Resnice in mastne laži o holesterolu

Holesterol je voskasto maščobna snov, ki se nahaja v vsaki celici našega telesa. Pomemben je za izdelavo in vzdrževanje membran ter spreminjanja membranske pretočnosti pri različnih temperaturah. Največ o njem ima za povedati ravno zdravstvo in mediji, ki ljudem prevečkrat vsiljuje mastne laži o tej čudoviti molekuli. Brez holesterola ne bi obstajali. Je nujno potreben za delovanje vseh notranjih organov in tudi vseh telesnih celic. Zato je zmotno govoriti o mastni prehrani in jo enačiti s holesterolom. Ste vedeli, da večina hrane, ki vsebuje veliko maščob, nima skoraj nobenega holesterola? Bolezni srca in ožilja niso povezana s holesterolom, kar dokazujejo tudi zadnje raziskave s tega področja. Holesterol je molekula, ki sestavlja 30 odstotni delež vsake celice, zato je vedno bolje, da imate v krvi dovolj holesterola za nemoteno delovanje imunskega sistema kot premalo. Če vas zanima kakšne funkcije vse opravlja holesterol v resnici in kako pomaga pri zdravju, preberite članek. 

holesterol

Če začnemo prispevek s tem, kje v telesu najdemo holesterol, bo najbolje.  Ta organska molekula, ki je dobila toliko negativnega prizvoka v svoji zgodovini, se nahaja v največji količini v možganih. Ni naključij, kajne? Poleg možganov, se v višjem deležu nahaja tudi v ostalih notranjih organih kot so ledvice, srce in jetra. Prav tako ga vsebujejo naše oči in koža. Zato lahko posledica  zniževanja holesterola povzroči  izsušitev tkiv in obrabo vseh organov, kar se pozna tako na počutju kot fizičnem nivoju. Posledično lahko vodi v izčrpanost in kronično utrujenost in različna vnetja.


Izjave zdravnikov, da se izogibajte mastni hrani, za znižanje holesterola je največja neumnost, kar jih lahko slišite od strokovne osebe. Mastna hrana ne vsebuje skoraj nikakršnega holesterola. Naša jetra so tista, ki dnevno proizvedejo 75% vsega holesterola. Zato ljudje s slabim delovanjem jeter proizvedejo premalo holesterola, kar se pri alkoholikih pokaže v obliki jetrne odpovedi. Zato ne bodite veseli, če bodo krvne preiskave pokazale, da imate v krvi premalo HDL in LDL holesterola. Pri sladkornih bolnikih je ta podatek izjemno pomemben, saj potrebujejo ohranjati normalne ravni krvnega holesterola. Njegovo dvigovanje z mastno hrano vsekakor ne bo prineslo dobrih rezultatov, bo pa vplivalo na zamašitev žil, če boste pretiravali, vendar za to ni odgovoren holesterol. Za bolezni srca in ožilja so glavni vzrok kronična vnetja, ki nastajajo zaradi pretiranega vnosa sladkorja in drugih ogljikovih hidratov ter rastlinskih olj in maščob. Kokosovo olje denimo nima drugega kot fitosterolov, kar pomeni, da potrebujete biti zdravi za njegovo uživanje, saj ima telo nalogo, da jih pretvarja v primerno obliko.

Holesterol lahko opišemo po domače, da bo vsem razumljivo za kaj pravzaprav gre. Če si predstavljate mirno reko, ki ima na določenih mestih hitrejši tok kot drugje, potem lahko s tem primerjamo delovanje holesterola v krvi. Dejansko deluje kot steroid, ker pohitri delovanje telesa na določenih območjih, kjer se nahaja v večjih koncentracijah. Zato ga imajo možgani največ, ker potrebujejo hitrejše obnovo in celjenje kot ostali deli telesa. Največ ga najdemo v pustih mesnih izdelkih, v hrani rastlinskega izvora ga ne boste našli, ker so tam prisotni fitosteroli, ki potrebujejo transformacijo in zdrav imunski sistem. Če ste zdravi potem vam jetra proizvedejo dovolj holesterola, vendar pa to ne velja za bolne ljudi. Tam so ponavadi težave z delovanjem imunskega sistema, saj ga njihova jetra ponavadi proizvajajo premalo, zato bi vsaka odločitev za vegansko hrano lahko bi lahko velika napaka pri zdravljenju. V teh primerih ga je dobro dodajati preko vnosa mesnih izdelkov. Če vzamemo za primer goveje možgane, ga tam najdete 3000 mg na 100 g, pri jetrih in ledvicah pa približno 400 mg na 100 g. Vendar vam zato ni potrebno sprejeti radikalne odločitve, saj je zaželeno, da ga dobite v normalnih količinah, ki so sprejemljive za presnovo. Holesterol najdemo v mleku, posledično tudi v vseh mlečnih izdelkih. Nahaja se prav tako v beljakovinskih praških in kokošjih jajcih. Holesterol je hrana živalskega izvora. Zato ga ljudje, ki imajo različne oblike kroničnih bolezni, potrebujejo v končni obliki, saj njihovo telo ni sposobno tako učinkovito pretvarjati rastlinskih sterolov kot zdravo telo.

Otrok, ki pije materino mleko, potrebuje holesterol za razvoj možganov, oči, kože, jeter in ostalih organov. Zato ne obstaja mleka, ki ga ne bi vseboval. Ta organska molekula služi kot zaščitna snov v številnih primerih. Pri izpostavljanju soncu je koža, ki je bogata s holesterolom bolj odporna, zato ga dodajajo ponekod tudi v kreme za obraz in telo. Služi kot obrambna snov pred infekcijami, virusi in drugimi paraziti. Skrbi, da imate zaščito sluznic in ste brez nepotrebnih vnetij. Sodeluje pri vezavi toksinov nase, da jih je mogoče odstraniti iz telesa in s tem varuje pred poškodbami tkiv. Poleg omenjenega je potreben za proizvodnjo hormonov, žolčne kisline in vitamina D. Holesterol je pomemben za izolacijo živčnih celic in integriteto celičnih membran.

Kaj pa dober in slab holesterol, se boste morda vprašali? LDL je znan kot low density lipoprotein in HDL kot high density lipoprotein. Da ne boste porabili preveč časa in iskali enostavno razlago, bom razložil po domače. LDL pomeni nizko denzitetni maščobni protein oziroma maščobno beljakovino z nizko gostoto. HDL pa pomeni maščobno beljakovino z visoko gostoto. Višja kot je gostota bolj je celica zaprta za zunanje vplive in večjo zaščito nudi, vendar pa je zmoto govoriti da je LDL slabi holesterol, kar je spet stara izjava zdravnikov. LDL je prav tako nujno potreben v telesu, saj lahko telo menjava propustnost celic s tem da povečuje ali znižuje gostoto, odvisno od namena. Zapomniti si velja, da je holesterol vedno dobrodošel, vendar pa je potrebno izbrati pravi vir hrane. Če imate alergijo na kokošja jajca ali kravje mleko, potem to vsekakor ni primeren vir holesterola za vas. Da ga boste imeli dovolj, lahko konzumirate pusto meso. Govedina je najboljša zaradi močnih vezi, ker nudi veliko kvalitetnega elastina in kolagena. Vsi športniki, ki želijo enostavneje pridobiti mišično maso, se bodo morali poslužiti pustih mesnih izdelkov, saj ravno holesterol vpliva na povečanje mišičnega tkiva zato ne kupujte takšnih beljakovinskih praškov, kjer je holesterol odstranjen. Vsekakor pa je bolje jesti zdravo in naravno prehrano, kjer boste zagotovo dobili vse, kar potrebujete. Zdravo telo ima naravno sposobnost, da ustvari toliko holesterola kot ga potrebuje, zato ne potrebujete skrbeti.

28.05.2017 | Zdravje

Pošlji komentar