Kakšne koristi za zdravje ima žajbelj?

Modro vijolična rastlina, ki so jo ljudje v že v preteklosti uporabljali v zdravilne in kulinarične namene je žajbelj. Ime izvira iz latinske besede “salvare” kar pomeni rešiti oziroma pozdraviti. Žajbelj originalno izvira iz Evrope in je sredozemska rastlina. Njegove liste se posuši in destilira za uporabo zdravilnega čaja, ki ima vrsto odličnih učinkov za naš imunski sistem. Žajbljev čaj je znan kot čaj modrosti, ki vpliva na izboljšanje kognitivnih sposobnosti, koncentracije in spomina. V kulinariki ga prepoznate ga po svojem izrazitem vonju in rahlo ostrem okusu.

žajbelj

Njegove zdravilne lastnosti se kažejo v različnih oblikah, saj deluje kot stimulans, diuretik, odličen antiseptik. Ima neverjetno močan antibakterijski in protivirusni učinek. Njegovo uživanje je priporočljivo tudi takrat, ko smo zdravi, saj s tem ohranjamo naš imunski sistem v dobri kondiciji in preprečimo, da bi do kakršnekoli bolezni sploh prišlo. Za žajbelj morda niste vedeli, da ima enormne vrednosti mineralov in hranil, ki obogatijo naše telo ob pitju čaja. Uporabljati so ga začeli v kozmetiki, saj njegovi učinki delujejo proti staranju vaše kože, zato je primeren v različnih kremah. Lahko se uporablja tudi za zdravljenje ustne votline in sinusov, tako da se pripravi destilirano mešanico s katero se očisti infekcijska področja. Uporablja se tudi v obliki različnih eteričnih olj, ki jih lahko uporabite kot kopel ali pa za zdravljenje kožnih vnetij.


Že v preteklosti je žajbljev čaj znan za zdravljenje vnetega grla, prehladov, bolečin v mišicah, revmatizma in kot sredstvo za izpiranje. Tako kot pri vseh zdravilnih čajih se pogostokrat premalo odločamo za pitje takšnih, ki nam prinašajo dodatne koristi in se vse preveč vrtimo le okoli enolične izbire. Večina ljudi se raje odloči za okus kot korist, ki jo prinaša določen napitek. zato ni čudno, da se proda toliko sadnih čajev, ki so ponavadi umetno odišavljeni. Po domače povedano umetno sladkani, čeprav naj ne bi imeli nobenega sladkorja. Večina čajev je tudi mešanih, zato je redkost, da dobite sadni čaj v svoji 100 odstotni obliki. Če kupujete čaje velikokrat, verjetno opazite, da je šipkov čaj mešanica hibiskusa in šipka, kjer je šipka 75 odstotkov. Pri nekaterih drugih čajih pa je mešanica sestavin tako velika, da je osnovne surovine zelo malo. Zato je priporočljivo kupiti takšne čaje, ki ima svojo polno vrednost in se navaditi tudi na pitje, ki ne vsebuje okusa po sladkem. Žajbelj bo dobro poskrbel tudi za prijeten zadah, saj s svojim antibakterijskim učinkom dobesedne pospravi nabrane zaloge mikrobov, ki se nahajajo v ustni votlini.

Antioksidativni učinek žajblja deluje čudovito. Pomaga pri vezavi prostih radikalov,  toksinov in ostankov pesticidov v telesu. S tem prepreči dodatno oksidativno škodo, ki bi bila povzročena telesnim celicam in ugodno vpliva proti staranju. Vašemu imunskemu sistemu v takšnem primeru ne bo potrebno proizvajati toliko naravnih antioksidantov, ker je vaše telo razbremenjeno. Žajbelj pomirja vse telo in okrepi miselne sposobnosti ter pozornost. Blagodejno vpliva na koncentracijo in odpravlja depresijo ter slabo razpoloženje. Še posebej bodo zadovoljni  ljudje z diabetesom tipa 1 in 2, saj blagodejno vpliva na zniževanje ravni sladkorja v krvi. Žajbelj vsebuje veliko različnih antioksidantnih in protivnetnih spojin zato je potrebno hrano uživati v naravni obliki, ker tako pridobite toliko različnih snovi, ki le skupaj učinkujejo pravilno. Na tak način lahko zdravilne rastline kot so žajbelj pravilno zatrejo bakterije, glivice in viruse. Mikrobi različnih vrst v tem primeru niso sposobni razviti imunosti, saj so v nekem smislu napadeni s toliko vrstami različnega orožja hkrati. Prehranska dopolnila pa so tiste snovi, ki jih dobite ločeno od ostalih spojin in tako daste mikrobom odlične možnosti za razvoj imunosti.

Zdravilne lastnosti žajbljevega čaja

Antioksidant Pomaga pri odpravljanju bolečin v mišicah
Stimulans Pomaga pri težavah z revmatizmom
Diuretik Sredstvo za izpiranje
Antiseptik Zavira staranje kože
Antibakterijsko delovanje Vpliva na zniževanje ravni sladkorja v krvi
Protiglivično delovanje Pomaga pri umirjanju uma in telesa
Protivirusni delovanje Pomaga pri težavah s spominom
Protirakavo delovanje Pomaga pri izboljšanju apetita
Protivnetno delovanje Pomaga pri prehladih

 

Pri konzumiranju žajblja pa je kljub naštetim koristim potrebno imeti zdravo mero pameti,  saj lahko deluje izsuševalno, če ga zaužijete v preveliki količini. To je pomembno predvsem za ljudi, ki imajo različna kronična vnetja, kjer so sluznice stanjšane.  Podobno velja tudi za ostale zeliščne čaje kot so kamilica ali limonska trava. Žajbelj ima v normalni količini koristne učinke, če z njim pretiravate pa je obratno, lahko privede do negativnih posledic za vaše zdravje. Uporabljate ga lahko tudi pri kulinariki, kjer se dobro ujame kot dišava pri določenih prelivih, ki gredo dobro skupaj s pečenim mesom. Če imate težave s prehrano, je žajbelj dober kot ojačevalec apetita. Je vsestransko uporaben, predvsem pa zelo bogat z vsemi hranili. Vsi tisti, ki imate radi aromaterapijo pa lahko žajbelj kupite v obliki eteričnega olja, kar blagodejno vpliva na sproščanje, pomirjanje in uravnovešenost telesa.

Če se spomnimo na barve frekvence, kmalu ugotovimo, da se modro vijolična barva povsem sklada z delovanjem žajblja. Nekateri mu pravijo, da je žajbelj čaj mislecev. Zanimivo je, da resnično vpliva na področje glave in možganov, za katere so značilne modre in vijolične frekvence. Tako si boste zagotovo najlažje zapomnili po čem ga prepoznate. Vendar z žajbljem ne smete pretiravati, saj bi lahko deloval uspavalno in zaviralno na rastne hormone in celotni imunski sistem.

30.04.2021 | Zdravje

Pošlji komentar