Kapljice za suhe oči. Kakšne so njihove prednosti in slabosti?

Kapljice za suhe oči. Katere so primerne in katere so slabe? Koliko različnih proizvajalcev umetnih solz ste preizkusili? Kakšne so prednosti uporabe umetnih solz in kakšne so njihove slabosti? Ali obstajajo kapljice za suhe oči, ki pomagajo odpraviti simptome kroničnega vnetja očesnih vek? Zakaj so kapljice za oči slaba naložba? Kako si lahko pomagamo pri zdravljenju suhih oči? Mnoga vprašanja, ki se pojavljajo zaradi naraščanja vnetih oči in očesnih vek dobro napolnijo denarnice farmacevtov, ki proizvajajo kapljice za oči, vendar pa je vredno spoznati resnico, katere kapljice so vredne nakupa in naložbe v vaše zdravje.

suhe in vnete oči

Kakšna je naravna sestava očesne tekočine?

Naša očesna tekočina je sestavljena iz treh plasti. Znano je, da je sestavljena iz večinskega deleža vode, vendar to ni le fiziološka raztopina. Struktura očesne tekočine je podobna strukturi sline, ker vsebuje tudi encime, lipide, elektrolite in metabolite. naravne solze so sestavljene iz treh plasti:


1. notranja sluzna plast ohranja celotne solze pritrjene na očeh.
2. srednja vodna plast, najdebelejša plast, ohranja naše oči hidrirane, odganja bakterije in ščiti roženico.
3. zunanja oljna plast ohranja površino solz gladko in preprečuje, da bi ostale vodne plasti izhlapele.

Pojavijo se vprašanja kot denimo kako nenasičene maščobe pomagajo pri tem. Vsekakor je oljna plast tista, ki potrebuje pravilno strukturo in so nenasičene maščobe v tem primeru dobrodošle, vendar zato ne potrebujete omega 3, saj preko naravne prehrane telo samo ustvari strukturo vseh plasti takšno kot jo potrebuje. Pri infekcijah ali vnetjih pa se te maščobe hitro porabijo zato telo ni sposobno ustvariti tako velikih količin zaščitnih plasti kot so potrebe. V tem primeru je potrebno poskrbeti za spremembo v prehrani, ki pa največkrat zahteva odpravo sladkorjev vsaj za 12 mesecev, da lahko pozdravite vaše oči. Kapljice oziroma umetne solze bodo v nekaterih primerih le nekoliko olajšale kratkoročne težave, na dolgi rok pa bodo povzročile še večje probleme.

Očesna tekočina kot smo spoznali, je sestavljena iz treh plasti, v teh plasteh pa se nahaja veliko čudovitih snovi, ki jih v nobenih kapljicah nikoli ne bomo našli. Prav tako ne v lubrikantih ali kakršni koli gelih za oči, zato je modro, da spodbujamo naravno proizvodnjo vseh zaščitnih snovi za naše oči. Hrana vsekakor igra pomembno vlogo pri zdravljenju, zato potrebujemo raznovrstno hrano, ki je bogata z beljakovinami, kakovostnimi maščobami z veliko zelenjave, semen in oreškov. Pri izbiri zelenjave so zaželjene zelene barve, kajti ravno te frekvence delujejo protivnetno in pomirjevalno na rdečino na očesnih vekah. prav tako fitokemikalije v zelenjavi odlično zaščitijo naše telo pred bakterijskimi toksini in najbolje poskrbijo za naravno detoksifikacijo telesa.

Sestava očesne tekočine
1. Voda 98,2 %
2. Trdne snovi 1,8 %
3. Natrij Na+ 142 mcg/L
4. Klor Cl- 120-135 mcg/L
5. Kalij K+ 15-29 mcg/L
6. Bikarbonat HCO3- 26 mcg/L
7. Kalcij Ca2+ 2,29 mg/100mL
8. Glukoza 3-10 mg/100mL
9. Beljakovine 0,6-2 mg/100mL
10. Aminokisline 8 mg/100mL
11. Urea 0,04 mg/100mL
12. Mucin
13. Lizocim
14. Laktoferin
15. Imunoglobulini
16. Lipokalin
17. Lakritin
18. Jod

V zdravih očeh se roženica nenehno vlaži, čisti in hrani s bazalnimi solzami. Te snovi očistijo oko in pomagajo, da se odstranijo nečistoče in prah. Zdrava očesna tekočina je sestavljena iz največjega deleža vode, druge snovi pa so minerali kot so natrij, klor, kalij, kalcij, jod, bikarbonat ter beljakovine kot so mucin, lipidi, lizocim, laktoferin, lipokalin, lakritin ter obrambni imunoglobulini, glukoza in sečnina. Nekatere snovi v lacrimalni tekočini (kot je lizocim) se borijo proti bakterijskim okužbam kot del imunskega sistema. Lizocim naredi to z raztapljanjem plasti v zunanjem ovoju, imenovanem peptidoglikanu, nekaterih bakterij. To je tipična telesna tekočina z vsebnostjo soli, ki je podobna krvni plazmi. Ponavadi se v 24-urnem obdobju izloča 0,75 do 1,1 g solz. Ta stopnja ponavadi upada s starostjo ali okužbami in vnetji. Poleg tega so bazalne solze sestavljene iz antioksidantov kot so askorbat, urat, cistein, glutation in tirozin. Askorbat in Urat predstavljata polovico solz.

Ali kapljice lahko nadomestijo naravne snovi očesne tekočine?

Dogovor je povsem jasen. Ne morejo in nikoli ne bodo, saj le naše telo lahko ustvari pravo ravnovesje z vsemi pripadajočimi komponentami. Suhe oči so rezultat dolgotrajne okužbe, ker so na očesni površini in prav tako na očesnih vekah prisotne bakterije in virusi. Ne moremo jih zaznati, vendar pa jih lahko občutimo, ker na teh področjih spuščajo prekomerne količine kisline, ki topijo zaščitne plasti naše beločnice in se hranijo s proteini in ostalimi snovmi naše očesne tekočine.

Ko dodamo kapljice na svoje oči, z njimi ne naredimo drugega kot da pridno nahranimo bakterije, ki nam večino mineralov in beljakovin porabijo v svojo korist. Edine naravne kapljice, ki imajo protiglivične in druge antibakterijske snovi v tekočini so kapljice v 10mL embalaži. Čeprav so cenovno najcenejše in stanejo približno 2 EUR, dobite z njimi veliko več koristnih snovi kot s katerimikoli umetnimi solzami, ki se prodajajo na slovenskem trgu. Vse ostale konkurenčne kapljice so prav tako pretirano drage in ne nudijo nobenih antibakterijskih snovi, imajo v najboljših primerih le vlažilno vlogo, ki deluje kot medij podoben agaru za razmnoževanje bakterijskih kultur.

Od vseh kapljic za oči, ki sem jih preizkusil in niso dosegle izboljšanja, so bile: Recugel, Artelac, Systaine, Visiclear in Bepanthol. Od vseh umetnih solz, ki jih lahko kupite na slovenskem trgu, so bile še vedno Bepantholove najboljše, saj z umetno snovjo ne povzročijo takšnega razrasta patogenov na očesni površini kot ostale. Pri kapljicah je še drugi problem. Pri tem ko naredijo zaščitni film, s tem naše telo težje dostopa do očesne tekočine in nima možnosti, da v njej ustvari vse pripadajoče imunoglobuline, lizocime in druge antibakterijske snovi. Podobno težave imajo tisti, ki uporabljajo namesto očal kontaktne leče, saj se s pomočjo veke sproščajo snovi na očesno površino, da jo očistijo in nahranijo. Če imamo veke vnete pomeni, da tam domujejo bakterije namesto naše celice, ki poskrbijo za pravilno obnovo očesne tekočine. Če se boste odločali za nakup kakršnih koli kapljic, so najboljše tiste, ki vsebujejo antibakterijske snovi, da med vlaženjem še očistijo naše oči, zato so kapljice edine, ki pomagajo, vendar predlagam, da se težav raje rešite po naravni poti in si pripravite mešanico fiziološke raztopino s nekaj joda. (2)

Naše imunski sistem z namenom prekine
normalno vlaženje oči, saj bi v nasprotnem
primeru le še poslabšal situacijo
in povečal količino patogenov.

Vnetje sinusov je normalna posledica pri suhih očeh

Sinusi in notranji prekati na občutljivih predelih naše sluznice se vnamejo ker name očesna tekočina, ki je kontaminirana teče preko grla v želodec. Zato so vsi predeli okuženi. Za odpravo vnetja oči je potrebno poskrbeti tudi za čistost sinusov. Brez tega ne bo napredka ali kakršnega ali izboljšanja. Zdraviti je potrebno vse poti in kanale. Na splošno so suhe oči skupni rezultat, zato je potrebno zdraviti celotno telo. (1)

Zakaj je tako težavno odstraniti bakterije s področja oči?

Bakterije in virusi domujejo v lakrimalni žlezi, ki se nahaja tam, kjer očesna tekočina prihaja na oko. To pa v notranjem delu očesa, za našimi očesnimi vekami, na zgornjem delu oči. Za naravno čiščenje je najbolje uporabiti fiziološke raztopino, ki ji lahko dodamo kapljico joda, približno 50 mcg na 5 mL fiziološke raztopine. Lahko pa jo tudi razredčimo s kamiličnim čajem v razmerju 40% čaja in 60% fiziološke raztopine za nevtralizacijo bakterij. Ker se v naravni očesni tekočini mešajo bakterije in njihovi toksini pa nastanejo težave. Njihove kisline namreč izhlapijo vso vodo in zaščitne plasti. Če oči navlažite z umetnimi solzami, se bodo mikrobi prav tako ponovno formirali v večjih količinah zaradi okužbe lakrimalne žleze od koder bi morali priti čista tekočina namesto kontaminirane. Pri spanju je to najbolj pogost problem, saj imamo gravitacijo obrnjeno v prid bakterijam, ki se kopičijo v notranjem predelih znotraj očesnih vek. Zato je bolje spati na boku z glavo obrnjeno v levo ali desno, kakor vam je bolj udobno.

Vzrok za suhe in vnete oči so bakterije in virusi

Razlog za okužbe in vnetja oči se skriva v previsoki temperaturi v domačem okolju in polni zasičenosti bakterij v zraku. Potrebno je prezračevati prostore večkrat dnevno, pri tem pa je pomembno, da v stanovanju ali v hiši nikoli nimate tekstilnih površin kot je denimo itison. V mojem primeru se je situacija izboljšala za 100% pri zamenjavi itisona za vinilno talno obloge. Pri tem se rešil težave prav tako z aromaterapijo in eteričnim oljem kamilice ter rekuperatorjem zraka. Vlaga je lahko dobrodošla v čistem okolju in nezaželena v toplem okolju, saj povzroča razmnoževanje virusov, bakterij in glivic. Vendar pa lahko z omenjenim načinom, kjer ozračje v vašem prostoru ustrezno dezinficirate s pomočjo eteričnega olja in navlažite povzročite korist za svoje oči in dihala. (3)

Zdrava prehrana brez sladkorja

Druga pomembna rešitev je odpoved sladkorju za 12 mesecev in vsemi izdelki, ki vsebujejo sladkor vključno s sadjem vred. Potrebno je konzumirati zelenjavo z veliko beljakovinami, ki jih pridobite iz govejega, piščančjega in ribjega mesa. Semena in oreški naj nadomestijo vse sladice, pri sadju pa lahko na vsake toliko časa pojeste nekaj borovnic in jagod. Avokado pa je najboljša naložba namesto rafiniranega olja. Namesto, da bi zapravljali denar po nepotrebnem za prehranska dopolnila, si lahko izračunate vse potrebne vitamine, minerale, beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate s pomočjo našega prehranskega kalkulatorja. Potrebe pri suhih očeh bodo višje pri zdravih maščobah, vendar ne pozabimo, da poleg nenasičenih maščob velikokrat potrebujemo tudi nasičene kot so CLA oziroma konjugirana linolenska kislina, ki jih najdemo v govejem mesu in maslu. Kombinacija ribjega mesa in govedine je dobrodošla za suhe oči, saj poskrbi za pravo razmerje maščob skupine omega 3, 6 in 9 ter nasičene maščobne kisline.

Higiena očesnih vek

Higiena oči je zelo pomembna, saj je potrebno vsak dan očistiti veke z vatiranimi palčkami, ki jih rahlo namočimo in z njimi temeljito očistimo zgornjo in spodnjo veko na obeh očeh.

Kisik lahko odpravi več kot 60% vseh težav

Kisik pa je seveda glavni element, ki bo rešil večino težav. Omenil sem prezračevanje, potrebno pa se je vsak dan gibati vsaj uro na svežem in odprtem prostoru. V mestu ne boste imeli težav z onesnaženim zrakom sosedov, ki zadimijo vso okolico in s tem povzročajo ljudem še hujša vnetja. Ker sem imel priložnost živeti tako v mestu in vasi, lahko povem, da je v mestih vsaj desetkrat boljši zrak pa tudi če se boste nahajali ob cesti. Kdor se je preselil na vas, je šele zares občutil kaj pomenijo posledice onesnaževanja in nepravilnega kurjenja. Vsekakor poskrbite, da boste dobili čist in svež zrak. Temperature naj bo nižja in nikoli višja od 22 C, ker se bodo v tem primeru bakterije širile tudi za 200% hitreje. Zrak v zaprtih prostorih je dobesedno zasičen z mikrobi, zato ni čudno, da se po 24 urah v takšnih prostorih pojavijo težave. Če boste preživeli na svežem zraku na balkonu ali terasi vsaj uro na dan, boste opazili izjemne spremembe pri izboljšanju vnetih in suhih oči. Naše oči so sestavljena iz kisika, prav tako pa ga potrebujemo za obrambni sistem proti bakterijam in virusom. (4)

Naravna rešitev zahteva veliko časa

Prednosti in slabosti kapljic za oči so različne, vendar če povzamemo vse kar je omenjeno, lahko rečemo, da so prednosti kratkotrajne, ker nam v določenem času nekoliko olajšajo bolečine na očeh, dolgoročno pa zagotovo nobene kapljice ne bodo prinesla uspeha. Zato je potrebno drugačen pristop, ki zahteva veliko dela in predvsem korenito spremembo naših ustaljenih življenjskih navad.

Če želite permanentno odstraniti bakterije in pozdraviti svoje oči, potrebuje vsaj mesec dni dopusta. Odpravite se kamorkoli, kjer boste na odprtem zraku preživeli večino dneva. Zaprte oči imejte kolikor dolgo boste lahko, priporočeno bi bilo vsaj 4 ure dnevno, tako da se lahko obnovi zaščitna plast in prav tako odstranijo odvečne kolonije patentov. Le redkim uspe, ker si z umetno svetlobo in napenjanjem oči s pomočjo pametnih telefonov povzročijo povsem neumne težave, ki jih lahko drago stanejo.

Uradna medicina rešitve za kronično vnetje oči ne pozna, zato ne iščite bližnjic, ker boste prišli do cilja po najdaljši možni poti ali pa do njega nikoli ne boste prišli. Uporaba logike in vrnitev k naravi vam bo v življenju zares prinesla pozitivne spremembe in spremenila življenjske navade, zato pa bo potrebno veliko truda in energije ter zmernosti brez pretiravanja.

2.10.2019 | Zdravje

Pošlji komentar