Terapevtske koristi in prednosti evkaliptusa

Eukaliptus je hitro rastoče zimzeleno drevo, ki izvira iz Avstralije. Kot sestavina mnogih izdelkov se uporablja za zmanjšanje simptomov kašlja in prehlada. Vsebujejo ga tudi kreme in mazila za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih.

evkaliptus

Olje, ki prihaja iz evkaliptusovega drevesa, se uporablja kot antiseptik, parfum, kot sestavina kozmetike, kot aroma, za zobne pripravke in industrijska topila. Kitajski, indijski ajurvedski, grški in drugi evropski slogi medicine so ga že tisočletja vključevali v zdravljenje različnih stanj.


Obstaja več kot 400 različnih vrst evkaliptusa. Eucalyptus globulus, znan tudi kot Blue Gum, je glavni vir evkaliptusovega olja, ki se uporablja po vsem svetu. Listi se destilirajo s paro za pridobivanje olja, ki je brezbarvna tekočina z močnim, sladkim, lesenim vonjem. Vsebuje 1,8-cineol, znan tudi pod imenom evkaliptol.

Listi vsebujejo tudi flavonoide; to so rastlinski antioksidanti, tanini pa lahko pomagajo zmanjšati vnetje.

Zdravstvene koristi in uporaba evkaliptusa

Domneva se, da ima evkaliptus številne zdravilne lastnosti, čeprav niso vse raziskave potrdile. Spodaj opisujemo nekaj možnih koristi za zdravje.

Protimikrobne lastnosti

Listi evkaliptusa in eterično olje se pogosto uporabljajo v komplementarni medicini.
Zanimivo je, da so konec 19. stoletja evkaliptusovo olje v večini angleških bolnišnic uporabljali za čiščenje urinskih katetrov. Sodobne raziskave zdaj začenjajo podpirati to prakso.

Februarja 2016 so raziskovalci iz Srbije našli dokaze, ki podpirajo protimikrobno delovanje evkaliptusa. Ugotovili so, da bi lahko pozitivna interakcija med eteričnim oljem E. camaldulensis (drevo iz družine evkaliptusov) in obstoječimi antibiotiki privedla do razvoja novih strategij zdravljenja nekaterih okužb. Upajo, da bi ta lastnost sčasoma lahko zmanjšala potrebo po antibiotikih.

Študija, objavljena v klinični mikrobiologiji in okužbah, nakazuje, da lahko evkaliptusovo olje deluje protibakterijsko na patogene bakterije v zgornjih dihalnih poteh, vključno z Haemophilus influenzae, bakterijo, ki je odgovorna za vrsto okužb, in nekaterimi sevi streptokokov.

Prehlad in težave z dihanjem

Eukaliptus vsebuje vrsto pripravkov za lajšanje simptomov prehlada, na primer pastile za kašelj in inhalante. Zeliščna zdravila priporočajo uporabo svežih listov pri grgranju za lajšanje vnetega grla, sinusitisa in bronhitisa. Zdi se, da oljne pare evkaliptusa pri vdihavanju delujejo kot dekongestivi. Je priljubljeno domače zdravilo za prehlad in bronhitis. Lahko deluje kot izkašljevalec za rahljanje sluzi in lajšanje zastojev. Številna zdravila proti kašlju vključujejo olje evkaliptusa.

Raziskovalci so pozvali k nadaljnjim raziskavam, da bi razjasnili možno terapevtsko vlogo ekstrakta listov evkaliptusa pri zdravljenju okužb dihal.

Evkaliptus in nega zob

Antibakterijski in protimikrobni potencial evkaliptusa je izkoriščen za uporabo v nekaterih ustnih vodicah in zobnih pripravkih. Zdi se, da je evkaliptus pri spodbujanju zdravja zob aktiven v boju proti bakterijam, ki povzročajo karies in periodontitis. Glede na študijo, objavljeno v Journal of Periodontology, lahko uporaba ekstrakta evkaliptusa v žvečilnih gumih spodbuja zdravje obzobnih tkiv.

Glivične okužbe in rane

Medicinski center University of Maryland opisuje, kako so tradicionalna aboridžinska zdravila uporabljala evkaliptus za zdravljenje glivičnih okužb in kožnih ran.

Odganjalec insektov

Eukaliptus je učinkovito sredstvo proti insektom in insekticid. Leta 1948 so ZDA uradno registrirale evkaliptusovo olje kot insekticid in miticid za ubijanje pršic in klopov. Olje limoninega evkaliptusa nekateri priporočajo kot sredstvo za odganjanje žuželk; učinkovit je pri zadrževanju komarjev.

Leta 2012 so raziskovalci iz New Delhija v Indiji ugotovili, da je olje E. globulus aktivno proti ličinkam in kukuljicam hišne muhe. Predlagali so, da bi lahko bila koristna možnost za uporabo v okolju prijaznih izdelkih za zatiranje hišnih muh.

Lajšanje bolečin

Izvleček evkaliptusa lahko deluje kot sredstvo za lajšanje bolečin, raziskave pa kažejo, da ima olje analgetične lastnosti. V študiji, objavljeni v ameriškem časopisu za fizikalno medicino in rehabilitacijo, so znanstveniki nanesli zdravilo Eucalyptamint na kožo prednjega dela podlakti 10 ljudi. Eucalyptamint, zdravilo brez recepta z generičnim imenom metil salicilat topikal, se uporablja za zdravljenje bolečin v mišicah in sklepih, povezanih z sevi in ​​zvini, artritisom, podplutbami in bolečinami v hrbtu. Znanstveniki so zaključili, da je “evkaliptamint povzročil pomembne fiziološke odzive, ki so lahko koristni za lajšanje bolečin ali koristni za športnike kot pasivna oblika ogrevanja.”

Spodbujanje imunskega sistema

Eukaliptusovo olje lahko spodbudi odziv imunskega sistema, pravijo ugotovitve, objavljene v BMC Immunology. Natančneje, raziskovalci so ugotovili, da lahko olje evkaliptusa poveča model fagocitnega odziva imunskega sistema na patogene v modelu podgan. Fagocitoza je proces, pri katerem imunski sistem porablja in uničuje tuje delce.

Drugi pogoji, pri katerih lahko pomaga evkaliptus, vključujejo:

Artritis – potencialno zaradi njegovih protivnetnih lastnosti
Rane in opekline
Razjede
Hladne rane – morda zaradi njegovih protivnetnih lastnosti
Bolezni mehurja
Diabetes – evkaliptus lahko pomaga znižati krvni sladkor
Vročina
Gripa

Previdnostni ukrepi in neželeni učinki

Po navedbah Nacionalnega združenja za celostno aromaterapijo (NAHA) so nekatera eterična olja lahko nevarna, toda tista, ki so komercialno dostopna iz uglednih virov, so varna za uporabo, če z njimi pravilno ravnamo. NAHA pravi, da je pomembno, da uporabljamo “čista, verodostojna in pristna eterična olja.”

Izdelke iz evkaliptusa lahko na splošno varno uporabljamo na koži, če je olje razredčeno. Ne smete ga nanašati neposredno na kožo, dokler ga ne razredčite z nosilnim oljem, kot je oljčno olje.

Razredčenost mora biti med 1 in 5 odstotki evkaliptusovega olja na med 95 in 99 odstotki nosilnega olja. Eukaliptus lahko povzroči draženje in pekoč občutek. Zdravila ne smete uporabljati preblizu oči.

Pomembno je, da pred uporabo evkaliptusa naredite alergijski test, ker je zelo alergen. Preizkus alergije lahko naredite tako, da v olje nosilca dodate olje evkaliptusa in kapnete na roko. Če v 24 urah ni reakcije, je uporaba varna. Ni varno jemati evkaliptusovega olja peroralno, ker je strupeno. Pri nekaterih osebah z astmo lahko evkaliptus poslabša njihovo stanje. Drugi pa so ugotovili, da pomaga lajšati simptome astme.

Neželeni učinki lahko vključujejo:

Slabost
Diareja
Bruhanje
Razdražen želodec
Znaki zastrupitve z evkaliptusom vključujejo vrtoglavico, občutke zadušitve in majhne zenice. Pomembno je omeniti, da lahko evkaliptus sodeluje z drugimi zdravili in lahko vpliva na jetra.

Otroci so bolj občutljivi na eterična olja, zato je potrebna previdnost pri uporabi evkaliptusa z otroki. Med nosečnostjo se je treba izogibati.

8.10.2020 | Zdravje

En komentar na “Terapevtske koristi in prednosti evkaliptusa”

  1. 35.01hs37ekrh7gnrme8qfgpthm2d@mail5u.info says:

    mollitia et doloribus aut accusantium corrupti omnis et adipisci quos voluptas necessitatibus blanditiis cum non. voluptatem fugiat voluptate et rerum commodi quasi ut. voluptatem aut fugit temporibus

Pošlji komentar