Neuspeh pri pridobivanju mišične mase?

Največkrat zastavljeno vprašanje na forumih in pri osebnih trenerjih je, zakaj ne uspem pridobiti mišične mase kot bi si želel? Odgovor na to vprašanje je kompleksne narave in je sestavljen iz več različnih vzrokov. Če vas zanima, kakšna je resnica glede pridobivanja mišične mase in kaj morate storiti, da boste dosegli želene rezultate, si preberite članek. Spoznali boste kako nastajajo mišice v telesu, kako delujejo in iz česa so sestavljene. Prav tako boste dobili pravo znanje glede prehrane in drugih pomembnih dejavnikov, ki zagotavljajo uspeh na tem področju.

telovadba

Največkrat se govori o jedilniku, ki je ključ za doseganje rezultatov. Vendar pa tudi, če je sestavljen pravilno, odgovarja le redkim posameznikom, ker večina ne upošteva kaosa intolerance in alergije, ki ga sprožijo različne vrste hrane. Poleg tega je za normalno delovanje in tvorbo mišične mase potreben kisik, ki ga v zaprtih telovadnicah zagotovo ne boste dobili v potrebni količini za doseganje pravih rezultatov. Potem je tu še stres, ki porabi ogromne količine energije, pa se mnogi tega niti ne zavedajo. Že psihične obremenitve v šolah ali službah telesu pokurijo veliko energije. Naš imunski sistem ustvarja vso potrebno s presnovo beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov. Vse te stvari se kažejo na fizičnem nivoju, kjer je človek lahko močno osiromašen potrebnih hranil in zato ne more uspešno napredovati s pridobivanjem mišične mase. Zato visoke proteinske diete ne bodo dale pravih rezultatov.


Kaj se torej dogaja v telesu? Če jeste pretežno samo proteine oziroma beljakovine boste s tem naredili dobro v primeru, da imate bakterijske ali virusne okužbe. Tako boste uspešno preprečili mikrobom, da se hitro razmnožujejo, saj tako ne bodo dobili dovolj glukoze. Za takšne diete pa se odločajo tudi športniki, ko se želijo znebiti odvečnih maščob. Ko primanjkuje glukoze, bo vaše telo za pridobivanje energije uporabilo beljakovine in maščobe. Tako, da lahko pojeste veliko beljakovin, pa se bo večina porabila za ohranjanje ravni glukoze v krvi.  Telo vedno potrebuje energijo za nemoteno delovanje, pridobiva pa jo iz treh različnih virov. Beljakovin, maščob ali ogljikovih hidratov. Zato je večina neuspeha v fitnes klubih zaradi pomanjkanja ogljikovih hidratov. Tudi če vam osebni trener predpiše dober jedilnik, vam lahko naredi več škode kot koristi. Če imate intoleranco na pšenico, kokošja jajca in mlečne izdelke se lahko katerikoli jedilnik kar poslovi od vas. Ko redno uživate takšno hrano, ki je primerno bogata s hranili, lahko povzročite v telesu popoln kaos delovanja imunskega sistema. Krvne celice vam začnejo napadati lastna tkiva v določenem deležu in tako namesto, da bi napredovali in pridobivali mišično maso, jo lahko, poleg oksidacije, ki nastaja pri telovadbi, še dodatno izgubljate. Potem so tu še bakterije, glivice in virusi, ki imajo radi vse rastne dejavnike v prehrani. To je še dodatna nadloga, ki vam porablja velike količine glukoze in zaposluje vaš imunski sistem po nepotrebnem. Človeško telo ima omejen obseg krvnih celic v telesu. To si zapomnite. Če imate nekje vojno odprto na večih frontah, vojsko pa samo v omejenem obsegu, potem vsekakor niste uspešni. Podobno je s stresom in psihičnim delom. Tam se porabljajo velike količine energije. Zato maratonci potrebujejo približno 80% delež ogljikovih hidratov v celotni strukturi prehrane za vzdrževanje normalnega telesnega stanja.  Naše telo potrebuje ogljikove hidrate za mišično rast in ne samo beljakovine. Če jih ne boste nadomestili, jih bo telo ustvarjalo samo, s pomočjo degradacije obstoječih beljakovin in maščob v vašem telesu. Zato lahko izgubite tudi mišično maso, ki ste jo že pridobili, saj telo za dosego normalne ravni glukoze črpa tudi mišične beljakovine.

Ko naše telo ustvarja novo mišično tkivo, so pri tem procesu sodelujoči trije gradniki, to je arginin, glicin in metionin. Ne iščite jih v prehranskih dopolnilih, ker mišice potrebujejo mnogo več kot samo to, saj brez holesterola ne bo pravega učinka. O tem si lahko preberete več v prispevku o holesterolu. Prav tako je potrebno upoštevati, da zdravo telo potrebuje dovolj elastina in kolagena, ki ga boste največ dobili kar v govejem mesu. Zato so tudi popularni proteinski izdelki iz govejega mesa, ki vsebujejo tudi večje deleže arginina v razmerju do lizina. Po drugi strani pa za nekatere ne predstavljajo alergenov in se lahko tako izognejo mlečnih izdelkom.  Ne pozabite na maščobe, saj so nujno potrebne v normalnih količinah, v povprečju ima normalna odrasla oseba približno 20% maščob v telesu, športniki nekje 10% in tisti s prekomerno težo več kot 30%. Za pravilno delovanje telesa konzumirajte raznovrstno hrano, predvsem pa poskrbite, da bo primerna za vaše telo in vam ne bo povzročala nikakršnih alergij. Ogljikovi hidrati so nujno potrebni in najboljša oblika za proizvodnjo energije, zato e izogibajte rafiniranemu sladkorju in si raje privoščite kompleksne ogljikove hidrate, ki jih najdete v vseh žitaricah. S tem boste poskrbeli tudi za to, da se vam bakterije ne bodo širili v vašem telesu prekomerno, saj preferirajo sladkor pred fruktozo. Zadnja oblika, kjer je potrebno pretvarjati škrob, je za njih najmanj primerna, zato poteka proces počasi in sproščanje glukoze je normalno. Odločite se za zdravo in naravno hrano, da boste vedno vitalni in zdravi.

29.05.2017 | Zdravje

Pošlji komentar