Kurkuma in kurkumin. Kakšne so prednosti in slabosti?

Kurkuma je začimba, ki je že dolgo cenjena zaradi svoje kulinarične uporabe in številnih koristi za zdravje. Kurkuma, pridobljena iz korenike (korenine) rastline Curcuma longa, ima bogato zgodovino v ajurvedski in tradicionalni kitajski medicini kot naravno zdravilo za celjenje ran in kožnih bolezni ter spodbuja zdravje sklepov, prebave in dihal.

kurkumin

Pred kratkim so raziskave pokazale, da ima kurkumin – spojina v kurkumi – protivnetne, nevroprotektivne, kardioprotektivne, protirakave in antioksidativne lastnosti, ki koristijo možganom, srcu in prebavnemu sistemu. Vpliv Kurkume in njene glavne spojine kurkumin na naše zdravje: bioaktivni učinki in varnostni profili za prehrambene, farmacevtske, biotehnološke in medicinske aplikacije.


Ali sta kurkuma in kurkumin ista stvar?
Izraza “kurkuma” in “kurkumin” se pogosto uporabljata zamenljivo, vendar sta tehnično različna. Kurkuma je rastlina, ki spada v družino ingverjev, medtem ko je kurkumin naravna spojina, ki jo najdemo v kurkumi in je odgovorna za številne njene zdravstvene koristi in terapevtske učinke. Ko torej slišite o zdravstvenih koristih kurkume, v resnici slišite o prednostih kurkumina v tej rastlini kurkuma.

Zdravstvene koristi
Kurkumo in kurkumin so obsežno preučevali glede njune potencialne terapevtske uporabe. Spodaj je nekaj ključnih zdravstvenih koristi kurkume in kurkumina.

Zdravje sklepov
Kurkumin, primarna polifenolna spojina (ki krepi zdravje) v kurkumi, lahko koristi zdravju sklepov in pomaga pri obvladovanju simptomov artritisa. Za artritis je značilno vnetje, ki povzroča bolečine in poškodbe sklepov. Protivnetni učinki kurkumina pomagajo nadzorovati vnetje in lahko zmanjšajo z artritisom povezane bolečine, otekline in poškodbe sklepov.

Pregled raziskave iz leta 2016 je pokazal, da lahko kurkumin lajša bolečine v sklepih enako učinkovito kot nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID) pri ljudeh z revmatoidnim artritisom in osteoartritisom. (1)

Študija, ki je preučevala dodajanje izvlečka kurkume pri osteoartritisu kolena, je pokazala, da kurkuma učinkovito zmanjšuje vnetje in lajša bolečine. Udeleženci, ki so jemali dodatek kurkume, so poročali o zmanjšanju uporabe nesteroidnih protivnetnih zdravil ter izboljšanju simptomov in delovanja kolena. (2)

Krepi spomin in razpoloženje
Kurkumin ima potencialne koristi za zdravje možganov in kognitivne funkcije. Zaradi močnih antioksidativnih in protivnetnih lastnosti lahko kurkumin ublaži učinke škodljivih prostih radikalov – nestabilnih molekul, ki lahko prispevajo k poslabšanju spomina, motnjam razpoloženja in s starostjo povezanim nevrodegenerativnim motnjam, kot je Alzheimerjeva bolezen.

Metaanaliza devetih študij je pokazala, da kurkumin lahko pomaga izboljšati razpoloženje ter zmanjšati depresijo in anksioznost. Študija, ki je preučevala učinke kurkumina na zdravje možganov pri starejših odraslih, je pokazala, da lahko kurkumin pomaga ohranjati kognitivno funkcijo. Raziskovalci so opazili pomembne izboljšave delovnega spomina udeležencev študije, udeleženci pa so poročali o boljšem razpoloženju in manjši utrujenosti. (3)

Podpira zdravje srca
Bolezen srca je vodilni vzrok smrti po vsem svetu in predstavlja 1 od 5 smrti samo v Združenih državah. Če ga uživate skupaj z zdravimi življenjskimi navadami, kot sta uravnotežena prehrana in redna vadba, lahko kurkumin pomaga ohranjati optimalno zdravje srca.

Raziskave kažejo, da lahko kurkumin zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni z zaščito pred več dejavniki tveganja, vključno z vnetjem, presnovnimi motnjami in visokim holesterolom.

Ena študija je pokazala, da je dodatek kurkumina enako učinkovit kot vadba pri izboljšanju zdravja srca pri ženskah po menopavzi. Druga študija je pokazala, da lahko kurkumin zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2. (4)

Najpomembnejši vpliv, ki ga ima kurkumin na zdravje srca, so morda njegovi pozitivni učinki na delovanje endotelija (notranja obloga krvnih žil in srca), ki igra ključno vlogo pri pretoku krvi. Endotelijska disfunkcija lahko povzroči bolezni srca, krvne strdke in visok krvni tlak. Dokazi kažejo, da kurkumin podpira zdravo delovanje endotelija in pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca.

Lahko ščiti pred rakom
Zgodnje raziskave, ki raziskujejo potencialno uporabo kurkumina za preprečevanje in zdravljenje raka, kažejo obetavne rezultate. Majhna klinična preskušanja, ki so preučevala učinke kurkumina na nekatere vrste raka – vključno z rakom dojke, rakom prostate in rakom debelega črevesa – so pokazala, da ima kurkumin več protirakavih lastnosti, ki lahko:

– Uravnavajo odziv imunskega sistema proti raku
– Zavirajo rast in širjenje rakavih celic
– Izzovejo apoptozo (smrt) rakavih celic

Pregled raziskave iz leta 2021 je pokazal, da dodatek kurkumina poveča učinkovitost standardnega zdravljenja raka, kot sta kemoterapija in radioterapija, in lahko pomaga povečati stopnjo preživetja in čas preživetja ljudi z rakom. (5)

Kurkumin lahko tudi pomaga zmanjšati stranske učinke zdravljenja raka in izboljšati kakovost življenja tistih, ki se zdravijo. Čeprav so te ugotovitve obetavne, je potrebnih več raziskav, da bi razumeli, kako lahko kurkumin pomaga pri preprečevanju in zdravljenju raka.

Lahko pomaga pri preprečevanju in obvladovanju presnovnih bolezni
Kurkumin lahko pomaga uravnavati raven krvnega sladkorja (glukoze), kar lahko pomaga pri preprečevanju in obvladovanju presnovnih bolezni, kot je sladkorna bolezen tipa 2.

Kronično vnetje in oksidativni stres sta dva ključna dejavnika, ki prispevata k razvoju inzulinske rezistence in presnovne disfunkcije, kar lahko vodi v sladkorno bolezen tipa 2. Raziskave kažejo, da lahko kurkumin pomaga pri lajšanju oksidativnega stresa in zmanjšanju vnetja ter zmanjša tveganje za presnovne bolezni.

Kurkumin lahko ljudem s sladkorno boleznijo tipa 2 pomaga pri obvladovanju stanja. Raziskave kažejo, da kurkumin izboljša občutljivost za inzulin in presnovo glukoze pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2. Pomaga tudi pri zniževanju ravni holesterola pri ljudeh s tem stanjem. To nakazuje, da lahko dodatek kurkumina pomaga ohranjati zdravo raven sladkorja v krvi in preprečuje zaplete sladkorne bolezni tipa 2, kot so bolezni srca.

Povzetek
Kurkuma in njena primarna spojina, kurkumin, ponujata številne koristi za zdravje. Zaradi svojih protivnetnih in antioksidativnih lastnosti lahko kurkuma pomaga zmanjšati bolečine v sklepih, izboljša kognitivne funkcije in razpoloženje ter podpira zdravje srca. Kurkumin lahko pomaga tudi pri zaščiti pred rakom in sladkorno boleznijo tipa 2. Vendar pa preveliki odmerki kurkume niso dobrodošli, saj lahko povzročijo številne zdravstvene zaplete kot je slabokrvnost oziroma anemija in zmanjšan vpliv na rast celic. Zato previdno z uživanjem kurkume, najbolje da se odločite za kurkumo kot začimbo in se izogibate kurkumina, saj ga je v zadostni količini ravno v kurkumi in v pravilnem sorazmerju z ostalimi spojinami. Kupite ga lahko preko iHerba, kjer boste zagotovo privarčevali. Če želite kurkumo vključiti v svojo prehrano, jo dodajte kariju, juham ali smutijem. Kot pri vsakem dodatku je vedno najbolje, da se pred jemanjem kurkume posvetujete s svojim zdravnikom.

13.02.2024 | Hranila

Pošlji komentar