10 dokazanih prednosti kurkume in kurkumina

Kurkuma in zlasti njena najbolj aktivna spojina kurkumin ima številne znanstveno dokazane zdravstvene koristi, na primer možnost preprečevanja bolezni srca, Alzheimerjeve bolezni in raka. Je močan protivnetni in antioksidant in lahko pomaga tudi pri izboljšanju simptomov marsikatere bolezni.

kurkuma

1. Kurkuma vsebuje bioaktivne spojine z močnimi zdravilnimi lastnostmi


Kurkuma je začimba, ki curryju daje rumeno barvo. V Indiji se že tisočletja uporablja kot začimba in zdravilno zelišče. V zadnjem času je znanost začela podpirati tisto, kar Indijanci že dolgo poznajo – vsebuje spojine z zdravilnimi lastnostmi. (1)

Te spojine imenujemo kurkuminoidi, med katerimi je najpomembnejši kurkumin. Kurkumin je glavna učinkovina kurkume. Ima močne protivnetne učinke in je zelo močan antioksidant. Vendar vsebnost kurkume v kurkumi ni tako visoka. Približno 3 mas.% (2).

Večina študij na tej rastlini uporabljajo izvlečke kurkume, ki vsebujejo večinoma sam kurkumin, pri čemer odmerki običajno presegajo 1 gram na dan. Zelo težko bi bilo doseči te ravni samo z uporabo začimbe kurkuma v hrani. Če želite torej izkusiti popolne učinke, morate vzeti dodatek, ki vsebuje velike količine kurkumina. To pa bi lahko sprožilo vrsto vprašanj ali je to koristno ali morda prinaša slabosti, saj so odmerki višji za več 1000%, kar pomeni obratno delovanje v primeru pretiravanja z antioksidanti, ki velikokrat delujejo kot pro-oksidanti, če z njimi pretiravamo. Najbolj varno je uporabljati navadno kurkumo, ki je že sama po sebi zelo močna in predstavlja močan antioksidant s protivnetnimi lastnostmi.

Na žalost se kurkumin slabo absorbira v krvni obtok. Z njim pomaga uživati ​​črni poper, ki vsebuje piperin, naravno snov, ki poveča absorpcijo kurkumina za 2.000%. (3)

Najboljši dodatki kurkumina vsebujejo piperin, kar znatno poveča njihovo učinkovitost. Kurkumin je tudi topen v maščobah, zato ga je morda dobro vzeti z mastnim obrokom.

2. Kurkumin je naravna protivnetna spojina
Vnetja so zelo pomembna. Kurkumin pomaga telesu v boju proti tujim napadalcem in ima vlogo pri odpravljanju njihove škode. Brez vnetja bi patogeni, kot so bakterije, zlahka prevzeli vaše telo in vas ubili. Čeprav je akutno kratkotrajno vnetje koristno, lahko postane glavna težava, ko postane kronično in neustrezno napade lastna tkiva vašega telesa.

Znanstveniki zdaj verjamejo, da ima kronično vnetje nizke ravni pomembno vlogo pri skoraj vseh kroničnih zahodnih boleznih. Sem spadajo bolezni srca, rak, presnovni sindrom, Alzheimerjeva bolezen in različna degenerativna stanja. Zato je vse, kar lahko pomaga v boju proti kroničnim vnetjem, potencialnega pomena pri preprečevanju in celo zdravljenju teh bolezni.

Kurkumin je močno protivnetno sredstvo. Pravzaprav je tako močan, da se ujema z učinkovitostjo nekaterih protivnetnih zdravil brez stranskih učinkov. (4)

Blokira NF-kB, molekulo, ki potuje v jedra vaših celic in vklopi gene, povezane z vnetjem. Verjame, da ima NF-kB pomembno vlogo pri številnih kroničnih boleznih.

Ne da bi se spuščali v podrobnosti (vnetje je izjemno zapleteno), je pa ključno, da je kurkumin bioaktivna snov, ki se bori proti vnetjem na molekularni ravni.

Kronično vnetje prispeva k številnim pogostim zahodnim boleznim. Kurkumin lahko zavira številne molekule, za katere je znano, da igrajo pomembno vlogo pri vnetju.

3. Kurkuma drastično poveča antioksidativno sposobnost telesa

Šteje se, da je oksidativna škoda eden izmed mehanizmov staranja in številnih bolezni. Vključuje proste radikale, zelo reaktivne molekule z neparnimi elektroni. Prosti radikali ponavadi reagirajo s pomembnimi organskimi snovmi, kot so maščobne kisline, beljakovine ali DNK. Glavni razlog, da so antioksidanti tako koristni, je, da varujejo vaše telo pred prostimi radikali.

Kurkumin je močan antioksidant, ki lahko zaradi svoje kemične strukture nevtralizira proste radikale. Poleg tega kurkumin poveča aktivnost lastnih antioksidativnih encimov v telesu. Na ta način kurkumin nanese en do dva udarca proti prostim radikalom. Neposredno jih blokira, nato pa stimulira lastno antioksidativno obrambo vašega telesa.

Kurkumin ima močne antioksidativne učinke. Sam nevtralizira proste radikale, hkrati pa stimulira antioksidativne encime vašega telesa.

4. Kurkumin poveča možgansko pridobljeni nevrotrofični dejavnik, povezan z izboljšano možgansko funkcijo in manjšim tveganjem za možganske bolezni

Takrat so verjeli, da se nevroni po zgodnjem otroštvu niso mogli deliti in množiti.
Nevroni so sposobni ustvariti nove povezave, vendar se na določenih področjih možganov lahko tudi množijo in povečujejo. Eden glavnih gonilnih sil tega procesa je možganski nevrotrofični faktor (BDNF), ki je vrsta rastnega hormona, ki deluje v vaših možganih. (5)

Številne pogoste možganske motnje so povezane z znižanjem ravni tega hormona, vključno z depresijo in Alzheimerjevo boleznijo. Zanimivo je, da kurkumin lahko poveča raven BDNF v možganih. S tem lahko učinkovito upočasni ali celo obrne številne možganske bolezni in starostno zmanjšano delovanje možganov. Prav tako lahko izboljša spomin in vas naredi pametnejše, kar se zdi logično glede na njegove učinke na ravni BDNF. Vendar pa so za potrditev tega potrebne nadzorovane študije na ljudeh.

Kurkumin poveča raven možganskega hormona BDNF, ki poveča rast novih nevronov in se bori proti različnim degenerativnim procesom v možganih.

5. Kurkumin bi moral zmanjšati tveganje za srčne bolezni
Srčne bolezni so prvi vzrok smrti na svetu. Raziskovalci so ga preučevali dolga desetletja in se veliko naučili, zakaj se to zgodi. Ni presenetljivo, da je srčna bolezen neverjetno zapletena in k njej prispevajo različne stvari. Kurkumin lahko pomaga obrniti številne korake v procesu bolezni srca. Morda je glavna prednost kurkumina pri srčnih boleznih izboljšanje funkcije endotelija, ki je obloga krvnih žil. Dobro je znano, da je endotelijska disfunkcija glavni dejavnik bolezni srca in vključuje nezmožnost vašega endotelija, da uravnava krvni tlak, strjevanje krvi in ​​različne druge dejavnike. Številne študije kažejo, da kurkumin vodi do izboljšanja funkcije endotelija. Ena študija je pokazala, da je enako učinkovita kot vadba, druga pa, da deluje tako dobro kot zdravilo Atorvastatin. (5)

Poleg tega kurkumin zmanjša vnetje in oksidacijo (kot je razloženo zgoraj), kar ima vlogo tudi pri srčnih boleznih. Ena študija je nekaj dni pred operacijo in po njej naključno dodelila 121 osebam, ki so bile podvržene bypass operaciji koronarne arterije, bodisi placebo ali 4 grame kurkumina na dan. Skupina kurkuminov je imela 65% manjše tveganje za srčni napad v bolnišnici (32).

Kurkumin blagodejno vpliva na več dejavnikov, za katere je znano, da igrajo vlogo pri srčnih boleznih. Izboljša delovanje endotela in je močno protivnetno sredstvo in antioksidant.

6. Kurkuma lahko pomaga preprečiti raka

Rak je strašna bolezen, za katero je značilna nenadzorovana rast celic. Obstaja veliko različnih oblik raka, ki jim je še vedno skupno nekaj. Zdi se, da na nekatere od njih vplivajo dodatki kurkumina. Kurkumin so preučevali kot koristno zelišče pri zdravljenju raka in ugotovili, da vpliva na rast, razvoj in širjenje raka na molekularni ravni. Študije so pokazale, da lahko prispeva k odmiranju rakavih celic in zmanjša angiogenezo (rast novih krvnih žil v tumorjih) in metastaze (širjenje raka). Več študij kaže, da kurkumin lahko zmanjša rast rakavih celic v laboratoriju in zavira rast tumorjev pri poskusnih živalih. (6)

Ali lahko visoki odmerek kurkumina (po možnosti z ojačevalcem absorpcije, kot je piperin) pomaga pri zdravljenju raka pri ljudeh, je potrebno ustrezno preučiti. Vendar obstajajo dokazi, da lahko prepreči pojav raka, predvsem raka prebavil, kot je kolorektalni rak. V 30-dnevni študiji na 44 moških z lezijami v debelem črevesu, ki včasih postanejo rakave, je 4 grame kurkumina na dan zmanjšalo število lezij za 40%. Mogoče bo nekega dne kurkumin uporabljen skupaj s konvencionalnim zdravljenjem raka.

Kurkumin vodi do več sprememb na molekularni ravni, ki lahko pomagajo pri preprečevanju in morda celo zdravljenju raka.

7. Kurkumin je lahko koristen pri preprečevanju in zdravljenju Alzheimerjeve bolezni

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša nevrodegenerativna bolezen na svetu in glavni vzrok za demenco. Žal za Alzheimerjevo bolezen še ni na voljo nobenega dobrega zdravljenja. Zato je preprečevanje, da bi se to sploh zgodilo, izrednega pomena.
Na obzorju so morda dobre novice, ker je bilo dokazano, da kurkumin prehaja krvno-možgansko pregrado. Znano je, da imajo vnetja in oksidativne poškodbe vlogo pri Alzheimerjevi bolezni, kurkumin pa blagodejno vpliva na oboje. Poleg tega je ključna značilnost Alzheimerjeve bolezni kopičenje beljakovinskih zapletov, imenovanih amiloidni plaki. Študije kažejo, da lahko kurkumin pomaga očistiti te obloge.

8. Bolniki z artritisom se zelo dobro odzivajo na dodatke kurkumina

Artritis je pogosta težava zahodnih držav. Obstaja več različnih vrst, pri večini gre za vnetja v sklepih. Glede na to, da je kurkumin močna protivnetna spojina, je smiselno, da lahko pomaga pri artritisu. Številne študije kažejo, da je to res.

V študiji na ljudeh z revmatoidnim artritisom je bil kurkumin celo bolj učinkovit kot protivnetno zdravilo. Številne druge študije so preučevale učinke kurkumina na artritis in ugotavljale izboljšanje različnih simptomov.

Artritis je pogosta motnja, za katero je značilno vnetje sklepov. Številne študije kažejo, da lahko kurkumin pomaga pri zdravljenju simptomov artritisa in je v nekaterih primerih učinkovitejši od protivnetnih zdravil.

9. Študije kažejo, da ima kurkumin neverjetne koristi proti depresiji

Kurkumin je obljubil nekaj zdravljenja depresije. V nadzorovanem preskušanju so 60 ljudi z depresijo randomizirali v tri skupine. Ena skupina je jemala Prozac, druga skupina en gram kurkumina, tretja skupina pa Prozac in kurkumin. Po 6 tednih je kurkumin privedel do izboljšav, podobnih Prozacu. Najbolje se je odrezala skupina, ki je jemala tako Prozac kot kurkumin. Po tej majhni študiji je kurkumin enako učinkovit kot antidepresiv. Depresija je povezana tudi z zmanjšano ravnijo možganskega nevrotrofičnega faktorja (BDNF) in krčenjem hipokampa, možganskega področja z vlogo pri učenju in spominu. Kurkumin zviša koncentracijo BDNF, kar lahko spremeni nekatere od teh sprememb. Obstaja tudi nekaj dokazov, da lahko kurkumin poveča možganske nevrotransmiterje serotonin in dopamin.

Študija na 60 ljudeh z depresijo je pokazala, da je kurkumin pri blaženju simptomov bolezni enako učinkovit kot Prozac.

10. Kurkumin lahko pomaga odložiti staranje in se boriti proti starostnim kroničnim boleznim

Če lahko kurkumin resnično pomaga pri preprečevanju bolezni srca, raka in Alzheimerjeve bolezni, bi imel očitne koristi za dolgo življenjsko dobo.
Zaradi tega je kurkumin zelo priljubljen kot dodatek proti staranju.

Toda glede na to, da naj bi oksidacija in vnetja igrala vlogo pri staranju, ima kurkumin lahko tudi več kot le preprečevanje bolezni.

Zaključek

Kurkuma in zlasti njena najbolj aktivna spojina kurkumin ima številne znanstveno dokazane zdravstvene koristi, na primer možnost preprečevanja bolezni srca, Alzheimerjeve bolezni in raka. Je močan protivnetni in antioksidant in lahko pomaga tudi pri izboljšanju simptomov depresije in artritisa.

Če želite kupiti dodatek kurkume ali kurkumina, je na iherbu na voljo odlična izbira s tisoči odličnih mnenj strank.

29.09.2020 | Prehrana

Pošlji komentar