Prednosti in koristi karitejevega masla za obraz

Karitejevo maslo je maščoba, ki se pridobiva iz oreščkov karitejevega drevesa. Je sivo bele ali slonokoščene barve in ima kremasto konsistenco, ki se zlahka namaže na kožo. Največ karitejevega masla prihaja iz karitejev v zahodni Afriki.

karitejevo maslo

Zaradi visokih koncentracij maščobnih kislin in vitaminov je karitejevo maslo idealna kozmetična sestavina za mehčanje kože. Karitejevo maslo ima tudi protivnetne in zdravilne lastnosti. Uporaba karitejevega masla na telesu, zlasti na obrazu, lahko kožo izboljša, tonizira in pomiri. Za vse prednosti, ki jih prinaša, si preberite soroden članek o tem kaj je karitejevo maslo in zakaj vse je uporabno.


Prednosti karitejevega masla za obraz

Protivnetne in zdravilne lastnosti

Karitejevo maslo ima dokazano obsežne protivnetne lastnosti. Rdečino in otekanje obraza lahko pomirite z nanašanjem izdelkov iz karitejevega masla.

Mehčalne lastnosti

Bogata olja drevesnih oreščkov iz karitejevega masla se lahko vpijejo v kožo in ustvarijo gladko in mehko pregrado, ki tesni v vlagi. Ta vlažilni učinek lahko traja nekaj ur.

Lastnosti proti staranju

Poročali so tudi, da ima karitejevo maslo lastnosti proti staranju. Če je res, natančen mehanizem ni dobro znan in je lahko povezan s spodbujanjem proizvodnje kolagena ali zmanjšanjem razgradnje kolagena, ki je že prisoten.

Kako uporabljati karitejevo maslo na obrazu

Karitejevo maslo za obraz najlažje uporabite tako, da v trgovini z zdravo hrano, lekarni ali spletnem prodajalcu kupite kremo, ki vključuje karitejevo maslo. Karitejevo maslo lahko pred spanjem nanesete neposredno na obraz. Nanašanje kreme s karitejevim maslom zjutraj kot del vaše nege kože in lahko traja nekaj časa, da se navadite. Maščobne kisline in olja v karitejevem maslu lahko otežijo nanašanje ličil.

Masko za obraz lahko naredite tudi iz karitejevega masla in več drugih sestavin. Najprej si umijte obraz s čistilom za kremo ali toplo vodo.

Pazite na te obrazne maske, saj lahko spodbujajo akne, če ste nagnjeni k temu.

Neželeni učinki in tveganja

Karitejevo maslo je neverjetno nizko tvegana lokalna sestavina. Alergijske reakcije na karitejevo maslo so redke.

Tudi ljudje, ki so alergični na drevesne oreščke, družino, ki ji pripadajo karitejevi oreški, imajo na obrazu majhno tveganje za reakcijo na karitejevo maslo. Raziskovalci verjamejo, da je to zato, ker karitejev oreški vsebujejo malo beljakovin drevesnih oreškov, ki sprožijo alergije.

Toda to ne pomeni, da za njegovo uporabo ni nobenih tveganj. Glede na konsistenco karitejevega masla je verjetno komedogena.

Nekatera spletna mesta na internetu trdijo, da karitejevo maslo ni komedogeno ali ima „nizko komedogeno oceno“. Ni jasno, od kod izvirajo ti dokazi, saj ni na voljo študij, ki bi podkrepile to trditev.

Ameriška akademija za dermatologijo podpira idejo, da vam karitejevo maslo lahko zamaši pore in povzroči akne. To še posebej velja, če imate kožo, nagnjeno k aknam.

Zaključek

Karitejevo maslo je preverjena vlažilna krema za kožo. Obstaja veliko izdelkov za nego kože po različnih cenah, ki vsebujejo karitejevo maslo kot eno glavnih sestavin. Karitejevo maslo ima pomirjujoče in anti-aging lastnosti, zaradi katerih je koža videti bolj gladka in zmanjša staranje. Čisto karitejevo maslo na obrazu pa lahko privede do pojava aken. Tudi uporaba nekaterih izdelkov, ki vsebujejo le manjši odstotek karitejevega masla, lahko privede do aken.

3.10.2020 | Zdravje

Pošlji komentar