Kakšne so prednosti mangana za naše zdravje?

Mangan je mineral v sledovih. Za človeško telo je življenjskega pomena, vendar ga ljudje potrebujejo le v majhnih količinah. Mangan prispeva k številnim telesnim funkcijam, vključno s presnovo aminokislin, holesterola, glukoze in ogljikovih hidratov. Prav tako igra vlogo pri tvorbi kosti, strjevanju krvi in ​​zmanjšanju vnetja.

mangan

Človeško telo ne more proizvajati mangana, lahko pa ga shrani v jetrih, trebušni slinavki, kosteh, ledvicah in možganih. Mangan navadno dobimo iz prehrane kot so semena in oreščki, lešniki so zelo bogat vir.


Potencialne koristi mangana za zdravje vključujejo:

Zagotavljanje antioksidantov

Manjše količine mangana so prisotne v surovem ananasu, pinto fižolu in pekanih. Mangan pomaga tvoriti antioksidativni encim, imenovan superoksid dismutaza (SOD). Antioksidanti ščitijo telo pred prostimi radikali, ki so molekule, ki uničujejo ali poškodujejo celice v telesu.

Avtorji študije iz leta 2011 so ugotovili, da SOD pomaga razgraditi enega nevarnejših prostih radikalov, imenovan superoksid, na manjše sestavine, ki niso škodljive. V laboratorijskih in živalskih modelih lahko ta postopek zmanjša vnetje, povezano s pljučnim plevritisom, vnetno črevesno boleznijo in luskavico. Potrebno je več raziskav, da bi dokazali koristi teh antioksidantov v človeškem telesu. (1)

Podpiranje zdravja kosti

Mangan lahko pomaga pri spodbujanju močnih, gostih kosti v kombinaciji z drugimi hranili, kot sta kalcij in vitamin D.

Čeprav nekatere prejšnje študije kažejo, da bi lahko mangan kosti naredil gostejše, so novejše raziskave ugotovile, da sta kalcij in vitamin D najpomembnejša spodbujevalca dobrega zdravja kosti.

Zmanjšanje krvnega sladkorja

Pri ljudeh s sladkorno boleznijo lahko mangan pomaga pri zniževanju ravni sladkorja v krvi. Avtorji študije iz leta 2014, ki je potekala v Južni Koreji, so ugotovili, da imajo ljudje s sladkorno boleznijo v telesu nižjo raven mangana. Ni pa jasno, ali je to vzročni dejavnik ali posledica diabetesa. Druga študija, tokrat na miših, je pokazala, da mangan pomaga trebušni slinavki pri ustvarjanju insulina. Inzulin je tisto, kar telo uporablja za uravnavanje krvnega sladkorja.

Jemanje dodatkov mangana lahko pomaga osebi s sladkorno boleznijo, da naravno proizvede več insulina, vendar je za potrditev teh učinkov potrebnih več raziskav na ljudeh.

Celjenje ran

Mangan skupaj z vitaminom K pomaga pri nastajanju krvnih strdkov. Strjevanje krvi, ki zadržuje kri v poškodovani krvni žili, je prva stopnja celjenja ran. Ustrezna raven mangana v telesu lahko pomaga ustaviti izgubo krvi, če ima oseba odprto rano.

Viri
Majhne količine mangana so prisotne v različnih živilih, vključno z:

surovi ananas in ananasov sok
pinto fižol
pekani
Limski fižol
špinača
črni in zeleni čaji
sladki krompir
mandlji
ovsena kaša
rozine otrobi
polnozrnat kruh
arašidi
lešniki
rjavi riž
Dojenčki lahko dobijo mangan iz materinega mleka in mlečne formule na osnovi mleka ali soje. Pitna voda lahko vsebuje tudi majhne količine mangana. Vendar pa je preveč mangana v oskrbi z vodo lahko strupeno.

Ni dnevnega priporočenega vnosa mangana, vendar je ustrezen vnos (AI) 2,3 miligrama (mg) na dan za odrasle moške in 1,8 mg na dan za odrasle ženske.

Dodatki

Ljudje, ki jih zanima jemanje dodatkov mangana, jih lahko kupijo v lokalni lekarni ali na spletu. Mangan je na voljo tudi v nekaterih multivitaminih.

Tipični razpoložljivi obrazci vključujejo:

manganov sulfat
manganov askorbat
manganov glukonat
aminokislinski kelati mangana
manganov askorbat v dodatkih za zdravje kosti in sklepov
Vendar pa ljudem običajno ni treba jemati dodatkov, da bi dosegli dnevno vrednost mangana.

Stranski učinki

Malo verjetno je, da bo mangan povzročil kakršne koli neželene učinke, če ga oseba dobi samo iz prehranskih virov. Ljudje, ki jemljejo dodatke mangana, na steklenički ne smejo vzeti več od priporočene količine. Vendar pa bi verjetno trajala leta prekomerne izpostavljenosti, da bi oseba naletela na kakršne koli težave. Ljudje se morajo pred jemanjem dodatkov mangana pogovoriti s svojim zdravnikom. Pomembno se je vprašati, ali bi mangan lahko vplival na njihova trenutna zdravila ali poslabšal obstoječe zdravstveno stanje.

Pomanjkanje mangana

Pomanjkanje mangana je redko, vendar je mogoče. Če se to zgodi, bo zdravnik predpisal dodatke mangana ali pa bo morda predlagal intravensko jemanje mangana, če je težava absorpcija.

Znaki potencialne pomanjkljivosti mangana vključujejo:

zmanjšana toleranca za glukozo
oslabljena rast
spremembe v presnovi ogljikovih hidratov in maščob
nepravilnosti skeleta ali kosti
težave s plodnostjo
Verjetneje je, da bo oseba imela toksičnost mangana (prekomerna izpostavljenost) kot pa pomanjkanje mangana.

Tveganja

Oseba se mora o svojih potrebah pogovoriti z zdravnikom, preden vzame dodatek. Najpomembnejše tveganje, povezano z manganom, je za ljudi, ki delajo v okolju, kjer bi ga lahko vdihavali. Taljenje in varjenje sta dve nevarni dejavnosti za naključno vdihavanje mangana. Vdihani mangan je nevaren, ker telo prenaša mineral neposredno v možgane, ne da bi ga prej obdelal za pravilno uporabo. Sčasoma lahko vdihani mangan povzroči resno stanje, imenovano manganizem. Manganizem je podoben Parkinsonovi bolezni.

Simptomi manganstva vključujejo:

težave s hojo
mišični krči v obrazu
tresenje
razdražljivost
agresivnost
halucinacije
zmanjšano delovanje pljuč, kašelj ali akutni bronhitis
Čeprav je to veliko manj pogosto, lahko oseba doživi podobne simptome, če je izpostavljena preveč manganu v vodi, hrani ali dodatkih. Povprečnemu zdravemu človeku ni treba skrbeti zaradi prekomerne izpostavljenosti manganu v hrani ali dodatkih.

Vendar pa imajo nekateri ljudje večje tveganje za toksično reakcijo na mangan, vključno z:

novorojenčki
otroci
ljudje z boleznimi jeter
ljudje s pomanjkanjem železa

Povzetek

Mangan je naravni mineral, ki je prisoten v nekaterih skupinah živil. Čeprav je strupen pri visokih ravneh, ima pomembno vlogo pri številnih telesnih funkcijah, vključno z vzdrževanjem zdravja kosti in predelavo sladkorja.

Večina ljudi bo z redno prehrano dobila ustrezne količine mangana. Nekateri ljudje s pomanjkljivostmi bodo morda morali jemati dodatke mangana. Ljudje, ki se ukvarjajo s poklici, kot je varjenje, tvegajo zdravstvene težave zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vdihanemu manganu.

3.10.2020 | Hranila

Pošlji komentar