Limonina lupina. Najmočnejše naravno prehransko dopolnilo.

Limonina lupina, ki največkrat pristane v košu za smeti, vsebuje namreč toliko mineralov, da ne boste nikoli več potrebovali zapravljati denarja za sintetična prehranska dopolnila. Spoznajte vse njene zdravilne lastnosti in vrednosti mineralov ter drugih snovi, ki lahko v času pomanjkanje v majhnih količinah prinesejo visoko zalogo vseh potrebnih hranil. Limonina lupina se lahko uporablja na mnoge načine, tako zdravstvene kot kulinarične namene. Nekateri si jo bolje zapomnijo pod besedo limonin olupek, saj pomislijo na odpadni material, ki pa ima ravno obratne lastnosti kot si mnogi mislijo.

limonina lupina

Sestava limonine lupine
Kalcij 8452,5 mg
Magnezij 1429,5 mg
Kalij 8600 mg
Fosfor 6656,25 mg
Železo 147,65 mg
Natrij 755,5 mg
Cink 13,94 mg
Baker 4,94 mg

Limonina vsebuje veliko vitaminov, vendar pa je ne moremo uživati v večjih količinah zaradi prevelike vsebnosti citronske kisline, ki lahko raztaplja občutljiva tkiva v telesu, vključno z zobnim enamelom. Posledica uživanja večje količine kislin kot so alkohol ali druge naravne kisline lahko trajno uničijo zobno sklenino, kar pomeni, da vam nobena zobna pasta ali redno čiščenje zob ne bo več povrnilo zobne beline in zdrave odpornosti. Pri limonini lupini je drugače, saj je visoko bazično naravno hranilo, vendar pa je prav tako ne moremo uživati v večjih odmerkih, saj bi popolnoma zasičili krvni obtok s prekomernimi vsebnosti mineralov kot so kalcij, železo, cink, baker, fosfor in kalij ter nekaterih drugih fitokemičnih snovi.


Limonina lupina vsebuje naravni vitamin C

Limonina lupina vsebuje vsaj 5 krat več vitamina C kot limonin sok. Poleg tega je visoka v vseh pombmenih mineralih zato jo lahko pogosto uporabljate pri pripravi domačih jedi, vendar pa z njo vsekakor ne pretiravajte, saj je dovolj že nekaj gramov naribane limonine lupine. Za kakovost zdravja in njegovo ohranjanje, naše telo potrebuje le določeno količino snovi, ki jih lahko sprocesira v normalnem času. Prekomerni odmerki ponavadi povzročijo obratne učinke od želenih, zato se izogibajte vsakemu pretiravanju, pa naj si bo to pri limonini lupinici, limoninem soku ali jabolčnemu kisu. Najslabše kar lahko storite pa je, da uporabljate sodo bikarbono, ki seveda nevtralizirane kisline, vendar ni primerna za oralno uživanje, saj povzroči v želodcu nered glede kislinsko bazičnega ravnovesja, kar pomeni, da ne morete normalno prebaviti hrane, saj želodčna kislina nima možnosti, da vzpostavi nizek pH, ki je potreben za asimilacijo hrane. Limonin sok je najbolje uporabljati v manjših količinah pri čajih ali pri mesnih jedeh kot je denimo pohano meso, lupinico pa ponavadi pri sladicah ali pa jo uporabite za pripravo čaja, kjer seveda vsebino precedite. Prav tako je limonina lupinica odlična pri čiščenju kože, kjer lahko uporabite različne oblike obkladkov ali pa si z njo pripravite kopel. Limonina lupinica se ponavadi uporablja pri šamponih za lase, ker s svojimi antibakterijskimi učinki odlično pripomore k zmanjšanju mikrobov, kar zagotovi zdravo lasišče.

Limonina lupina je odlično čistilo za ustno votlino

Limonina lupina vsebuje toliko antioksidantov in polifenolov, da je bila znanstveno dokazana kot učinkovito živilo za odpravo vseh vrst ustnih bakterij. V študij, kjer so raziskovalci ugotavljali učinke limonine lupine, so iz nje izolirali različne snovi kot so 8-geraniloksipolaren, 5-geraniloksipolaren, 5-geraniloksi-7-metoksikumarin ter florin in pri tem ugotovili, da so aktivne proti peroralnim bakterijam. Zato se te spojine lahko uporabljajo v materialih za ustno nego. Seveda pa jih lahko uporabljate kar sami, tako da jih dodate k zobni pasti ali pa jih uporabljate samostojno in s tem vplivate poleg odprave bakterij tudi na dišeč ustni zadah. Razvoj takšnih materialov bo omogočil učinkovito uporabo stranskih proizvodov, proizvedenih v industriji citrusov, kot so melase ali ostanki eteričnega olja limone. Limonina lupina je najcenejše sredstvo s katerim lahko čudovito očistite usta in pri tem poskrbite za naravno zaščito vaših zob. Pri tem ne uporabljajte limoninega soka, ki bi lahko poškodoval zobno sklenino. Limonina lupina deluje močno bazično, saj ima visoke vsebnosti mineralov. (1)

Limonina lupina je naravni astrigent in protimikrobni agent.

Šamponi za lase kot so denimo Garnier Fructis vsebujejo limonino lupino, saj je za njo značilno, da čudovito zaščiti kožo pred vsemi oblikami patogenih bakterij. Zdravilna moč limonine lupine je neprecenljiva, zato si lahko pripravite tudi čistilno vodo, s katero očistite določene predele po telesu, kjer imate vnetje. Namesto limoninega soka, ki je izredno kisel in lahko povzroči razjede na občutljivih delih telesa, uporabite limonino lupino, kjer boste pridobili bazično delovanje, kar je odlično za čiščenje kože. Limonina lupina deluje kot naravni astrigent, kar pomeni, da tkiva oziroma kožo skrči, tako da postane bolj čvrsta in veliko manj zgubana.

Limonina lupina je naravni antibiotik

Če imate v življenju zdrav razum in ne pretiravate z odmerki določenih hranil, potem lahko nekaj gramov limonine lupine večkrat dnevno učinkovito pomaga pri zdravljenju rakavih bolezni. Uporabite jo povsem preprosto, tako da jo predhodno očistite v vreli vodi, da se znebite odvečnih patogenov in nato v ustih žvečite toliko časa, dokler se povsem ne raztopi. Ko je njena vsebina dobro prepojena s slino, zagotavlja največji izkoristek citrusnih bioflavanoidov, ki so dokazano najbolj učinkoviti pri zaščiti pred rakom. Raziskava, kjer so ugotavljali učinke lupin citrusov na raka prostate, je pokazala, da flavanoidi citrusov nudijo odlično zaščito in bi jih lahko uporabljali kot novo terapevtsko možnost za zdravljenje raka prostate. (2)

Limonina lupina nudi odlično zaščito proti raku kože

Limonina lupina podobno kot lupine drugih citrusov vsebujejo številne protirakave fitokemikalije, ki odlično zavarujejo tudi pred drugimi virusi, glivicami in bakterijami. Raziskava, kjer so ugotavljali učinke limonine lupine na razvoj kožnega raka, je pokazala, da poraba limonine lupine, ki je glavni vir prehrambenega d-limonena, ni nenavadna in ima lahko potencialni zaščitni učinek v povezavi s kožnim rakom. V študiji so raziskovalci ugotovili, da je prišlo do razlike pri tistih ljudeh, ki so konzumirali citrusne lupine v prehrani, saj so imeli zmanjšano stopnjo tveganja za nastanek kožnega raka. Lupine citrusov so odlično sredstvo za zaščito proti kožnemu raku, zato jih ponavadi uporabljajo pri različnih kremah za telo in drugi kozmetiki, saj nudi odlično naravno zaščito za kožo. (3)

Podobno je tudi z drugimi lupinami citrusov. Vendar z njimi ne pretiravajte, ker lahko hitro povzročite toksičnost mineralov v krvi, kar ima lahko obratne učinke kot bi si želeli. Previsoke vsebnosti kalcija namreč zasičijo kri in vplivajo na oteženo obnovo in rast kosti, zato so možne tudi kostne deformacije, vključno z kalcifikacijo določenih vitalnih organov. Poleg tega ne pozabite, da limonino lupino ne morete uporabljati kot glavni vir mineralov, vendar le kot dopolnilo v kulinarične namene in seveda v zmernih količinah.

Nikoli ne uporabljajte olupkov oziroma lupin tako, da jih kar preprosto jeste, temveč poskrbite za pravilen in zmeren vnos takšnih snovi, tam kjer so potrebne. Limonina lupinica je odlična kot začimba za testo ali čaje, prav tako jo lahko uporabljate za čiščenje kože ali kot naravno aromaterapijo. Vse vrste lupin imajo izredno visoke vsebnosti mineralov, zato pa dobro denejo v obliki mineralizacije zemlje na vrtovih, saj založijo visoke vsebnosti hranil in prispevajo k odlični rodovidnosti zemlje, kar se pozna na kakovosti pridelkov.

Limonina lupina za naravni čaj

Limonino lupino naribate in z njo pripravite odličen zdravilen napitek. Seveda je potrebno, da precedite lupinico, saj kot smo omenili vsebuje preveč mineralov, kar bi lahko povzročilo toksičnost, če bi jo zaužili v večjih odmerkih. Za pripravo čaja je dovolj da se uporabi le nekaj gramov limonine lupine, tako da bo ena limona dovolj za ves teden. Okus in vonj čaja limonine lupine pa je veliko boljši kot je denimo čaj limonske trave, ki pa je še zelo drag. Najcenejši zeliščni napitek, ki ima protirakave učinke je zagotovo čaj limonine lupine. Vedno ga dobro precedite in uživajte v njegovi opojni aromi. Prav tako ga lahko uporabite za čiščenje kože ali področja, kjer imate vnetje. Limonina lupina je naravno bogastvo mineralov, vendar pa ima tudi fitotoksične snovi, zato se jo poslužujte v majhnih količinah, saj lahko te fitokemikalije poškodujejo telesna tkiva in membrane, če bi joh uživali v večjih odmerkih. Limonina lupina je uporabna tudi kot aroma pri različnih jedeh, predvsem sladicah kot so palačinke ali štruklji, kjer naravno obogatite njihovo vrednost.

2.12.2017 | Hranila

Pošlji komentar