolog s pregledom vaše kože in oceno vaše zdravstvene anamneze.

Morda bo potrebno testiranje na kožnih obližih, da se ugotovi, ali je vaše stanje posledica alergije. S kožnim testom se na površino vaše kože nanesejo obliži, ki vsebujejo majhne količine pogostih alergenov. Ti obliži se običajno namestijo na hrbet ali roko in pustijo na mestu 48 ur. V tem času se morate izogibati kopanju, tuširanju, plavanju in dejavnostim, ki povzročajo veliko potenja.

Rdečica in oteklina kože na mestu nanosa lahko kažeta na alergijo na določeno snov. Če je vaš test z obližem pozitiven na določeno alergijo, se izogibajte stiku s to snovjo.

Pri vseh oblikah ekcema se lahko uporablja lokalno zdravljenje s steroidnimi zdravili za lajšanje bolečine, rdečice in srbenja. Lokalno nanašanje premogovega katrana, mazila crisaborole ali kreme s pimekrolimusom lahko prav tako pomaga ublažiti simptome. Če je kontaktni dermatitis prizadel več kot 20 % vaše kože, so pogosto potrebna peroralna steroidna zdravila, kot je prednizon, za zmanjšanje bolečine in vnetja v 12 do 24 urah. (1)

V zmernih do hudih primerih ekcema, ko lokalna zdravila na recept niso delovala dobro ali niso priporočljiva, biološka zdravila, kot sta Dupixent (dupilumab) in Adbry (tralokinumab-ldrm), ali zaviralci Janus kinaze (JAK), vključno s Cibinqo (abrocitinib) in Rinvoq (upadacitinib) so druge možnosti zdravljenja.

Uporaba hladnega obkladka na prizadeta območja in jemanje peroralnih antihistaminikov lahko prav tako pomaga ublažiti bolečino in srbenje, ki ga povzroča atopijski dermatitis.

Če imate atopijski dermatitis, ki se ne izboljša z nobeno od teh možnosti zdravljenja, vam bo zdravnik morda priporočil fototerapijo ali izogibanje hrani, če je stanje povezano z alergijo na hrano. Fototerapija vključuje izpostavljanje prizadetih predelov kože ultravijolični svetlobi dva do trikrat na teden za spodbujanje celjenja kože.

Načini za preprečevanje dermatitisa in ekcema
Atopijski dermatitis in ekcem je mogoče preprečiti z obvladovanjem sprožilcev, ki lahko povzročijo vnetje kože. Cilj:

– Izogibajte se stiku z dražilnimi snovmi in znanimi alergeni.
– Obvladajte stres, da zmanjšate vnetje po telesu.
– Kožo redno vlažite z gostimi emoliensi.
– Izogibajte se dejavnostim, ki izsušijo in dražijo vašo kožo, kot je uporaba močnih mil in čistil, dolgotrajno prhanje z vročo vodo in nošenje tesnih, omejujočih oblačil.

Povzetek
Atopični dermatitis je vrsta ekcema, medtem ko se ekcem nanaša na kronični primer dermatitisa. (Dermatitis se nanaša na vnetje kože na splošno.) Obstajajo tudi druge vrste ekcemov, ki lahko povzročijo suho, srbečo in vneto kožo. Zdravnik primarne zdravstvene oskrbe ali dermatolog lahko običajno diagnosticira obe bolezni s fizičnim pregledom. Ohranjanje hidracije kože in izogibanje dejavnostim ali navadam, ki dražijo kožo, sta najboljša načina za zdravljenje in preprečevanje izbruhov.

Zadnja beseda
Atopični dermatitis in vse druge oblike ekcema so vnetna stanja kože. Izogibanje stiku z dražilnimi snovmi in alergeni lahko pomaga zmanjšati izbruhe in izboljša simptome. Pri atopičnem dermatitisu in drugih oblikah ekcema, ki še vedno vztrajajo, tudi če je izpostavljenost dražečim čim manjša, so lokalna steroidna zdravila običajno najkoristnejša za lajšanje rdečice, srbenja in suhe kože.

25.03.2024 | Zdravje

Pošlji komentar