10 prednosti vitamina E za zdravje

Vitamin E ni le en vitamin, temveč skupina vitaminov, topnih v maščobah, z antioksidativnimi učinki ponavadi znanimi kot tokoferoli. Olje vitamina E izvira iz vitamina E in ga lahko nanesemo neposredno na kožo ali dodamo losjonom, kremam in gelom. Mnogi zagovorniki olja vitamina E trdijo, da je močan antioksidant, vendar so raziskave o njegovih koristih mešane.

vitamin e

Antioksidanti se borijo proti prostim radikalom, to so elektroni, ki so se odcepili od atoma. Prosti radikali so povezani s številnimi zdravstvenimi stanji, od raka do prezgodnjega staranja.


Olje vitamina E se razlikuje od dodatkov vitamina E, ker se nanaša neposredno na kožo. Koncentracije se med proizvajalci razlikujejo, nekateri uporabniki pa preprosto odprejo kapsule vitamina E in nanesejo vsebino na kožo.

Olje vitamina E je sestavina številnih izdelkov za nego kože; zlasti tistih, ki trdijo, da imajo koristi proti staranju.

Dodatki vitamina E lahko preprečujejo koronarno srčno bolezen, podpirajo imunsko funkcijo, preprečujejo vnetja, spodbujajo zdravje oči in zmanjšujejo tveganje za raka. Raziskave o teh koristih pa so raznolike zato dodatek vitamina E ni primeren za vsakogar.

Deset potencialnih koristi

Potencialne koristi olja vitamina E izhajajo iz dveh ključnih lastnosti: njegovih antioksidativnih lastnosti, ki se lahko borijo proti vnetjem in upočasnijo učinke prostih radikalov, ter njegovih vlažilnih lastnosti.

Vlaženje kože

Vitamin E najdemo v številnih vlažilnih kremah, olje pa lahko uporabimo kot vlažilno sredstvo za preprečevanje ali zdravljenje suhe kože, ki se lušči.

Celjenje ran

Nekatere raziskave kažejo, da lahko dodatki vitamina E spodbujajo celjenje ran. Možno je, da ima lokalno olje vitamina E podobne koristi, vendar je malo raziskav na to temo.

Preprečevanje kožnega raka

Študija iz leta 2013 je pokazala, da je pri miših, ki vsebujejo vitamine E, manj verjetno, da bodo razvile kožnega raka, tudi če so izpostavljene visokim količinam ultravijolične svetlobe. Ti rezultati so spodbudili nekatere podpornike olja in dodatkov vitamina E k trditvi, da lahko prepreči kožnega raka.

Vendar kljub temu študije na ljudeh niso odkrile nobenih koristi za preprečevanje raka kože, povezanih z vitaminom E.

Zmanjšanje srbenja na koži

Vitamin E lahko pomaga zmanjšati srbenje kože in olajša ekceme.
Vitamin E ne more zdraviti alergijskih reakcij, okužb in drugih težav, ki povzročajo srbenje kože. Ker kožo vlaži, lahko začasno olajša srbenje, ki ga povzroči suha koža.

Če kožo dobro navlažite, lahko preprečite nastajanje suhe kože in preprečite simptome kot je denimo srbenje. Vsako olje, varno za kožo, lahko nudi te prednosti.

Ekcem
Vitamin E lahko ublaži suhost, srbenje in luščenje, povezane z ekcemom ali atopijskim dermatitisom.

Določena študija je pokazala, da lahko peroralni dodatki vitamina E znatno izboljšajo simptome ekcema. Čeprav olje vitamina E ni bilo dobro raziskano pri zdravljenju ekcemov, lahko poveča učinkovitost lokalnih vlažilnih krem.

Luskavica

Vsaj ena študija je lokalni vitamin E povezala z zmanjšanjem simptomov luskavice. Še bolje, študija je pokazala, da ni bilo resnih stranskih učinkov. Vendar učinki vitamina E na luskavico niso bili tako dobri kot pri najbolj dostopnih načinih zdravljenja. Olje vitamina E je lahko dobra izbira za ljudi, ki se želijo izogniti zdravilom na recept in imajo blago luskavico.

Preprečevanje ali zmanjšanje videza brazgotin

Ljudska modrost že dolgo nakazuje, da lahko vitamin E, ki ga nanesemo na kožo, jemljemo kot dodatek ali oboje. Te snovi zdravijo brazgotine ali preprečijo njihovo nastajanje. Toda raziskave te trditve ne podpirajo in niso odkrile povezave med uporabo vitamina E in preprečevanjem brazgotin.

V starejši študiji iz leta 1999 je imela skoraj tretjina udeležencev alergijsko reakcijo na lokalni vitamin E, kar kaže na to, da je olje bolj verjetno, da bo brazgotine poslabšalo, kot pa da bi jih preprečilo.

Novejši pregled literature pa je pokazal, da dokazi o izboljšanju ali poslabšanju brazgotin z vitaminom E niso prepričljivi.

Torej za ljudi, ki nimajo alergijske reakcije na vitamin E, ga lahko uporabljate kot vlažilno kremo, medtem ko se rana celi, lahko prinese nekaj koristi.

Preprečevanje ali zdravljenje gub

Suha koža je videti bolj nagubana kot dobro navlažena. Vlažilne prednosti olja vitamina E lahko pomagajo, da je koža videti bolj mladostna in manj nagubana.

Trditve, da vitamin E preprečuje ali zdravi gube, niso podprte z znanstvenimi dokazi. Najboljša strategija za preprečevanje gub je izogibanje neposredni sončni svetlobi in nošenje kakovostne kreme za sončenje.

Preprečevanje sončnih opeklin

Vitamin E lahko pomaga zmanjšati tveganje za opekline.
Omejene raziskave kažejo, da lahko vitamin E prepreči ali zmanjša nastanek sončnih opeklin. Ker lahko olje vitamina E vlaži in pomirja suho, luskasto kožo, lahko pomaga ublažiti pekoč občutek in srbenje, ki je posledica opeklin. Vendar pa nošenje zaščite pred soncem in izogibanje neposrednemu izpostavljanju soncu ostajata najboljši strategiji za zaščito kože.

Spodbujanje zdravja nohtov

Raziskave kažejo, da lahko dodatek vitamina E prepreči sindrom rumenih nohtov, ki povzroča luščenje, razpokanje in porumenelost nohtov. Vlažilne koristi olja vitamina E lahko pomagajo tudi zdravju nohtov, saj preprečujejo razpokano povrhnjico in suho kožo okoli nohtne postelje.

Tveganja

Največje tveganje, povezano z uporabo vitamina E, je alergijska reakcija. Vitamin E lahko draži kožo in poslabša težave s kožo. Ljudje z anamnezo alergijskih reakcij se morajo izogibati vitaminu E ali pa najprej opraviti test na majhni površini kože.

Ker je olje vitamina E dodatek in lepotni izdelek, ga ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) ne ureja. To lahko pomeni, da imata dve olji vitamina E lahko bistveno različne koncentracije in imata različne učinke pri isti osebi.

Številni izdelki z vitaminom E vsebujejo dodatne sestavine. Pomembno je, da preberete nalepko in se posvetujete z zdravnikom, če niste prepričani o varnosti izdelka.

Zaključek

Vitamin E služi kot sestavni del pri prehrani, kjer maščobe veže skupaj z minerali in zagotavlja njihovo kompaktnost. Zato se pojavlja vedno v hrani kot so oreščki in semena, kjer ponavadi ni vitamina A, ki je antagonist vitaminu E. Torej vitamin A deluje ravno nasprotno kot vitamin E zato v telesu tekmujeta za prevlado v kolikor zaužijemo oba vitamina hkrati. Vitamin E drži skupaj maščobe in kot smo omenili zagotalja tudi elastičnost. Kot primer lahko navedemo olja kot so olivno, sončnično in navadno maslo. Pri zadnjemu se na posodi ne bo povezala maščoba, pri olivnem se bo nekoliko povezala, pri sončničnemu pa je večja koncentracija vitamina E zato se lepo poveže in ne pušča toliko sledi na posodi. Vitamin E vsekakor poskusite pridobiti z naravno prehrano, ker je to edina prava informacija za vaš imunski sistem in vsebuje prav tako vse ostale pripadajoče snovi in seveda pravilno razmerje.

29.09.2020 | Hranila

Pošlji komentar