Ali so omega 3 zares nujne za naše zdravje?

Omega-3 in omega-6 maščobne kisline

Pojavlja se vse več podatkov o koristih omega-3 maščobnih kislin, ki pa niso vedno resnični. Večinoma so namenjeni trženju prehranskih dopolnil namesto, da bi ljudem povedali resnico. Omega-3 maščobe so poleg omega-6 maščobnih kislin esencialne maščobne kisline. To pomeni, da jih telo samo ne more proizvajati v normalnih koncentracijah in je potreben vnos s hrano. V običajni prehrani kot so mesni izdelki, različna olja, zelenjava, ribe) hitro zadovoljimo potrebo po omega 6 maščobnih kislinah. Ravnovesje med obema vrstama je potrebno za optimalno rast in razvoj, še posebej možganov, oči, živčevja, za ustrezno ravnovesje vnetnih procesov v organizmu. Vendar pa je treba biti pri teh maščobah pazljiv, saj se v telesu menja razmerje nasičenih kot nenasičenih maščobnih kislin.

omega 3


Viri omega-3 maščobnih kislin

Med omega-3 maščobe so najpomembnejše ALA oziroma alfa linolenska kislina, iz katere v določenem deležu naše telo lahko tvori DHA oz. dokozaheksanojska kislina in EPA oz. eikozapentanojska kislina. ALA najdemo v živilih rastlinskega izvora kot so lanena semena, orehi ter konopljina semena. Glavni vir DHA in EPA so v splošnem ribe, predvsem mastne kot so losos in njihova olja ter prehranski dodatki.

Učinki omega-3 maščobnih kislin

Med pomembnimi učinki omega-3 so koristi za ožilje in srce, omenjeni pa so tudi ugodni učinki pri nekaterih bolnikih z rakom, na vnetna obolenja oz. ugoden vpliv na optimalno ravnovesje vnetnega odziva v telesu, na depresijo, proces staranja in upad miselnih funkcij. Vendar pa je to vse vprašanje ali je to tudi resnica.

Med vsemi za zdravje koristnimi učinki omega-3 maščobnih kislin je povezava z obolenji srca in ožilja najbolj raziskana in prepričljiva, vendar pa je tudi veliko drugih raziskav, ki niso ugotovili nobenih posebnih koristi.

Sočasno ob spoznanjih, da so ribe, še posebej morske, vir pomembnih omega-3 maščob, je prisotna skrb zaradi onesnaženosti morske hrane. Največ omega 3 se nahaja ravno v velikih ribah kot so tuna, morski pes in mečarica, ki zaradi dolge življenjske dobe in prehranjevanja z manjšimi ribami skladiščijo večje količine strupov in nevarnih snovi, med drugim živega srebra, dioksina, pesticidov. Zato je poseben poudarek na uživanju manjših rib kot so sardine in skuše.

Največ pozitivnih učinkov na zdravje maščob Omega-3 vezano na vnos s prehrano in ne s prehranskimi dopolnili, kar si je dobro zapomniti.

Je dopolnilo res potrebno ali pričakujemo od njega preveč? Nam lahko celo škodi?

Po pregledu najbolj obsežnih znanstvenih študij so ugotovitve proti prehranskim dopolnilom

Precej prehranskih dopolnil vsebuje žarke, oksidirane (trans) maščobe, ki so znan zdravstveni problem.
Prehranska dopolnila Omega-3 ne ščitijo pred boleznimi srce žilja, kot se jim primarno pripisuje.
Tudi v primeru presnovnih bolezni, kot je diabetes, omega 3 samostojno ne obetajo preveč dobrih lastnosti. V določenih primerih nam prehranska dopolnila poslabšajo odpornost na inzulin in povišajo LDL holesterol. Na področju raka so zaključki raziskav mešani, na eni strani se omenjajo se koristi proti raku dojke ter tveganje za rak prostate. Na drugi strani pa so izpostavljene koristi v primeru kognitivnega in splošnega mentalnega zdravja, nosečnosti, težav s sklepi, mišično atrofijo, kožo in vnetji.

Pri osebnem preizkusu omega 3 so bile v igri kupljene slednje: Life Extension Omega 3 ter Now Foods Omega 3. Lahko povem, da je bila to največja napaka, ki sem jo storil, saj sem tako spremenil strukturo maščob in drugih hranil v telesu, kar pa dolgoročno zahteva veliko časa, da se razmerje ponovno popravi. Če menite, da potrebujete omega 3, potem se odločite za naravno prehrano, saj z ribami pridobite tudi ostale omega maščobe ter nekaj nasičenih maščob, ki so pravilno vezane z beljakovinami, vitamini in minerali.

Bistvo je, da omega 3 menjava razmerje maščob v našem telesu, največ omega 3 imamo ravno pri zaščiti možganov in nekaj pri zaščiti oči, drugače pa naše telo v največji meri vsebuje nasičene maščobne kisline in ne omega 3. Zanimivo je tudi dejstvo, da imajo Eskimi slabše kosti in nobenih težav z vidom, kar ponazarja visoke koncentracije omega 3 in vpliv na naše telo. Hrana bogata s kalcijem ponavadi nima nobenih omega 3 zato se te maščobne kisline ne ujemajo z mlečnimi izdelki temveč jih je priporočljivo jesti ločeno. Zdrave kosti zahtevajo nasičene maščobne kisline, zdrave oči pa nenasičene, zato je potrebno uživati vse, da telo pridobi pravo razmerje in ga lahko tudi ohranja. Vse kar potrebujete za zdravje je celoten asortiman hranil in ne le EPA in DHA, torej tako proteine, holesterol, ki je vezana na maščobe, nasičene maščobe, omega 6 in 9 maščobe ter minerale, vitamine in druge fitokemikalije.

18.09.2020 | Hranila

Pošlji komentar